bolesna prawda pisze: TheLastJedi pisze: Po ostatnim bundlu z Neptunią gdzie było zaskoczenie że ten producent dał gry do bundle'a
Dla kogo zaskoczenie, dla tego zaskoczenie
Ekhm. Gwoli ścisłości - nie wiem jak inni, ale ja nie traktuję tej paczki (tego pick-mixa) jako
prawdziwego bundla. Tak, wiem że tak go sobie zatytułowali, ale bądźmy panowie poważni, jesteśmy na łowcach i nikt nie będzie nam wciskał że czarne jest czarne a białe jest białe (albo jakoś na odwrót :>). Gdybyśmy grzecznie łykali kapitalistyczną propagandę krwiopijców-sprzedawców to równie dobrze mógłbym wskazać że przecież znakomita większość Neptunii od dawna była w takim sobie oto bundlu jak choćby i ten
https://www.humblebundle.com/store/nepify-your-life tylko ten teges... coś tutaj niezbyt pasuje
Dlatego ja osobiście tak sobie hierarchizuję bundlownictwo:
1. gruz-hurt bundle, gdzie zazwyczaj całość można dostać za 1$ w porywach 2$. Wiadomo: IG, czy jakieś tam inne otaku czy groupeesy
2. klasyczne bundle (i sądzę że wiele osób ma na myśli coś takiego mówiąc po prostu bundel) - czyli tygodniówki z HB, czy Fanaticala, ewentualnie Monthly. Charakteryzują je dwie rzeczy:
a) nadal stosunkowa taniocha za całość - np. aktualna Neptunia daje za 12$ całe 7 gierek (ekstrasów nie licząc) co jest wciąż tylko 1,7$ za gierkę
b) można kupić najniższego, bardzo taniego (zazwyczaj 1$) tiera w którym to cena spada do 0,25-0,5$ za grę
(w monthly nie można kupić najniższego tiera, ale zazwyczaj - z racji masowych zakupów w ciemno - jest ostry wysyp tanich gierek na rynku wtórnym więc jest podobnie)
3. wszystkie pick-mixy czy fejk-bundle - charakteryzują się zazwyczaj nie tylko brakiem taniego najniższego tiera, co także tym iż aby osiągnąć jakąś interesującą cenę musisz nazbierać jak najwięcej gierek (pick-mix). Nawet jednak w takiej sytuacji są zazwyczaj mniej korzystne cenowo jak zwyczajne bundle.
Przykladowo ten pick-mix z Neptunii dawał w najkorzystniejszym wariancie za 15$ - 5 gier, czyli po 3$ za jedną
prywata mode: i tak, kupiłem go sobie wtedy - dziś trzy z tych tytułów bym dostał za BTA, czekam jeszcze na cios miłosierdzia w postaci tego czwartego który jest w bundlu z pustym DLC żeby się pojawił w monthly
Inny przykład fejk-bundla to był choćby Colonize the Universe Bundle Stardocka. Szczegół że cena 40$ za pięć gier zdecydowanie d..y nie urywała, nawet jeśli jedną z nich był Rimworld
Generalnie fejk-bundle z tej kategorii się mocno zbliżają cenowo do klasycznych wyprzedaży i trzeba wręcz uważać czy czasem kupując takiego nie robi się gorszego interesu niż kupując coś normalnie czyli np. za te -75% czy -80%.
tldr; nadal bym się upierał że do tej pory Neptunie w klasycznym kundlu raczej się nie pojawiały (choć chyba kiedyś baardzo dawno temu jedynka była samotnie w najwyższym tierze)