Sugestie i pomysły (Bazar)

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

MSKOTOR pisze: Jak gra dobije do ceny 50 gr, to sprzedaż jest trudna. Bo ani nie można bardziej zjechać z ceną, ani tego podbić. Do tego kilkanaście osób czasami chce pozbyć się tego samego.

A jakby stworzyć dodatkową grupę dla takich właśnie 50gr pozycji gdzie można by je wystawiać na zasadzie "2 za pińćdzisiont groszy"? I tak jak u góry jest podział na "lista gier" i "pojedyncze oferty" dodać "paczki". Kupujący by tam wchodził i widział zamiast ofert z nazwą, tagami i ceną coś jak "3 za 1zł" i w wolnym polu na dole nazwy kilka przykładowych gier. A sprzedający dodawał by gry do grupy przy tworzeniu oferty (a w samej grupie można by zmienić wartość "ile gier" i "cena"). Reputacja liczona byłaby nie za ilość gier w paczce, a za 1 zakup.

Przy czym gry zawarte w "paczkach" nie wyświetlałyby się w "lista gier" i "pojedyncze oferty". Zmniejszyłoby to zaśmiecenie tych 2 kategorii tym spamem rzeczy po 50 gr.

Był już pomysł z bundlami "mejd baj Sprzedawca" na Bazarku i o ile pamiętam, to remike wyraził się o nim pozytywnie, trzeba więc liczyć się z tym, że dojdzie do jego realizacji ;-)
Oby, bo gry za pisiont groszy to prawdziwa zmora, szczególnie te często występujące w bandlach ;-)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Wydawało mi się, że coś takiego widziałam, ale nie mogłam tego znaleźć przez szukajkę :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

MSKOTOR pisze: Wydawało mi się, że coś takiego widziałam, ale nie mogłam tego znaleźć przez szukajkę :D
Oj tam, oj tam, ten pomysł warto powtarzać najczęściej, bo to jedna z lepszych idei, jaka przewinęła się w tematach bazarkowych ;-)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

TomHa pisze:
MSKOTOR pisze: Jak gra dobije do ceny 50 gr, to sprzedaż jest trudna. Bo ani nie można bardziej zjechać z ceną, ani tego podbić. Do tego kilkanaście osób czasami chce pozbyć się tego samego.

A jakby stworzyć dodatkową grupę dla takich właśnie 50gr pozycji gdzie można by je wystawiać na zasadzie "2 za pińćdzisiont groszy"? I tak jak u góry jest podział na "lista gier" i "pojedyncze oferty" dodać "paczki". Kupujący by tam wchodził i widział zamiast ofert z nazwą, tagami i ceną coś jak "3 za 1zł" i w wolnym polu na dole nazwy kilka przykładowych gier. A sprzedający dodawał by gry do grupy przy tworzeniu oferty (a w samej grupie można by zmienić wartość "ile gier" i "cena"). Reputacja liczona byłaby nie za ilość gier w paczce, a za 1 zakup.

Przy czym gry zawarte w "paczkach" nie wyświetlałyby się w "lista gier" i "pojedyncze oferty". Zmniejszyłoby to zaśmiecenie tych 2 kategorii tym spamem rzeczy po 50 gr.

Był już pomysł z bundlami "mejd baj Sprzedawca" na Bazarku i o ile pamiętam, to remike wyraził się o nim pozytywnie, trzeba więc liczyć się z tym, że dojdzie do jego realizacji ;-)
Oby, bo gry za pisiont groszy to prawdziwa zmora, szczególnie te często występujące w bandlach ;-)
Po prostu dać możliwość wystawiania za mniej niż 50 gr. i nie dawać za takie transakcje +rep
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 364 razy
Kontakt:

Anomander Rake pisze: Po prostu dać możliwość wystawiania za mniej niż 50 gr. i nie dawać za takie transakcje +rep
Sprawa znana i obdyskutowana, ale czy któregoś z naszych władców to w ogóle obchodzi?
1. znieść granicę ceny minimalnej
2. jednocześnie wprowadzić przelicznik repów zależny od ceny, najlepiej logarytmiczny
3. (warunkowo) można też przeliczyć aktualne repy w ten sam sposób WSTECZ żeby było sprawiedliwie (transakcje i ceny są zachowane w bazie)

koniec problemu
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Bardzo dobry pomysł!
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

A co ma cena do reputacji? Wszyscy mieli okazję nabić sobie repa tanizną i ilu faktycznie Sprzedających udało się przekroczyć choćby próg 500? ;-) Ilu zrobiło wałki na grach za pisiont groszy?

Poza tym są limity cenowe na wystawianie gier i nawet z repcią 1000 nie wystawisz nowości AA(A), GTA w hurtowej ilości sztuk 2 :D a logarytmiczny licznik repy, w przypadku gdy (i jeśli) pojawi się opcja Premium znosząca limity wszelakie, lepiej zastąpić bardziej srogą weryfikacją sprzedającego, a dokładnie jego danych.

Wracając do tematu, bandelki naprawdę powinny rozwiązać problem, kupujący i sprzedający w Rozmowie mogą ustalić najbardziej optymalny zestaw dla tego pierwszego, w kompromisowej cenie dla obu i być może szajs szybciej zniknie z Bazaru, ku obopólnej korzyści ;-)
I nie mówię tutaj tylko jako dostawca owego szajsu, bo też chętnie przytuliłbym dubelki w zestawiku, gdzie cena jednego indyczka byłaby niższa niż 50 groszy, zasiliłbym alciki i mógłbym spać spokojnie, wiedząc, że idlują karcioszki po taniości ;-)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Co do bandelków to ja rzuciłem pomysł i szkoda, że na razie jest to na etapie pomysłu, ale kto wie, może się doczekamy :tak:
Zawsze można by wzbogacić bazar opcją zrzutki/grupowego - fakt, teoretycznie już jest, bo można każdą grę z osobna rzucić, ale chyba coś takiego by było praktyczniejsze dla sprzedającego, ale nie wiem. Niby dział jest, ale raczej rzadko używany i nowicjusze raczej od niego stronią :trollface:
W każdym razie, opcja "bandlowania" by rozwiązała problem najniższej ceny, bo cena i tak by leciała w dół razem z ilością gierek w takiej paczce.
Myślę, że każdego by taka opcja zadowoliła.

Bo na razie wygląda to tak, że przy tych pisiont groszowych szrotach z indiegala/groupess to nawet boją się zapytać, czy nie poleci taniej, a i zgodnie z regulaminem bazaru nie możesz dać ceny innej niż ta, co się wyświetla, więc nawet za 10 groszy nie możesz wywalić. Ale z drugiej strony, 10 groszowe transakcje by były upierdliwe, stąd i bandel to lepszy pomysł.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Już widzę organizacyjne problemy z paczkami:

Dodawanie gry musiało by zostać po staremu, ale z opcją w wiązce. Jeśli nie chcemy utworzyć furtki dla 3 i 4 dubla na sprzedaż. Dogadywanie się jest furtką dla sprzedaży większej ilości kopii tej samej gry.
1 dobry tytuł i 2 śmieci typu briliand bob byle tylko więcej ofert wystawić,

Problem z ukrywaj gry które mam. Mam 1 grę z paczki to oferta ma się wyświetlać czy nie?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1293 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

"a i zgodnie z regulaminem bazaru nie możesz dać ceny innej niż ta, co się wyświetla, więc nawet za 10 groszy nie możesz wywalić."
Znaczy czegoś nie rozumiem. Daję grę za 10,00 zyla. Janusz pisze, że weźmie za 9.99 bo 10,00 to za dużo. Dogadujemy się, że może przelać na PP o 0,01 mniej. I już łamiemy regulamin? Pomysł łączonych gier jest mega. Cenę minimalną też można by zmniejszyć. Niektóry crap nie jest warty nawet 50 gr, niestety...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Quoyque pisze: "a i zgodnie z regulaminem bazaru nie możesz dać ceny innej niż ta, co się wyświetla, więc nawet za 10 groszy nie możesz wywalić."
Znaczy czegoś nie rozumiem. Daję grę za 10,00 zyla. Janusz pisze, że weźmie za 9.99 bo 10,00 to za dużo. Dogadujemy się, że może przelać na PP o 0,01 mniej. I już łamiemy regulamin? Pomysł łączonych gier jest mega. Cenę minimalną też można by zmniejszyć. Niektóry crap nie jest warty nawet 50 gr, niestety...
Może za bardzo uogólniłem, i w sumie mogłem lepiej to ująć. Regulamin mówi, że w opisie nie wolno sprzecznej ceny dać. Czyli załóżmy, że masz krapiszcza z groupees i chcesz je wywalić taniej niż te 50 groszy, ale nikt się tego nie dowie, dopóki do ciebie nie zagada, bo w opisie nie możesz tego podać.
krzykr pisze:Jeśli nie chcemy utworzyć furtki dla 3 i 4 dubla na sprzedaż. Dogadywanie się jest furtką dla sprzedaży większej ilości kopii tej samej gry.
Jeśli chodzi o "bandelki" - to i tak będzie wciskać jako gratis, zakładając, że zgodnie z zasadami bazaru. A na większą ilość i tak mogą się umówić poza bazarem i między sobą dil dogadać. Oczywiście wielka chałwa moderancji za pracę i szefostwu za zrobienie bazaru, ale akurat tego nikt nie upilnuje. Bo i jak :?: Chyba że będzie bazarowa wersja CBA czy cuś :trollface:
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1293 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Okej, teraz jest jasne - dzięki za doprecyzowanie.
Wiesz, na upartego jak ktoś chce robić przekręty, czy dogadywać się poza bazarem na niezliczone ilości gier za bezcen - też może. Moim zdaniem administracja w sumie nie powinna ingerować w cenę minimalną. Chciecie oddawać za darmo? Oddawajcie. Reputację i tak można szybko nabić na byle czym. A jak ktoś chce oszukać, to nie będzie mu się opłacać boostować konta przez tydzień, żeby zarobić 20 zł na gierce.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

TomHa pisze: A co ma cena do reputacji?
Waść kpisz czy o drogę pytasz? Dla mnie raczej oczywiste że większe zaufanie zdobywa u mnie człowiek z którym zrobiłem deal za 50 zł, niż ten z którym zrobiłem za 50 gr?
Wszyscy mieli okazję nabić sobie repa tanizną i ilu faktycznie Sprzedających udało się przekroczyć choćby próg 500? ;-) Ilu zrobiło wałki na grach za pisiont groszy?
No to mówię - zawsze można przeliczyć dawne transakcje i punkty reputacji na nowych zasadach.
A zakres (ceznura) progów... zawsze można zrewidować.
Poza tym są limity cenowe na wystawianie gier i nawet z repcią 1000 nie wystawisz nowości AA(A), GTA w hurtowej ilości sztuk 2 :D a logarytmiczny licznik repy, w przypadku gdy (i jeśli) pojawi się opcja Premium znosząca limity wszelakie, lepiej zastąpić bardziej srogą weryfikacją sprzedającego, a dokładnie jego danych.
A, no tak. Kolejny znakomity fantastyczny limit, który nic nie rozwiązuje (a tylko sztucznie zaniża liczbę ofert, a potem "łojezu czemu na bazarze jest tak drogo!!!oneoneone)
To przepraszam, oczywiście dopisujemy:
4. znieść bezsensowne limity sprzedaży na 1 tytuł
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

A dla mnie ktoś komu się chciało bawić i ma 100 transakcji za 1 zł jest bardziej wiarygodny niż ktoś, kto rzuci 2 tytuły za 60 zł (wystarczyłyby jakieś 2 stare gry z monthly) i dostał za każdą 25 repek.

Ktoś kto siedzi i ciuła reputację, żeby móc sprzedać za jakiś czas za 5 zł drożej nie będzie nagle wystawiał fake ofert, bo ilość czasu którą trzeba poświęcić na "grind repek" do wyższych poziomów (chociażby do 200, żeby wystawić i naciągnąć kogoś na 30 zł) jest duża. Więc nawet pewnie gimnazjaliści (którzy teraz mają wakacje) nie bawiliby się w coś takiego. A nabijanie repek ofertami za 50 gr jest niemożliwe, bo takie oferty leżą na samym dnie i nikt tego nie kupuje.

Z drugiej strony wystawiłby taki 3 - 4 gry po 60 zł (proponowany brak limitu ceny maksymalnej), nabił do 50 - 100 reputacji i co? Może wystawić (nawet po kilku dniach - ekstra szybkie nabijanie reputacji) kilka fake ofert, nałapać ludzi, zgarnąć kasę i opuścić bazar. Bez problemu i by zarobił, i zwrócił sobie to co z początku "zainwestował".

Więc nie, kwota za którą się coś sprzedaje nie ma nic do wiarygodności.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

MSKOTOR pisze: A dla mnie ktoś komu się chciało bawić i ma 100 transakcji za 1 zł jest bardziej wiarygodny niż ktoś, kto rzuci 2 tytuły za 60 zł (wystarczyłyby jakieś 2 stare gry z monthly) i dostał za każdą 25 repek.
Przypominam, że rozmawiamy w temacie zniesienia cen minimalnych.
Więc, bez skali można byłoby robić TURBO +rep nie na 50gr, ale wręcz na 1-2 groszach od transakcji. Ale dzisiaj na 50groszówkach też można, wystarczy po prostu agresywnie sprzedawać oraz... kupować dużo chłamu. Z pocałowaniem w rączkę. Sam choć staram się być wybredny w moich (tanich) zakupach to nawet się nie obejrzałem jak mi stuknęła 50tka.
Więc nawet pewnie gimnazjaliści (którzy teraz mają wakacje) nie bawiliby się w coś takiego. A nabijanie repek ofertami za 50 gr jest niemożliwe, bo takie oferty leżą na samym dnie i nikt tego nie kupuje.
...no chyba że nabijacze - wtedy w jeden dzień możesz zrobić +50 za 25 zł :macha:
Z drugiej strony wystawiłby taki 3 - 4 gry po 60 zł (proponowany brak limitu ceny maksymalnej),
Haaaaalo, ziemia do bazy! Tylko że taki koleś TEŻ MUSIAŁ wcześniej naciułać ileś reputacji sprzedając tanie gierki (bo droższych nie mógł)!!! Dlaczego sądzisz że po tak jego intensywnym ciułaniu, teraz nagle zachce mu się "wystawić (nawet po kilku dniach - ekstra szybkie nabijanie reputacji) kilka fake ofert, nałapać ludzi, zgarnąć kasę i opuścić bazar" ?
No sorry, taki weteran ze stażem i w dodatku regularnie sprzedający drogie pozycje jest bardziej wiarygodny niż ciułacz co zawsze na stanie miał tylko 50groszowe bundlówki! Podobnie kupujący zresztą.
Tym niemniej istotnie - są też pewne w tym granice, dlatego od początku mówiłem o kompromisowej skali logarytmicznej. Czyli takiej w której i tak stosunkowo wysoko oceniane są małe transakcje, a za te duże jest płacone więcej, ale znów nie aż tyle więcej co byłoby w skali liniowej.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

bolesna prawda pisze:
Quoyque pisze: "
krzykr pisze:Jeśli nie chcemy utworzyć furtki dla 3 i 4 dubla na sprzedaż. Dogadywanie się jest furtką dla sprzedaży większej ilości kopii tej samej gry.
Jeśli chodzi o "bandelki" - to i tak będzie wciskać jako gratis, zakładając, że zgodnie z zasadami bazaru. A na większą ilość i tak mogą się umówić poza bazarem i między sobą dil dogadać. Oczywiście wielka chałwa moderancji za pracę i szefostwu za zrobienie bazaru, ale akurat tego nikt nie upilnuje. Bo i jak :?: Chyba że będzie bazarowa wersja CBA czy cuś :trollface:
Jasne a w jaki sposób potencjalny klient na zakup gry poza bazarem ma się dowiedzieć, że masz kopię na sprzedaż gry jeśli tego na bazarze nie możesz zareklamować? Nachalne wciskanie i nękanie pw. też można ale kto by się w to bawił. Mi idzie o to, że nie można by było w wiązce gier umieszczać tytułów które na bazarze już dwa razy sprzedałem inaczej idea zakazu handlu do 2 kopii jest złamana.

Edit:
Chciałbym oznakowania gier jak ma to miejsce na steamgifrs przy dodawaniu gier jedna gwiazdka dwie gwiazdki i brak gwiazdki. Tylko ja bym pomysł z sg ulepszył na bazarze by ww gwiazdki były widoczne już z poziomu ikony gry czego na sg nie ma a szkoda.

A skoro takie cudo by weszło to czemu nie sortowanie według gwiazdek.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Pomysł na: Ogarnijcie możliwość dodawania tych samych gier po tym jak sprzedały się poprzednie.
Chodzi mi oto że sprzedałem już dwie sztuki gry „Killer is Dead - Nightmare Edition” i wiszą mi jako, zrealizowane transakcje, jak próbuje sprzedać po raz trzeci to mi pokazuje, że można tylko dwa razy dodać taką samą grę….oraz możliwość usuwania nieaktywnych gier do których nie już np. kluczy, a nie że mi wiszą w liście ofert (co z tego że nikt tego nie widzi, ale ja je widzę i robią burdel)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

OenSan pisze: Pomysł na: Ogarnijcie możliwość dodawania tych samych gier po tym jak sprzedały się poprzednie.
Chodzi mi oto że sprzedałem już dwie sztuki gry „Killer is Dead - Nightmare Edition” i wiszą mi jako, zrealizowane transakcje, jak próbuje sprzedać po raz trzeci to mi pokazuje, że można tylko dwa razy dodać taką samą grę….oraz możliwość usuwania nieaktywnych gier do których nie już np. kluczy, a nie że mi wiszą w liście ofert (co z tego że nikt tego nie widzi, ale ja je widzę i robią burdel)
a czytałeś regulamin bazaru?

więcej jak 2 tych samych gier nie sprzedasz
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Armin pisze:
OenSan pisze: Pomysł na: Ogarnijcie możliwość dodawania tych samych gier po tym jak sprzedały się poprzednie.
a czytałeś regulamin bazaru?

więcej jak 2 tych samych gier nie sprzedasz
Ja już sprzedałem daną grę, a mam np. kolejny klucz, to co już nie mogę po raz trzeci jej sprzedać??
To że jednocześnie można tylko dwie sztuki naraz sprzedać to wiem.
Ale jak by nie było, już sprzedałem dwa klucze , a ma trzeci jeszcze to już go nie mogę wystawić mimo, że tamte sprzedałem ????????
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

ODPOWIEDZ