Ankieta do pracy magisterskiej

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

Dorzucam i moją odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

Dzięki, dzięki, póki co wszyscy spisani. Ale wiem, że powinno być więcej osób, szczególnie z początków ankiety, więc odezwijcie się, jeśli chcecie.

Dla leniwych, co chcą zrobić ankietę jeszcze, kopiuję tu link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... A/viewform

bo wątek wszedł już na 2 stronę! (sukces)

W razie czego też wszystko w mojej sygnaturce.

I nadal chętnie odpowiadam na pytania, jeśli ktoś zainteresuje się tematem.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

JasonTodd pisze: Dzięki, dzięki, póki co wszyscy spisani. Ale wiem, że powinno być więcej osób, szczególnie z początków ankiety, więc odezwijcie się, jeśli chcecie.

Dla leniwych, co chcą zrobić ankietę jeszcze, kopiuję tu link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... A/viewform

bo wątek wszedł już na 2 stronę! (sukces)

W razie czego też wszystko w mojej sygnaturce.

I nadal chętnie odpowiadam na pytania, jeśli ktoś zainteresuje się tematem.
Czy masz do czynienia z przedsiębiorcami? Ja mam, od mikro do średnich zatrudniających 200-400 osób. Czy też masz takie spostrzeżenie, iż zwykle przedsiębiorcy (zazwyczaj mikro) to osoby słabo wykształcone? Oczywiście są wyjątki, jak specjaliści w branży np. architekci, tłumacze itp. Natomiast praktycznie nie znam żadnego przedsiębiorcy z doktoratem czy profesora, choć owszem, znam profesorów prawa czy ekonomii zasiadających w Radach Nadzorczych spółek. Wydaje mi się, że osoby słabiej wykształcone, mają większą przedsiębiorczość, trochę chyba z braku wiedzy o zagrożeniach. Być może to tylko moje spostrzeżenie, ale jestem ciekaw Twoich.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Częściowo masz rację, MDA, ale myślę, że zależne to jest też od wieku. Po 1960 to raczej przyszłość się widziało w technikach i wyuczonym zawodzie niż studiach, chyba że mieszkałeś w Warszawce albo innym Krakowie (czyli w sumie dochodzi jeszcze czynnik aglomeracji/zamieszkania - w sumie to od samego dostępu też czy województwa, bo jakbyś zrobił ankietkę, to pewnie by wyszło, że najmniej w warmińsko-mazurskim po szkole wyższej) albo po prostu już ktoś w rodzinie miał studia i potrafił załatwić pracę po studiach.
W latach 90tych pojawiła się okazja na założenie własnej firmy, to i każdy chciał spróbować, czy to popularne zbieractwo pieczarek, transport, budki z zapiekankami czy inne. A że to były czasy po czasach, kiedy fach był w cenie, to i wykształcenia wyższego nie było.
Dziś to po studiach może być każdy, bo i to nic nieznaczący świstek, jak młodzi zakładają firmę, to częściej niż rzadziej firma nie żyje dłużej niż dotacje na nią przeznaczone, bo taki człowiek żyje teorią, a po założeniu firmy nadciąga bolesne zderzenie z rzeczywistością.

Coś jak z popularnymi gimnazjami - w dużej części zatwardziali komuniści albo osoby z załatwionym tytułem twierdzą, że problemu z młodzieżą nie było dlatego, bo nie było gimnazjów, a nie dlatego, że pomiędzy rodzicami a dziećmi powstała ogromna luka technologiczna, która przy okazji dała dużo większy i łatwiejszy dostęp do informacji. Nie było jak pomiędzy rodzicami rodziców, że rodzice wiedzieli, co dzieci mają, a czego nie, bo oni sami to mieli, uczyli też szacunku do pracy, dyscypliny i takie tam. Po 90 roku zaczęły się komórki, TV satelitarne, końputry, 30-40 lat zamknięcia na świat zrobiło swoje.
Ale nie, gimnazja won, nagle się wszystko naprawi, genialny plan :trollface: :tak:
Awatar użytkownika
Predator

@MDA

Ja myślę, że jak ktoś chce założyć i prowadzić firmę na poważnie, to nie idzie na studia, żeby się w tej dziedzinie dokształcić, tylko zakłada i prowadzi firmę. I umniejszam tu wartości studiów jako takich, bo sam mam je zrobione i uważam, że w naszym kraju papierek się przydaje (tak, papierek, niekoniecznie sama wyniesiona wiedza), ale jak ktoś ma chęci i pomysł, to na studiach nie dowie się więcej niż na własnych błędach i potencjalnych sukcesach. Nie jestem po żadnym przedsiębiorczym kierunku, ale studia w Polsce chyba nie uczą prowadzić firmy. Nikt tego nie uczy. Tak myślę.

Co do wykształcenia takich osób - zgadzam się, firm nie prowadzą osoby jakoś specjalnie wykształcone. Wynika to może z tego, że po studiach to się już nie chce bawić w biurokrację, tylko znaleźć sobie stanowisko, a może też ze strachu przed realiami, tak jak piszesz. I jest to ciekawe, że firmy nawet o zasięgu międzynarodowym prowadzą osoby o wykształceniu niższym niż pracownicy zatrudniani w tych firmach. A co jeszcze lepsze, właściciele tych firm z wieloma zadaniami by sobie nie poradziły obecnie, choć firmę rozwijali od początku. No ale to działa chyba tak: rozkręcić biznes, jak jest kasa to inwestować, potem się zatrudnia ludzi od spraw wszelakich i ci ludzie to robią, a właściciel tylko zarządza, a sam nie ogarnia nawet jakie oprogramowanie jest w firmie. Problem potem tylko jest taki, że te osoby, co ogarniają, to czują się jak drugie po bogu i pomiatają resztą. I wcale tu nie piszę teraz o korporacjach. Tam jest sztucznie i nieludzko, ale każdy to akceptuje i jakoś żyje. A jak jest firma, w której ma być rodzinnie i wszyscy zwracają się do siebie po imieniu, tylko że szacunku brak? I właściciel nic nie zrobi, bo kogo on zatrudni jak wypadną z obiegu osoby, które wiedzą więcej niż on?

Sam siedzę w prywatnej edukacji, więc tu tytuł mgr to praktycznie wymóg, ale dr się też nie spotyka. Bo jak ktoś chce się bawić w karierę naukową, to nie ma czasu na "poważną" robotę. Wiem, że z tego początkowo się nie da utrzymać, ale dr to jednak widuje się na uczelniach i w spółkach państwowych. I nie chcę podważać niczyjego autorytetu, ale ich wiedza jest raczej teoretyczna niż praktyczna, więc nic dziwnego, że u prywaciarza się nie spotka.

No i znam też przypadki w prywatnych firmach, gdzie na najwyższych stanowiskach są osoby bardzo wykształcone w kierunku kompletnie niezwiązanym z działalnością firmy. Na pewno wesołe jest dla pracowników usłyszeć jak do firmy kolejowej (transport/logistyka towarów) przychodzi osoba znikąd, która jest "pasjonatem kolei" i nic więcej. Ale ekspres do kawa za 10 000 zł musi być.

@bolesna:

To mi się podoba i pod tym też się podpiszę:
Dziś to po studiach może być każdy, bo i to nic nieznaczący świstek, jak młodzi zakładają firmę, to częściej niż rzadziej firma nie żyje dłużej niż dotacje na nią przeznaczone, bo taki człowiek żyje teorią, a po założeniu firmy nadciąga bolesne zderzenie z rzeczywistością.
Dołożę jeszcze od siebie: teraz zakłada się firmę, żeby przez 2 lata płacić skromy zus i się kombinuje jak się da. A na dotacjach można nawet zyskać, miałem takie osoby w rodzinie, więc da się wyjść na swoje bez faktycznego prowadzenia firmy, tylko zus odprowadzić.

Po studiach może być każdy, ja nadal chcę wierzyć, że coś to znaczy, ale nie ma to przełożenia na przedsiębiorczość jako tako wg mnie. Tak jak pisałem, jak ktoś chce prowadzić firmę to nie marnuje 5 lat na studia, które w tym nie pomogą. Przedsiębiorczym można też być bez prowadzenia firmy, ale to już inna filozofia.

Inna jest sprawa jak ktoś ma wsparcie w rodzinie, niekoniecznie finansowe. Jak ktoś z rodziny bawił/bawi się w działalność gospodarczą to zawsze łatwiej coś pomóc/przepisać/oddać. A jeszcze inna kwestia, że w naszym państwie urzędnik może załatwić każdego jedną decyzją. To jest coś, co mnie osobiście przeraża. No i nasze przepisy. Nawet do spraw niby banalnych nie ma zgody. Ja myślałem jedno o umowach, w robocie powiedzieli mi coś innego, księgowa jeszcze coś innego, a w internecie są jeszcze inne informacje. Ale w sumie to nie moja dziedzina wykształcenia, za bardzo nie mam się o co spierać.

Skończyłem elaborat. Cieszy mnie zainteresowanie tematem.
Awatar użytkownika
Predator

Pozwolę sobie na post pod postem, ale chcę, żeby zainteresowani to zauważyli:

dzięki wielkie za ankiety, już spływają w fajnych ilościach, ale jeszcze nie kończymy, więc proszę o więcej. I podpisujcie się, jak chcecie brać udział w "losowaniu" cd keya od mnie, bo podpisało się mniej osób, a wpłynęło więcej ankiet. Chyba że ktoś to robi z dobroci serca, tym większe dzięki dla Was.

I, tak jak pisałem wcześniej, jeśli chcecie brać udział w losowaniu, a nie chcecie robić ankiety lub się nie kwalifikujecie, to nie róbcie tej ankiety, proszę Was, bo potem przez bzdurne odpowiedzi trzeba wywalić całość i tak. Więc jak ktoś przy pytaniu na jakiej uczelni studiujesz wpisuje "na srakiej" albo "nie twoja sprawa" to wszystko spoko, jest to zrozumiałe, nie chce Wam się robić ankiety. Ale wtedy podarujcie sobie takie wpisy, bo cała ankieta jest do wywalenia, nawet jak reszta jest zrobiona na serio.

Więc jak chcecie mieć szansę dostać grę za darmo to wpisujcie się, ja tego nie sprawdzę. Ale, proszę, NIE róbcie ankiet na lewo. Potem się człowiek cieszy, że ma liczby, ale okazuje się, że trzeba je zmniejszyć.

Nie zmienia to faktu, że jestem wdzięczny cały czas. To póki co tylko 2 takie ankiety do wywalenia. I mam nadzieję, że nie będziecie się teraz bawić w psychologię odwróconą i wypełniać ankiet złośliwie. Jednak sraki uniwersytet nie jest wcale śmieszny.

I potrzeba facetów, więc Panowie do roboty!

A przez to, że fajnie idzie, daję wstępny deadline/dzień losowania - weekend 14/15 października. Do wtedy może wszystko się uda zamknąć.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Predator

Bump & update:

Ankieta osiągnęła zawrotne i zadziwiające 110 osób! (odliczając kilka głupkowatych odpowiedzi)

Ponownie: dzięki wielkie.

Ale ankietę robić można nadal, więc jeśli ktoś zechce poświęcić swój czas, to nadal bardzo proszę o nowe ankiety (tylko bez ankiet na lewo/fałszywych/"śmiesznych").

I przypominam, będzie losowanie gry na jednej z osób, która ankietę zrobi i podpisze się tu. Póki co lista jest taka:

1. Ejdrien.
2. MDA
3. otis_d
4. Tist
5. Toshiz
6. urban
7. wojtas011

Czy kogoś pominąłem? Jak tak, to dajcie znać. Mało osób, szanse póki co fajnie. Gra AAA, kilkuletnia, ale kod będzie można odsprzedać/wykorzystać po swojemu.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1293 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Wypełniłem jakąś minutkę temu ankietę - chętnie wezmę udział w losowaniu ;-)
Monotonna jak dla mnie, może dlatego że nie do końca w moich tematach, ale rozumiem, że prace dyplomowe i ankiety nie wybierają ;-) Powodzonka Wam! ;-)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 20 razy
Podziękowania: 52 razy
Kontakt:

Wypełnione :)
Awatar użytkownika
Predator

Dzieki, dopisalem Was. Podbijam tez, moze jakis swiezy student po nocach sie zdecyduje machnac ankietke. W koncu juz pazdziernik, niby jeszcze nic do roboty, a juz sie zaczyna tego unikac. Link u mnie w podpisie.

I przypominam, w ten weekend planuje losowanie!
Moze sie to zmienic jesli:
- nagle wzrosnie zainteresowanie ankieta
- okaze sie, ze bede musial wysepic wiecej osob

Ale osobiscie watpie. Bede podbijal czesciej w tym tygodniu.

Dzieki ponowne.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 58 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Ankieta wypełniona.

<free bump>
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Ankieta wypełniona ;)
Awatar użytkownika
Predator

Fajnie, bede w domu to zrobie update listy osob i wkleje.

Dzieki!

edit&update listy osób:

1. Ejdrien.
2. Goku193
3. grrozzny
4. LLares111
5. MDA
6. otis_d
7. Quoyque
8. Tist
9. Toshiz
10. urban
11. wojtas011

Jak kogoś pominąłem, zgłaszać się. Jak ktoś jeszcze chce, to ankietę można dalej robić. Postaram się dowiedzieć ile teraz jest zrobionych, dam też znać jak nam/Wam idzie.

Update:
Jest ok. 115 osob! Awesome. Licze na dobicie do 120 do weekendu, wiec bede podbijal.

Oficjalne info: jest 117 ankiet nadających się do pracy mgr, 3 niestety odpadają ("niekwalifikujące" się odpowiedzi). Prawdopodobnie będzie jeszcze jeden, ostatni już tydzień na rozwiązywanie ankiet i jednocześnie na dopisanie się. Potem chyba ankieta zostanie zamknięta i będzie też losowanie. Myśl rozwinę, jak będę miał więcej info i więcej czasu.

Więc jak chcecie, to wypełniajcie ankiety dalej, o co też ja dalej proszę, bo więcej = lepiej.
I znowu dziękuję.
I pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Predator

Bump w nowym poście, żeby się "zaświeciło" potencjalnym zainteresowanym.

Jeśli ktoś jeszcze zrobił/zrobi, to niech się zgłasza. W tę niedzielę na pewno losowanie i koniec wątku, bo zainteresowanie już spadło.

Cały czas jestem ogromnie wdzięczny wszystkim, którzy podjęli się zadania. I nadal można robić, jakby co.

Pozdrawiam.

Edit: Poranny bump dla tych, co nudza sie w pracy/w szkole/na uczelni.

Edit 2: losowanie robię jutro, jak będę w domu to ok. 12, jak nie to wieczorem. Jakby co to jeszcze można ankietę robić i się dopisać na tym wątku. Aktualna lista osób z numerkami, po których będzie losowanie:

1. Ejdrien.
2. Goku193
3. grrozzny
4. LLares111
5. MDA
6. otis_d
7. Quoyque
8. Tist
9. Toshiz
10. urban
11. wojtas011

Jak kogoś brakuje, dać znać proszę.

Ostatni edit: dzis wieczorem losowanie. Przypomniam, dla osob, ktore zrobily ankiete (dziekuje!) i ktore podpisaly sie tu, robie losowanie gry AAA. Bedzie to zdjecie kodu z pudelka gry. Jesli ktos jeszcze chce, mozna zrobic ankiete i podpisac sie. Wszystko w mojej sygnaturce i na poczatku tego watku. Jak wieczorem odpale kompa (raczej po 22) to zrobie losowanie i wysle prywatna wiadomosc wygranemu. Losowanie bedzie w generatorze liczb losowych google (ostatnio odkrylem, ze go maja).
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Dość sporawa ankieta, ale udało się, zaliczone. :lol:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Wypełnione
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 19 razy

Zrobione.
Awatar użytkownika
Predator

Dzieki, uzupelniam liste i losowanie robie po polnocy, bo moze jeszcze ktos machnie ankiete i sie dopisze. Potem i tak wszyscy pojda spac, wiec ktos moze bedzie mial z rana niespodzianke.

Edit: nie wyrabiam sie czasowo, nie mam kiedy odpalic kompa, wiec jeszcze losowania nie zrobilem. Powinienem dac rade do 2 godzin. Jak ktos jeszcze chce, mozna ankiete zrobic i sie dopisac. Losowanie dzis bedzie, na pewno.
Awatar użytkownika
Predator

No to powoli kończymy - wiem, że opóźniałem, ale poskładałem ostateczną listę i ta prezentuje się tak:

1. Breaking Bread
2. Ejdrien.
3. FlyQ
4. Goku193
5. grrozzny
6. LLares111
7. MDA
8. otis_d
9. Quoyque
10. SirKacpeer
11. Tist
12. Toshiz
13. urban
14. wojtas011

Brakuje kogoś? Jak tak, to macie ze 20 minut na dopisanie się. Oglądnę odcinek serialu i robię losowanie.

Edit: skorzystałem z generatora losowego liczb google, zakres 1-14. Wypadło 7, tak więc kod idzie do MDA. Niech mu się darzy i niech sobie zrobi z nim co chce.

Ankieta nadal pozostaje otwarta (przynajmniej póki co), więc jeśli ktoś chce, to może nadal zrobić, będę wdzięczny. Ale póki co wdzięczność to jedyne, co mogę zaoferować.

Wszystkim dzięki wielkie, przyczyniliście się do czegoś wielkiego (moja dziewczyna jest bliżej mgr dzięki Wam!).

Pozdrawiam.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Dziękuję bardzo! :) Powodzenia na obronie magisterki. :)
ODPOWIEDZ