Playstation 4 slim jako pierwsza konsola
Jak dotąd grałem tylko na pc ale od jakiegoś czasu myślę o konsoli i zastanawiam się czy biorąc pod uwagę problemy z dostępnością najnowszej generacji warto zainwestować w playstation 4? O xbox nie myślę bo większość z gier można i tak ograć na pc.
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
Poza Pegasusem nie miałem w życiu innej konsoli, więc ni mom pojęcia o tym rynku, ale podstawowe pytanie - jaki ma być cel tej konsoli? Granie? Napęd Blu-Ray i odtwarzanie filmów?
Jeżeli granie to jakie gry Cię interesują? Głównie exy, party game? Pewnie trzeba się liczyć z tym, że nowych gier na PS4 będzie wychodzić mniej i optymalizacja też raczej nie będzie priorytetem. Srodowisko konsolowe jest hermetyczne, dochodzi dodatkowy abonament jak chcesz grać po sieci, itp.
Nie byłem pewnie osobą, której oczekiwałeś, ale gdybym sam planował zakup konsoli to takie pytania bym sobie zadał
Jeżeli granie to jakie gry Cię interesują? Głównie exy, party game? Pewnie trzeba się liczyć z tym, że nowych gier na PS4 będzie wychodzić mniej i optymalizacja też raczej nie będzie priorytetem. Srodowisko konsolowe jest hermetyczne, dochodzi dodatkowy abonament jak chcesz grać po sieci, itp.
Nie byłem pewnie osobą, której oczekiwałeś, ale gdybym sam planował zakup konsoli to takie pytania bym sobie zadał

Chodzi mi tylko o gry a Playstation ze względu na gry ekskluzywne typu The last of us. Chciałbym też pograć na dużym ekranie np w jakieś wyścigi.Bluehardt pisze: 17 kwie 2021, o 20:15 Poza Pegasusem nie miałem w życiu innej konsoli, więc ni mom pojęcia o tym rynku, ale podstawowe pytanie - jaki ma być cel tej konsoli? Granie? Napęd Blu-Ray i odtwarzanie filmów?
Nie byłem pewnie osobą, której oczekiwałeś, ale gdybym sam planował zakup konsoli to takie pytania bym sobie zadał![]()
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 416 razy
- Kontakt:
Z wyścigów wybór masz żaden, bo tylko ostatnie gry Need For Speed, które według wielu (choć akurat nie mnie) są słabe, ewentualnie ekskluzywne Gran Turismo Sport, które wg. opinii fanów jest raczej rozczarowaniem, i liczne multiplatformowe symulatory, więc jeśli nie jesteś ich fanem, to grać w co nie ma.bromden pisze: 17 kwie 2021, o 20:53Chodzi mi tylko o gry a Playstation ze względu na gry ekskluzywne typu The last of us. Chciałbym też pograć na dużym ekranie np w jakieś wyścigi.Bluehardt pisze: 17 kwie 2021, o 20:15 Poza Pegasusem nie miałem w życiu innej konsoli, więc ni mom pojęcia o tym rynku, ale podstawowe pytanie - jaki ma być cel tej konsoli? Granie? Napęd Blu-Ray i odtwarzanie filmów?
Nie byłem pewnie osobą, której oczekiwałeś, ale gdybym sam planował zakup konsoli to takie pytania bym sobie zadał![]()
A co do eksów... no, ja akurat jestem przeciwnikiem kupowania konsoli do eksów. Dla mnie w pierwszej kolejności konsola powinna być do multiplatform, a eksy powinny być co najwyżej miłym dodatkiem. Kupowanie konsoli za blisko tysiąc złotych (a jeśli chcesz kupić to PS4 nowe, to nawet ponad tysiąc) do tych kilku interesujących eksów (bo, nie oszukujmy się, nie każdy ekskluziw PS4 jest złotem) nie jest zbyt opłacalne, jeśli w multiplatformy i tak zamierzasz grać na PC. Podam siebie jako przykład - Xboxa mam jako główną platformę do multiplatform, bo gry są fantastycznie tanie i w ostatnim czasie większość gier tanieje nawet szybciej tam niż na PC, do tego ogrywam na nim starocie z Xboxa 360 i Classica, których nie mogłem ograć na PC, a czasem ogrywam nawet gry, które już wcześniej na PC ograłem. Z aktualnej generacji mam jeszcze Switcha Lite, którego kupiłem dla przenośności i gram na nim głównie w starocie i indyki, które bardziej pasują mi do pięciocalowego ekraniku, niż do dużego telewizora. Do tego są eksy jako dodatek, które jednak są horrendalnie drogie i gram w nie najmniej. PS4 też kiedyś pewnie kupię, ale za 300, może 400 zł - tak jak teraz chodzą PS3 i X360. A dodajmy do tego, że coraz więcej eksów PS4 wychodzi na PC - mamy już Death Stranding, Detroit, Horizona, zaraz będzie Days Gone, a jeśli wierzyć plotkom, to w końcu dotrze Bloodborne, God of War, Uncharted i Ghost of Tsushima. Wtedy na samej konsoli zostanie Spider-Man, The Order 1886, Until Dawn, TLoU 1 i 2, Ratchet and Clank, Killzone Shadow Fall, Knack, Concrete Genie, InFamous Second Son i MediEvil. Lista wciąż imponująca, ale raczej nie są to pierwsze gry, które przychodzą na myśl, myśląc o PS4 (poza Spder-Manem i TLoU oczywiście). Ja bym prędzej skłaniał się ku kupnie PS3 za grosze i ograniu większości gier z niego, skoro nigdy nie miałeś z nimi styczności. Ograsz w ten sposób chociażby TLoU, całą serię Ratchet and Clank, całą serię God of War (na PS4 jest tylko remaster trójki), Killzone 2 i 3, Infamous 1 i 2, LittleBigPlanet 1-3, serię Resistance, Gran Turismo 5, serię Sly, serię Jak and Daxter (która ma remastery na PS4, które jakimś cudem są znacznie gorsze od remasterów z PS3) i serię Metal Gear Solid (4 jest wciąż exem PS3). No i wartych uwagi wyścigówek na PS3 też jest znacznie więcej niż na PS4.
Oczywiście to tylko moja opinia, ale serio, jak dla mnie bardziej opłaca się kupić PS3 z jakimś zestawem wartych uwagi eksów, których zresztą jest więcej niż na PS4.
- Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post:
- lukruciusz
Ciekawa opinia, ale jak dotychczas do grania wystarczał mi laptop i z pewnością nie zamierzam ogrywać na konsoli zbyt wielu tytułów. Z gier które wyszły na PS3 to jedynie The last of us chciałbym przejść. Może więc lepiej kupić używane PS4 z jakimiś grami w komplecie ?
Dodam tylko od siebie, że ja zrobiłem właśnie tak jak pisze serafek5 - kupno ps3 super slim (jedyna wersja konsoli która nie powinna paść sama z siebie) za grosze do ogrywania exów i niektórych gier multiplatformowych. Teraz gierki na PS 3 zaczynają powoli drożeć, ale wciąż da się coś zakupić w śmiesznych cenach co ciekawsze pozycje (szczególnie jak ktoś wyprzedaje cały zestaw gier). Jak mało grasz to zastanów się nad PS 3 - ja mam obecnie rosnącą bibliotekę na półce różnych fajnych okazji i większy problem polega na tym co wybrać, niż że nie ma w co grać. Aha, w gry PS 3 wyświetlam na rzutniku multimedialnym 1020 P i obraz jest moim zdaniem przyzwoity (pomimo tego że na tej konsoli większość gier chodzi w 720 P) 

@serafek5 co do Gran Turismo Sport to było rozczarowanie dla ludzi którzy nastawieni byli na tryb dla pojedynczego gracza. Multi bardzo spoko
Potem chyba nawet łatka trafiła właśnie dla ludzi którzy wolą się ścigać z AI. A kolejną rzeczą jak się nie grało w ogóle Gran Turismo to też inaczej będzie się patrzyło na tą odsłonę.