Kolekcja "Mistrzowie Polskiej Fantastyki"

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Od 11 stycznia w kioskach ruszy seria Mistrzowie Polskiej Fantastyki, cena pierwszego tomu to 8,99 zł, kolejne za 16,99 zł, lub 12,99 zł w prenumeracie. Wygląda opłacalnie, choć część książek jest rozbita na dwa tomy. Pełna lista książek w serii na stronie internetowej:
http://mistrzowiefantastyki.pl/tomy/
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Wygląda to fajnie tylko, że jeśli ktoś zbiera całe cykle to już nie jest tak wesoło. Połowa cyklu inkwizytorskiego, Pilipiuk tez w kawałkach. Widać , że na zachętę rzucony jest Grzędowicz. ;)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 93 razy
Podziękowania: 96 razy
Kontakt:

Kompletnie bezsensowny jest zakup takiego czegoś. Grzędowicz na zachętę jest ok, ale im dalej po liście tym gorzej. Trzeba to traktować raczej jako reklamówkę Fabryki Słów. Książki Przechrzty i Kozak to są początkowe tomy różnych fajnych serii. Niefajne podejście w stosunku do czytelnika w sytuacji, gdy oboje mają bardzo udane książki niecyklowe.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Najpewniej zrobią przedłużenie serii o brakujące tomy. To już znana zagrywka Edipresse.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Angrenbor pisze: Najpewniej zrobią przedłużenie serii o brakujące tomy. To już znana zagrywka Edipresse.
FAQ
>Czy kolekcja zostanie rozszerzona?
>Wydawnictwo nie wyklucza przedłużenia kolekcji. Decyzja jest uzależniona od zainteresowania czytelników.

( ͡° ͜ʖ ͡°)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

raistand pisze: Połowa cyklu inkwizytorskiego
Masz rację i nie masz racji, bo w sumie teraz ten cykl to niezły bajzel. Tak naprawdę to, co dali, to jest "cały" cykl. Bo "Ja, inkwizytor" to miały być oddzielne historie/zbiory, potem uznali, że to prequele, a zakończenia jak nie było, tak nie ma. Na Czarną Śmierć to już chyba z 12 lat czekam i się doczekać nie mogę :dziadek:
Angrenbor pisze: Najpewniej zrobią przedłużenie serii o brakujące tomy.
Dokładnie.

Co do samej serii, w sumie spoko, ale pojechali z grubej rury. Pan Lodowego Ogrodu to specyficzna lektura, którą łatwo odsiać i zniechęcić do czytania.
Już lepiej by zaczęli Piekarą albo Ziemiańskim, lżejsza lektura.

Cenowo świetne - 17 zł (czy 13 z prenumeratą) to naprawdę bardzo fajna cena i zakup jak najbardziej ma sens, jeśli ktoś nie ma, bo ogólnie fajna literatura.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Ładnie ktoś sobie poczyna, zaliczając Achaję do "mistrzów". Co do Piekary zgadzam się, że został dziwnie pocięty, choć zapewne próbowali to podzielić w odpowiedni sposób - coś wprowadzającego, a potem części ze starszym inkwizytorem. Wędrowycz - Pierwsza i ostatnia część. Generalnie seria wydaje się być całkiem ok (nie licząc wątpliwej jakości dzieła zaczynającego się na "A"), niektórych nie znam więc nie jestem w stanie skomentować, ale jedynym problemem wydaje się tutaj być wygląd na półce, gdy jednak będziemy chcieli skolekcjonować resztę danego cyklu, natomiast jeśli zaczniemy kupować tę kolekcję, to wypada kupić wszystkie części, w końcu jak to by wyglądało gdybyśmy przerwali w połowie?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Można już prenumerować.

Dla tych którzy zamówią prenumeratę całej kolekcji mamy wyjątkowe prezenty:

Z tomem 20 otrzymasz książkę Andrzeja Pilipiuka „Carska Maniera”.
Z tomem 40 otrzymasz książkę Mai Lidii Kossakowskiej "Takeshi. Cień Śmierci".
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

urban pisze:

"Manierka" jak już.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

raistand pisze:
urban pisze:

"Manierka" jak już.
skopiowałem z ich strony :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

urban pisze:
raistand pisze:
urban pisze:

"Manierka" jak już.
skopiowałem z ich strony :E
Słabo to świadczy o poziomie edytorskim.
;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Polecam pierwsze 5 tomów (Pana Lodowego Ogrodu Jarosława Grzędowicza). Kupuję i przeczytam pewnie drugi raz za kilka lat ale będę miał co pożyczać znajomym.

Z pozostałych tomów czytałem Cykl Inkwizytorski Jacka Piekary (tomy 15-18, 14 tomu - jednego z kilku prequeli, nie czytałem) i również mogę polecić ale już 12 lat czekam (jak bolesna prawda) na 5 tom i zakończenie przygód inkwizytora Mordimera Madderdina.

Poleci ktoś coś z pozostałych? zastanawiam się nad:
Siewca Wiatru - Maja Lidia Kossakowska
Demony Leningradu- Adam Przechrzta
Adept – Adam Przechrzta
Komornik - Michał Gołkowski
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

chrriiss pisze:
Z pozostałych tomów czytałem Cykl Inkwizytorski Jacka Piekary (tomy 15-18, 14 tomu - jednego z kilku prequeli, nie czytałem) i również mogę polecić ale już 12 lat czekam (jak bolesna prawda) na 5 tom i zakończenie przygód inkwizytora Mordimera Madderdina
Po ostatnim wyroku to możliwe, że bardzo szybko pojawi się wysyp jego twórczości jak będzie kasę odrabiał ;)
chrriiss pisze: Poleci ktoś coś z pozostałych? zastanawiam się nad:
Siewca Wiatru - Maja Lidia Kossakowska - powieść fajna jak lubisz bardzo lekkie fantasy. Szybko wchodzi, z pamięci wylatuje równie szybko. To zdaje się jest tom 2 i znajomość poprzedniego tomu jednak wymagana. To jest bezpośrednia kontynuacja treści, a nie tylko kolejny tom w cyklu.
Demony Leningradu- Adam Przechrzta -Na razie 4 tomy bezpośrednio + dwa w innej serii leciutko powiązanej, podcykle można czytać oddzielnie. Cykl Demony jednak należy czytać w kolejności wydawania.
Adept – Adam Przechrzta - Co do obu książek Przechrzty to są to początki cyklów, obie się czyta super ze wskazaniem na Adepta ze względu na bardzo fajną kreację świata no i to tylko 3 tomy jak cię wciągnie.
Autor ma lekkie pióro, czyta się super, nieźle wykorzystuje swoją wiedzę historyczną (w przeciwieństwie do Pilipiuka). Przechrztę polecam.
Komornik - Michał Gołkowski - Dla mnie to był nudny bełkot w konwencji post apo. Odradzam
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Siewca to kawał fajnej powieści o aniołach, następne tomy to już spadek formy. Da się to czytać bez znajomości prequela. Poprzednia część (Obrońcy Królestwa/Żarna Niebios) to zbiór opowiadań. Niektóre z nich są świetne, niektóre tylko dobre. Całość lepsza od siewcy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 43 razy
Kontakt:

Cykl inkwizytorski jest kozacki, choć raczej skierowany do osób pełnoletnich. Niestety nadal czekamy na ostatni tom. Natomiast Pan Lodowego Ogrodu to majstersztyk, który powinien przypasować każdemu kto lubi fantastykę. W sumie mamy niezłych pisarzy. Nie tylko Sapkowskiego.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

oLiardi pisze: Siewca Wiatru - Maja Lidia Kossakowska - powieść fajna jak lubisz bardzo lekkie fantasy. Szybko wchodzi, z pamięci wylatuje równie szybko. To zdaje się jest tom 2 i znajomość poprzedniego tomu jednak wymagana. To jest bezpośrednia kontynuacja treści, a nie tylko kolejny tom w cyklu.
Oj raczej nieprawda to. Fakt, Obrońcy królestwa czy żarna czy jak to się zwało było pierwsze, ale mówić, że jest wymagane to jak mówić, że zbiory opowiadań Wiedźmina (czyli w sumie pierwsze 2 tomy książkowe, życzenie i miecz) są wymagane, kiedy tak naprawdę nie są (a nawet mogą zniechęcić).

Siewca ogólnie całkiem w pytę książka, niby tomisko, ale szybko się to chłonie.

Bardziej mnie ciekawi ten wyrok dla Piekary. Co przeskrobał :?: :lol:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

oLiardi pisze:
chrriiss pisze:
Z pozostałych tomów czytałem Cykl Inkwizytorski Jacka Piekary (tomy 15-18, 14 tomu - jednego z kilku prequeli, nie czytałem) i również mogę polecić ale już 12 lat czekam (jak bolesna prawda) na 5 tom i zakończenie przygód inkwizytora Mordimera Madderdina
Po ostatnim wyroku to możliwe, że bardzo szybko pojawi się wysyp jego twórczości jak będzie kasę odrabiał ;)
W lutym ma się ukazać zbiór opowiadań "Bestie i ludzie". Później pewnie "Płomień i krzyż t. II". Z tym, że on był zapowiadany (a może raczej przepowiadany) już na 2016 więc.. wiecie... wyjdzie kiedy wyjdzie. O "Czarnej śmierci" to ni widu ni słychu.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Nie jest niezbędna znajomość, ale jest sporo odniesień do zdarzeń i postaci z poprzednich tomów bez objaśnienia co, gdzie i kiedy. A co do Piekary, masz bana na google?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze:
oLiardi pisze: Siewca Wiatru - Maja Lidia Kossakowska - powieść fajna jak lubisz bardzo lekkie fantasy. Szybko wchodzi, z pamięci wylatuje równie szybko. To zdaje się jest tom 2 i znajomość poprzedniego tomu jednak wymagana. To jest bezpośrednia kontynuacja treści, a nie tylko kolejny tom w cyklu.
Oj raczej nieprawda to. Fakt, Obrońcy królestwa czy żarna czy jak to się zwało było pierwsze, ale mówić, że jest wymagane to jak mówić, że zbiory opowiadań Wiedźmina (czyli w sumie pierwsze 2 tomy książkowe, życzenie i miecz) są wymagane, kiedy tak naprawdę nie są (a nawet mogą zniechęcić).

Siewca ogólnie całkiem w pytę książka, niby tomisko, ale szybko się to chłonie.

Bardziej mnie ciekawi ten wyrok dla Piekary. Co przeskrobał :?: :lol:
Ja bym powiedział, że 2 tomy opowiadań Wiedźmina są lepsze niż późniejszy cykl. I tak - cykl da się czytać bez nich, ale sporo się traci.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Odświeżam wątek, ale może będziecie mieli odpowiedź. Jak przedłużyli serię o kolejne 20 tomów (41 do 60) napisali gdzieś, że będzie gratis. Kojarzy mi się, że były dwie książki do wyboru. Nie mogę jednak nigdzie odnaleźć tej informacji. Dziś przyszła do mnie paczka z ostatnimi tomami i gratisem jest "Wilcze leże" A. Pilipiuk.
Ktoś wie jaka jest ta druga książka? A może jednak wszyscy dostają taką samą bo się coś zmieniło?
ODPOWIEDZ