Gamesiarz pisze: Witam, mam pytanie odnośnie Dragon Ball SuperZ, link do steamdb
https://steamdb.info/sub/213138/ jak rozumiem gra ma locka tylko na aktywację?
Z uwagi na fakt, że za bardzo nie bawiłem się do tej pory w aktywacje przez VPN, mam pytanie jak to najbezpieczniej zrobić? Wystarczy hola czy lepiej jakiegoś tunnelbeara? I co wtedy aktywujemy klucz przez klienta steam czy lepiej przez przeglądarkę chrome? Czy są jakieś potwierdzone bany konta na forum za aktywację klucza RU/CIS poprzez VPN?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Trochę gier już aktywowałem, więc myślę, że mogę się wypowiedzieć.
Na gama-gama tak prawdę mówiąc, to kupuję bez vpn i jeszcze ani razu konta tam mi nie zablokowali i klucz z grą przychodził normalnie (co innego na yuplayu, tam pomimo holi, zablokowali mi konto)
Odnośnie aktywacji gry to robię to w taki sposób, że wyłączam Steama, odpalam jakiś program VPN i wybieram Rosję, bądź Ukrainę. Uruchamiam ponownie Steama i wklepuję klucz, wyłączam go, wyłączam program i później już normalnie uruchamiam. Takim sposobem jeszcze nigdy mi nie zablokowali i zakładam, że innym też nie, w każdym bądź razie nie słyszałem, co innego, jakbyś poprzez vpn kupował gry w Steamowym sklepie, wtedy jest większe prawdopodobieństwo (moim zdaniem).
Jeżeli chodzi o id Dragon Balla którego podałeś to tak, gra ma tylko blokadę na aktywację. Gdyby było też na granie to miałby dodatkową notkę "This package can only be run in specified countries".