Złodzieje i scammerzy na Bazarze

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 62 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Vimmerion pisze: przestrzegam przed userem filibar ( http://steamcommunity.com/id/filibar/ ). Kaskę przygarnął klucza nie wysłał, na maile i PW nie odpowiada, mimo,że widać było iż w między czasie (od płatności do mojego *bimbom* i anulowania transakcji - ponad 48 godzin ) logował się na Bazar.
Proponowałem mu nawet, jako że klucz wystawiony jakiś czas temu - może faja sprzedał gdzie indziej i nie zdjął oferty - żeby oddał kasę jeśli nie ma klucza, ale połakomił się na całe 10 zł. Piszę ku przestrodze,bo dycha mnie nie zbawi, a grę kupiłem gdzie indziej, ale strasznie mi podnosi ciśnienie takie zachowanie.
jak dasz jakies dowody w postaci screenow to sie go zglosi na steamie + pewnie dostal by bana od adma na bazarku :tak:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Obrazek
screen z teraz ale i tak ostatnie logowanie przed moim wpisem. od początku transakcji jeszcze przynajmniej 2 logowania były.
Spoiler:pokaż
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

@Vimmerion. Zgłoś proszę tę konkretną transakcję na Bazarze. Zajmiemy się tym.
Awatar użytkownika
Łowca

Zgłosiłem na bazarze, ukażcie go srogo, może się nauczy.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Nietypowo. Chciałem kupić u BestSeller (memberlist.php?mode=viewprofile&u=38446) Minecrafta dla młodego. Rozpocząłem transakcję, przelałem kasę, wracam na bazar potwierdzić zapłatę, potwierdzam i moment, dosłownie sekundę, później bach "Transakcja zablokowana" a na koncie sprzedawcy ban. Co w takiej sytuacji? Na bazarze nie mogę zgłosić transakcji bo mam komunikat że transakcja zakończona.

Inna sprawa że po obrazku myślałem, w sumie to nie bardzo :), że to wersja normalna a niżej już nie doczytałem że na Win 10 którą młody już ma.
Awatar użytkownika
Administrator
Discord: remike#9022
Podziękował: 576 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

MarkY_11 pisze: Nietypowo. Chciałem kupić u BestSeller (memberlist.php?mode=viewprofile&u=38446) Minecrafta dla młodego. Rozpocząłem transakcję, przelałem kasę, wracam na bazar potwierdzić zapłatę, potwierdzam i moment, dosłownie sekundę, później bach "Transakcja zablokowana" a na koncie sprzedawcy ban. Co w takiej sytuacji? Na bazarze nie mogę zgłosić transakcji bo mam komunikat że transakcja zakończona.

Inna sprawa że po obrazku myślałem, w sumie to nie bardzo :), że to wersja normalna a niżej już nie doczytałem że na Win 10 którą młody już ma.
Nic dalej. Użytkownik dostał bana, bo jest multikontem innego zbanowanego użytkownika.
Bob
Awatar użytkownika
Bob
Łowca

hej,
czekam i czekam na klucz dosyłam 1 grosz z przypomnieniem, przypominam i nic. był na forum i kompletnie mnie ignoruje nie wygląda na oszusta ale ma 2 konta na bazarze co mam zrobić. w regulaminie jest niezwłocznie ,a ile mam czekać na klucz?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Zgłoś go do moderacji na bazarze, tym bardziej, jak ma tam 2 konta to trzeba.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Bob pisze: hej,
czekam i czekam na klucz dosyłam 1 grosz z przypomnieniem, przypominam i nic. był na forum i kompletnie mnie ignoruje nie wygląda na oszusta ale ma 2 konta na bazarze co mam zrobić. w regulaminie jest niezwłocznie ,a ile mam czekać na klucz?
Poproszę o zgłoszenie transakcji oraz tych multikont.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 154 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

Przypominam po co został stworzony ten wątek:
remike pisze: Przyda się taki wątek do publicznego obsmarowania oszustów.
Żaden przykład oszustwa, lub scammu nie został podany, więc całe ostatnie 2 strony lądują do kosza jako offtop.

Przypominam również, że korzystanie z bazaru jest całkowicie dobrowolne i jeśli ktoś nie zgadza się z regulaminem, lub ogólną polityką serwisu, może sprzedawać/kupować gry na innych portalach do tego przeznaczonych.

Obecną dyskusję uważam za zakończoną. Jeśli ktoś nie zgadza się z powyższą decyzją, lub ma na ten temat jakieś uwagi, proszę o wiadomość prywatną.

Miłego wieczoru.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 3 razy

Przestrzega wszystkich - pojawił się kolejny złodziej i wyłudzacz pieniędzy.
https://bazar.lowcygier.pl/user/IAmPatrick

linki usunięte przez administrację - zawierały dane osobowe.

Odesłałem typowi kasę, mimo tego wystąpił o zwrot pieniędzy na Paypal'a - a ten drugi raz mi pobrał kwotę. Jest jakiś sposób żeby się zabezpieczyć przed takimi idiotami ?
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Tak, podczas dodawania oferty możesz wybrać na dole "Wymagania dla kupujących" na podstawie ilości punktów reputacji.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

IAmPatrickX pisze: I kto tu jest oszustem?
Jeśli zrobiłeś to celowo, to Ty.
Sprzedawca podał Ci sposób w jaki powinieneś dokonać wpłaty.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

1. Bazar to nie jest żaden sklep, żaden marketplace jak G2A tylko mała społecznośc na zasadach ufności (co widać po prawie zerowej weryfikacji użytkowników). Z tego powodu wszyscy wysyłają jako rodzina, aby unikać opłat
2. Sprzedawca napisał o "DODATKOWEJ OPŁACIE"

Wchodzisz na obce podwórko i szukasz zadymy. Dostałeś info jak płacić oraz jak akceptuje sprzedawca, gdzie dodał, że jest dodatkowa opłata z czego mozna wnioskować, że obarczy ją Ciebie, bo to w pełni normalne. On sprzedaje towar za X złotych i tyle oczekuje otrzymać, a nie X-1,52 . Chcesz dodatkowej ochrony? Spoko to dopłać. Owszem PayPal mówi o tym, że opłata jest po stronie sprzedawcy, ale czemu mamy to gdzieś zawarte jest w 1 punkcie. Dodatkowo użytkownik FLUFF jak widac po 55 pozytywnych transakcjach nie wydaje się wielki scamerem na 1.52, tylko ty wpadasz i robisz raban o problem, którego nikt inny nie ma, bo zasady są jasne
Ci użytkownicy podziękowali Hardkor za ten post:
Armin
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

To jest niesamowite
1. typ nie wie jak działają gifty
2. nie potrafi prawidłowo zapłacić a jest to podkreślone w wiadomości wyślij do przyjaciół i rodziny aby uniknąć podatku
3. ma bana w cs go za cheatowanie
4. prawdopodobnie punkt 3 powtarzał kilkukrotnie
5. nie potrafi przeczytać 1 wiadomości ale przeczytał regulamin paypala
6. tak jesteś oszustem (oszustem na pewno co potwierdza ban za oszukiwanie w cs:go) ponieważ zaakceptowałeś transakcję w której było napisane wyślij do przyjaciół i rodziny ale specjalnie tego nie zrobiłeś zasłaniając się paypalem
7. powinieneś teraz wykazać się honorem i przesłać te kilka złotych które przez ciebie stracił sprzedający, zapłacić za gifta i rozejść się, potrafiłbyś ? czy kradniesz 5 złoty ? twój wybór czy jesteś złodziejem czy nie należy do ciebie, bo oszustem jesteś na pewno
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

IAmPatrickX pisze: Cóż. Kwota wysłanych pieniędzy za pośrednictwem PayPal to 24.99 zł. Według regulaminu PayPal Sprzedający ponosi koszty transakcji.
Sprzedający nie zgodził się z kwotą i nie zwrócił pełnej kwoty transakcji!
Zapłacono przy użyciu: Saldo konta PayPal Kurs wymiany: 6,14 EUR = 24,99 PLN, 1 EUR = 4,0745 PLN
Wysłano do: /redacted/
Uwaga: Za Counter-Strike: Global Offensive, Podarunek Steam , moj mail: /redacted/
Szczegóły: Odbiorca: /redacted/
Numer transakcji: 3E177547G48016545

A zwrot, który otrzymałem:
Płatnik: /redacted/
Numer transakcji: 4EK90737B4975010W
Uwaga: Zwrot - CS GO Szczegóły:
Nadawca: /redacted/

Wysłałem również spór na PayPal do wyjaśnienia.

I kto tu jest oszustem?

ech... moze ja juz nic nie powiem tylko zostawie xD
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

IAmPatrickX pisze: Nie, nie zrobiłem tego celowo. Takie są zasady. Płacę za usługę. Jeśli Sprzedawca nie jest w stanie pokryć opłat, niech nie wymaga płatności PayPal albo niech zwraca kwotę w pełni. Nie prosiłem o zwrot pieniędzy 'do rodziny lub przyjaciół' - to Sprzedawca przesłał pieniądze i anulował transakcje na Bazarze. Ponadto Sprzedawca narusza moje dobre imię twierdząc, że jestem oszustem i złodziejem! To podpada pod paragraf!.
Można anulować transakcję na Paypal. Poprosiłem również o żądanie zapłaty 1.52 PLN, do wyrównania zapłaconej kwoty.
Jeśli Sprzedawca nie wie jak działa PayPal, niech z niego nie korzysta.
W momencie jak otrzymam zwrot 1.52 PLN, zmienię spór na rozwiązany.
Ja również mogę przesłać screeny z transakcji!
Zawsze wysylasz do przyjaciol i rodziny i tyle w temacie...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Policja @ prosze przyjechac na bazar :)
Jaki Typ :)
proponuje sie rozpedzic i pobiec :) sciana jakas sie znajdzie
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

IAmPatrickX pisze: Piszą Państwo, że Bazar to Społeczność oparta o zasadach zaufania. Dlaczego w takim razie Sprzedający nie wysyłają kodów przed zapłatą? Dlaczego zaufanie ma być tylko jednostronne? Czyżby Sprzedający obawiali się, że osoba po drugiej stronie transakcji nie zapłaci?
Dlaczego to Kupujący (Ja) ma zaufać Sprzedającemu?

Możecie Państwo przekrzykiwać się tutaj do woli.
Niestety, zmuszanie do przesyłania pieniędzy Paypalem za pomocą opcji "do przyjaciół i rodziny" nie daje żadnej gwarancji Kupującemu na otrzymanie ani produktu/usługi jak i zwrotu pieniędzy w przypadku otrzymania produktu wadliwego lub jego nie otrzymania - i to jest już naruszeniem prawa. Żadna z osób na Bazarze jak i na Forum, nie jest Moim przyjacielem ani rodziną i nie mam obowiązku nikomu tutaj ufać.
Bazar, jak i jego regulamin nie zapewnia żadnej ochrony Kupującym.

Jak sami Państwo piszecie, chcecie uniknąć płacenia podatków - czy to nie jest przypadkiem działanie bezprawne? Jeśli chcecie dorobić w ten sposób, róbcie to tak żeby obie strony były zadowolone. Niech Bazar da gwarancję pomyślnej transakcji obu stronom.

W powyższej sytuacji to Ja jestem Kupującym i również mam swoje prawa. Nie otrzymałem w pełni kwoty, którą wysłałem i w dodatku zostałem PUBLICZNIE, BEZPODSTAWNIE pomówiony o oszustwo i złodziejstwo przez Użytkowników Forum, włącznie z podaniem Moich danych osobowych - co jest promowane przez Moderatora. Nie chodzi o tę drobną kwotę, bo ja przez to nie zbiednieję, ale chodzi o to jak zostałem potraktowany!

W związku z tym:

1) zgłaszam naruszenie regulaminu Bazaru przez użytkownika FLUFF
- punkt III 10f: "sprzedający zobowiązany jest do przestrzegania netykiety..., zabrania się przede wszystkim... obrażania innych użytkowników"
- punkt II 5: "Zabrania się wystawiania negatywnych komentarzy, których motywacją jest odwet za uprzednio otrzymany negatywny komentarz, i nie mających innego merytorycznego uzasadnienia."
- punkt III 13: "Sprzedający we własnym zakresie ponosi odpowiedzialność za uregulowanie należności podatkowych z tytułu przeprowadzenia transakcji sprzedaży."

2) zgłaszam do Prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa na Forum oraz Bazarze: "Bezpodstawne publiczne rzucanie oszczerstw oraz szykanowanie mojego imienia wspierane przez Forum, w tym brak reakcji Moderatorów na Bazarze"

3) zgłaszam do Urzędu Skarbowego sytuację panującą na Bazarze: "sprzedaż dużych ilości przedmiotów bez działalności gospodarczej i/lub unikanie płacenia podatków" - zobaczymy w jaki sposób zareagują na to odpowiednie Urzędy

4) żądam usunięcia wszelkich Moich danych z Forum jak i z Bazaru, w tym wpisów dotyczących Mojej osoby i/lub Moich użytkowników, w szczególności szykanujących Moją osobę oraz upubliczniających Moje dane prywatne - niedopełnienie tego obowiązku będzie skutkować zgłoszeniem do UODO jako naruszenie zasad GDPR

... i tyle w temacie ...
Na Valve też wyślesz prokuraturę że dała ci bana za oszukiwanie w CS go ?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy

niezły idiota:D takich z miejsca powinno się banować..
ODPOWIEDZ