Witam serdecznie,
Posiadam model Zowie FK-2 firmy Benq (to te co Izak reklamował, że idealne do CS-a).
Jak do tej pory, to niewiele mogło mi się zużyć. Raz wymieniałem już ślizgacze, niebieska dioda nie świeci, a zamiast różowej dalej świeci czerwona (informują ile DPI aktualnie myszka załącza). Z tym wszystkim da się żyć, ale dwuklik coraz mocniej zaczyna działać na nerwy. Jestem praworęczny i wiem, że to przede wszystkim dotyczy lewego przycisku myszy. Myszkę używam 3 lata, więc już raczej poza gwarancją.
Czy jest jakiś sposób, żeby zająć się to myszką w sposób domowy, czy zostaje płatna gwarancja lub też kupienie nowej? Pozdrawiam.
Dwuklik w myszce
Szkoda zachodu to naprawiac, kupic nową i po krzyku.DJSurprise pisze: 8 maja 2020, o 11:27 Witam serdecznie,
Posiadam model Zowie FK-2 firmy Benq (to te co Izak reklamował, że idealne do CS-a).
Jak do tej pory, to niewiele mogło mi się zużyć. Raz wymieniałem już ślizgacze, niebieska dioda nie świeci, a zamiast różowej dalej świeci czerwona (informują ile DPI aktualnie myszka załącza). Z tym wszystkim da się żyć, ale dwuklik coraz mocniej zaczyna działać na nerwy. Jestem praworęczny i wiem, że to przede wszystkim dotyczy lewego przycisku myszy. Myszkę używam 3 lata, więc już raczej poza gwarancją.
Czy jest jakiś sposób, żeby zająć się to myszką w sposób domowy, czy zostaje płatna gwarancja lub też kupienie nowej? Pozdrawiam.
- Podziękował: 23 razy
- Podziękowania: 16 razy
Dokładnie tak jak wyżej zostało napisane - to zazwyczaj sprowadza się do chirurgicznej precyzji w zabawie z elektroniką i wymianie zużytego przełącznika ale tutaj wybór pozostawiam tobie. Imho nie bawiłbym się w to tylko kupił nową mysz (a co do samej myszy - sam posiadam Roccat Lua która powinna mieć 4-5 lat i dopiero teraz, powoli zaczyna ujawniać się dwuklik)
- Podziękował: 24 razy
- Podziękowania: 23 razy
- Kontakt:
Ehh, za bardzo lubię swoją myszkę, poza tym nie stać mnie wydać znowu 300 zł na myszkę obecnie, a pewnie najchętniej bym wziął jakąś bezprzewodową teraz. No nic, wymęczę obecną, bo jeszcze da się żyć z nią, ale mam na uwadze, że powinienem rozglądać się za nową.
- Discord: jojoPL1987#1944
- Podziękował: 37 razy
- Podziękowania: 244 razy
- Kontakt:
Myślę, że też nie ma sensu naprawiać. Widzę na Allegro, że nowe kosztują ponad 300 zł. Miałbym dla Ciebie ciekawą alternatywę. Używam jej od kilku miesięcy. Modecom Volcano GMX5 Beast. Nową za 100 zł z lekkim hakiem na pewno dostaniesz. Prawdę mówiąc to jest moja pierwsza myszka w takim przedziale cenowym ale jestem z niej zadowolony. Podobno w swojej klasie cenowej ma najlepszy laser (czy na podstawie czego to działa). Nie wiem czy tak jak jest. Tak słyszałem w porównaniach na YouTube. W myszce można wymienić ślizgacze (nawet sam producent dodaje zapasowe!) a także ma wkład (przypominający magazynek rewolweru ale to już w sumie mało ważne) z obciążnikami. Dla mnie bez nich myszka jest za lekka. Dostępny jest program do edycji ustawień myszy. Ale co dziwne, (jeśli dobrze pamiętam) w jego plikach jest dostępne spolszczenie programu a co dziwne lista języków w programie zawiera tylko jedną pozycję - "eng". Nie wiem dlaczego. Ale obsługa programu tylko po angielsku nie jest trudna. Program posiada 5 profili (zbędnych nie można wyłączyć, trochę szkoda) a w każdym z nich możesz mieć do pięciu ustawień DPI (do pięciu czyli zbędne możesz wyłączyć). A co ciekawe program potrzebny jest tylko do edytowania ustawień myszy. Do korzystania z jej możliwości w 100% już nie, więc po edycji można go zamknąć. Tak jak pisałem, używam ją kilka miesięcy, póki nie ma żadnych uszkodzeń fizycznych. Nie wiem ile dwuklik by wytrzymał. Aha, w programie można ustawić opóźnienie drugiego kliknięcia. Jakbyś miał jakieś pytania co do myszki to śmiało możesz pisać.
- Podziękował: 1377 razy
- Podziękowania: 1315 razy
- Kontakt:

moja myszka z ktorej jestem bardzo zadowolony (za 80zl około):
http://www.bloody.com/en/product.php?pi ... -container
- Kontakt:
Unikam Modecom jak ognia. Może to i polska firma, ale chińskie części, mocno się zraziłem po telefonach. Z tej firmy najczęściej zwykle chodzą reklamacje. Może myszkę masz w porządku, nie oceniam, ale z pewnością nigdy nic z firmy modecom nie kupię. U mnie zdarza się dwuklik, ale nie jakoś bardzo często, zwykle jak przyciskam bliżej tylnej części to zdarza się, że się pojawi, więc na razie nie jest mocno uciążliwe, ale zdarza się mu w ten sposób przeszkadzać. Dziękuję oczywiście za polecenie swojej, ciekawy temat tej myszki. Jak wspominałem, jak w przyszłości będę patrzył na myszki, to raczej z funkcją bezprzewodową. Im mniej kabli przy stacjonarce, tym lepiej, a w myszce szczególnie mi to dokucza.jojo87 pisze: 8 maja 2020, o 12:09 Myślę, że też nie ma sensu naprawiać. Widzę na Allegro, że nowe kosztują ponad 300 zł. Miałbym dla Ciebie ciekawą alternatywę. Używam jej od kilku miesięcy. Modecom Volcano GMX5 Beast. Nową za 100 zł z lekkim hakiem na pewno dostaniesz. Prawdę mówiąc to jest moja pierwsza myszka w takim przedziale cenowym ale jestem z niej zadowolony. Podobno w swojej klasie cenowej ma najlepszy laser (czy na podstawie czego to działa). Nie wiem czy tak jak jest. Tak słyszałem w porównaniach na YouTube. W myszce można wymienić ślizgacze (nawet sam producent dodaje zapasowe!) a także ma wkład (przypominający magazynek rewolweru ale to już w sumie mało ważne) z obciążnikami. Dla mnie bez nich myszka jest za lekka. Dostępny jest program do edycji ustawień myszy. Ale co dziwne, (jeśli dobrze pamiętam) w jego plikach jest dostępne spolszczenie programu a co dziwne lista języków w programie zawiera tylko jedną pozycję - "eng". Nie wiem dlaczego. Ale obsługa programu tylko po angielsku nie jest trudna. Program posiada 5 profili (zbędnych nie można wyłączyć, trochę szkoda) a w każdym z nich możesz mieć do pięciu ustawień DPI (do pięciu czyli zbędne możesz wyłączyć). A co ciekawe program potrzebny jest tylko do edytowania ustawień myszy. Do korzystania z jej możliwości w 100% już nie, więc po edycji można go zamknąć. Tak jak pisałem, używam ją kilka miesięcy, póki nie ma żadnych uszkodzeń fizycznych. Nie wiem ile dwuklik by wytrzymał. Aha, w programie można ustawić opóźnienie drugiego kliknięcia. Jakbyś miał jakieś pytania co do myszki to śmiało możesz pisać.
Dziękuję, będę się w przyszłości rozglądał za takim rozwiązaniem.Armin pisze: 8 maja 2020, o 12:53
szukaj myszki z takim Patentem a nie grozi Ci żaden dwuklik w przyszłości
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 9 razy
- Kontakt:
@DJSurprise
Spróbuj złożyć w kilka warstw mały kawałek papieru i usadowić pomiędzy przełącznikiem a przyciskiem. Grubość musisz dopasować sam. Ewentualnie delikatnie poluzować śrubki w okolicy przycisku(z zewnątrz lub wewnątrz, zależy od konstrukcji myszy). Na chwilę powinno pomóc, natomiast po jakimś czasie i to przestanie działać. Testowane na kilku gryzoniach i zazwyczaj udało się przedłużyć ich żywot. W międzyczasie można się powoli zacząć rozglądać za nową myszką.
Spróbuj złożyć w kilka warstw mały kawałek papieru i usadowić pomiędzy przełącznikiem a przyciskiem. Grubość musisz dopasować sam. Ewentualnie delikatnie poluzować śrubki w okolicy przycisku(z zewnątrz lub wewnątrz, zależy od konstrukcji myszy). Na chwilę powinno pomóc, natomiast po jakimś czasie i to przestanie działać. Testowane na kilku gryzoniach i zazwyczaj udało się przedłużyć ich żywot. W międzyczasie można się powoli zacząć rozglądać za nową myszką.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Wystarczy rozkręcić myszkę, wyjąć przełącznik, a w nim masz blaszkę którą delikatnie wyginasz(bo się sama wyprostowała przez te lata użytkowania) i tyle. 2 stówy zaoszczędzoneDJSurprise pisze: 8 maja 2020, o 11:27 Witam serdecznie,

Ew kupujesz sam przełącznik za grosze i wymieniasz. Na yt masz poradniki do obu rozwiązań.
- Kontakt:
No właśnie widziałem w sieci, że zwykle o tym się pisze, choć dotyczy to głównie myszek logitech. Pomyślę o tym.Raitoneq pisze: 8 maja 2020, o 16:50Wystarczy rozkręcić myszkę, wyjąć przełącznik, a w nim masz blaszkę którą delikatnie wyginasz(bo się sama wyprostowała przez te lata użytkowania) i tyle. 2 stówy zaoszczędzoneDJSurprise pisze: 8 maja 2020, o 11:27 Witam serdecznie,
Czy jest jakiś sposób, żeby zająć się to myszką w sposób domowy, czy zostaje płatna gwarancja lub też kupienie nowej? Pozdrawiam.![]()
Ew kupujesz sam przełącznik za grosze i wymieniasz. Na yt masz poradniki do obu rozwiązań.
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 4 razy
- Kontakt:
Mam wlasnie od niedawna to samo w FK1
(lewy przycisk)
W Logitechu (mx518) nigdy nie mialem tego problemu przez dluzszy czas uzywania niz ta Zowie ale tam mi wysiadl scroll (naprawialaem kilka razy, na jakis czas pomagalo az calkiem siadlo)
Wkurzajace bo te myszy poza tym ogolnie sa bardzo dobre. Z tego co widze to grzebanie ze switchem jest jeszcze trudniejsze takze lipa.

W Logitechu (mx518) nigdy nie mialem tego problemu przez dluzszy czas uzywania niz ta Zowie ale tam mi wysiadl scroll (naprawialaem kilka razy, na jakis czas pomagalo az calkiem siadlo)
Wkurzajace bo te myszy poza tym ogolnie sa bardzo dobre. Z tego co widze to grzebanie ze switchem jest jeszcze trudniejsze takze lipa.
Mozesz bawic sie w naprawianie ale czy to ma sens? Osobiscie kupilbym nowa. Kazdy sprzet ma swoja zywotnosc. Jak ostatnia moja mysz zostala przegryziona przez królika to poprostu kupilem nowego genesisa a nie naprawialem stara