CD-Action - temat ogólny
- Podziękował: 24 razy
- Podziękowania: 23 razy
- Kontakt:
Fajny ten searching. Ciekawe rarytasy mozna znalezc https://lowcygier.pl/historia-pelnych-w ... cd-action/
- Podziękował: 12 razy
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
Nie było to KISS Psycho Circus?PostScript pisze: 29 kwie 2020, o 16:52 Chasm: The Rift zaczynał się od chłodni w mięsnym, tego się nie da pomylić
Patrzę na ten Z.A.R. i wygląda zbyt prymitywnie. Bliżej mu do Duke Nukem, niż do Quake 2.
Idealnie, jakby ktoś miał płyty CDA z tamtych czasów i tak skojarzył albo wrzucił ich fotkę, bo wtedy chyba tytuły dem też były nadrukowane na płytach.
edit: to na pewno nie Shogo

- Discord: Mam, potwierdzam ;3
- Podziękował: 545 razy
- Podziękowania: 51 razy
No to udowodniłem, że da się pomylićPostScript pisze: 29 kwie 2020, o 16:52 Chasm: The Rift zaczynał się od chłodni w mięsnym, tego się nie da pomylić
Patrzę na ten Z.A.R. i wygląda zbyt prymitywnie. Bliżej mu do Duke Nukem, niż do Quake 2.
Idealnie, jakby ktoś miał płyty CDA z tamtych czasów i tak skojarzył albo wrzucił ich fotkę, bo wtedy chyba tytuły dem też były nadrukowane na płytach.
edit: to na pewno nie Shogo

Łapta - a nuż się przyda.

Edit: W takim razie może to Skout z 1999 roku.
- Ci użytkownicy podziękowali DatAss za ten post:
- PostScript
- Podziękował: 46 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Tak! Nie wiem, jak to znalazłeś, ale to dokładnie ta gra! W spisie dem nie widzę, może więc dali w demach w 2000 roku.
https://www.youtube.com/watch?v=wxyUqc0uE-4
Nie pająki, a skorpiony jednak tam były

Matko, jaki paździerz. Muszę w to zagrać

Wcześniej wspomniane KISS Psycho Circus to jedna z moich ulubionych gier tamtych czasów, w którą na początku wręcz bałem się grać. Mega spluwy i broń biała, rewelacyjne etapy i wrogowie, którzy wtedy sprawiali, że można było popuścić. Aaaa i jeszcze szafy grające

- Discord: Mam, potwierdzam ;3
- Podziękował: 545 razy
- Podziękowania: 51 razy
Agent CK 0014 nigdy nie wyjawia tajemnic państwowych ;3PostScript pisze: 29 kwie 2020, o 19:31Tak! Nie wiem, jak to znalazłeś, ale to dokładnie ta gra! W spisie dem nie widzę, może więc dali w demach w 2000 roku.
Matko, jaki paździerz. Muszę w to zagrać![]()
A tak serio to była jako demko właśnie w numerze 08-00 - wystarczył już tylko jutub i jeden filmik z gry.
Pełną wersję tego Skouta dołączył w okolicach roku 2000 do jednego z wydań... PC World Komputer. Sloganik reklamowy był mniej więcej taki: "Grałeś w Quake'a - zagraj w Skouta". Kupiłem, zagrałem. Zapału wystarczyło mi na jedną misję...PostScript pisze: 29 kwie 2020, o 19:31Tak! Nie wiem, jak to znalazłeś, ale to dokładnie ta gra! W spisie dem nie widzę, może więc dali w demach w 2000 roku.
Matko, jaki paździerz. Muszę w to zagrać![]()
Wydaje mi się że chodzi Ci o Pył (1998) który był dany jako demo w numerze 12/98:PostScript pisze: 29 kwie 2020, o 14:15 A skoro przy CDA jesteśmy, to może ktoś z Was pamięta. Szukam gry, którą CDA dało swego czasu na płycie - PRAWDOPODOBNIE demo. Była umieszczona tam przed wrześniem 2000 (zakładam przedział czasowy 1999-8.2000, bo to numery, które pożyczyłem wtedy od kuzyna, gdy kupiłem swój pierwszy PC).
Był to FPP bardzo podobny do Quake 2 - jakaś obca planeta, kolorystyka jak wszystko wtedy brązowo-pomarańczowa. To raczej było demo. Pamiętam, że całość wyglądała, jak na Marsie, a na tym początku strzelało się do (chyba) mechanicznych pająków. I tyle pamiętam![]()
https://www.youtube.com/watch?v=eepyChZSFgc
Pasuje wszystko o czym mówiłeś - podbny do Q2 bo to gra na nim wzorowana, brudnopomarańczowy schemat kolorów i mechaniczne pająki na starcie gry.
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowania: 44 razy
- Kontakt:
Jakbyś przeczytał dalsze posty to byś wiedział, że gra już odnaleziona. Chodziło o Skout.poprostumort pisze: 3 maja 2020, o 20:59 Wydaje mi się że chodzi Ci o Pył (1998) który był dany jako demo w numerze 12/98:
- Kontakt:
Pył to gra, z którą sobie w ogóle nie poradziłem. Takiego hardkoru wtedy nie umiałem porównać z niczym innym. Po latach dowiedziałem się, że bardziej należało się tam skradać, niż strzelać do wszystkiego, i może dlatego nie mogłem przejść nawet kawałka. W 2000 roku pełną wersję dało IO. Zapamiętałem, że przeładowanie broni zakładało nowy magazynek. Poprzedni, nawet jeśli były w nim jeszcze jakieś naboje, przepadał.
- Podziękował: 380 razy
- Podziękowania: 518 razy
- Kontakt:
Też miałem przeprawy z tą grą.
Nazywali ją „polski Quake", widać seria Thief nie była u nas popularna żeby użyć jej w sloganie. Choć można było użyć innego tytułu, gdzie co prawda strzelało się ale skradanie i zaskakiwanie przeciwników (zanim oni zaskoczą nas i wyprujemy cenny magazynek) było koniecznością.
Grałem w nią wiele lat później, nasi wschodni sąsiedzi stworzyli usprawnionego builda gry (bo emulowanie przez DOSbox było słabe, próbowałem, próbowali też inni) i było nieźle choć były etapy gdzie się szło zaciąć, w tym ostatni etap.
Gratuluję każdemu kto znajdzie numery na statku bez solucji.
Mam nadzieję że ARHN zrobi materiał o niej czy Optimusie bo to byłoby coś ciekawego - czasy dzikiego kapitalizmu w świecie gier? To byłoby coś.
Nazywali ją „polski Quake", widać seria Thief nie była u nas popularna żeby użyć jej w sloganie. Choć można było użyć innego tytułu, gdzie co prawda strzelało się ale skradanie i zaskakiwanie przeciwników (zanim oni zaskoczą nas i wyprujemy cenny magazynek) było koniecznością.
Grałem w nią wiele lat później, nasi wschodni sąsiedzi stworzyli usprawnionego builda gry (bo emulowanie przez DOSbox było słabe, próbowałem, próbowali też inni) i było nieźle choć były etapy gdzie się szło zaciąć, w tym ostatni etap.
Gratuluję każdemu kto znajdzie numery na statku bez solucji.
Mam nadzieję że ARHN zrobi materiał o niej czy Optimusie bo to byłoby coś ciekawego - czasy dzikiego kapitalizmu w świecie gier? To byłoby coś.
Mea culpa. Nie wiem czemu nie przeskoczyłem na najnowszą stronę w wątku i nie zauważyłem że grę odnaleziono.Noir pisze: 4 maja 2020, o 01:47Jakbyś przeczytał dalsze posty to byś wiedział, że gra już odnaleziona. Chodziło o Skout.poprostumort pisze: 3 maja 2020, o 20:59 Wydaje mi się że chodzi Ci o Pył (1998) który był dany jako demo w numerze 12/98:
Swoją drogą, ciekawe jest to ile FPP było taśmowo wydawanych w tamtych czasach - jak przeglądałem zawartość Cover CD z podanego okresu to w każdym numerze były po 2-3 demka FPPków. A teraz narzekamy że producenci taśmowo wydają kserokopie popularnych tytułów

- Kontakt:
Było bardzo dużo gier FPP. Właśnie pokłosie mega popularności Quake, Unreal, Q3A, UT. Jak się chciało postrzelać, to były złote czasy. Ja to dobrze wspominam, choć oczywiście paździerz też powstawał.
- Podziękował: 106 razy
- Podziękowania: 80 razy
- Kontakt:
https://www.cdaction.pl/news-60589/prze ... owie-.html
Tak, już tworzymy CD-Action 07/2020, więc nie martwcie się, numer, który jutro trafi do kiosków, nie jest ostatni!
- Podziękował: 24 razy
- Podziękowania: 23 razy
- Kontakt:
Z czystej ciekawości kupię sobie następne numery. 11 zł to jeszcze nie bogactwo, a można zobaczyć, jak recenzje się piszą w związku z powolnym zamykaniem magazynu
.
Ewentualnie przemianują na coś innego, kto wie.

Ewentualnie przemianują na coś innego, kto wie.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 6 razy
- Kontakt:
"E-wydanie nie będzie zawierać kodów na gry, cena obu wydań wynosić będzie tyle samo." - Trochę to zniechęca do kupna numeru cyfrowego
"Delikatnie się nam schudło (112 stron), ale za to cena pozostaje bez zmian – 10,99 zł." - xD przedstawili to jak coś dobrego
"Delikatnie się nam schudło (112 stron), ale za to cena pozostaje bez zmian – 10,99 zł." - xD przedstawili to jak coś dobrego