Problem z PC (ze sterownikami?)

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Witam
Podczas odpalania nowszych gierek wyskakuje błąd, przed formatowaniem wszystko działało prawie że idealnie (prawie, bo już nie mam tak nowego laptopa, ale mam go już ładnych kilka lat i od nowości, dlatego za bardzo przywiązałem się do tego lapka xD). Ale od początku:
Posiadam Lenovo G780. Jakieś dwa tygodnie temu formatowałem mój laptop. Średnio formatuje raz na dwa lata, a po drugie akurat teraz były ostatnie dni aby jeszcze za darmo przejść z win7 na win10. I właśnie po formatowaniu wszystkie bardziej wymagające gry przestały działać...

Ważne:
Przed formatowaniem, też miałem oryginalnego win7 i zrobiłem update do win10. Wszystkie gry działały normalnie, co prawda w programie GeForce optymalizowałem gry, ale tylko po to, że program mi podpowiadał aby to zrobić. Zanim optymalizowałem grę ona i tak działała (ledwo po zainstalowaniu gry). Na przykład przed formatowaniem grałem w WOWa, Fallout 4 czy Sniper 3. Po formatowaniu, te tytuły mi nie działają i domyślam się, że jest ich dużo więcej.
To mi się wyświetla:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspomniałem coś o sterownikach, ponieważ wcześniej od Nvidi miałem dwa programy, obecnie też zainstalowałem sterowniki do GeForce 630M ale aplikacja "GeForce Experience" po włączeniu nic nie wyświetla, tylko takie czarne tło, nic nie można kliknąć.

Obrazek

Obrazek

Bardzo proszę o pomoc. Te tytuły o których wspomniałem na 100% na tym lapku działały obecnie działają tylko starsze gry takie jak np. Call of Duty. A więc wiem, że laptop uciągnie te gry, bo kiedyś działały, tylko co mogę zainstalować aby inne gry mi też działały.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

przepraszam że nie potrafie pomóc ale zrozumialem że masz gf630m i na tej karcie dzialal ci fallout 4?
to mi na gt740m tez chyba powinien?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Powinien działać, oczywiście mi na minimalnych, a niektóre detale średnie - ale działał.

Dane brałem ze strony:
https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-L ... 767.0.html

Może ja mam inną kartę graficzną. Jak to sprawdzić? Bo jak klikam prawym na "Ten komputer" to mam informacje o windowsie, procesorze, RAM, i klucz windowsa
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

GPU-Z do sprawdzenia karty graficznej. Wyswietli Ci cale info o niej. Maly program, bez instalowania dziala.

Albo w menadzerze urzadzen windowsa, ale tam moze nie wyswietlic wszysykiego (ja mam Radeona i pokazuje mi tylko jaka seria).
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

JasonTodd pisze: GPU-Z do sprawdzenia karty graficznej. Wyswietli Ci cale info o niej. Maly program, bez instalowania dziala.

Albo w menadzerze urzadzen windowsa, ale tam moze nie wyswietlic wszysykiego (ja mam Radeona i pokazuje mi tylko jaka seria).
Pobrałem ten program, pokazało, że mam GF 635M - a więc pobrałem ten sterownik i nic... dalej nie działały gry.

Postanowiłem pobrać inną wersję GF enperience i w końcu działa mi ten program :) zoptymalizowałem gry i wszystko śmiga :) temat można zamknąć, zotawić informację do przyszłych pokoleń :)

Armin pisze: przepraszam że nie potrafie pomóc ale zrozumialem że masz gf630m i na tej karcie dzialal ci fallout 4?
to mi na gt740m tez chyba powinien?
Nawiązując do twojego pytania. Gra nie działa, wydawało mi się że działała, ale w GeForce Experience musiałem mieć zaznaczoną opcję aby optymalizowało nowo dodane gry automatycznie. I teraz jak mi działa aplikacja Geforca to wyskakuje komunikat "System nie spełnia minimalnych wymagań... bla bla bla" ale po zoptymalizowaniu wszystko działa :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 2 razy

No proszę kto by pomyślał, że pobierając sterowniki do karty graficznej w pakiecie będzie niedziałający prawidłowo GeForce Experience.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Prawdopodobnie dlatego, że mam wersję na win7. Może sterowniki miałem pobrać na win7 i wtedy też GFE by działało, ale wolę już nie mieszać
ODPOWIEDZ