Zmiany na forum

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcygier.pl
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 731 razy
Podziękowania: 206 razy
Kontakt:

Po pierwsze przydałaby się lepiej pokazana linia miedzy postami, w tej chwili jest tak jasna że nie widać gdzie kończy się jeden post a zaczyna następny, po drugie między logiem łowców, a aktualnym forum jest pusta szara przestrzeń wielkości przeciętnego posta. dodałbym screenshot ale nie wiem jak, nie widzę opcji dodania obrazka.
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

pikikd pisze: 4 lut 2020, o 15:37 Mam pytanie co do "najlepszych postów" po prawej stronie. Tak miało być, że zawsze wyświetlają się najlepsze posty z całego forum, ze wszystkich tematów? Według mnie dobrym pomysłem byłoby pokazywanie najczęściej "lajkowanych" postów w danym temacie, w którym obecnie się znajdujemy. Albo chociaż grupie tematycznej (o grach, promocje itp.)
W tym momencie widget jest globalny i wyświetla tylko posty z ostatniego tygodnia. Wyświetlanie postów kontekstowych z danego podforum jest możliwe, ale najpierw musimy sprawdzić jak będzie wyglądała aktywność użytkowników - kontekstowy widget nie będzie miał sensu jeśli będzie mało lajków.
stfns pisze: 4 lut 2020, o 16:31 Dałoby radę wcisnąć gdzieś 'Nieprzeczytane posty', np. pod profil? Wiem, że to głupota (z której mimo wszystko korzystałem przy każdych odwiedzinach), ale na starym forum było to na wierzchu i potrzebny był jeden klik, a teraz konieczne są dwa :trollface:

Obrazek
Zrobione. :bananmechanik:
Ci użytkownicy podziękowali rob006 za ten post (w sumie 4):
FotelSkrzypistfnsArmintourviell
Awatar użytkownika
Webmaster
Kontakt:

darkwind pisze: 4 lut 2020, o 17:24 po drugie między logiem łowców, a aktualnym forum jest pusta szara przestrzeń wielkości przeciętnego posta. dodałbym screenshot ale nie wiem jak, nie widzę opcji dodania obrazka.
Nie masz przypadkiem zablokowanych skryptów albo jakieś wtyczki, która może blokować JavaScript na forum? Tam powinna być grafika, ale ona wymaga JavaScriptu do poprawnego działania.

Obrazek

Obrazki można wstawiać za pomocą tego buttona:

Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali rob006 za ten post:
darkwind
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

Dałoby radę tę prawą kolumnę z profilem i ostatnimi postami schować i żeby z automatu rozciągało resztę forum do krańca ekranu?

[edit]
Dopiero zobaczyłem, że McSnake wspomniał już o tym w temacie z sugestiami :).
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 731 razy
Podziękowania: 206 razy
Kontakt:

OK dzięki, Darkmode dla łówców blokuje wyświetlanie tej grafiki. A z obrazkami jak rozumiem, muszę najpierw wrzucić je na coś w rodzaju imageshacka i dopiero wtedy wkleić tu link?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 489 razy
Podziękowania: 111 razy
Kontakt:

Bardzo mi się podoba wygląd nowej strony, co więcej wiele opcji jest naprawdę intuicyjne. Jedyne co mógłbym się przyczepić, to do tego, że (poza brakiem Dark mode'a) zjadło kilka plusów z niewiadomych powodów(ale to pewnie spowodowane jest już nieistniejącymi tematami) i brakuje dla mnie zawsze kultowych podpisów u każdego usera. Poza tym jest bardzo dobrze i jak już się pojawi ciemny motyw, to z przyjemnością będę zaglądał i czytał nowe posty na forum :D
Ci użytkownicy podziękowali Maikeru za ten post:
LordドラゴンMPF
Awatar użytkownika
Webmaster
Kontakt:

darkwind pisze: 4 lut 2020, o 19:46 OK dzięki, Darkmode dla łówców blokuje wyświetlanie tej grafiki. A z obrazkami jak rozumiem, muszę najpierw wrzucić je na coś w rodzaju imageshacka i dopiero wtedy wkleić tu link?
Możesz dodać też jako załącznik. To nawet preferowana opcja, jeśli nie masz pewnego hostingu pod obrazki - na forum jest pełno niedziałających obrazków bo ludzie wstawiali je na hostingi, które albo już nie działają, albo kasują stare obrazki.
1d8e9e39.png
1d8e9e39.png (20.34 KiB) Przejrzano 5972 razy
Maikeru pisze: 4 lut 2020, o 19:58 brakuje dla mnie zawsze kultowych podpisów u każdego usera
Niektórzy ostro przeginali z tymi podpisami. Brak podpisów to dla mnie chyba najlepsza zmiana na forum. :D
Ci użytkownicy podziękowali rob006 za ten post:
darkwind
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Czyli te podpisy są wylączone dla każdego? bo w opcjach konta niby jest opcja ich edycji i się zastanawialem czy nie mam gdzieś tego włączonego, że mi się nie wyświetla
Awatar użytkownika
Webmaster
Kontakt:

Armin pisze: 4 lut 2020, o 20:13 Czyli te podpisy są wylączone dla każdego? bo w opcjach konta niby jest opcja ich edycji i się zastanawialem czy nie mam gdzieś tego włączonego, że mi się nie wyświetla
Podpisy są globalnie wyłączone, więc nigdzie ich nie widać. Nie wiem czemu forum pozwala je uzupełniać, skoro nigdzie ich nie wyświetla.
Jest jeszcze możliwość żeby wyświetlać je tylko w profilu użytkownika, ale nie wiem czy nie będzie to konfliktować z wyświetlaniem podziękowań.

EDIT: A nie, jednak już teraz to tak działa i podpisy wyświetlają się w profilu usera. Nie martw się Armin, wszyscy mogą podziwiać twoją sygnaturkę :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 0
Podziękowania: 787 razy

bardzo pięknie zrobione podoba mi się jak w innym świecie forum się znalazłem :) a i jeszcze jedno zróbcie tak aby po wylogowaniu mógł widzieć każdy kto jest dostępny na forum i kto przegląda dany temat :trollface:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 33 razy
Podziękowania: 44 razy

Najważniejsza dla mnie rzecz działa - czyli powiększanie nie zmienia tylko kształtu ramki i układu tekstu, ale także powiększa to co jest w ramce.

Wolałbym wersję, gdzie po powiększeniu dostępna jest cała zawartość strony (można przewinąć w poziomie do treści, która nie zmieściła się). Może da się wprowadzić przełącznik "Zawsze pokazuj całą zawartość strony", który pozwalałby na to. Np. po dużym powiększeniu widać tylko nazwy działów, znika tabela "ostatni post", fajnie byłoby jakbym na PC mógł przewinąć w prawo.
Przy bardzo dużym powiększeniu przeglądarki działa tak jakbym chciał, możliwe, że to powiększenie systemowe i clear type coś tu mieszają.

Najfajniejszą zmianą jest to, że z boku jest sporo ostatnich postów globalnie na forum, co uważam za dużo bardziej przydatne niż wyróżnienie najbardziej lajkowanych, ale jeśli mieści się także kilka najlepszych, to tym lepiej. Ograniczenie czasowe najlepszych postów do ostatnich 48h lub tygodnia jest konieczne, w przeciwnym wypadku będą tam wiecznie wisiały posty nieaktualne lub odbiegające od obecnej dyskusji.

Szkoda, że na ekranie widzę o około połowę mniej postów/tematów niż wcześniej.

Ogólnie jak nie podoba mi się ta estetyka marnowania dużej ilości miejsca i uważam ją za jeden z koszmarków obecnych trendów w tych niby resposnywnych stronach, to Wam najlepiej udało się to wprowadzić ze wszystkich portali z jakimi miałem styczność.

Jest to pierwsza strona, na której ta "responsywność" rzeczywiście działa i w takiej formie można do tego przywyknąć. Gratuluję.

Btw czy obrazki są konwertowane z automatu do jakiegoś standardowego rozmiaru?

ps
Pierwszy raz spotkałem się, żeby "ściągało" znaczniki z zawijania tekstu z notatnika i konwertowało je jako 2x[enter]. Zazwyczaj kopiowało mi sam czysty tekst z notatnika.

pps
Chociaż jakby to co jest z boku (profil, ostatnie i najlepsze posty) mogło chować się do wąskiego paska w bok (a nie w górę) rozszerzając tym samym ramkę forum byłoby lepiej, bo teraz np. ucina ostatnie posty w poszczególnych działach, żeby zmieścić ten boczny panel. Można oczywiście ustawić powiększenie (a raczej pomniejszenie i pewnie przy większej rozdzielczości jest podobnie), żeby widzieć wszystko, ale taki boczny pasek domyślnie zwinięty byłby chyba wygodniejszy.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2020, o 21:36 przez Kropeks, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 401 razy
Podziękowania: 876 razy
Kontakt:

no jak na razie wszystko wygląda ładnie - może troche zbyt jasno, przydałby się wybór trybu ciemnego/nocnego no chyba że gdzieś jest i nie zauważyłem
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 215 razy
Podziękowania: 122 razy
Kontakt:

Jak dla mnie bardzo przyjemna zmiana forum wygląda bardzo ładnie :D
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Czarny motyw, tak na szybko do Stylusa.
Nie wszystko działa, ale nie wypala gałek.

Kod: Zaznacz cały

#inner-wrap {
    background: #000;
}
li.row {
    background-color: #000;
}
html,
body {
}
.forabg,
.forumbg,
.viewtopic_wrapper {
    background-color: #222;
}
.fancy_panel::before {
    background: #222;
}
.fancy_panel {
}
.bg1 {
}
.bg2 {
}
blockquote {
}
.postprofile {
    color: #aaa;
    border-color: #222;
}
.content {
    color: #888;
}
.post:target .content {
}
element {
}
.panel {
    color: #28313F;
}
.postprofile strong {
}
Ostatnio zmieniony 4 lut 2020, o 22:06 przez Kuwejt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 16 razy

Samo forum wygląda przejrzyście, nowocześnie i fajnie jednak jakbym się miał do czegoś naprawdę przyczepić to brak darkmode (mam nadzieję że już niedługo w związku że jest to nowy silnik i będzie łatwiej napisać lub znaleźć gotowy plugin ;) ) oraz żeby przyciski dotyczące podziękowania były jakoś bardziej wyróżniające (choćby łapka innego koloru lub przestawienie na dół jak to było przy przyznawaniu punktów reputacji wcześniej - łatwo ją zgubić obok zgłoszenia i cytowania wypowiedzi)
Ci użytkownicy podziękowali Awiaton za ten post (w sumie 2):
RaiLMaikeru
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 25 razy

Mi się podoba, nowa wersja wygląda bardziej przejrzyście, i wszystko działa jak powinno. :tak:
Przy okazji @remike dałoby radę zrobić tak żeby zaproponowanie promocji w przypadku zalogowanego użytkownika nie przenosiło do formularza w którym trzeba podawać maila itp. tylko od razu wysyłało wiadomość? W obecnej formie to jest dosyć uciążliwe i fajnie by było dodać tam jakiegoś if'a dla zalogowanych userów ;)
Spoiler:pokaż
Ci użytkownicy podziękowali RaiL za ten post:
TheLastJedi
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 30 razy
Podziękowania: 107 razy
Kontakt:

Przyłączam się do grona osób potwierdzających "Tak Remike, jest rzeczywiście fajnie". Już widać że ta zmiana była potrzebna i na pewno ożywi forum. Takiego ruchu jak dziś to już dawno, dawno, dawno nie było...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 110 razy
Podziękowania: 85 razy

rob006 pisze: 4 lut 2020, o 20:09
darkwind pisze: 4 lut 2020, o 19:46 OK dzięki, Darkmode dla łówców blokuje wyświetlanie tej grafiki. A z obrazkami jak rozumiem, muszę najpierw wrzucić je na coś w rodzaju imageshacka i dopiero wtedy wkleić tu link?
Możesz dodać też jako załącznik. To nawet preferowana opcja, jeśli nie masz pewnego hostingu pod obrazki - na forum jest pełno niedziałających obrazków bo ludzie wstawiali je na hostingi, które albo już nie działają, albo kasują stare obrazki.

1d8e9e39.png
O, to fajnie, że administracja zachęca do wysyłania załączników. Mam nadzieję, że mimo wszystko nie będzie to nadwyrężało miejsca na serwerach. :tak:
Awatar użytkownika
Webmaster
Kontakt:

RaiL pisze: 4 lut 2020, o 21:48
Spoiler:pokaż
Już za 5 lat, na Łowcy Gier 4.0 :trollface:.
Nile pisze: 4 lut 2020, o 22:20 O, to fajnie, że administracja zachęca do wysyłania załączników. Mam nadzieję, że mimo wszystko nie będzie to nadwyrężało miejsca na serwerach. :tak:
Miejsce na serwerze to marginalny problem, dużo większym problemem są niedziałające obrazki w starych postach.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 33 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Cholera, naprawdę nie piszę tego złośliwie, ale osobiście nowe forum kompletnie mi się nie podoba.. :/

Wcześniej (przy okazji dramy) wcale się nie udzielałem, miałem przekonanie, że nowe forum na pewno będzie lepsze. Kurde, pomyłka.

Macie w planach dodanie jakichś skórek?
ODPOWIEDZ