Dysk wewnętrzny HDD czy dysk zewnętrzny SSD? Co wybrać?

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Witam jako iż gry zaczynają zajmować coraz więcej miejsca a mój laptop ma dysk 256 GB postanowiłem że dokupie kolejny większy dysk. Po rozkręceniu laptopa i sprawdzeniu specyfikacji laptopa okazało się że jest tylko miejsce na dysk SATA 2.5" HDD. Stąd moje pytanie lepiej kupić dysk wewnętrzny HDD czy może lepiej kupić dysk zewnętrzny SSD?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Skoro jest miejsce na SATA 2,5", to nie lepiej kupić wewnętrzny SATA 2,5" SSD?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Zawsze możesz zamontować dodatkowy dysk twardy w miejsce napędu DVD. Wystarczy kupić kieszeń/adapter (koszt około 20 zł) i zainstalować tam nowy dysk.
Awatar użytkownika
Łowca

serafek5 pisze: 14 lis 2020, o 13:33 Skoro jest miejsce na SATA 2,5", to nie lepiej kupić wewnętrzny SATA 2,5" SSD?
Znaczy się nie wiem czy będzie działać ponieważ na stronie producenta jak i na stronie której kupowałem laptopa jasno pisze że laptop posiada jedno wejście M.2 SSD Combo slot (NVMe PCIe Gen3 / SATA) czyli tam gdzie mam obecny dysk oraz jedno wejście SATA 2,5" HDD. Nigdy wcześniej nie dokupywałem ani nie wymieniałem dysku więc stąd moja niepewność.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Z tego, co ja wiem - a wymieniałem dyski w czterech laptopach w domu - jak w lapku siedzi ci standardowy dysk HDD 2,5", to standardowy SSD 2,5" też tam wejdzie, bo wtyczka niczym się nie różni. Możesz podać laptopa, jak nie jest to jakiś staroć typu 2005 lub wcześniej to raczej nie ma się o co bać, najstarszy lapek, do jakiego wsadzałem SSD był z 2010 i nie było żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Tarkoczinko pisze: 14 lis 2020, o 11:56 Witam jako iż gry zaczynają zajmować coraz więcej miejsca a mój laptop ma dysk 256 GB postanowiłem że dokupie kolejny większy dysk. Po rozkręceniu laptopa i sprawdzeniu specyfikacji laptopa okazało się że jest tylko miejsce na dysk SATA 2.5" HDD. Stąd moje pytanie lepiej kupić dysk wewnętrzny HDD czy może lepiej kupić dysk zewnętrzny SSD?
1TB ssd sata 3 to okolo 500zl i sprawa zalatwiona.
Awatar użytkownika
Łowca

serafek5 pisze: 14 lis 2020, o 14:48 Z tego, co ja wiem - a wymieniałem dyski w czterech laptopach w domu - jak w lapku siedzi ci standardowy dysk HDD 2,5", to standardowy SSD 2,5" też tam wejdzie, bo wtyczka niczym się nie różni. Możesz podać laptopa, jak nie jest to jakiś staroć typu 2005 lub wcześniej to raczej nie ma się o co bać, najstarszy lapek, do jakiego wsadzałem SSD był z 2010 i nie było żadnych problemów.
MSI GL63 (9SC-203XPL) taki model laptopa mam
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 200 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Hmm z tego co widać tutaj:
https://www.purepc.pl/test-msi-gl63-8se ... 0?page=0,1
Masz 2x M2 pcie oraz 1x2,5 cala sata III, więc nie ma co się bawić w zewnętrzny dysk.

Jeszcze sprawdź prędkość aktualnego dysku jakie ma osiągi. CrystalDiskMark 7.0.0h https://crystalmark.info/en/download/
Awatar użytkownika
Łowca

buri pisze: 15 lis 2020, o 06:29 Hmm z tego co widać tutaj:
https://www.purepc.pl/test-msi-gl63-8se ... 0?page=0,1
Masz 2x M2 pcie oraz 1x2,5 cala sata III, więc nie ma co się bawić w zewnętrzny dysk.

Jeszcze sprawdź prędkość aktualnego dysku jakie ma osiągi. CrystalDiskMark 7.0.0h https://crystalmark.info/en/download/
Trochę inny mam model bo właśnie z 1x M2 pcie i 1x2,5 SATA III. Czyli rozumiem że jeżeli mam wejście SATA III 2,5" to mogę tam włożyć dysk SSD?
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Tak normalny dysk SSD sata III, obecnie ceny spadły to przyjemnego poziomu. Normalnie wpinasz i powinien działać, jest pewnie to opisane nawet w instrukcji do laptopa - tak istnieje coś takiego.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 13 razy
Kontakt:

Skromnie dodam że w przypadku łączenia dysków w laptopach na magistrali PCIe i SATA III zdarzają się tak problemy z postawieniem systemu (WIN10 głupieje) i dodatkowo należy sprawdzić, czy w związku z zainstalowaniem drugiego dysku, pierwszy nie zwolnił nam o połowę... ;)

Podział skromnych linii PCIe dotyczy też złącz SATA. Dlatego np. dysk M.2 Adata XPG Gammix 11 Pro, nie osiąga 3500/3000 MB/s. Tylko dokładnie połowę.

Zwykle. Nie upieram się, bo zależy to od rodzaju laptopa (chipsetu i zastosowanego procesora). Niemniej warto sprawdzić bo wtedy można nabyć tańszy dysk i nie żyłować się, bo i tak tego nie wykorzystamy. Chyba że w przyszłości, przy okazji przesiadki na inny komputer...

Tak co do meritum to: Dysk HDD daje ci większą pojemność za mniejszą cenę. Ale też jest wolniejszy i bardziej podatny na uszkodzenia mechaniczne. Choć paradoksalnie może być trwalszy, a dane z niego można zazwyczaj choć w części odzyskać. Jeśli to ma być tylko magazyn, to jest to przyzwoite rozwiązanie, szczególnie jeśli jest to dysk 7200 obrotów. Przyda się też dobra obudowa jeśli ma to pracować jako zewnętrzny, najlepiej już na USB 3.0 (typu C, bo najwygodniej). Oczywiście dysk nie wykorzysta takiej przepustowości, ale przynajmniej nie będzie ograniczany, jeśli jest rzeczywiście szybki jak na HDD.

Z drugiej strony, jeśli nie wchodzimy w jakieś naprawdę duże pojemności rzędu kilku TB, to z pewnością warto kupić tradycyjny szybki SSD do środka. Pod złącze SATA lub zamiast napędu (jeśli takowy był). Dyski są obecnie bardzo tanie, tak do 500 GB -1 TB. Kwestia kasy, jak zwykle.

Na zewnętrzny można nawet przy tych cenach kupić M.2. I podłączyć pod szybkie złącze. To już taki program maksimum. Jak kogoś stać. No i takie rozwiązanie nie ograniczy przepustowości wewnętrznego kontrolera. Zawsze też można sobie trzasnąć w domu serwer NAS... ;)

Naprawdę rozwiązań jest tyle, że tylko od ciebie zależy, co ci najlepiej odpowiada - szybkość, bezpieczeństwo, mobilność czy pojemność. A wszystko i tak rozbija się o kasę... ;)
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Osobiście mam w jednym kompie SSD+HDD, a w drugim SSD+SSD. Windows to dziwny system i HDD zawsze go będzie ograniczał. HDD tylko jako zewnętrzny na kopie, bo warto mieć kopię ważnych danych.
Awatar użytkownika
Łowca

Dobrze w takim razie dowiedziałem się chyba wszystkiego co chciałem wiedzieć dziękuję wszystkim za pomoc
Awatar użytkownika
Łowca

W tym modelu masz złącza 2x M2 pcie - nic lepszego nie zamontujesz. Szybkość będzie co najmniej zadowalająca, a najprawdopodobniej przerośnie Twoje oczekiwania.
ODPOWIEDZ