CD-Action - temat ogólny

Dyskusja o branży
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

A jakie periodyki, stronki, czy kanały polecacie jako opiniotwórcze? Czy może inaczej - spełniające w/w warunki?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

Ja bardzo cenię anglojęzycznego Eurogamera - można tam natrafić na bardzo ciekawą publicystykę. To tam przeczytałem chyba najdłuższy i najwnikliwszy artykuł na temat historii CD Projektu, zapadł mi też w pamięć tekst o aranżacji terenu i roślin na przykładzie kilku gier (w tym Wiedźmina 3, którego pochwalono za bardzo realistyczne podejście do kwestii roślinności). Takich wnikliwych analiz i oryginalnego podejścia do pisania o grach video mi w rodzimych portalach brakuje. Część rzeczy z anglojęzycznego Eurogamera pojawia się potem przetłumaczona na łamach polskiej wersji serwisu, ale nie wszystko, a ich autorskie rzeczy to jednak już nie to. Także - polecam. Rock, Paper, Shotgun i Kotaku też bywają niezłe, ale to Eurogamera cenię najwyżej, prezentuje najbardziej wyrównany poziom wszystkich artykułów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

upperi pisze: Problem growej prasy jest taki, że już dawno przestała być opiniotwórcza
I to był jeden z głównych powodów dla którego przestałem ich kupować po 13 latach. Od zawsze było to pismo dla graczy pecetowych a w pewnym momencie zaczęli gry multi platformowe testować na konsolach. To co mi po takiej recenzji? Kwestia grafiki nieznana, optymalizacji nieznana, STEROWANIA nieznana, ZAPISU postępu nieznana.
Do tego spadek ilości stron i spadek jakości pełnych wersji. Przy 16 zł cenie w dobie bundli i przecen gier AAA zakup stał się nieopłacalny.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

Koshara pisze: A jakie periodyki, stronki, czy kanały polecacie jako opiniotwórcze? Czy może inaczej - spełniające w/w warunki?
Oprócz wspomnianego już Eurogamera warto zerknąć do działu media na dwutygodnik.com. Raczej nie znajdziecie tam typowych recenzji, ale jest sporo fajnych tekstów pisanych z perspektywy ludzi ogarniających różne pola kultury medialnej.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Jestem 100% graczem pecetowym, ale od lat kupuję PSX Extreme (wcześniej też Neo Plus). Na początku wydawało mi się, że to jakaś chała i więcej nie kupię, ale wczytałem się. Robią naprawdę dobrą robotę, mają wiedzę olbrzymią. Może info na temat Red Dead Redemption mi się niespecjalnie przyda, ale generalnie lubię czytać o grach, więc pochłaniam te numery w całości. CDA mogłoby im buty czyścić. Zresztą w CDA nigdy nie znajdowałem żadnych sensownych treści (oni najczęściej nie mieli pojęcia o grach i tym, co niby testują), a znałem je jeszcze od późnych lat 90. Służyło do ogrywania gier z płyt(y). Jeśli kogoś bawiły ich teksty, to raczej źle o tym kimś świadczyło. Pitolenie Poprawy o tym, że to pismo kupuje się dla tekstów, a gry są tylko dodatkiem... Jakoś nigdy nie odważyli się wydawać go bez gier. (czyli gadanie w stylu: "Masz tu wnusiu pieniążki" "-Babciu, nie trzeba!" <wyciąga rękę i szybko chowa banknot do kieszeni>).
Jak przedmówcy, polecam też sięgać po obcojęzyczne wydawnictwa. Ja regularnie kupuję Reto Gamera, bo najbardziej interesuje mnie ta tematyka. Ktoś tu w wątku chyba ostatnio pytał, dlaczego "retro" sygnowane przez CDA się nie utrzymało. No to może sobie wziąć i porównać. Żadnych słów nie trzeba.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 0
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

pawel.wozniak4 pisze: Szkoda, że obudzicie się wtedy z ręką w nocniku - bez jakiejkolwiek prasy na rynku.
Od lat żyję w zdrowiu i szczęściu bez kontaktu z polską drukowaną prasą grową :trollface:

I lubię sobie czasem pomyśleć, że te szmatławe pisemka padają między innymi dzięki mnie (bo ich nie kupuję).
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

upperi pisze:
pawel.wozniak4 pisze: Szkoda, że obudzicie się wtedy z ręką w nocniku - bez jakiejkolwiek prasy na rynku.
Od lat żyję w zdrowiu i szczęściu bez kontaktu z polską drukowaną prasą grową :trollface:

I lubię sobie czasem pomyśleć, że te szmatławe pisemka padają między innymi dzięki mnie (bo ich nie kupuję).
Również nie rozumiem, czemu upadek CDA miałby być dla mnie taką przykrą pobudką.
#mnietobawi

edit: serio pawełek założył sobie specjalnie konto, żeby nam to napisać? :lol:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Jakieś tam pisma wychodzą raz na jakiś czas, Piksele czy inne co to na Allegro się chyba kupuje z tego co pamiętam.
Ale to tylko potwierdza to, co było wiadome od lat tj. od upadku Secret Service - że ludzie, nie tylko u nas (gdzie niewielki procent ludzi czyta książki w całości) nie za bardzo lubią czytać. :gwizdany:
Blogi o grach też mają się gorzej a o forach to już nie wspomnę. Czasami zastanawiam się gdzie ci ludzie dyskutują poza komentami na YT, Discordzie czy innych "echo chambers" (sale echa?)... :dziadek:
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

EdmundBA pisze: "echo chambers" (sale echa?)... :dziadek:
Kółka wzajemnej adoracji :D
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 453 razy
Podziękowania: 379 razy
Kontakt:

pawel.wozniak4 pisze: Co do CDA to poziom się przez te wszystkie lata obniżył, jasne. Daleki jednak jestem od tak zdecydowanej krytyki jak powyżej, nadal ich czytam i ich szanuję. Myślę, że reszta krytyków doceni CDA dopiero wtedy, kiedy ci ku waszej uciesze faktycznie upadną. Szkoda, że obudzicie się wtedy z ręką w nocniku - bez jakiejkolwiek prasy na rynku.
To ktoś normalny czyta te wypociny? Błagam niech jeszcze ktoś powie, że czyta od dechy do dechy to co naskrobie 9kier to się chyba uśmieje :E
Awatar użytkownika
Hitman
Discord: Ejdrien.#8595
Podziękował: 2423 razy
Podziękowania: 330 razy
Kontakt:

Przesadzacie mówie Wam, ja osobiście kupuję jeśli jest jakaś ciekawa pozycja, a wtedy też przeczytam od deski do deski czasopismo.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

Ja mega szanuję za publicystyke. Zapowiedzi oraz recenzje czytam tylko to co wstepnie może mnie zainteresować, resztę pomijam, bo nie ma wg mnie sensu czytać recenzji gry która i tak nie jest kompletnie w moim guści. Sprzętowy czytam tylko to co mnie interesuje (w sumie tak samo jak całe pismo). Publicystyka to od deski do deski, jedynie retro nie czytam (chyba, ze chodzi o postacie z branzy albo serie gier), a więc sprzętowe wypociny retro albo gry dla mnie juz mega stare (czyt. twórczość smugglera) omijam. Tym sposobem czytam pewnie z max 2/3 pisma, moze nawet czasem połowę. Game Walker wg mnie to lotto, że wrócił.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy

Wywiązała się ciekawa dyskusja, pozwolę sobie dorzucić swoje trzy grosze.

1. Bankructwo

Wśród komentujących (również na cdaction.pl) pojawiły się obawy (lub jak kto woli - nadzieje) co do upadku magazynu. Możecie być spokojni - do niczego takiego w 2019 nie dojdzie.
Faktycznie, spadki sprzedaży są widoczne. Dane za cały 2018 rok dostępne będą dopiero w marcu, więc posłużę się danymi za III kwartały. O ile spadek w roku 2016 (względem 2015) wyniósł 3,80%, w 2017 (względem 2016) 8,80%, o tyle w 2018 (względem 2017) było to już 15,40%.

Zapomnieć jednak nie możemy, że:

a) cały segment prasy spada - w 2016 roku (względem 2015) spadek o 8%, w 2017 (względem 2016) spadek o 9,50%

b) istnieją inne przychody - pamiętajmy, że na rentowność pisma wpływają też inne czynniki - poziom kosztów, reklamy itd. (tutaj ciekawostka - reklama w CDA na całą stronę to 49 tys brutto + ewentualne dopłaty). Spadki sprzedaży mogą być równoważone np. ograniczeniem kosztów (a przypomnę, że w ciągu ostatniego roku redakcja zmieniała siedzibę bodaj dwukrotnie - rzecz jasna nie mam informacji czy powodem były cięcia finansowe)

c) uśredniona sprzedaż Akszyna to 56 tys egz, przy nakładzie 118 tys egz - uczciwie przyznajmy, że jak na 2018 rok (i hasło "prasa umiera") wynik nadal robiący "robotę", szczególnie gdy zerkniemy na nakłady innych magazynów z innych dziedzin.

d) występują numery "ciągnące" sprzedaż - nie da się ukryć, że średnią sprzedaż Actiona mocno podbijają poszczególne wydania (z lepszymi grami). Zerkając ponownie na dane za III kwartały, rok 2016 to trzy numery z wysoką sprzedażą (93 tys, 89 tys i 76 tys - pozostałe około 67 tys), rok 2017 to ponownie trzy numery z wysoką sprzedażą (93 tys, 89 tys i 72 tys - pozostałe około 58 tys), natomiast rok 2018 to tylko jeden numer z wysoką sprzedażą (83 tys - pozostałe około 53 tys).

W rozważaniach co do przyszłości pisma pod uwagę wziąć należy...wydawnictwo. Przypomnę, że Bauer w 2009 roku "ubił" Clicka! przy sprzedaży 30 tys i nakładzie prawie 75 tys! Jak tłumaczył kilka lat później Jerzy Poprawa, "dzisiaj" (a raczej "wtedy") Niemcy wzięliby takie wyniki bez mrugnięcia okiem. PC Format stracił względem 2017 roku ponad 20% (sprzedaż 28 tys obecnie) i jak widać jeszcze żyje.

Pytaniem otwartym pozostaje - gdzie leży granica opłacalności wydawania CD-Action? Tego na pewno nie dowiemy się w roku bieżącym :gwizdany:

2. Gry czy lektura?

Od niepamiętnych czasów trwa dyskurs "czy CDA kupuje się tylko dla gier?" Udzielenie jasnej i klarownej odpowiedzi jest niemożliwe - przynajmniej przez takiego laika jak ja :lol: Dane ZKDP obejmują dany miesiąc, a jak wiadomo Akszyn nie jest miesięcznikiem (13 wydań w roku). Jakiś trop dają numery urodzinowe (wyposażone w dużo lepsze gry), charakteryzujące się znaczącym wzrostem sprzedaży:

03/2016/Sniper Ghost Warrior 2 - 67 tys
04/2016/Lords of the Fallen - 93 tys
05/2016/Castlevania: Lords of Shadow - 66 tys

09/2016/Styx: Master of Shadow - 68 tys
10/2016/Dead Island Riptide + Outlast - 89 tys
11/2016/UFO Trylogia + kody WoT - 76 tys

03/2017/Child of Light - 62 tys
04/2017/Far Cry 3 + Assassin's Creed: Brotherhood - 93 tys
05/2017/Valiant Hearts - 58 tys

03/2018/Resident Evil Zero - 50 tys
04/2018/Heroes VI + Dead Rising 2 + kody WoT - 83 tys
05/2018/Assassin's Creed 3 - 52 tys

Na drugim końcu sytuacja wygląda następująco:

12/2017/South Park: Kijek Prawdy + kod LoL - 86 tys
13/2017/Layers of Fear - 47 tys
01/2018/Resident Evil 6 - 67 tys

Mimo słabego pełniaka 13/2017, magazyn i tak trafił do 47 tysięcy nabywców. Przy czym ponownie powtarzam - nie podejmuję się wróżenia ilu odbiorców znalazłby gdyby nie było w nim gier :dziadek: Jedno jest pewne - gry są integralną częścią czasopisma :piwo:

Redakcja z Dawidem Bojarskim na czele, stara się przeciwdziałać spadkom, stąd decyzje o powrocie starych działów czy szukaniu właściwej ceny egzemplarzowej. Co z tego wyniknie dowiemy się wkrótce ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

jutro pewnie przecieki co do pełniaków
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

mr.rorshack pisze: Pytaniem otwartym pozostaje - gdzie leży granica opłacalności wydawania CD-Action?)
Pewnie w punkcie, gdy pod względem zasięgów zaczną ich przebijać średniorozgarnięci strimerzy i gazeta przestanie być atrakcyjnym nośnikiem reklam (bo to nie na cenie okładkowej zarabia się w tym biznesie) :macha:
Tak, tak - wiem. "Ekskluzywny segment premium" :trollface: Tyle że gejmingowe rupiecie z zawyżoną ceną lepiej sprzeda tłiczowa gwiazda e-sportu niż CD Action z humorem z zeszytów szkolnych :E
Awatar użytkownika
Hitman
Discord: Ejdrien.#8595
Podziękował: 2423 razy
Podziękowania: 330 razy
Kontakt:

Jak mówiłem, jeśli będą jakies fajne pełniaki, to mogę nawet kupować za 17 zł :D
aRo
Awatar użytkownika
aRo
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 46 razy
Kontakt:

Munin PL/EN (Steam)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Vikings: Wolves of Midgard PL/EN (Steam)
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

No to powiem, że tym tytułem to akurat mnie zachęcili do zakupu. Niby ta gra to nic specjalnego, ale chętnie sprawdzę samemu, jak jest możliwość złapać za niską cenę ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

gra ma mieszane recenzje na stimie ale chyba glownie przez slabo dzialajacy co-op, akurat nie mam tej gry jeszcze to sie z niej cieszę, kazdy h'n's przygarne z chęcią

no i jeszcze jeden glowny pelniak przed nami
ODPOWIEDZ