Poleci ktoś książki o japoni

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 3 razy

carotas pisze: mam pytanie bo jutro mam odbiór (ewentualnie pojutrze) książki opowiesc o 47 roninach. to mam pytanie czy książka zawiera dużo błedów historycznych czy jest dobrą książką albo shitem do bilbioteczki
Jeżeli mówisz o książce, której autorem jest Allyn John, to niestety nie znam. Patrząc po autorze niby powinno być zjadliwe historycznie, ale nic pewnego nie mogę powiedzieć. Historia 47 roninów (znana zwykle jako Chushingura) miała już wiele adaptacji, główny wątek to parę stron, ale wszelkie historie poboczne zajmowały nieraz całe tomiszcza, niestety, w większości nie zostały u nas przetłumaczone. No ale sama historia jest na pewno warta zapoznania się, bo stanowi jeden z najlepszych obrazów samurajskiej mentalności. Polecam chyba najlepszą filmową adaptację: http://www.filmweb.pl/film/47+wiernych+ ... 1962-31769

Swoją drogą, kobieta z wydm też miała bardzo dobrą ekranizację (autor książki czynnie przy niej współpracował, o ile pamiętam). Książka jest naprawdę świetna, jeżeli będziesz chciał odpocząć od samurajów, sięgnij koniecznie. Ja ją pierwszy raz czytałem chyba w wieku 14 lat i w ogóle nie wydała mi się wtedy trudna, a dała sporo do myślenia.

Czasem warto spojrzeć na wydawnictwo, na przykład wspomniane przez ciebie "Diamond Books" (Samurajskie Chorągwie) zdaje się niepozorne, ale wydało jedne z ciekawszych publikacji o Japonii w naszym kraju. Różnie bywa z ich rozrywkowością, ale pod względem zawartej w nich wiedzy historycznej jest co najmniej bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy

Aktualnie czytam to sobie i jestem jak na razie mile zaskoczony
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy

Wczoraj skończyłem czytać a jutro idę do biblioteki zobaczyć czy maja samuraja autorstwa Shusaku Endo a mam pytanie:
na jakich jeszcze autorów wydawnictwo i tytuły warto jeszcze zwrócić uwagę?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Powiem wprost: olej wszystko, łap Shoguna.
Wartość poznawcza? Wielka.
Drobiazgowość historyczna? Znaczna.
Bazowane na prawdziwej historii? Jak najbardziej.
Jeżeli chcesz "wyjść" z zainteresowania Japonią, i przejść na Azję jako całość, to dopadnij inne jego książki :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Ja kupuje po kolei ksiazki wydawnictwa Kirin, a poza tym magazyn "Torii". Ostatnio przeczytalem "Strach ma skosne oczy. Azjatyckie kino grozy", jesli interesuje Cie spojrzenie na Japonie i sasiadow poprzez popkulture oraz tradycyjne mity.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

"Shogun" - czytałem jeno pierwszy tom, ale bardzo mi się podobał.
Awatar użytkownika
Łowca

Tatami kontra krzesła - Rafał Tomański
ciekawa, bardzo przyjemnie się czyta.
ODPOWIEDZ