Extra klasyka Blue (nazwa robocza, ale pudełko podobne do tego ze złotej edycji G2, tylko niebieskie): juiced 2, Fuel, Driver parallel lines, riddick assault on dark athena, dawn of war 2.
Ek najprawdopodobniej pierwsze wydanie: Heroes of Might & Magic 2 Gold
Ek next: Morrowind gold,
XK Gold gobliiins 4
Xk hit: Scarface, Suffering 1 i 2, flatout apokalipsa, fahrenheit, Earth Universe.
Xk Gold i Hit jeszcze nie ma na liście. To pudełka normalnego dvd case, ale z napisem XK zamiast Extra Klasyka. To chyba miało być odświeżenie tematu czy coś.
Extra Klasyka CDP
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 20 razy
- Kontakt:
Wielkie dzięki loginnuss 
Hirołsi dopisani
The Elders Scrolls III: Morrowind Złota Edycja w EK Next już jest. Nie znalazłem nigdzie wzmianki o Morrowind Gold. Możesz to potwierdzić?
Obecnie pracuję nad listą eXtra Klasyka G2 - tak nazwałem ją roboczo oraz nad dość nieliczną edycją złota klasyka gold.
Myślę że obie listy w weekend będą gotowe i opublikowane.

Hirołsi dopisani

The Elders Scrolls III: Morrowind Złota Edycja w EK Next już jest. Nie znalazłem nigdzie wzmianki o Morrowind Gold. Możesz to potwierdzić?
Obecnie pracuję nad listą eXtra Klasyka G2 - tak nazwałem ją roboczo oraz nad dość nieliczną edycją złota klasyka gold.
Myślę że obie listy w weekend będą gotowe i opublikowane.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2018, o 19:17 przez szopenik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kontakt:
Aktualizacja]
Dodałem kolejność oraz daty premier poszczególnych serii.
Dodałem listę gier z serii extra Klasyka (G2) - niebieskie pudełka. Zdjęcia dołączę w późniejszym terminie.
Dodałem listę dwóch gier z serii eXtra Klasyka (Next) Gold. Nie znalazłem innych gier z tej serii.
Uzupełniłem listę gier eXtra Klasyka (G2) o listę Lyweja
Dodałem dwie gry w serii eXtra Klasyka Next.
Zachęcam do weryfikacji wszystkich list.
To wszystkie gry z serii Extra Klasyka nie licząc obecnej od 2016 roku reedycji. Lista tych gier dostępna jest powszechnie w internecie więc już jej nie zamieszczałem, chyba że ktoś ma chęć wypisać wszystkie gry z tej serii i je udostępnić.
Przyszłe aktualizacje będą dotyczyły uzupełnienia list o ewentualne brakujące tytuły.
Dodałem listę gier z serii extra Klasyka (G2) - niebieskie pudełka. Zdjęcia dołączę w późniejszym terminie.
Dodałem listę dwóch gier z serii eXtra Klasyka (Next) Gold. Nie znalazłem innych gier z tej serii.
To wszystkie gry z serii Extra Klasyka nie licząc obecnej od 2016 roku reedycji. Lista tych gier dostępna jest powszechnie w internecie więc już jej nie zamieszczałem, chyba że ktoś ma chęć wypisać wszystkie gry z tej serii i je udostępnić.
Przyszłe aktualizacje będą dotyczyły uzupełnienia list o ewentualne brakujące tytuły.
Już jest w osobnym wątku.

Przy okazji, czy ktoś rozpoznaje to wydanie? Brakuje charakterystycznego znaczka PL. (nie mam lepszej fotki, tę znalazłem w necie)

To wydanie było dodatkiem do Komputer Świat Gry Extra Poświęconego Arcanii (KŚG Extra Największe Przeboje 4/2010). Gazetkę nadal mam ale płytkę z jakiegoś powodu połamałem i tak zablokowałem sobie dostęp do Gothica.
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
szopenik pisze: Dzięki. Poprawki naniesione.
Jak tworzyłem listę to nie miałem pojęcia, że jest aż tyle gier z tej serii.
Obecnie lista liczy 168 unikalnych tytułów (nie liczę tu ek gold) a codziennie trafia się coś nowego.
Jest jeszcze do ogarnięcia Extra Klasyka Hit , Extra Klasyka Dodatek. Może ktoś pomoże?
Uzupełniłem listę o Extra Klasykę Gold - lista Czasoumilacza
Planuję jeszcze opisać serię Ubisoft Exlusive...ale tu też jest niezły bajzel bo są czarne wydania, czerwone, niebieskie, srebrne a także ich reedycje i wydania zbiorcze. W wolnej chwili się pewnie za to zabiorę.
Nawiązując do powyższych dwóch postów, warto uzupełnić listę o tytuły z najnowszej Extra Klasyki, ponieważ ułatwia to analizę i uzupełnianie wzorów, a strona interrnetowa CDP może zostać zmieniona na poczet innej kolekcji, tudzież usunięta. Dodatkowo, w pierwszym poście zostało wspomniane użycie listy Czasoumilacza, co dodatkowo umacnia argument. Poniżej uwzględniam listę Ufolca dotyczącą Extra Klasyki:szopenik pisze: Aktualizacja]
Spoiler:pokaż
Dzięki za info, już myślałem, że jakiś selfmejd.

- Kontakt:
Ogarnę listę może do końca tygodnia, ale teraz ze smuteczkiem reinstaluje system po tym jak nic nie pomogło z internetowych porad (czarny ekran tylko z kursorem myszki po zalogowaniu się na win 10). Wrrrrrrr
PS Jako że listę extra klasyki początkowo tworzyłem na własny użytek kolekcjonerski muszę się pochwalić, że postawiłem sobie za cel zebranie wszystkich gier z 3 najstarszych serii EK (bez dubli jeśli gry powtarzają się w dwóch seriach).
Wyszło mi że potrzebuję ok 3 mb półki
Obecnie mam 90 tytułów, ale zaczęły się schody...pozycje rzadkie, unikatowe, drogie (np. ceny heroesów powalają) lub wogóle niedostępne.
PS Jako że listę extra klasyki początkowo tworzyłem na własny użytek kolekcjonerski muszę się pochwalić, że postawiłem sobie za cel zebranie wszystkich gier z 3 najstarszych serii EK (bez dubli jeśli gry powtarzają się w dwóch seriach).
Wyszło mi że potrzebuję ok 3 mb półki

Obecnie mam 90 tytułów, ale zaczęły się schody...pozycje rzadkie, unikatowe, drogie (np. ceny heroesów powalają) lub wogóle niedostępne.
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
W związku z niedopatrzeniem (chociaż to irracjonalnie brzmi), trzeba powiedzieć, że na stronie oficjalnej stronie Extra Klasyki CDP, nie są ukazane wszystkie gry [pełna ich lista w sprzedaży znajduje się m.in. na Empik.pl (o ironio)], uzupełniam więc listę o następujące tytuły (włącznie z wspomnianą przez Nosterex, Battleship Gothic Armada):
Efektem czego jest lista gier aktualnych na dzień 23.09.2018:
- Kontakt:
[Aktualizacja]
Dodano listę Ekstra Klasyka 2016 - Dzięki Vance!
Aby jeszcze troszkę skomplikować kwestię extra klasyki dodam, że w ramach jednej serii wychodziły dwa różne rodzaje wydań różniących się dość znacznie - poligrafią płyty i instrukcją. Wydaje mi się również z własnego doświadczenia że błękit okładki też delikatnie się różni. Natrafiłem na kilka takich gier, ale nie drążyłem tematu. Oto przykład zaczerpnięty ze znanego portalu aukcyjnego...
Powiem szczerze że ja się poddaję
Myślałem wcześniej, że ktoś włożył płyty i instrukcję z innego wydania (czasem takie rzeczy się zdarzają) ale nie, bo w Larrym 7 i paru innych grach jest podobnie.
Ponieważ w extra klasyce next płyty i instrukcje były już kolorowe to sądzię, że wersja NEK z kolorową instrukcją jest reedycją wersji czarno-białej. (musiała się ona pojawić jeszcze zanim weszła do sprzedaży seria extra klasyka next bo CDP nie robił raczej dodruków w ramach jednej serii tylko pchał bestsellery do kolejnej serii). Czyżby tu był wyjątek? Ktoś może potwierdzić, sprawdzić moje przypuszczenia?
Tak więc "łofco szrotu" - tych wersji Gothiców może być jeszcze więcej

Dodano listę Ekstra Klasyka 2016 - Dzięki Vance!
Aby jeszcze troszkę skomplikować kwestię extra klasyki dodam, że w ramach jednej serii wychodziły dwa różne rodzaje wydań różniących się dość znacznie - poligrafią płyty i instrukcją. Wydaje mi się również z własnego doświadczenia że błękit okładki też delikatnie się różni. Natrafiłem na kilka takich gier, ale nie drążyłem tematu. Oto przykład zaczerpnięty ze znanego portalu aukcyjnego...
Powiem szczerze że ja się poddaję

Myślałem wcześniej, że ktoś włożył płyty i instrukcję z innego wydania (czasem takie rzeczy się zdarzają) ale nie, bo w Larrym 7 i paru innych grach jest podobnie.
Ponieważ w extra klasyce next płyty i instrukcje były już kolorowe to sądzię, że wersja NEK z kolorową instrukcją jest reedycją wersji czarno-białej. (musiała się ona pojawić jeszcze zanim weszła do sprzedaży seria extra klasyka next bo CDP nie robił raczej dodruków w ramach jednej serii tylko pchał bestsellery do kolejnej serii). Czyżby tu był wyjątek? Ktoś może potwierdzić, sprawdzić moje przypuszczenia?
Tak więc "łofco szrotu" - tych wersji Gothiców może być jeszcze więcej

Tylko 2?? Co to dla nas! Fraszka...

Jak to? Kolekcjoner nie może się poddawać, zwłaszcza że zbierasz te serie.Powiem szczerze że ja się poddaję

To przy okazji - czy w Gothicu 2 z eXtra Klasyki Next na froncie okładki instrukcji powinna być grafika z Sagi Gothic? Takie coś znalazłem na znanym portalu aukcyjnym.Myślałem wcześniej, że ktoś włożył płyty i instrukcję z innego wydania (czasem takie rzeczy się zdarzają) ale nie, bo w Larrym 7 i paru innych grach jest podobnie.
Może to było w okresie, gdy już myślano o nowej serii, a to jest próbne dotłoczenie w ramach starej serii.Ponieważ w extra klasyce next płyty i instrukcje były już kolorowe to sądzię, że wersja NEK z kolorową instrukcją jest reedycją wersji czarno-białej. (musiała się ona pojawić jeszcze zanim weszła do sprzedaży seria extra klasyka next bo CDP nie robił raczej dodruków w ramach jednej serii tylko pchał bestsellery do kolejnej serii). Czyżby tu był wyjątek? Ktoś może potwierdzić, sprawdzić moje przypuszczenia?
Ręce opadają. Czasem mam wrażenie, że CDP robił (robi?) to specjalnie, żeby ubarwić życie zbieraczom.Tak więc "łofco szrotu" - tych wersji Gothiców może być jeszcze więcej