Tomb Raider II Remake - Demo!

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

Serwusik Wieczorową Porą :)

Co tu dużo mówić, można zassać już demo fanowskiego rimejku drugiej odsłony serii i jeśli kiedyś ten projekt dobiegnie końca - najlepiej z błogosławieństwem Square (czy kto to tam ma teraz prawa do marki TR) - to będzie to coś na miarę Black Mesy, TR Anniversary i tak dalej, bo co tu dużo mówić, Crystal Dynamics raczej siedzi w nowej odsłonie Lary i nie ma co liczyć raczej na ich ruch, w sprawie odświeżania starej serii ;-)

Szczegóły dotyczące tego, skąd zassać i jak zainstalować, w linku poniżej:

http://laracroft.pl/

Demo rzuca nas na Mur Chiński i naprawdę robi wrażenie, ew. można obejrzeć to na YT, bo pewnie już są filmidła z gejmpleju ;-)

Miłego Wieczorku, wracam do starej, najlepszej Lary ;-)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

Też to dzisiaj sprawdzam, ostatecznie łezka się w oku kręci - poziom "The Great Wall" z Tomb Raider 2 widziałem pierwszy raz 19 lat temu :D Remake dość luźny, nie ma tak jak w Tomb Raider Anniversary, że co chwilę się człowiek zatrzymuje i myśli "aaa, to teraz tak wygląda", ale nie zmienia to faktu, że robota imponująca - tym bardziej, że to dzieło jednego człowieka. Na całość nie liczę, ale będzie super, jak uda się Nicobassowi odtworzyć jeszcze pierwszy level wenecki :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Możliwe, że owo demo skieruje ponownie wzrok włodarzy od praw do marki i być może - jeśli odzew ze strony fanów będzie duży i co za tym idzie rokujący zyski - wspomogą owego jednego człowieka, zapraszając go do jakiegoś teamu, który szybko ogarnie całokształt ;-)
Niemniej, zapewne i tak wpierw zaliczymy kolejną, trzecią część przygód młodej Lary, na która liczę mocno w 2018 ;-)
Awatar użytkownika
VIP
Podziękowania: 121 razy
Kontakt:

Serwusik Wieczorową Porą,
dzięki za info, miło się gra ... jestem mile zaskoczony :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Niestety żadnych dotacji Nicobass nie może pobierać jeśli chce, aby remake nie został zablokowany. Ma zielone światło od Square dopóki będzie to darmowy projekt.
Ograłem już kilka razy i muszę przyznać, że rozbudowanie i rozmach robi wrażenie. Świetnie to wygląda na silniku U4 i aż chce się zagrać w ukończony produkt. Pojawiają się jednak zmory Legendy czy Anniversary w postaci chaotycznej walki, która momentami wygląda słabo. Animacje wskakiwania na górną półkę też jeszcze wymagają poprawy, bo nie są płynne. Sposób chodzenia Croftówny trochę taki zbyt męski jak na moje oko, ale ogólnie to jestem pod wielkim wrażeniem, że udało się mu stworzyć coś tak niewiarygodnego. To demo jest o wiele ciekawsze niż dwie najnowsze części Tomb Raidera. Co więcej nawet da się doszukać dwóch ukrytych skarbów (srebrny oraz jadeitowy smok) - dla mnie poezja, tym bardziej, że wychowałem się na Tomb Raiderowych klasykach.

Martwić jedynie może fakt, że zanim ukończy całość minie kilka lat, a może nawet zabraknie chęci, aby projekt skończyć. Facet potrzebuje wsparcia, bo samemu będzie mu strasznie ciężko zapiąć wszystko na ostatni guzik.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

No właśnie dotacje może przyjmować, o ile nie są odgórnie sprecyzowane, jak dotacje na produkcję tego remastera ;-)
A nie wiem szczerze jak u niego wygląda Donate, nie zaglądałem ;-)

Mimo wszystko liczę, że Square się pochyli nad tym projektem i coś fajnego z tego wyniknie - np. podadzą Go do sądu, a sami zrobią rimejka :D
Nie no, żartuję ofkoz, liczę, że Jego praca nie pójdzie na marne ;-)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

A wiecie, że powstaje też fanowski remake Tomb Raider III i mało tego, jest już w zaawansowanym stadium? Pozwolę sobie wkleić newsa z laracroft.pl:
laracroft.pl pisze:Jeszcze nie ochłonęliśmy po premierze dema remake'u TR2 autorstwa Nicobassa, a także po informacji o powstającym remake'u Angel of Darkness, a spieszymy wyjawić, że prawdopodobnie już za kilka miesięcy zagramy w pełną wersję nieoficjalnego remake'u gry Tomb Raider III. Zwiastun powinien pojawić się jeszcze w tym miesiącu, a już w październiku twórca opublikuje demo, w którym pobiegamy po Croft Manor.

Remake TR3 długo był utrzymywany w tajemnicy. Pochodzący z Republiki Południowej Afryki Jonny Harlow tworzy go na silniku Unity od 2014 roku. Na co dzień autor pracuje w przemyśle filmowym i serialowym w RPA i zawodowo zajmuje się muzyką i warstwą dźwiękową. Jak sam mówi, wziął sobie w pracy rok urlopu, po to by ostatecznie dokończyć remake. Jonny'emu pomaga kilka osób w zakresie grafiki czy projektów modeli postaci, a także znajomi, którzy wcielili się w bohaterów w czasie sesji motion capture. Tak, dobrze widzicie, w tej nieoficjalnej produkcji skorzystano z tej techniki!

Jaki będzie remake TR3? Według autora wielki i zawarte w nim będą wszystkie znane elementy gameplayu z całej serii Tomb Raider, a także najlepsze rozwiązania z Assassin's Creed czy Prince of Persia. Postać Lary ma być niezwykle dynamiczna i zwinna. Będziemy biegać, skakać, walczyć oraz pływać, a także korzystać z pojazdów. Jonny zapowiada, że w grze będą środki transportu znane z TR3 oraz zupełnie nowe! Na Antarktydzie skorzystamy z deski snowboardowej, na wyspie na południowym Pacyfiku pojeździmy konno oraz… polecimy na paralotni! W grze pojawi się aż pięć modeli Lary do wyboru: klasyczny z TR3, z Angel of Darkness (to ulubiony model twórcy, dlatego pojawia się na większości screenów), z trylogii Legend, z reboota oraz… klasyczny-realistyczny! Ten ostatni został wykonany przez grafika o nicku Fredels. Kliknij na miniaturkę obok, by zobaczyć twarz Lary w całej okazałości.

To nie koniec niespodzianek. W remake'u zobaczymy nie tylko wszystkie levele z TR3, ale także i z Tomb Raider III Gold! Dodatkowo twórca zapowiada tryb multiplayer o nazwie Expedition Mode, w którym będziemy walczyć o przetrwanie, a także tryb Race to the Relic wzorowany na levelu Race for the Iris z TR4, w którym będziemy ścigać się z przeciwnikiem i starać się zdobyć jak największą liczbę reliktów. Pamiętacie długi filmik FMV z TR3, w którym zobaczyliśmy ekspedycję Darwina widzianą z perspektywy członka wyprawy, Stephena Barra? Jonny stworzył specjalny level treningowy, w którym właśnie wcielimy się w tego bohatera.

Jeśli chodzi o warstwę dźwiękowo-muzyczną - z racji tego, że autor zajmuje się tą tematyką zawodowo, możemy liczyć na w pełni profesjonalny soundtrack oczywiście wzorowany na tym autorstwa Nathana McCree. Z kolei głos Lary będzie zupełnie nowy. Jonny w roli panny Croft obsadził znajomą, która ma głos zbliżony do Jonell Elliott (słyszeliśmy ją w roli Lary m.in. w TR4).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2017, o 17:05 przez Christoph, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Tam do kata, w Trójkę grałem tylko raz i już jej praktycznie nie pamiętam :D
Jeśli to się powiedzie, to będzie coś pię-kne-go!
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Jaram się :P, nowe TR nie są złe, ale nie powinny się zwać TR tylko J. Rambo no chyba że nawiązują częściowo do drugiej części ;) ah ta Wenecja.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

TomHa pisze: Tam do kata, w Trójkę grałem tylko raz i już jej praktycznie nie pamiętam :D
Jeśli to się powiedzie, to będzie coś pię-kne-go!
A ja nie mogę zapomnieć tych olbrzymich, zagmatwanych leveli, gdzie miejscami poziom absurdu sięgał zenitu - a przecież stare TR-y generalnie i tak były brawurowe logicznie :D Ktoś pamięta tę koszmarną sekcję w Londynie albo przeprawę w canoe? Grrr. Choć były i świetne momenty, jak np. prażenie do raptorów ze stacjonarnego działka, zwiedzanie starożytnego miasta Tinnos pod Antarktydą czy szaleńczy rajd quadem wzdłuż Gangesu. A tak w ogóle, to TR3: The Lost Artifact, czyli samodzielny dodatek, zjadał na śniadanie podstawkę, jeśli nie graliście, to biegiem do komputerów!

Jak już skończą z tą nową trylogią (bo nie sądzę, by Shadow of the Tomb Raider zasadniczo zmienił klimat i koncepcję zrebootowanego TR), z chęcią zobaczyłbym kolejną część zrobioną trochę jak Deus Ex: Human Revolution. HR był prequelem, nie remake'iem, ale szkielet fabularny, wzór i atmosferę lokacji, typy bohaterów (włącznie z głównym) pożyczono przecież z pierwszego Deus Exa. Kto grał w obie części, bez problemu wskaże podobieństwa. Tym sprytnym sposobem mieliśmy nową grę z nową historią, a jednocześnie mogli się w niej odnaleźć ludzie pamiętający staruszka protoplastę, nawet jeśli nie udało się odtworzyć tak posępnego klimatu świata u schyłku, jak w DX1. Podobnie mogłoby być z TR: pożyczyć te elementy (czy nawet lokacje), które sprawdziły się w klasycznych częściach, wykorzystać niektóre dawne pomysły fabularne, ale stworzyć zupełnie nową historię (nawet i w uniwersum reboota, czemu nie), grającą nieco na sentymencie. Oj, strasznie chciałbym zobaczyć Tomb Raidera w nowoczesnej szacie graficznej, którego osadzono np. w Wenecji... No i ja chcę Lary z dwoma pistoletami i w szortach, która nie przeprasza za to, że żyje, o!
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Zremasterowane TR1, TR2 i TR3 trafią na Steama, kiedy dokładnie nie wiadomo trwają prace na 3 częścią :P
będą darmowe dla tych, którzy już je mają na steamie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

sprawdzilem i mam te czesci akurat to fajno
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Ciekawe - trylogia będzie dostępna z dodatkami.
Nareszcie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 26 razy
Kontakt:

Christoph pisze: ... A tak w ogóle, to TR3: The Lost Artifact, czyli samodzielny dodatek, zjadał na śniadanie podstawkę, jeśli nie graliście, to biegiem do komputerów! ...
Rozumiem, że to co jest na stimie, pozbawione jest dodatku?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Raczej dodatków nie będzie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Chyba nie ma co liczyć na dodatki (Square Enix jakoś nie było zainteresowane, żeby je umieścić w pakietach z oryginalną trylogią - a szkoda, bo o ile Unfinished Business było przeciętne, o tyle Golden Mask było co najmniej dobre, a The Lost Artifact prześwietne), ale zawsze fajnie, że będzie można pograć w stare części z natywną obsługą panoramicznych rozdzielczości i kontrolera oraz w 60 klatkach bez kombinacji z fanowskimi łatkami. Liczę, że część czwarta i piąta też otrzymają takie remastery.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Soul Reaver pisze:
Christoph pisze: ... A tak w ogóle, to TR3: The Lost Artifact, czyli samodzielny dodatek, zjadał na śniadanie podstawkę, jeśli nie graliście, to biegiem do komputerów! ...
Rozumiem, że to co jest na stimie, pozbawione jest dodatku?
Nie ma na Steamie dodatków do Tomb Raiderów. Jedynie porty mobilne takowe posiadają (a także zbiorcze wydania od Cenegi w pudełkach czy na muve) i będą przerabiane pod PC (na razie Steam, podobno planują wersje na GOG ale potrzebują czasu na rozgryzienie ich).
Mam nadzieję że nie dadzą ciała z portem trzeciej części i dodatek tam też dadzą.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Problem z The Lost Artifact jest taki, że w przeciwieństwie do poprzednich Goldów, on nigdy nie był darmowy i skoro do tej pory Square Enix nie rozpoczęło jego sprzedaży cyfrowo, to raczej niewielka szansa, że teraz się to stanie. Na dodatek Realtech VR (czyli autorzy remasterów) bazują na plikach opublikowanych na Steamie ("The port is relying on Steam because we won’t provide game data. Since TR classic is on Steam, we will use the game data from there." - z Twittera), co sugerować może, że dodatków nie doczekamy (ani np. muzyki z PSX w TR1). Oczywiście chciałbym się mylić i zobaczyłbym bardzo chętnie klasyki w kompletnych odświeżonych edycjach, ale wolę się na to nie nastawiać.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Się mogą wypałować z takimi remasterami ;-) Wolę poczekać dłużej, ale dostać Dwójeczkę robioną na UE4 + tą Trójeczkę sprzed kilku postów :)
O ile SE nie ukręci łba obu nieoficjalnym projektom :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Jak ten remaster ma wyglądać podobnie, do tego, co opublikowano na kanale realtech VR prawie rok temu (klik!), to może lepiej, żeby to nie wychodziło. :D Mam też nadzieję, że ewentualne tekstury HD z portu mobilnego będzie można wyłączyć, bo są po prostu paskudne.
ODPOWIEDZ