GTA V PS3 - czy to polskie wydanie?

Promocje na gry na konsole Xbox, Playstation, Nintendo. Okazyjne ceny konsol oraz sprzętu elektronicznego.
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 65 razy
Podziękowania: 40 razy

Witam.

Zakupiłem w Grymel GTA V w wersji na PS3. CZy cena godna łowcy to nie wnikam, bardzo chciałem w końcu pograć w piątkę. Od razu po odbiorze chciałem sprawdzić czy wszystko się zgadza. I cóż, martwią mnie francuskie opisy na pudełku, mapa świata oraz instrukcja również są w tym języku. Zgodnie z opisem w sklepie gra powinna być w polskiej wersji.. Ta naklejka "polska wersja" została doklejona przez sklep, widnieje na niej ich logo. Samą konsole otrzymałem w prezencie i dopiero się uczę co i jak. Dopiero później będę miał możliwość sprawdzenia jak to wygląda, ale chciałbym Was od razu zapytać. Czy jest szansa, że wszystko będzie się zgadzać i pogram po polsku? To norma, że pudełka konsolowe bywają w innych językach nawet w polskim wydaniu?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Wg oficjalnej strony Rockstara https://support.rockstargames.com/hc/pl ... %C4%99zyki powinno być po polsku.

Co do samych wydań, skoro napisy na pudełku masz francuskie to jest to też wydanie pochodzące z Francji. Polskie wydania z reguły powinny posiadać polskie napisy z tyłu pudełka, dodatkowo często z przodu mają dodatkowe oznaczenie w np. w postaci wielkiego obleśnego biało-czerwonego kółka z tekstem "Zawiera Polskie Napisy", albo "Gra w polskiej wersji językowej" przy grach wydawanych przez Sony, małym znaczkiem PL w przypadku gier wydawanych przez Ubisoft, czy EA. Tyle, że to też nie jest reguła, bo już np GTA V z przodu nie ma nic po polsku, a napisy są jedynie z tyłu pudełka. Dodatkowo musisz pamiętać, że polskie napisy z tyłu pudełka niekoniecznie oznaczają, że gra będzie po polsku. Tak na szybko do głowy przychodzi mi seria Ratchet & Clank, która do części "A Crack in Time" miała polskie wydania, ale już same gry były po angielsku.
Jeszcze innym przypadkiem są gry, które są wrzucane do sklepów w Polsce z oryginalnym angielskim pudełkiem, bo np. nie mają oficjalnie polskiego wydawcy, albo są zbyt niszowe, aby opłacało się je lokalizować.

Do tego musisz pamiętać, że zagraniczne wydania też często mogą posiadać język polski, ale nie ma na to reguły. Jeśli chcesz coś kupić na jakieś aukcji, a nie jesteś pewien języka to radzę przeszukiwać internet pod kątem numerów seryjnych BLES/BLUS/CUSA, bo często po tym można stwierdzić w jakim języku dana gra będzie.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 64 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Widać grymel leci w wuja i jak gra ma na płycie kilka wersji językowych (w tym polską) to wstawiają, że polska wersja językowa, co jest niby prawdą. Gra bez problemu będzie po polsku, tylko pewnie kupili hurtem z francuskiego amazona czy innego outletu giereczkowego. A co do ogólnej zasady, to czasami gry mają polską wersję a czasami nie. Brytyjski Uncharted nie miał np. Powinien grymel informować, że sprzedaje pudełko francuskie, ale widać januszują jak janusze z allegro. Jeszcze do tego na swojej stronie dali "Wydawca PL Cenega Poland", możesz napisać mejla z zażaleniem :P
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

W Auchanie też sprzedają gry z Czech i z Francji na PS3 i naklejają naklejkę, że okładka w języku x, a gra po polsku.
ODPOWIEDZ