Wspólna inicjatywna przeciw cwaniactwu na allegro.

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

Słyszałem o tym w radiu dzisiaj :) Dobrze, może będzie precedens i się skończy rącze rumakowanie po cebulandii.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

jaki precedens takich spraw było już sporo, nawet przesluchiwali na policji setki osób w całej PL które kupowały na takich aukcjach
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

Ci użytkownicy podziękowali mariohyper za ten post:
scigant
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 178 razy
Podziękowania: 73 razy
Kontakt:

mariohyper pisze: 30 maja 2020, o 16:34 Moze ktoś się skusi? :)

https://allegro.pl/oferta/gotowy-chembu ... 555bf4e7fd
Za 3600 bym wziął a tak to muszę się zastanowić poleca ktoś brać teraz czy czekać na promocję sam już nie wiem
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 33 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Ja bym nie czekał, życie najważniejsze
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 342 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Ja sobie już takie postawiłem i mam słoneczko a podobno deszcz pada :P
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 178 razy
Podziękowania: 73 razy
Kontakt:

^ dzięki za rady co tam gry czy nowy komputer przed zagładą uratuje nas tylko chembuster nano 5g(ówno), a tak na serio ciekawe czy są osoby, które w to wierzą, bo jeśli tak to im nawet chembuster nie pomoże
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

scigant pisze: 30 maja 2020, o 21:52 ^ dzięki za rady co tam gry czy nowy komputer przed zagładą uratuje nas tylko chembuster nano 5g(ówno), a tak na serio ciekawe czy są osoby, które w to wierzą, bo jeśli tak to im nawet chembuster nie pomoże
Gdyby nie było, to nikt by tego nie sprzedawał w wielu sztukach. Od wieków szarlatani zarabiają na zabobonie, naiwności i starchu ludzi prostych, więc nic w tym dziwnego. Zresztą wchodzimy tu na pole podwójnych standardów, bo każdy może wierzyć w co chce, ALE... Każdy wydaje swoje pieniądze na co tylko chce, ALE... (i ten busterki można obśmiać, ale jak już się pojedzie po kimś kto robi pre-ordery lub popiera mikrotransakcje to hurrrr durrrr) :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

"Urządzenie wysyła w górę do atmosfery pozytywną energię Orgonu (POR), zastępując negatywną energię (DOR), która występuje obecnie w ogromnych ilościach w powietrzu i w górnych warstwach atmosfery."

Brzmi jak jakieś czarnoksięstwo. Nie znam się na tym, ale to wieje podpuchą już samym wyglądem. Jak można uwierzyć, że miedź i kryształki sprawią jakieś cuda. Pewnie nawet 10% wkładu nie poświęcił na to co liczy, że sprzeda się na aukcji. Ale grunt to sprzedawać, jak ktoś to kupuje i da się z tego żyć, to nie można powiedzieć, że jest złym przedsiębiorcą. Każdy ma swój rozum.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

A to jest legalne? Ja wiem, ze na glupocie ludzkiej mozna zarabiac i wiele firm trzepie na tym fortune, ale czy to juz nie podchodzi pod jakies dezinformacje i sianie paniki? Bo jak ktos nieobeznany w temacie przeczyta opis, to uwierzy, ze mu sie krzywda dzieje. A z drugiej strony, jakby ktos sprzedawal jakies cudo na obecna epidemie, to by od razu polecial (naprawde nie chce zaczynac tego tematu, ale widze tu analogie).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

JasonTodd pisze: 30 maja 2020, o 23:37 A to jest legalne? Ja wiem, ze na glupocie ludzkiej mozna zarabiac i wiele firm trzepie na tym fortune, ale czy to juz nie podchodzi pod jakies dezinformacje i sianie paniki? Bo jak ktos nieobeznany w temacie przeczyta opis, to uwierzy, ze mu sie krzywda dzieje. A z drugiej strony, jakby ktos sprzedawal jakies cudo na obecna epidemie, to by od razu polecial (naprawde nie chce zaczynac tego tematu, ale widze tu analogie).
Sztuka nowoczesna, a staty z fantastyki dla podciągnięcia prestiżu albo beki.
Kto powie, że nie?
Zresztą, to jest taka rzecz, że z drugiej strony trochę wstyd iść do sądu się skarżyć - i na tym głównie tacy żerują.

Nakręcacie się, a ostatecznie na szczęście kupi to jedynie ktoś, kto chce gościa strollować. I tylko. Przynajmniej mam taką nadzieję, chociaż sporo na to wskazuje.
Miał prawie dobry pomysł, ale jak to Brajanek Biznesu, przemówił przez niego wewnętrzny cebulak, który nie widzi i nie rozumie różnicy pomiędzy wciskaniem święconej ziemi z cmentarza a garnkami po 15 tysięcy.
Nie rozumie i dobrze, może tylko sobie szkodę zrobi.

Dla takich należy się tylko pogarda. No i trochę też dla aledrogo, bo teoretycznie powinni interweniować.
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post:
JasonTodd
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Zawstydziliscie Janusza, aukcja zamknieta, na stronie tez pozmieniane opisy :lol:

Dobrze, ze to usunal bo to:
"Urządzenie wysyła w górę do atmosfery pozytywną energię Orgonu (POR), zastępując negatywną energię (DOR), która występuje obecnie w ogromnych ilościach w powietrzu i w górnych warstwach atmosfery."
bylo rzeczywiscie smieszne i uwlaczajace ludzkiej inteligencji :trollface:

A wszystko to w imie Orgonu!
Ci użytkownicy podziękowali Atton29 za ten post:
PanieKierowniku
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Proszę państwa, reaktywacja. Zgłaszamy.
https://allegro.pl/oferta/madagaskar-th ... 0742597958#
Chłop "sprzedaje" gry do pobrania z chomikuj...
Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post:
Nesus
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

serafek5 pisze: 3 cze 2021, o 23:30 Proszę państwa, reaktywacja. Zgłaszamy.
Allegro niby kasuje te oczywiste aukcje z użyciem słów "dostęp do konta". Niestety cwaniaczki już to obchodzą. Jeden koleś miał kilkanaście ofert tej samej gry na Lokalnie, w której opis był w stylu: "w celu zaoszczędzenia czasu i uniknięcia skomplikowanego procesu aktywacji klucz Steam zostanie dodany do konta, a ty otrzymasz login i hasło" (sic!) - no i ewidente Allegro ma to w nosie, bo sobie jeszcze dał adnotację "ta oferta nie narusza praw autorskich". Komedia... Zresztą teraz nawet na FB co jakiś czas wywala mi sponsrowaną reklamę strony, która hurtowo sprzedaje dostępy do kont z najnowszymi premierami :/
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Nesus pisze: 3 cze 2021, o 23:42
Allegro niby kasuje te oczywiste aukcje z użyciem słów "dostęp do konta". Niestety cwaniaczki już to obchodzą. Jeden koleś miał kilkanaście ofert tej samej gry na Lokalnie, w której opis był w stylu: "w celu zaoszczędzenia czasu i uniknięcia skomplikowanego procesu aktywacji klucz Steam zostanie dodany do konta, a ty otrzymasz login i hasło" (sic!) - no i ewidente Allegro ma to w nosie, bo sobie jeszcze dał adnotację "ta oferta nie narusza praw autorskich". Komedia... Zresztą teraz nawet na FB co jakiś czas wywala mi sponsrowaną reklamę strony, która hurtowo sprzedaje dostępy do kont z najnowszymi premierami :/
Ja już nawet nie zwracam uwagi na tę aukcję z dostępem do konta, to jest walka z wiatrakami, a zresztą jest na to za dużo chętnych. Tu mnie po prostu uderzyło, że koleś bezczelnie sprzedaje nieświadomym ludziom pirackie linki do gier, które można sobie znaleźć w google w 5 minut. To jest już szczyt chamstwa. Z drugiej strony trzeba naprawdę ciężko kojarzyć rzeczywistość żeby się na coś takiego naciąć, ale przecież nie można od każdego każuala wymagać, że będzie wiedział że jakaś konkretna jedna gra nie wyszła nigdy w cyfrze, więc siłą rzeczy kupując to nie dostanie kodu Steam. Z drugiej strony koleś pisze prosto w aukcji, że nie sprzedaje konta ani kodu... Straszne to jest, na ile sposobów da się cwaniakować i żerować na nieobeznanych.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

W opisie aukcji nie ma nic o chomikuj... pisales do niego że wiesz? Chyba ze na innych aukcjach mu pisze... Tak czy siak dzban i ogólnie takich to by wypadało nie zgłaszać do allegro, tylko do prokuratury od razu za oszustwa gospodarcze :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

pelikulas pisze: 4 cze 2021, o 02:13
W opisie aukcji nie ma nic o chomikuj... pisales do niego że wiesz? Chyba ze na innych aukcjach mu pisze... Tak czy siak dzban i ogólnie takich to by wypadało nie zgłaszać do allegro, tylko do prokuratury od razu za oszustwa gospodarcze :D
W komentarzach ludzie piszą, że wysyła linki do chomikuj. A nawet jak nie do chomikuj tylko do innych stron to wciąż nie ma nic wspólnego z legalnym sposobem pozyskania gry... A w tym konkretnym przypadku mówimy o grach, które nigdy nie były dostępne cyfrowo na żadnej platformie, więc w grę wchodzi tylko pirat. Widziałem, że ma też ogłoszenie chociażby z NFS Underground 2, a w komentarzach ludzie pisali, że dostali linki do chomikuj chociażby przy kupnie House Flippera.
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Też chciałem zgłosić, a widzę, że aukcja zdjęta, ale usunęli tylko tę jedną... ehh walka z wiatrakami
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Catalyst pisze: 4 cze 2021, o 10:46 Allegro powinno takich cwaniaków banować dożywotnio nakładając blokadę na adres IP...
Dynamiczny IP to se mogą blokować xD. Ogólnie jedynie zgłąsza do prokuratury od razu jako oszustwa gospodarcze - ludzie co kupili od niego cos mają jego dane adresowe więc mozna smieciowi troche narobic koło zadka :D Za mniejsze rzeczy ludzie odsiadują kilkuletnie wyroki :D
Ci użytkownicy podziękowali pelikulas za ten post:
Maikeru
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 20 razy
Podziękowania: 52 razy
Kontakt:

Dopnę się pod temat - od września ma się skończyć kupowanie kluczy OEM oraz oprogramowania od nieautoryzowanych sprzedawców na Allegro:
Spoiler:pokaż
ODPOWIEDZ