Sugestie i pomysły (Bazar)

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

insanegenius pisze: Ceny na Allegro są często niższe bo nie ma tam limitów sprzedaży, a co za tym idzie jest większa konkurencja.
Na Bazarze natomiast najkorzystniejsza cena jest zjawiskiem chwilowym, które pojawia się w momencie największego ruchu czyli najczęściej nowy monthly/bundle. Po kilku godzinach ceny stabilizują się, a następnie rosną na skutek kurczenia się ilości ofert na dany tytuł - co jest konsekwencją limitów.
Od zawsze byłe przeciwnikiem tego limitu 2 sztuk. Dlaczego? Już wyjaśniłem ale napiszę jeszcze raz: duża ilość powtórek gier w bundlach.
Argumentem za limitem miało być blokowanie handlu (dla niekumatych nie mówię o odsprzedaży resztek z bundli) na bazarze co jak wszyscy widzimy nic nie dało (a wręcz zaszkodziło) bo handlarzy więcej tam niż łowców.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

MerlinPL pisze: Od zawsze byłe przeciwnikiem tego limitu 2 sztuk. Dlaczego? Już wyjaśniłem ale napiszę jeszcze raz: duża ilość powtórek gier w bundlach.
Argumentem za limitem miało być blokowanie handlu (dla niekumatych nie mówię o odsprzedaży resztek z bundli) na bazarze co jak wszyscy widzimy nic nie dało (a wręcz zaszkodziło) bo handlarzy więcej tam niż łowców.
Pytanie po co właściwie blokować handel skoro dzięki temu wzrasta konkurencyjność i są niższe ceny?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

up. Bo za wielka konkurencja, może zaszkodzić reklamowanym na tej stronie sklepom. Gdy nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o kasę.
Awatar użytkownika
Łowca

krzykr pisze: up. Bo za wielka konkurencja, może zaszkodzić reklamowanym na tej stronie sklepom. Gdy nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o kasę.
faktycznie :) gdyby bazar się rozhulał mógłby stać się konkurencyjny dla innych podobnych platform :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

Dlaczego po anulowanej transakcji przez sprzedającego (mniejsza o powód), ja jako kupujący mogę tylko wystawić negatywa, czym od razu narażam się na odwet, albo sprawę olać, co jednocześnie poddaje w wątpliwość system oceniania użytkowników. Czy ten neutralny komentarz nie byłby tu na miejscu, dlaczego go nie ma i czy mógłby być?
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Anulowana transakcja to taka, która nie doszła do skutku i zeruje 1 wystawienie danego tytułu przez sprzedającego. Ja zawsze olewam temat komentarza, gdy zwykle to kupujący rezygnują z różnych powodów, bo poza drobną stratą czasu nikt na tym nie ucierpiał i nie ma co się spinać.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Czyli co? Przewrażliwiony jestem? Jeszcze raz zaznaczę, chodzi mi kiedy sprzedający anuluje.
Wpadłem na Bazar coś kupić, zależało mi i na cenie (a w końcu kupiłem bez względu na cenę), ale przede wszystkim na czasie, a tu zonk, nie ma gry. "Sorry, bla, bla", kasa z powrotem. Serio przeginam, jeśli uważam, że neutralny jest na miejscu? Bo przecież nie wiem, czy to pierwszy raz, czy częściej sprzedającemu się to zdarza, tylko inni olewają temat? A chyba po to są komentarze, żeby wiedzieć?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 364 razy
Kontakt:

Niriles pisze: Czyli co? Przewrażliwiony jestem? Jeszcze raz zaznaczę, chodzi mi kiedy sprzedający anuluje.
Wpadłem na Bazar coś kupić, zależało mi i na cenie (a w końcu kupiłem bez względu na cenę), ale przede wszystkim na czasie, a tu zonk, nie ma gry. "Sorry, bla, bla", kasa z powrotem. Serio przeginam, jeśli uważam, że neutralny jest na miejscu?
Nie jesteś przewrażliwiony. Neutral z odpowiednią adnotacją to twoje prawo a niekiedy wręcz uprzejmość (wobec innych bazarowiczów). A jeśli przez tę transakcję straciłeś tylko czas albo pieniądze (bo już nie ma innych ofert kupna po tej cenie albo nie ma w ogóle) to masz pełne prawo wlepić soczystego negatywa. To oczywiście wszystko zależy od okoliczności i twojego poczucia krzywdy. Aha, i zbytnio nie obawiałbym się retaliacji - w przypadku takowej nieuprawnionej idziesz ze skargą do moderatury. Oni tam będą widzieć (w każdym razie powinni...) kto anulował transakcję i dlaczego i mogą jego komentarz anulować.

Mnie się w sumie tylko raz zdarzyło że ktoś się rozmyślił, ale byłem sprzedawcą i jako że grzecznie przeprosił i w sumie zaraz znalazł się inny kupiec więc wzruszyłem ramionami i tyle.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

lewriczin pisze:
Niriles pisze: Czyli co? Przewrażliwiony jestem? Jeszcze raz zaznaczę, chodzi mi kiedy sprzedający anuluje.
Wpadłem na Bazar coś kupić, zależało mi i na cenie (a w końcu kupiłem bez względu na cenę), ale przede wszystkim na czasie, a tu zonk, nie ma gry. "Sorry, bla, bla", kasa z powrotem. Serio przeginam, jeśli uważam, że neutralny jest na miejscu?
Nie jesteś przewrażliwiony. Neutral z odpowiednią adnotacją to twoje prawo a niekiedy wręcz uprzejmość (wobec innych bazarowiczów). A jeśli przez tę transakcję straciłeś tylko czas albo pieniądze (bo już nie ma innych ofert kupna po tej cenie albo nie ma w ogóle) to masz pełne prawo wlepić soczystego negatywa. To oczywiście wszystko zależy od okoliczności i twojego poczucia krzywdy. Aha, i zbytnio nie obawiałbym się retaliacji - w przypadku takowej nieuprawnionej idziesz ze skargą do moderatury. Oni tam będą widzieć (w każdym razie powinni...) kto anulował transakcję i dlaczego i mogą jego komentarz anulować.

Mnie się w sumie tylko raz zdarzyło że ktoś się rozmyślił, ale byłem sprzedawcą i jako że grzecznie przeprosił i w sumie zaraz znalazł się inny kupiec więc wzruszyłem ramionami i tyle.
Ja raz jako sprzedawca anulowałem ofertę którą chciałem sprzedać klucz do zamkniętej bety która po 24 godzinach stawała się otwartą. Kupiec zwlekał z płatnością chyba 4 godziny, zrezygnowałem z tej sprzedaży bo do open bety zostało już kilka godzin. w jednym z komentarzy doczytałem, że temu kupującemu zdarza się rezerwować gry i olewać płatność. Oczywiście nie dałem negatywa ze strachu przed odwetem a i nie byłem przekonany czy daną betę mogłem wystawiać na bazarku. Może jakbym widział 5 neutrali w formie olewa płatność anulowałbym płatność po 30 minutach i czekał na innego entuzjastę zamkniętych bety...
Awatar użytkownika
Łowca

Przydałoby się szybkie przejście do sklepu steam orgin etc z głównej strony bazaru żeby zobaczyć co to za gra
I druga opcja której brakuje to szybkie ukrywanie gier których nie chce się widzieć
może nie takie chamskie ikonki jak poniżej ale coś w tym stylu by się przydało :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 32 razy
Kontakt:

Co zrobić jak mam grę wartą więcej niż 25 złotych, a nie moge za więcej wystawić?
Jakieś rady?
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

marion695 pisze: Co zrobić jak mam grę wartą więcej niż 25 złotych, a nie moge za więcej wystawić?
Jakieś rady?
Sprzedaj ją w innym miejscu albo zwiększ sobie reputację i sprzedaj w przyszłości. Limitów nie ominiesz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

wracam do wątku który juz się przewijał
limit sprzedaży 2 sztuk
nie jestem handlarze ale z racji kupowania prawie kazdego bundla w ciagu ostatnich 2-3 lat mam mase dubli i kilka tytułów już sie potroiło albo i lepiej
dlatego postuluje o podniesienie limitu do 3 sztuk, może z jakimś limitem reputacji czy cos ale zeby sie dalo na wiecej niz 2 sztuki, ew. zostawic ograniczenie ale do 2 sztuk "na rok"
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Przydałaby się możliwość zgłaszania błędów/błędnych opisów z gier. Chociażby np. że zmienił się jej status na Steamie.

Przykład: https://bazar.lowcygier.pl/offer/95056

Gra wyszła już z Early Access, a nadal wisi w opisie o tym, że jest.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

beziko pisze: Przydałaby się możliwość zgłaszania błędów/błędnych opisów z gier. Chociażby np. że zmienił się jej status na Steamie.

Przykład: https://bazar.lowcygier.pl/offer/95056

Gra wyszła już z Early Access, a nadal wisi w opisie o tym, że jest.
Myślę że takie przypadki, tak samo jak gry które np. nie mają odnośnika do Steam, możesz spokojnie zgłaszać w temacie o brakujących grach, wtedy je na pewno zobaczę i wszystkie zmiany będą aktualizowane. Karta dla War for the Overworld została poprawiona, zmiany będą widoczne w przeciągu 24 godzin, dzięki :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Co powiecie na nie wysyłanie treści wiadomości na mail? Wystarczy informacja, że czeka na nas wiadomość.

Na bazarze prawie wyłącznie sprzedaje. Czasem wysyłam klucz i kontakt się urywa. Komentarza brak, godziny odczytania również. Czasem wynika to z tego, że user bardzo mało używa strony, klucz odczytał na mailu i więcej logować się nie musi a czasem ktoś prowadzi jakieś szemrane interesy. Teraz sprzedałem grę gościowi, który loguje się często, wystawił ostatnio z 15 komentarzy a mojego klucza nie chce potwierdzić ani nawet przeczytać wiadomości. W komentarzach od innych ma zwrotnego negatywa za to, że po 3 tygodniach raczył się do kogoś odezwać, że klucz nie działa i żąda zwrotu. Gość od jakiegoś już czasu mógł sprawdzić mój klucz oraz klucz tego użytkownika od komentarza powyżej, ale chyba udaje, że sprawdza dopiero gdy czyta wiadomość.

Nie widzę w tym wartości dodanej, a sprzyja to przepadaniu nowych userów oraz dziwnym akcjom resellerów. Informacja o godzinie przeczytania wiadomości ma sens jedynie, gdy jest prawdziwa. Nie ma zaś żadnego sensu, jeśli wszystko spływa najpierw na maila a na stronie zapisuje się informacja drugiego czytania.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Zielak pisze: Co powiecie na nie wysyłanie treści wiadomości na mail? Wystarczy informacja, że czeka na nas wiadomość.

Teraz sprzedałem grę gościowi, który loguje się często, wystawił ostatnio z 15 komentarzy a mojego klucza nie chce potwierdzić ani nawet przeczytać wiadomości. W komentarzach od innych ma zwrotnego negatywa za to, że po 3 tygodniach raczył się do kogoś odezwać, że klucz nie działa i żąda zwrotu. Gość od jakiegoś już czasu mógł sprawdzić mój klucz oraz klucz tego użytkownika od komentarza powyżej, ale chyba udaje, że sprawdza dopiero gdy czyta wiadomość.
U mnie identyczna sytuacja i nawet opis osoby się zgadza. Trochę mnie to dziwi, bo posiada ponad 450 komentarzy. Nie za bardzo rozumiem jaki to ma cel, ale spokoju mi nie daje ta wisząca oferta. W każdym razie ja jestem za zmianą.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dokładnie tyle komentarzy. To na pewno ta sama osoba :)
Mi obecnie wiszą dwie takie sprawy, bo jeszcze jeden świeżak. Pierwszy raz korzystał z bazaru - chyba, bo mógł kupić kilka naraz i nie wystawić komentarza. Klucz dostał na mail, więc na stronę już nie wchodzi.
Szukałem w regulaminie i niestety nie ma żadnej wzmianki o maksymalnym czasie na dokończenie transakcji, więc właściwie gość i za miesiąc mógłby mi powiedzieć że klucz nie działa i prosić o zwrot kasy a zasady były by po jego stronie. Tylko zdrowy rozsądek już nie.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

No ale nawet jak nie dostanie na maila, tylko przeczyta na stronie, to co? I tak nie wystawi ci komentarza, jak nie będzie chciał. Bo obowiązku niestety nie ma. Żadnych terminów na płatność też nie. Taki urok serwisu.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

W przypadku moich kupców:
-ten który kupował po raz pierwszy -> wejdzie do serwisu i jest większa szansa, że dokończy. Teraz dostał klucz na mail i ma z głowy
-ten, który komentarze wystawia czasem i po kilku tygodniach -> nie będzie mógł odczytać klucza i po 3 tygodniach powiedzieć, że nie działa, bo jasnym jest że miał go użyć dużo wcześniej. Teraz się kryje tak jakby go jeszcze nie sprawdzał, podczas gdy ma do niego dostęp już od dawna.

Jeśli to ma wyglądać tak jak teraz, to ja bym wywalił informacje o dacie wyświetlenia wiadomości, bo to do niczego nie służy, jeśli najpierw dostajesz maila (np na telefon), którego otwarcie tej informacji nie wysyła.
ODPOWIEDZ