IAmPatrickX pisze: Piszą Państwo, że Bazar to Społeczność oparta o zasadach zaufania. Dlaczego w takim razie Sprzedający nie wysyłają kodów przed zapłatą? Dlaczego zaufanie ma być tylko jednostronne? Czyżby Sprzedający obawiali się, że osoba po drugiej stronie transakcji nie zapłaci?
Dlaczego to Kupujący (Ja) ma zaufać Sprzedającemu?
Możecie Państwo przekrzykiwać się tutaj do woli.
Niestety, zmuszanie do przesyłania pieniędzy Paypalem za pomocą opcji "do przyjaciół i rodziny" nie daje żadnej gwarancji Kupującemu na otrzymanie ani produktu/usługi jak i zwrotu pieniędzy w przypadku otrzymania produktu wadliwego lub jego nie otrzymania - i to jest już naruszeniem prawa. Żadna z osób na Bazarze jak i na Forum, nie jest Moim przyjacielem ani rodziną i nie mam obowiązku nikomu tutaj ufać.
Bazar, jak i jego regulamin nie zapewnia żadnej ochrony Kupującym.
Jak sami Państwo piszecie, chcecie uniknąć płacenia podatków - czy to nie jest przypadkiem działanie bezprawne? Jeśli chcecie dorobić w ten sposób, róbcie to tak żeby obie strony były zadowolone. Niech Bazar da gwarancję pomyślnej transakcji obu stronom.
W powyższej sytuacji to Ja jestem Kupującym i również mam swoje prawa. Nie otrzymałem w pełni kwoty, którą wysłałem i w dodatku zostałem PUBLICZNIE, BEZPODSTAWNIE pomówiony o oszustwo i złodziejstwo przez Użytkowników Forum, włącznie z podaniem Moich danych osobowych - co jest promowane przez Moderatora. Nie chodzi o tę drobną kwotę, bo ja przez to nie zbiednieję, ale chodzi o to jak zostałem potraktowany!
W związku z tym:
1) zgłaszam naruszenie regulaminu Bazaru przez użytkownika FLUFF
- punkt III 10f: "sprzedający zobowiązany jest do przestrzegania netykiety..., zabrania się przede wszystkim... obrażania innych użytkowników"
- punkt II 5: "Zabrania się wystawiania negatywnych komentarzy, których motywacją jest odwet za uprzednio otrzymany negatywny komentarz, i nie mających innego merytorycznego uzasadnienia."
- punkt III 13: "Sprzedający we własnym zakresie ponosi odpowiedzialność za uregulowanie należności podatkowych z tytułu przeprowadzenia transakcji sprzedaży."
2) zgłaszam do Prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa na Forum oraz Bazarze: "Bezpodstawne publiczne rzucanie oszczerstw oraz szykanowanie mojego imienia wspierane przez Forum, w tym brak reakcji Moderatorów na Bazarze"
3) zgłaszam do Urzędu Skarbowego sytuację panującą na Bazarze: "sprzedaż dużych ilości przedmiotów bez działalności gospodarczej i/lub unikanie płacenia podatków" - zobaczymy w jaki sposób zareagują na to odpowiednie Urzędy
4) żądam usunięcia wszelkich Moich danych z Forum jak i z Bazaru, w tym wpisów dotyczących Mojej osoby i/lub Moich użytkowników, w szczególności szykanujących Moją osobę oraz upubliczniających Moje dane prywatne - niedopełnienie tego obowiązku będzie skutkować zgłoszeniem do UODO jako naruszenie zasad GDPR
... i tyle w temacie ...