Cześć,
Mam kilka pytań odnośnie PS4 i BLOD'a oraz gwarancji SONY czy rękojmi. Może ktoś może podpowiedzieć co zrobić.
Mój PS4 SLIM właśnie odmówił współpracy. Zostawiłem uruchomioną grę na jakiś czas i zgodnie z oczekiwaniami konsola przeszła w stan czuwania. Po ponownym uruchomieniu już w menu pady nie reagowały. Wyłaczyłem przyciskiem zasilania w konsoli i po ponownym uruchomieniu zobaczyłem tylko BLOD.
W trybie awaryjnym próbowałem wszystkich opcji ale jeżeli jakakolwiek opcja trybu awaryjnego restartowała konsolę to konsola ponownie wracała do stanu BLOD.
Nie wiem czy mam zostawić konsolę tak mrugającą na kilka godzin czy faktycznie takie mruganie oznacza śmierć konsoli?
Konsola ma półtora roku ale poniżej 100 godzin pracy.
Zasmuciło mnie również, że konsola w Sony ma gwarancję mniej niż 2 lata (pewnie rok; przynajmniej wypisuje, że już nie ma) więc chyba zostaje tylko rękojmia sklepu, tutaj MediaMarkt. Microsoft ma to zrealizowane znacznie lepiej: konsola ma dwa lata gwarancji, można sprawdzić dokładnie stan gwarancji na stronie, serwis Microsoftu (przynajmnie u mnie był ) jest błyskawiczny.
Sony, natomiast, każe sobie płacić ponad 600zł za naprawę. I oni chcą mnie zachęcić do kupna PS5?
Druga sprawa to MediaMarkt: mają dwie opcje wsparcia: rękojmię (ustawową) i gwarancję (najpewniej odsyłąją do producenta).
Rozwiązanie w postaci gwarancji pewnie odpada bo Sony na stronie wypisuje, że konsola nie jest już na ich gwarancji. Zostaje chyba tylko Rękojmia MM.
Ale tu kolejny problem, przynajmniej dla mnie, bo wymyślili sobie, ze trzeba osobiście dostarczyć do sklepu (nie można wysłać wg. "Wsparcia" MM, więc muszę jechać pociągiem 120km do sklepu. Ehh.
Widać, zę trzeba unikać SOny i MM.
Czy wasze konsole również mają krótki okres gwarancji Sony?
Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogę spróbować sam aby przywrócić konsolę do działania?