Hey
Chciałem zrobić pożytek ze starego telewizora i podłączyć go pod PC jako "drugi monitor" do oglądania itd w momencie jak wyłączę TV, system (windows 10 home) nadal wykrywa że jest włączony i rozszerza ekran, lub wyłącza mój główny monitor "pokazując" ekran na wyłączonym telewizorze, za każdym razem muszę odpisać kabel HDMI od PC'ta, wie ktoś czy da się ustawić aby automatycznie przełączało się na główny monitor/wyłączało telewizor w systemie w momencie wyłączenia tv?
Wyłączanie telewizora.
- Podziękował: 473 razy
- Podziękowania: 161 razy
- Kontakt:
jak automat ustawić nie wiem, ale może spróbuj klawiszami windows+P sobie ustawić tryb po wyłączeniu tv
- Ci użytkownicy podziękowali TheLastJedi za ten post:
- JasonTodd
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 18 razy
- Kontakt:
Ustaw sobie który monitor masz jako główny. Jeśli masz kartę nVidii jest to w zakładce konfigurowanie wielu monitorów, następnie klikasz prawym przyciskiem na wybrany monitor i zaznaczasz opcję "ustaw jako główny"
- Załączniki
-
- Wiele monitorów.jpg (97.89 KiB) Przejrzano 4103 razy
- Podziękował: 87 razy
- Podziękowania: 125 razy
To, dokladnie. Zadziala Ci i bedzie bezbolesne.TheLastJedi pisze: 7 kwie 2021, o 07:58 jak automat ustawić nie wiem, ale może spróbuj klawiszami windows+P sobie ustawić tryb po wyłączeniu tv
- Podziękował: 91 razy
- Podziękowania: 259 razy
- Kontakt:
Takie rozwiązanie to też proszenie się o kłopoty. Miałem kiedyś taki TV podpięty do oglądania/grania, ustawiony był na powielanie ekranu, więc Twój problem z rozszerzaniem nie miał miejsca, ale... Gram sobie w coś, narzeczona przychodzi i włącza TV i system wykrywa nowe urządzenie i reinicjalizuje wyświetlanie, niektóre gry bardzo źle to znoszą i się po prostu wywalają. Nie mówiąc o tym, że wszystko gaśnie na chwilę nawet podczas zwykłej pracy.
IMHO ustawienie monitora jako główny ekran, a TV jako duplikat/rozszerzenie, który nie znika jak TV przejdzie w stan czuwania to najmniej stresowe wyjście. Ale jak zwykle bywa punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.