directx 12 na windows 7
Witam, sprawa jest następująca kupiłem i zainstalowałem ac valhalla niestety do jego uruchomienia wymagany jest drx 12 i stąd moje zapytanie czy jest możliwość zainstalowania go na windowsie 7 czy zostaje tylko formatowanie i wgranie windowsa 10?
- Podziękował: 2090 razy
- Podziękowania: 443 razy
- Kontakt:
Nowe gry wychodzą już tylko na win10, więc musisz przejść z 7 na 10Makii pisze: 3 sty 2021, o 12:21 Witam, sprawa jest następująca kupiłem i zainstalowałem ac valhalla niestety do jego uruchomienia wymagany jest drx 12 i stąd moje zapytanie czy jest możliwość zainstalowania go na windowsie 7 czy zostaje tylko formatowanie i wgranie windowsa 10?
- Podziękował: 40 razy
- Podziękowania: 91 razy
Podobno ciągle działa sposób z Windows 10 Media Creation Tool.
- Ci użytkownicy podziękowali DywanPerski za ten post:
- Makii
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 416 razy
- Kontakt:
Nawet jeśli nie, to dziesiątka przyjmuje kody od 7 i 8 jako własne i nie ma żadnych problemów z aktywacją.DywanPerski pisze: 3 sty 2021, o 17:54Podobno ciągle działa sposób z Windows 10 Media Creation Tool.
- Podziękował: 40 razy
- Podziękowania: 91 razy
Nawet te wykorzystane? Tzn. mam aktywowanego kilka lat temu Win 7 OEM i ten kod zadziała na nowym sprzęcie i Win 10?serafek5 pisze: 3 sty 2021, o 18:08 Nawet jeśli nie, to dziesiątka przyjmuje kody od 7 i 8 jako własne i nie ma żadnych problemów z aktywacją.
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 416 razy
- Kontakt:
Tak. Przyznam się do małego szachrajstwa - sam na swoim kompie mam Win10 Home aktywowany kodem ze starego lapka. Kiedyś byłem na pchlim targu w moim mieście i stał gdzieś jakiś zakurzony komputer z kodem do W7 Pro na wierzchu - szybka fotka, w domu sprawdziłem na aktualnej instalacji win10, zaktualizował mi się do pro. Tak, nie ma się czym chwalić, ale dowód że działa jest.DywanPerski pisze: 3 sty 2021, o 19:47Nawet te wykorzystane? Tzn. mam aktywowanego kilka lat temu Win 7 OEM i ten kod zadziała na nowym sprzęcie i Win 10?serafek5 pisze: 3 sty 2021, o 18:08 Nawet jeśli nie, to dziesiątka przyjmuje kody od 7 i 8 jako własne i nie ma żadnych problemów z aktywacją.
- Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post:
- DywanPerski
- Discord: Master_Dragon#0395
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Tak, zadziała. Dokładnie 12 grudnia zainstalowałem na drugim komputerze Win 7, który miałem w wersji OEM. Z siódemki przestałem korzystać prawie rok temu. Na swoim kompie kupiłem win 10 a Win 7 czekał schowany, aż w grudniu składałem drugiego kompa i zainstalowałem Win 7, zrobiłem update do Win 10, aktywowałem kod który był na pudełku z Win 7 i działa. Na początku odrzucało aktywacje z racji tego, że zmieniłem sprzęt, bo na zupełnie innym kompie była aktywowana siódemka a na innym ją potem aktualizowałem do dziesiątki. Ale format dysku, świeża instalacja od razu Windowsa 10 pomogła. Na dniach planuje netbooka żony z Win 7 Starter aktualizować do Win 10. Trzeba korzystać póki wszystko śmiga.
Pozdrawiam

- Ci użytkownicy podziękowali Master_Dragon za ten post:
- DywanPerski
- Kontakt:
Wracając do mojego poprzedniego posta w sprawie aktualizacji WIN7 na WIN10, pozwolę sobie coś dodać.
11 marca aktualizowałem netbooka, na którym był wgrany WIN7 Starter. Pobrałem: media creation tool 20h2 i bez żadnych komplikacji zaktualizowałem go do WIN10. Następnie dołożyłem pamięci RAM i wymieniłem dysk HDD na SSD. Na SSD zainstalowałem świeżą kopię WIN10 i aktywowałem tym samym kluczem, którym był aktywowany wcześniej poprzedni system na dysku HDD. Wszystko działa. Oczywiście stary dysk HDD sformatowałem, bo już mi nie był potrzebny. Więc jak ktoś ma wątpliwości czy przejść na WIN10, to śmiało można bo ciągle jest to możliwe beż żadnych dopłat.
11 marca aktualizowałem netbooka, na którym był wgrany WIN7 Starter. Pobrałem: media creation tool 20h2 i bez żadnych komplikacji zaktualizowałem go do WIN10. Następnie dołożyłem pamięci RAM i wymieniłem dysk HDD na SSD. Na SSD zainstalowałem świeżą kopię WIN10 i aktywowałem tym samym kluczem, którym był aktywowany wcześniej poprzedni system na dysku HDD. Wszystko działa. Oczywiście stary dysk HDD sformatowałem, bo już mi nie był potrzebny. Więc jak ktoś ma wątpliwości czy przejść na WIN10, to śmiało można bo ciągle jest to możliwe beż żadnych dopłat.

- Podziękowania: 4 razy
- Kontakt:
Makii zadal dobre pytanie i przylaczam sie do niego choc znam chyba odpowiedz ze sie nie da ale tylko dlatego ze Microsoft wymusza to na producentach. Niektore gry jednak maja specjalnie patche ktore pozwalaja grac w te gry na 7 (czasami niektore opcje graficzne sa zablokowane jak ray tracing ale gra dziala, chocby Metro Exodus, Cyberpunk w teorii tez a jak jest aktualnie to nie wiem). Dobrze jakby bylo jakies narzedzie zeby je uruchamiac.
Przy okazji zadam swoje podobne pytanie, czy wie ktos jak zainstalowac dodatkowo windowsa 10 ale na dysku usb3.0 tak aby napewno nie zagrozic sprawnemu dzialaniu i uruchamianiu (glownego) windowsa 7. Moj hardware prawdopodobnie wadliwe by chodzil na win10 (wg. tego co czytalem cpu caly czas na 100%) na stale ale to bym wlasnie mogl tez sprawdzic.
Przy okazji zadam swoje podobne pytanie, czy wie ktos jak zainstalowac dodatkowo windowsa 10 ale na dysku usb3.0 tak aby napewno nie zagrozic sprawnemu dzialaniu i uruchamianiu (glownego) windowsa 7. Moj hardware prawdopodobnie wadliwe by chodzil na win10 (wg. tego co czytalem cpu caly czas na 100%) na stale ale to bym wlasnie mogl tez sprawdzic.
- Kontakt:
Co do grania w grę przeznaczoną na WIN 10 i wymagającą Dx12, póki co nie ma opcji, żeby działała na WIN 7. Chyba, że jest jakiś magiczny sposób, ale ja na chwilę obecną o takim nie słyszałem. Z uwagi na to co się dzieje, poprzechodziłem na każdym kompie na WIN 10. Co do drugiego pytania, instalacja na USB może zostać odrzucona. Dla pewności proponuję podłączyć drugi dysk i na nim wgrać WIN 10 albo na swoim dysku na innej partycji. Swego czasu, przechodząc na jednym kompie z 7 na 10 miałem zainstalowane oba systemy na dwóch różnych dyskach podpiętych do kompa. Każdy system żyje własnym życiem i można sobie przetestować i zdecydować który się woli. Dodam, że na netbooku, który ma 10 lat i wydajność ma bardzo słabą WIN 10 mi działa i da się normalnie na nim pracować.