Battlefield V vs. Call of Duty Back Ops IIII

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

Desolator pisze: Od wczoraj dostępna jest otwarta beta BF V na Originie. Jak wrażenia? Ja mam mieszane odczucia, otwarta beta poprzedniego BFa skłoniła mnie do premierowego zakupu a tutaj jest odwrotnie.

Graficznie wygląda rewelacyjnie ale przeciwników jest znacznie trudniej dostrzec niż w poprzednich odsłonach. Wiąże się to również ze zmianą w systemie spottingu, nie możemy już oznaczać pojedynczych przeciwników spamując przyciskiem. Teraz zostawiamy jedynie znacznik informujący o zagrożeniu w tym miejscu. Jako ciekawostkę dorzucę, że zwiadowca posiada domyślnie na wyposażeniu lunetę, która oznacza błyskawicznie i automatycznie wszystkich wrogów w zasięgu wzroku.

Przede wszystkim nie spodobały mi się zmiany klasowe. Medyk w zasadzie jest teraz kompletnie nieprzydatny, bo każda klasa może reanimować kolegów i zniknęły skrzynki medyczne leczące wszystkich w zasięgu. Support również nie ma skrzynek z amunicją, ale może uzupełniać swój zapas i rzucać pakietami do pojedynczych kompanów. Amunicja szybko się kończy, bo na starcie każdy z graczy otrzymuje jedynie dwa dodatkowe magazynki do broni głównej. W związku z tym obstawiam, że Support stanie są najczęściej spotykaną klasą na serwerach.
ta ilość amunicji to jakieś nieporozumienie, masz wystrzelać 2 magazynki (i przypuśćmy zabić 2) i umrzeć bo nie starczy na 3 ? prawdopodobnie jest to jakiś element wyrównujące szanse aby jedna osoba nie wybijała kilku
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

Zamówiłem przed betą i pewnie odsprzedam. Grało mi się gorzej niż w BF1 (które mi się podoba). BFV zdecydowanie dla młodych ludzi z dobrym refleksem, ilość amunicji też jest z 4 liter. 2 razy zostałem osaczony bez opcji dobiegnięcia do amunicji. Padłem bo pistoletem vs 2 x lkm = bez szans.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

A co to ma byc gry bez kampanii serio... wtf... tym posunieciem usmiercają obydwie serie xD
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Ta gra jest jak wynik KWW Stonoga. To jakaś totalna porażka. Bugów jest tyle, że z trudnością się gra. Od opisanych wyżej wad przez absurdalnie marną jakość kodu sieciowego, tragiczny ragdoll, problemy z hitboxami, słabe i mało czytelne menusy, po zwyczajnie nudne mapy i strasznie toksycznych graczy. Praktycznie i tak nikt nie gra w grupie. Ta Beta to raczej Alfa i zupełnie nie wiem, jak oni chcieli to coś wydać za miesiąc. Nie wiem, czy do premiery to coś będzie grywalne. BF1 był nawet ok, gorszy od BF4 czy BF3 ale grywalny przez ciekawy klimat. BF5 to po prostu słaby mod do BF1. Czasem miałem wrażenie grania w gre fpp indie. :/

#Notmybattlefield.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

pelikulas pisze: A co to ma byc gry bez kampanii serio... wtf... tym posunieciem usmiercają obydwie serie xD
W Battlefieldzie przecież będzie kampania, mają być cztery różne historie (plus piąta po premierze). Po jakości historii z poprzedniej części nie liczę na nic rewelacyjnego.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Desolator pisze:
pelikulas pisze: A co to ma byc gry bez kampanii serio... wtf... tym posunieciem usmiercają obydwie serie xD
W Battlefieldzie przecież będzie kampania, mają być cztery różne historie (plus piąta po premierze). Po jakości historii z poprzedniej części nie liczę na nic rewelacyjnego.
To jak tak to kupie btlefilda 5 pare lat po premeirze jak wersja z wszystkimi odatkami bedzie w cenie 30zl jak to teraz z BF1 bylo xD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

pelikulas pisze:
Desolator pisze:
To jak tak to kupie btlefilda 5 pare lat po premeirze jak wersja z wszystkimi odatkami bedzie w cenie 30zl jak to teraz z BF1 bylo xD
Czekaj, podstawkę dadzą za jakieś 2 dychy a DLCki rozdają za darmo. Nie ma co płacić za premium
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Pograłem 2h w betę trybu Blackout Black Opsa IIII i zapowiada się bardzo fajnie. Poza przeciętną grafiką trudno mi się do czegoś doczepić. No może poza dziwną liczbą graczy, dlaczego na serwerze może się bawić tylko 88 a nie 100 osób?
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Desolator pisze: Pograłem 2h w betę trybu Blackout Black Opsa IIII i zapowiada się bardzo fajnie. Poza przeciętną grafiką trudno mi się do czegoś doczepić. No może poza dziwną liczbą graczy, dlaczego na serwerze może się bawić tylko 88 a nie 100 osób?
Zapewne jest to wyliczone pod kątem optymalizacji - rozgrywki, jej intensywności, zasobów serwerowych itd.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Do piątku było 80 graczy. Teraz testują 88.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

BFV pobrałem, ale nie miałem kiedy pograć. CoD aka battle royal bardzo przyjemny
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

U mnie ten nowy black ops na 3 mecze 3 razy stracił połączenie z serwerem gry i mnie wywaliło do menu mimo stabilnego łącza.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Revan pisze: Zapewne jest to wyliczone pod kątem optymalizacji - rozgrywki, jej intensywności, zasobów serwerowych itd.
Raczej obstawiam ograniczenia techniczne, bo mapa jest tak rozległa że spokojnie przyjęłaby drugie tyle graczy.
dawidos06 pisze: U mnie ten nowy black ops na 3 mecze 3 razy stracił połączenie z serwerem gry i mnie wywaliło do menu mimo stabilnego łącza.
Na kilkanaście meczy nie miałem żadnych problemów z połączeniem, jedynie czasem pojawiły się chwilowe lagi.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Desolator pisze:
Revan pisze: Zapewne jest to wyliczone pod kątem optymalizacji - rozgrywki, jej intensywności, zasobów serwerowych itd.
Raczej obstawiam ograniczenia techniczne, bo mapa jest tak rozległa że spokojnie przyjęłaby drugie tyle graczy.
dawidos06 pisze: U mnie ten nowy black ops na 3 mecze 3 razy stracił połączenie z serwerem gry i mnie wywaliło do menu mimo stabilnego łącza.
Na kilkanaście meczy nie miałem żadnych problemów z połączeniem, jedynie czasem pojawiły się chwilowe lagi.

Zobaczę jak dziś będzie działać może to były chwilowe problemy z ich strony
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Jedyny minus to jest taki, że jak się padnie dość szybko to trzeba czekać i oglądać cały mecz, żeby dostać na koniec exp... No chyba, że u mnie coś jest nie tak, bo jak padłem 3 i mecz się skończył to dostałem prawie 2 lvl, a jak padam po 2-3 minutach i wychodzę z meczu to nic z tego nie mam. Trochę głupie rozwiązanie, bo trzeba patrzeć i obserwować cały mecz.. Odnośnie Coda
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Desolator pisze:
No cóż, chyba źle obstawialiście, bo właśnie Treyarch powiększył liczbę graczy do 100
https://www.reddit.com/r/Blackops4/comm ... m_pst_100/

Czyli innymi słowy, oni chyba naprawdę myśleli, że 80 graczy na tak dużą mapę to był świetny pomysł :gwizdany: :lol:
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze:
Desolator pisze:
No cóż, chyba źle obstawialiście, bo właśnie Treyarch powiększył liczbę graczy do 100
https://www.reddit.com/r/Blackops4/comm ... m_pst_100/

Czyli innymi słowy, oni chyba naprawdę myśleli, że 80 graczy na tak dużą mapę to był świetny pomysł :gwizdany: :lol:
Przecież to beta a beta polega na testowaniu różnych rozwiązań by zyskać ostatecznie najlepszą optymalizację.
Widocznie sobie założyli na start nie bez powodu taką dziwaczną liczbę 88 graczy. To jest studio wielkości korporacji, więc wątpię by sobie ubzdurali hipsterką wartość 88 bez konkretnych założeń. Mogli choćby testować pracę serwerów, zakładając sobie te ~ 10 % mniej docelowych graczy na start. Albo wspomnianą intensywność rozgrywki.
ODPOWIEDZ