Mikrofon nagrywa za cicho

Games by Michael
Awatar użytkownika
Games by Michael
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Witam

Szukam gdzie się da, pytam gdzie się da, jak dotąd NIC.

Otóż mój mikrofon w windowsie nagrywa za cicho. Naczytałem się porad z których nic nie wynika i przyszło do kupna nowego mikrofonu.... to samo, nagrywa dokładnie tak samo, za cicho.

Może ktoś z Was zna jakiś sposób, jakiś wzmacniacz programowy itp. Tylko błagam nie piszcie mi setny raz o durnych ustawieniach w windzie (np. wzmocnieniu mic które g. daje poza wzmocnieniem szumów), jeszcze raz zobaczę napis windows 10 to się zrzygam.

Jedynym wyjściem jaki widzę obecnie to kupno mic za kilka stów.... szkoda, że nie mam teraz tej kasy :/

help
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Discord: Kamilovsky15#1241
Podziękował: 62 razy
Podziękowania: 193 razy
Kontakt:

Próbowałeś do innego gniazda?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

viragolo pisze: 3 lut 2021, o 13:49Tylko błagam nie piszcie mi setny raz o durnych ustawieniach w windzie (np. wzmocnieniu mic które g. daje poza wzmocnieniem szumów)
asdasd.png
asdasd.png (9.18 KiB) Przejrzano 4451 razy
Jeżeli podniesienie poziomu urządzenia nagrywania oraz wzmocnienie jak na screenie powyżej nic nie dają, to brałeś pod uwagę, że masz uszkodzone gniazdo, albo kartę dźwiękową?

Druga sprawa, co to znaczy za cicho? Ja podczas gdy gram i gadam na np. discordzie/teamspeaku, to grę ustawiam na ~10% głośności, żeby dobrze wszystkich słyszeć, inaczej gra zaczyna zagłuszać. I to jest "normalne".
Games by Michael
Awatar użytkownika
Games by Michael

Zwiększenie wydajności w windzie tylko zwiększa szumy, wyłącz to jak najszybciej, jakość znacznie się poprawi.

"Druga sprawa, co to znaczy za cicho? ... grę ustawiam na ~10% głośności, żeby dobrze wszystkich słyszeć, inaczej gra zaczyna zagłuszać. I to jest "normalne" - no właśnie. I tu leży mój problem. Nagrywam gry na YT i nie mogę ściszyć gry na 10% bo film wychodzi za cicho. Muszę mieć grę głośno i mocno podgłośnić mikrofon, ale po tylu próbach już chyba wiem, że nic nie wskóram. Nie da się. Gruba kasa na mikrofon albo nic z tego. Dziwne, że nie ma jakiegoś programu itp.

ps. mikrofon mam dobry jakościowo, nagrywa bez szumów wcale, jedynie za cicho
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

viragolo pisze: 4 lut 2021, o 03:34Nagrywam gry na YT i nie mogę ściszyć gry na 10% bo film wychodzi za cicho. Muszę mieć grę głośno i mocno podgłośnić mikrofon, ale po tylu próbach już chyba wiem, że nic nie wskóram. Nie da się. Gruba kasa na mikrofon albo nic z tego. Dziwne, że nie ma jakiegoś programu itp.

ps. mikrofon mam dobry jakościowo, nagrywa bez szumów wcale, jedynie za cicho
Jest setka programów, czymkolwiek nagrywasz to zapisuj audio z mikrofonu oddzielnie od gry, następnie podbij głośność audio mikrofonu w czymkolwiek edytujesz nagrania, od biedy w Audacity. Problem z głowy.

Ew kup/zrób przedwzmacniacz do mikrofonu, tylko wtedy wpinasz się w line-in, a nie mic.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

Skoro tak to pewnie gniazdo/karta na płycie uszkodzona. Możesz spróbować kupić kartę dzwiękowa na usb za 3 zł na aledrą i sprawdzić tą tezę, wtedy byś musiał zainwestować w lepsza kartę dzwiękowa zamiast w lepszy mikrofon. Rozumiem że sprawdzałeś działanie mikrofonu na innych sprzętach aby potwierdzić że to mic nawala?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 34 razy
Podziękowania: 25 razy

Witam!
Też miałem miałem taki problem.
Kupiłem drugi awaryjny mikrofon (taki sam) i gdy po kilku miesiącach przyszła na niego pora okazało się że nagrywa zdecydowanie ciszej. Żałuje że go nie przetestowałem od razu po zakupie więc oddanie go było by skomplikowane.

Na szczęście uratował mnie ten poradnik (oglądaj od 47 sec) :
https://youtu.be/dtkObXLEXWs?t=47

Musiałem go podbić na +18dB by efekt był zadowalający i bez zakłóceń.

Testowałem to w banalny sposób a mianowicie ja kręciłem kółeczkiem i gadałem jednocześnie z kolegą na discordzie a on mi mówił od kiedy zaczyna słyszeć szumy (od 19,5dB).
@edit nie szumy a przester, szumów nikt nie słyszał.

Byłem w szoku że musiałem podbić to aż o 18dB by było mnie słychać tak samo jak na poprzednim mikrofonie...

Miłej zabawy i daj znać co z tego wyszło :)

@Edit: Możliwe że autor dał linka do innego programu.
ja mam to co jest na filmiku: EqualizerAPO64-1.2.1.exe
i prawdopodobnie z: https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/
Ostatnio zmieniony 4 lut 2021, o 17:19 przez malco, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

malco pisze: 4 lut 2021, o 10:48 Na szczęście uratował mnie ten poradnik (oglądaj od 47 sec) :
https://youtu.be/dtkObXLEXWs?t=47
To jest pi razy drzwi to samo co wzmocnienie wydajności mikrofonu w ustawieniach, "but with extra steps" ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 34 razy
Podziękowania: 25 razy

U mnie Win10 nie pokazywał "Zwiększania Wydajności mikrofonu" mam tylko pierwszy suwak dlatego wspomogłem się tą aplikacją.
Nie jestem pewny czy w innym przypadku nie będzie "combo"(ponoć tak). Niech kolega przetestuje i da znać :)

Jeżeli będą wyraźne szumy to tutaj jest jakiś poradnik do wymienionej wcześniej aplikacji ale na szczęście nie musiałem tego testować:
https://www.download.net.pl/jak-odszumi ... o/n/13877/
Ew zabawa z equalizerem.
Games by Michael
Awatar użytkownika
Games by Michael

Dzięki za podpowiedzi. Wypróbuję podane metody i dam znać co ostatecznie wskórałem.
Awatar użytkownika
Łowca

prawy przycisk myszy na ten głośnik po prawej przy zegarze >>> urządzenia do nagrywania >>> +30 decybeli
Games by Michael
Awatar użytkownika
Games by Michael

Problem rozwiązany.

W OBS należy odpalić filtr "poziom" pod mikrofon i nim regulować głośność nagrywania.
ODPOWIEDZ