Sugestie i pomysły (Bazar)

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 364 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze:
lewriczin pisze: A właśnie. Zamiast istniejących i chyba raczej mało przydatnych przedziałów (+10, +25, +50..) dużo bardziej przydałyby się niższe, zwłaszcza z 0+ ale także chyba i 1+, 2+,5+.
Nie. Raz, że altów by było więcej niż jest, to dwa łatwiej o naciągaczy.
Ostatnio był mistrz, co sprzedawał AC: Origins za 10 zł, po rezerwacji wychodziły prawdziwe zamiary. Oczywiście bana słusznego zarobił.
Nie zrozumieliśmy się. Chodzi mi o opcję przy wystawianiu dla kogo ma być nasza oferta widoczna. Teraz można dać albo domyślnie dla wszystkich, albo dla ludzi co mają +10, +20 +50
A szczerze mówiąc, jak już kupujący ma +10 to już najczęściej jest już może nie weteran ale dobrze przećwiczony i wie co i jak... i nie ma większej różnicy z +20 czy +50. Najgorsze są początki, a tam podziałów nie ma (i dlatego proponowałem 0+, 1+, 2+, 5+)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 364 razy
Kontakt:

krzykr pisze:
lewriczin pisze: ...
Chyba nie zrozumiałeś mojej intencji. Blokada zakupu dodatkowej kopi dotyczyłaby tylko konkretnego tytułu.
No to dobrze zrozumiałem. Chodzi mi o ten sam tytuł. A po wprowadzeniu twojego "usprawnienia" będę musiał albo oszukiwać i logować się na inne konta, albo owszem, denerwować się że kupiłem u kogoś i muszę czekać aż ten łaskawie zakończy transakcję podczas gdy uciekają mi inne oferty.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Dla mnie całkowitym absurdem jest 1 kom na 24h, 3 kom na 24h były by moim zdaniem spoko
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Pointer1992 pisze: Dla mnie całkowitym absurdem jest 1 kom na 24h, 3 kom na 24h były by moim zdaniem spoko
Dlaczego absurdem? Na allegro w dawnym systemie od jednego użytkownika można było dostać 1 punkt reputacji ever, nawet jeśli przeprowadziłeś z nim 1000 transakcji to wciąż miałeś tylko 1 punkt rep, nieważne na przestrzeni ilu lat. Tutaj masz 1 pkt rep od 1 jednego użytkownika na 24 godziny. Ale jak zrobisz transakcję z 10 różnymi użytkownikami to masz 10 pkt repa.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1293 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

System jednego punktu reputacji na 1 dzień miał i ma jeden konkretny cel - przeciwdziałać nabijaniu punktów reputacji przez 'fejkowe' transakcje pomiędzy tymi samymi osobami, by zapewnić sobie możliwość wystawienia gier za większą cenę. Więc potencjalnie ma to być zniechęcające dla tych, którzy 'na szybko' chcieliby kogoś oszukać. Moim zdaniem, powinni znieść ten limit np. dla kont powyżej 100 czy tam 200 reputacji, bo jest to zbędne w tym momencie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

lewriczin pisze:
krzykr pisze:
lewriczin pisze: ...
Chyba nie zrozumiałeś mojej intencji. Blokada zakupu dodatkowej kopi dotyczyłaby tylko konkretnego tytułu.
No to dobrze zrozumiałem. Chodzi mi o ten sam tytuł. A po wprowadzeniu twojego "usprawnienia" będę musiał albo oszukiwać i logować się na inne konta, albo owszem, denerwować się że kupiłem u kogoś i muszę czekać aż ten łaskawie zakończy transakcję podczas gdy uciekają mi inne oferty.

Lub poprosić sprzedającego by zarezerwował ci ręcznie ( ściągnął z rynku) tą drugą kopię gry bo jedną już kupujesz i czekasz na koniec transakcji (przy czym końcem transakcji który odblokowuje zakup byłoby wysłałem klucz bo na komentarz mógłbyś się nie doczekać) :) , upierdliwe a owszem pomyśl sobie o tym handlarzu z g2a który sprzedał 10 kluczy ...:P.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Niriles pisze:
mars28 pisze:
Revan pisze: Nawet jakby mógł dać odwetowy[...]
Ma taką możliwość na 100%. Ale tak jak piszesz, administracja anuluje komentarze typowo odwetowe bez problemu (wiem z autopsji). Na profilu jednak ten anulowany komentarz będzie widoczny, oczywiście przekreślony i oznaczony jako anulowany. Kiedyś by mi to może przeszkadzało, ale teraz jak ktoś leci w kulki to walę od razu negatywa, bez obawy o odwetowy.
Nie będzie widoczny :] Ja dostałem odwetowy, moderacja skomentowała, że nie powinienem prowokować, na moim profilu pusto (komentarz usunięty, żadnego śladu), u tamtego wisi. Oczywiście trafiłem na czarną listę :D
Sorry za odkop po kilku dniach, ale ja u siebie widzę to, tak jak napisałem, czyli przekreślony komentarz negatywny (odwetowy) z dopiskiem, że unieważniony. Więc nie wiem, od czego to zależy, że u jednych zostaje a u innych znika.
Awatar użytkownika
Łowca

Możliwe, że taka sugestia już padła, ale nie mogę tego sprawdzić bez wertowania wszystkich podstron w wątku.

Przydatną funkcją byłaby możliwość wystawiania zleceń kupna (coś na zasadzie zleceń na rynku Steam, jednak bez automatyzacji tego procesu). Często jest tak, że gry tygodniami zalegają na bazarze, bo ustawiona przez sprzedawców cena jest zaporowa. Każdy użytkownik otrzymałby więc możliwość wystawienia ograniczonej liczby zleceń, żeby nie zalać bazaru gównoofertami od januszy i cebulaków. Po utworzeniu zlecenia na dany tytuł sprzedawcy, którzy posiadają go w ofercie, otrzymywaliby wiadomość, że istnieją chętni na ten produkt, jednak po niższej cenie. Gdyby któryś ze sprzedawców zdecydował się na obniżkę, to zleceniodawca zostałby o tym poinformowany mailowo.

Często mam tak, że jestem zainteresowany daną gierką, ale nie na tyle, by pisać z osobna do każdego sprzedawcy i targować się o cenę, gdy jest ona zbyt wysoka. Opisana powyżej funkcja rozwiązałaby ten problem. ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

devilinsite pisze: Możliwe, że taka sugestia już padła, ale nie mogę tego sprawdzić bez wertowania wszystkich podstron w wątku.

Przydatną funkcją byłaby możliwość wystawiania zleceń kupna (coś na zasadzie zleceń na rynku Steam, jednak bez automatyzacji tego procesu). Często jest tak, że gry tygodniami zalegają na bazarze, bo ustawiona przez sprzedawców cena jest zaporowa. Każdy użytkownik otrzymałby więc możliwość wystawienia ograniczonej liczby zleceń, żeby nie zalać bazaru gównoofertami od januszy i cebulaków. Po utworzeniu zlecenia na dany tytuł sprzedawcy, którzy posiadają go w ofercie, otrzymywaliby wiadomość, że istnieją chętni na ten produkt, jednak po niższej cenie. Gdyby któryś ze sprzedawców zdecydował się na obniżkę, to zleceniodawca zostałby o tym poinformowany mailowo.

Często mam tak, że jestem zainteresowany daną gierką, ale nie na tyle, by pisać z osobna do każdego sprzedawcy i targować się o cenę, gdy jest ona zbyt wysoka. Opisana powyżej funkcja rozwiązałaby ten problem. ;)
Bardzo fajny pomysł :)
Awatar użytkownika
Łowca

Proponowałem coś podobnego w newsie z głównej dot, bazaru 2.0, ktoś odpisał, że to giełda i urząd skarbowy się tym zainteresuje :D Pewnie jakiś ekspert finansowy, gracz giełdowy i górnik kryptowalut, nie wiem ja się nie znam, może miał rację :P
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

Moze by stopnioowo odblokowywac limit sprzedazy 2 sztuk gier dla niektórych tytułów , w szczególnosci takie które sa wielokroetnie bundlowane, np taki warhamer end of times to w humblu byl 3 razy + w indiegali
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Monek22 pisze: Moze by stopnioowo odblokowywac limit sprzedazy 2 sztuk gier dla niektórych tytułów , w szczególnosci takie które sa wielokroetnie bundlowane, np taki warhamer end of times to w humblu byl 3 razy + w indiegali
+ w fanaticalu, chyba nemesis 5. Więc bandlowane w sumie 5 razy chyba w ciągu roku

To co przebąkiwałem i nie tylko ja zresztą, co 3 miesiące, jeśli strach przed "handlarzami" (chociaż to w ogóle nie rozwiązuje problemu, bo limit 2 ogranicza też tych, co chcą się pozbyć dubli z bandli) to dłużej zerujący się limit.

Było dużo dobrych pomysłów w newsie bazarowym. Oby weszły do skutku propozycje jak najszybciej :tak:
Mdzl
Awatar użytkownika
Mdzl

Limit 2 gier jest dość idiotyczny przy braku limitu kupowania - na chwilę obecną jest masa osób (ze skryptami?) skupującymi najtańsze pozycja na masową skalę po to aby sprzedać w innych serwisach.

Handlarzem jest ten, co chce sprzedać 3 kopie często bundlowanej gry, czy ten co kupuje dany tytuł dziesiątkami droga moderacjo?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

Znieść limit (2 egzemplarzy dla danej gry) dla gier od złotówki w dół i byłoby wery gut! ;-) Na takim szajsie nikt nie zarabia i nie januszuje nikczemnie po nocach! :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 25 razy

Hej wszystkim,
Google razem z Mozillą ustaliły, że niedługo wszystkie strony niemające wymuszonego SSL będą traktowane jako niebezpieczne. Więc chciałbym aby Łowcy zaczęły się już do tego przymierzać. Dodanie certyfikatu Let’s Encrypt dla domeny img.salenauts.com nie powinno stanowić problemu, a poprawi to mieszaną zawartość bazaru (no że chyba macie rewriterule popsute to już gorzej). Jeśli chodzi o poziom wydajnościowy a nie bezpieczeństwo to wiadomo - CloudFlare (Flexible SSL). Na salenauts.com kończy wam się cert jak "cuś". Dla obrazków na forum to pasuje użyć lokalne proxy i już będzie też naprawiony problem mieszanej trecie na forum.
Ps. Fajnie że przenieśliście sobie Pocztę na MyDevil - Też uwielbiam ich hosting!
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1293 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Czyli mam rozumieć, że jak mam problem z obrazkami na Bazarze, to winne jest to, o czym napisałeś wyżej? Tak, używam najonwszej wershi nightly Firefoxa...
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

Rzeszow pisze: Google razem z Mozillą ustaliły, że niedługo wszystkie strony niemające wymuszonego SSL będą traktowane jako niebezpieczne.
Nie "niebezpieczne" a "niezabezpieczone" (not-secure). Plus jeśli masz jakieś źródła potwierdzające to, że https musi być wymuszony a "passive mixed content" ma być blokowany, to byłbym wdzięczny. Na razie to wygląda jak z tymi samochodami, co je rozdawali na Placu Czerwonym. :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 25 razy

rob006 pisze:
Rzeszow pisze: Google razem z Mozillą ustaliły, że niedługo wszystkie strony niemające wymuszonego SSL będą traktowane jako niebezpieczne.
Nie "niebezpieczne" a "niezabezpieczone" (not-secure). Plus jeśli masz jakieś źródła potwierdzające to, że https musi być wymuszony a "passive mixed content" ma być blokowany, to byłbym wdzięczny. Na razie to wygląda jak z tymi samochodami, co je rozdawali na Placu Czerwonym. :D
https://groups.google.com/a/chromium.or ... %5B1-25%5D
https://security.googleblog.com/2018/02 ... -stay.html

Masz rację "niezabezpieczone". Z "mixed content" nigdy nie wiadomo jak postąpią a zainstalowanie certyfikatu to przecież nie problem. A zawsze wtedy strona w pasku będzie ładniejsza :D
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

Rzeszow pisze:
rob006 pisze:
https://groups.google.com/a/chromium.or ... %5B1-25%5D
https://security.googleblog.com/2018/02 ... -stay.html
Ja tam dalej nie widzę informacji ze https musi być wymuszony. Czegoś nie widzę, czy te linki to tak na odczepnego tylko? ;]
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 455 razy
Kontakt:

Czy w najblizszej przyszlosci mozna liczyc na podobny do steamowego systemu dzialajacego na zasadzie zlecen sprzedazy i kupna
Ze w momencie gdzie wystawione jest x gra za 2 zl a ty chcesz zaplacic 1.5 to poprostu wystawiasz taka oferte kupna a sprzedajacy moze z automatu sprzedac za tyle ?
ODPOWIEDZ