Spadki FPS, restarty, komputer nie wstaje

Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

@Adamski Właśnie też zauważyłem, ze po Creators Update wariuje w Windowsie jasność i gamma :/ Jak ogarniesz jakiś działający sposób na to, to się podzielisz? Będę wdzięczny ;)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 14 razy
Podziękowania: 53 razy
Kontakt:

Mi też wariuje jasność, jedyny sposób jaki znalazłem na to, to zmiana ustawień graficznych w grze i znowu na poprzednie, czasochłonne to jest bo czasem się zdarza że po kilkunastu próbach dopiero się udaje :/
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

Raz mam tak, ze ekran jest ciemny od razu po uruchomieniu PC i wszystkie gry nieźle działają w sensie jasności i nagle włączam Wiedźmina i strasznie jasno tam jest i gamma zmieniona i jak wyjdę z gry to już tak zostaje nawet na pulpicie, dopiero odpalenie innej gry przywraca ciemniejszy ekran ;( Czasem z kolei od razu mi sie PC włączy z takim jasnym... Wszystko losowo i mam nadzieję, Microsoft to naprawi niedługo, bo drażni :/
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 106 razy
Podziękowania: 80 razy
Kontakt:

No to ja mam chyba jakiegoś farta bo ja nie miałem jeszcze żadnych problemów z jasnością po Creators Update... Może to ma związek ze sterownikami graficznymi bo jakiś czas temu przestałem je aktualizować.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Nic na razie nie wymyśliłem z jasnością i dziwnym ustawieniem gamma, nie pomogło instalowanie różnych wersji sterowników. W grze znika mi też dostęp do niektórych trybów monitora, są wygaszone, nieaktywne. No ale żeby trzymać się przynajmniej części tematu (spadki FPS), to okazało się, że Creators Update spowodował u mnie spadki FPS, dajmy na to w Fallout 4, przed wersją CU 1703 było 55-60, teraz stałe 24 z okazjonalnymi spadkami do 23, a mysz zachowuje się jak pijana, wskaźnik przesuwa się chwiejnie, z dużą bezwładnością i opóźnieniem po ekranie :D
EDIT: W końcu wiem czemu tak dziwnie wygląda Fallout 4 (24FPS itd). Monitor przestawia się w grze w trybie pełnoekranowym FHD na częstotliwość 24Hz, stąd niedostępny staje się tryb GAMING w monitorze. Stało się to po Creators Update, pewnie jakiś konflikt ze sterownikiem ekranu. Problem nie występuje w starszych grach (np. w Dead Island), być może pojawia się też w innych nowszych grach.
ODPOWIEDZ