Ile gracie?

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

Nooo, Atton, a tymi filmami to Ci się nie trafiło, faktycznie. Nawet jakby patrzeć na przecięty koszt filmu hollywoodzkiego, czyli tak ~200 mln dolarów, to GTA musiałoby mieć budżet ~1 mld dolarów. Jak tyle film zarobi, to jest ogromnym sukcesem. Nie wiem, czy gry tyle wyrabiają (ale nie dlatego, że w to wątpię, tylko nie wiem gdzie szukać pewnych danych). Pamiętam, że budżet GTA porównywało się do droższych filmów, ale chyba nie do najdroższych. To się musi w miarę sprawnie zwrócić, żeby zacząć zarabiać, nikt tyle prędko nie wyda na grę/film. No, chyba że nas inflacja zacznie zabijać, ale wtedy to wartości mieć nie będzie. Więc bolesna ma tu całkowitą rację.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

:lol: oj tam, moze mi sie cos lekko pokickalo :D ale bylem blisko :D

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=79905

Jedno jest pewne, chcialbym aby tak bylo i wierze, ze tak bedzie ! Ot :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Informacja podana w artykule linkowanym powyżej sugeruje, że jednym z najdroższych filmów była cz. 3 Piratów z Karaibów z 2007 r. z budżetem 300 mln dolarów. Jednak najdroższym filmem w historii faktycznie była cz. 4 Piratów z 2011 r., a ile naprawdę ten film kosztował podano chyba tak z parę lat temu, gdy producenci zwrócili się do brytyjskiego urzędu o odzyskanie części kosztów - produkcja "Na nieznanych wodach" pochłonęła ok. 410 mln dolarów. Budżety podawane na Wikipedii nie zawsze odpowiadają rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

Jak się nie mylę, to wiki podaje sam budżet dotyczący produkcji, pomija kompletne reklamę/marketing. Dlatego też faktycznie producenci wykładają na film więcej i jeśli zarobek filmu przebije sam budżet (bez marketingu) o jakieś 100 mln (licząc przy filmie za 200 mln) to taki film może i tak zostać uznany za porażkę kasową, bo na reklamę poszło za dużo, żeby faktycznie odczuć jakiś zysk. Ale, finalnie tak, do tego się to sprowadza, że na wiki nie podaje się ile faktycznie wyłożono na film i otoczkę z nim związaną.

Ale znowu zmieniamy temat. Komu się kiedyś, lata temu, zdarzyło wstać wcześniej np. przed szkołą, żeby sobie w coś pograć? A teraz, jak już pracujecie, wyobrażacie sobie coś takiego? Ja już kompletnie nie. Nie chce mi się. A nie należę do osób, które wcześnie zaczynają robotę. Ach, to były czas. Wtedy się nabijało te godziny dziennie. Teraz jak gram w coś i w ciągu 2 tygodni wyrobię na grze 10 godzin, to się dziwię, że tak mało, bo co to 10 godzin? No, ale faktem jest, nie samym graniem człowiek żyje.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Dzis 10h to sporo :D
Tak mialem lubialem grac w Ufo przed zajeciami, bardziej sie w tej grze balem niz faktycznie zajec na ktore szedlem nie przygotowany :lol: Nom, przed robota to mi sie chyba jeszcze nie zdarzylo :mrgreen: Co innego w robocie, to tak, czasami :oops:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Zwykle nie gram dłużej niż 2h dziennie, ale ostatnie 2 miesiące były tak bogate w świetne gry, że spędzam około 4, a na weekendzie po 10 godzin.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 52 razy
Podziękowania: 44 razy
Kontakt:

Normalnie dość mało, 5-10h na 2 tygodnie.
Czasem więcej. Na przykład jak żona miała 3-dniową delegację, pograłem 30h. Praktycznie tylko Fallout 3 (grałem po raz pierwszy).
TRM
Awatar użytkownika
TRM
Łowca

Zdarzało mi się nawet po kilkanaście godzin dziennie, teraz już jakoś nie mam ochoty, nudzi się po kilku godzinach max.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 43 razy

Za mało czasu mam na granie :(. Teraz to w weekendy po nocach bardziej w tyg praca dom itd itp ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Kilka godzin w tygodniu
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

W tej chwili może 1h dziennie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Mało. Może 1, góra 2 h dziennie. Ale jak z wszystkim czy serialem czy też książką - gra musi wciągnąć. W wolny weekend jak nie było lubej ograłem DmC. Z przerwami, bo kciuki już nie te ;)
Awatar użytkownika
Łowca

Ostatnio gram zdecydowanie mniej, bo ciepło jest i przez to mniej czasu, ale tak z 20h w tygodniu przeznaczam na różne gry
ODPOWIEDZ