Sugestie i pomysły (Bazar)
No dobrze, dlatego też o tym teraz dyskutujemy. Wyrażanie opinii nie zawsze wiąże się z atakowaniem kogoś lub „czepianiem się”. Być może mój pierwszy post dawał takie wrażenie bo wyraźnie wywołałem Ciebie do tablicy, ale po pierwsze widziałem że i tak się tutaj udzielasz, a po drugie jakbym napisał „pewien sprzedający” to chyba było by jeszcze głupiej…
- Podziękował: 62 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
ale ja nie mam Ci nic za zle ani sie nie obrazam, wiem dobrze ze to jest kontrowersyjne co zrobilem i mozna o tym dyskutowac ale to byl tez swoisty protest przeciw tej zmianie bo akurat we mnie mocno uderzyla zabierajac 150 repow 

- Podziękował: 61 razy
- Podziękowania: 74 razy
- Kontakt:
PolaczekCebulaczek pisze: „Przyczepiłeś się” do raptem jednego słowa, gdzie po prostu tak to ująłem, nigdzie nie zarzuciłem mu oszustwa. Sens mojej wiadomości był zupełnie inny, ten konkretny zapis nawet jeżeli jego szkodliwość jest dyskusyjna po prostu nie powinien mieć miejsca. Zasady powinny być maksymalnie przejrzyste i jednolite, w przeciwnym wypadku otwiera to pole do zbyt wielu nadużyć, bo skoro zapis A jest ok, to kto i kiedy będzie decydował czy zapis B jest uprawniony? Do tego dochodzi kwestia moderacji, o której napisałem powyżej, gdzie za chwilę ktoś będzie oczekiwał aby moderator obok pilnowania regulaminu Bazaru będzie miał obowiązek zapoznawać się z jakimiś wewnętrznymi regulaminami aukcji co oczywiście jest niedorzeczne.
Natomiast nie uważam abym miał się kogoś czepiać, nie staram się również szukać żadnych ofert na siłę, jest to po prostu coś co rzuciło mi się w oczy i sądzę że warto do tej kwestii odnieść się jak najszybciej, zanim zrobi się z tego coś większego.
Do niczego się nie przyczepiam, w mojej wypowiedzi próżno szukać złośliwości, czy choćby grama agresji - po prostu uważam, że czasem nie ma sensu robienia wideł z igieł

Nie każdy wystawia setki ofert w miesiącu, z czasem większość sprzedających będzie wystawiać tych ofert coraz mniej - w końcu na starcie Bazaru mieli zapasy z x miesięcy/lat - i trudno będzie uzyskać jakąś sensowną repkę (nie mówię tutaj o maxie 1000) jeżeli część punktów przepadnie z racji transakcji z jednym userem, który w ciągu doby zgarnie cześć naszej oferty

Było już o tym, zaraz po wprowadzeniu tego obostrzenia, napisałem o tym w stosownym temacie - o Komentarzach wystawianych z opóźnieniem - remike odniósł się do mojej wypowiedzi i nie wspomniał o tym, że to zakazane i niezgodne z regulaminem!
viewtopic.php?f=52&t=16828&p=339430#p339430
A przynajmniej jeśli chodzi o zawiązanie takowej "umowy" z kupującym / sprzedającym, w trakcie trwania korespondencji, bo w przeciwieństwie do @michallo miałem zamiar tego typu umowę nawiązywać z poziomu danej oferty, w trakcie wymiany danych płatności i samych kluczy, bez żadnej adnotacji w opisie oferty

Zakładałem, że Ktoś może się nie zgodzić, wtedy oczywiście dostosowałbym się do kontrahenta, żadnego anulowania ofert i odwetowych komentarzy nie zakładałem, tym bardziej fikcyjnych ofert, celem nabijania sztucznie repki

Pozdrawiam!
Nie wiem jak mam to napisać jaśniej. Cały czas odnosisz się do tego konkretnego zapisu, gdzie tłumaczę że nie w tym rzecz. Ten zapis, czy jakikolwiek inny to są jedynie jakieś wewnętrzne ustalenia między kupującym, a sprzedającym i nie widzę w tym nic złego. Rzecz w tym że nie są one w żadnym stopniu wiążące w kontekście działania Bazaru i z tego powodu albo nie powinny znajdować się w treści oferty albo powinno być to gdzieś wyraźnie zaznaczone. Czy uważasz że w przypadku ewentualnego sporu między kupującym, a sprzedającym moderacja powinna kierować się jakimiś zapiskami z oferty?
System ma być jasny i przejrzysty, wydaje mi się że taka jest właśnie idea Bazaru – kupujący widzi grę, cenę więc rezerwuje pozycję i dokonuje płatności, czytanie opisu powinno być całkowicie opcjonalne. Chodzi o to że nie ma tutaj miejsca na jakiekolwiek tłumaczenia ze strony sprzedawcy, że wystawił grę, ale miał jeszcze w opisie jakieś dodatkowe wymogi lub zastrzeżenia typu „oferty kont z 0 liczbą komentarzy będą odrzucane”. Według mnie do jakiś bardziej szczegółowych ustaleń służy priv lub funkcja „wyślij zapytanie”.
Sam zapisek michall0 można łatwo zbagatelizować z uwagi na żadną wręcz szkodliwość, ale jeżeli tego rodzaju treść jest dozwolona to gdzie wyznaczymy granicę? O to w tym wszystkim chodzi. Zasady powinny być jasne, a nie przedmiotem nieustannych interpretacji i „poruszaniem się po rubieżach”.
System ma być jasny i przejrzysty, wydaje mi się że taka jest właśnie idea Bazaru – kupujący widzi grę, cenę więc rezerwuje pozycję i dokonuje płatności, czytanie opisu powinno być całkowicie opcjonalne. Chodzi o to że nie ma tutaj miejsca na jakiekolwiek tłumaczenia ze strony sprzedawcy, że wystawił grę, ale miał jeszcze w opisie jakieś dodatkowe wymogi lub zastrzeżenia typu „oferty kont z 0 liczbą komentarzy będą odrzucane”. Według mnie do jakiś bardziej szczegółowych ustaleń służy priv lub funkcja „wyślij zapytanie”.
Sam zapisek michall0 można łatwo zbagatelizować z uwagi na żadną wręcz szkodliwość, ale jeżeli tego rodzaju treść jest dozwolona to gdzie wyznaczymy granicę? O to w tym wszystkim chodzi. Zasady powinny być jasne, a nie przedmiotem nieustannych interpretacji i „poruszaniem się po rubieżach”.
- Podziękował: 61 razy
- Podziękowania: 74 razy
- Kontakt:
Ale przecież, jeżeli Ktoś zignoruje opis michall0 i wystawi Mu komenty od razu, to nic się nie stanie - o ile kolega michall0 jest osobą zdrową psychicznie, to zapewne nie wystawi kupującemu negatywów, ani też nie ochrzani go w korespondencji i nie rozpęta sporu, bo jak sam dobrze zauważyłeś - czytanie opisu jest opcjonalne i faktycznie nie każdy zwraca na niego uwagę
Dlatego w swojej wersji tego "wybiegu" wychodziłem z założenia, że tego typu ustalenia robi się na privie, w opisie nie ma sensu tego używać, bo ani to nie jest gwarancją wzajemnego zrozumienia, a poza tym może kogoś rozdrażnić (nie mówię o Tobie, tylko o bardziej "gniewnych" jednostkach)
Dobrze, że remike nie wprowadził zasady: jeden punkt reputacji - od jednej osoby - raz i na zawsze!

Dlatego w swojej wersji tego "wybiegu" wychodziłem z założenia, że tego typu ustalenia robi się na privie, w opisie nie ma sensu tego używać, bo ani to nie jest gwarancją wzajemnego zrozumienia, a poza tym może kogoś rozdrażnić (nie mówię o Tobie, tylko o bardziej "gniewnych" jednostkach)
Dobrze, że remike nie wprowadził zasady: jeden punkt reputacji - od jednej osoby - raz i na zawsze!

- Kontakt:
dokladnie ja dodatkowo zawsze dogaduje z kupujacym czy nie bedzie to problem wystawic komentarz dnia jutrzejszego zeby miec 2 repy a nie 1 i jak sie zgodzi to czekamy
jak ktos sie spospieszy i wystawi to tez nie wale mu negatyw tylko wystawiam pozytywa i ciezko przezywam w serduszku strate 1 repa 

- Podziękował: 28 razy
- Podziękowania: 239 razy
- Kontakt:
Filtrowanie cen.
Przynajmniej granice (np. 1,00zł+ czy >50,00zł), a najlepiej od razu widełki (czyli więcej niż x mniej niż y). Rozwiąże to parę problemów i znacznie poprawi komfort przeglądania zasobów Bazaru.
Przynajmniej granice (np. 1,00zł+ czy >50,00zł), a najlepiej od razu widełki (czyli więcej niż x mniej niż y). Rozwiąże to parę problemów i znacznie poprawi komfort przeglądania zasobów Bazaru.
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania: 12 razy
Popieram.

Osobiście nie jestem zwolennikiem ograniczania handlu ale widząc co się dzisiaj dzieje na Bazarze w związku z paczką od Bundlestars zaczynam mieć wątpliwości.
Możliwość ustawienia w filtrze >51gr zapobiegłaby przynajmniej konieczności przebijania się przez ten zalew.
Chciałbym także by rozpatrzono inny pomysł:
1) wyszukuję grę - tytuł aktualnie jest dostępny na bazarze - klikam w tytuł i poza ofertą pojawiają się także odnośniki do Salenauts i Steam
2) wyszukuję grę - tytuł aktualnie nie jest dostępny na bazarze - klikam w tytuł i pokazuje się wyłącznie komunikat "Brak wyników"
Moja propozycja jest taka by w tym drugim przypadku poza komunikatem "Brak wyników" mimo wszystko pojawiały się odnośniki do Salenauts i Steam.
Można by wtedy używać Bazaru jako dość wygodnej wyszukiwarki

- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
Ale cwaniaczkom takim jak michall0 którzy jeszcze publicznie się chwalą jak omijają zasady bym dał bana dla zasady. I mam nadzieje że remike zajmie się tą sprawą i wszystkim takim osobom reputacja zostanie wyzerowana.
Nawet wiem jak to zrobić: komentarz jest liczony z datą zakupu. I po problemie z przetrzymywaniem komentarzy dla reputacji.
- Kontakt:
hahaha smieszny jestes w tym momencieMerlinPL pisze:Ale cwaniaczkom takim jak michall0 którzy jeszcze publicznie się chwalą jak omijają zasady bym dał bana dla zasady. I mam nadzieje że remike zajmie się tą sprawą i wszystkim takim osobom reputacja zostanie wyzerowana.
Nawet wiem jak to zrobić: komentarz jest liczony z datą zakupu. I po problemie z przetrzymywaniem komentarzy dla reputacji.

- Podziękował: 28 razy
- Podziękowania: 239 razy
- Kontakt:
Jeszcze jedna- wygląda na to że ustawienia ilości ofert na stronie (25-100) nie zapisują się ponad obecną 'sesję', po odświeżeniu strony jest ok, ale np. po kliknięciu w odnośnik na górnym logo by przejść na początek (szybki sposób), ustawienie się resetuje.
Fajno jakby się dało ustawić tą domyślną ilość w ustawieniach profilu.
Fajno jakby się dało ustawić tą domyślną ilość w ustawieniach profilu.
Proponuję funkcjonalność, która myślę że przyda się wielu osobom - możliwość oznaczenia gier, które mnie nie interesują - takie gry można by było potem ukryć przełącznikiem, podobnie jak obecnie gry już posiadane. Bazaru zacząłem używać kilka dni temu, przejrzałem wtedy wszystkie oferty i wybrałem to co mnie interesowało, a teraz, oglądając nowo dodane, muszę się w kółko przekopywać przez te same pozycje, które już widziałem i odrzuciłem (np. darmówki po 50 groszy). Taka opcja z pewnością zwiększyłaby skuteczność wyłapywania rzeczywiście nowych ofert, a tym samym efektywność sprzedaży/wymian. 

- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
I tutaj warto wyjść z nową propozycją. Na pchlim tematy starsze niż 30 dni były automatycznie kasowane. Może warto by było to samo wprowadzić na bazarze ale z krótszym terminem ważności wynoszącym 2 tygodnie.szablix pisze: Opiszę swoją sytuację poszukiwałem Shadow Blade: Reload na bazarze było na początku kilka ofert ok 5-7zł. Napisałem do jednego ze sprzedających, że jestem w stanie dać tyle [co było i tak wyższą ofertą niż najdrożej wychodzącą z bundla] Niestety nie zgodził się. Znalazłem niestety tylko 2 chętnych na 3-paka i gra wyszła za 3,4jakby była 10 to by wyszło po 2.4. A sprzedający dalej ma ofertę na sprzedaż
może ktoś coś kiedyś ^^
Poczekajcie z tymi repami tydzień i wszyscy przestaną się tym przejmować, to jest "bazarek" z towarem za 50 gr. Lepiej poproście administrację, żeby nie pokazywało repa powyżej 25, bo się jeszcze skarbówka do was przypierdzieli.
Ale odnośnie wygaszania aukcji. Co najmniej co 3 dni odświeżanie, albo znika z rynku. Zamówiłem 2 dni temu grę i nikt nawet nie raczył dać znać jak zapłacić. Jak ktoś chce, niech trzyma towar i 2 lata, ale nie na wystawie, tylko niech interesuje się aukcją. Dlatego prosty przycisk "podtrzymaj aukcję" do kliknięcia między 24-72 h od poprzedniego kliknięcia, który przedłuża życie o 3 dni, i będzie sprawnie.
A jak się kłócicie, to z klasą, zainwestujcie w przecinki może za tę kasę z bazaru...
Ale odnośnie wygaszania aukcji. Co najmniej co 3 dni odświeżanie, albo znika z rynku. Zamówiłem 2 dni temu grę i nikt nawet nie raczył dać znać jak zapłacić. Jak ktoś chce, niech trzyma towar i 2 lata, ale nie na wystawie, tylko niech interesuje się aukcją. Dlatego prosty przycisk "podtrzymaj aukcję" do kliknięcia między 24-72 h od poprzedniego kliknięcia, który przedłuża życie o 3 dni, i będzie sprawnie.
A jak się kłócicie, to z klasą, zainwestujcie w przecinki może za tę kasę z bazaru...
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 18 razy
- Kontakt:
Mam propozycję, żeby rodzaj wystawianego komentarza był ustawiony domyślnie na "Pozytyw". Albo żeby chociaż zmienić tego selecta z listą na radio. Bo jak ktoś chce wystawić neutrala czy negatywa, to zawsze sobie dopilnuje. A jak na szybko tylko przeklikać, że jest ok, to łatwo się pomylić wybierając z listy i mamy "Neutralny - Transakcja przebiegła pomyślnie. Polecam.".
Vide:
Vide:
- Discord: remike#9022
- Podziękował: 576 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
Przyznaję rację - poprawimy to.BioBuster pisze: Mam propozycję, żeby rodzaj wystawianego komentarza był ustawiony domyślnie na "Pozytyw". Albo żeby chociaż zmienić tego selecta z listą na radio. Bo jak ktoś chce wystawić neutrala czy negatywa, to zawsze sobie dopilnuje. A jak na szybko tylko przeklikać, że jest ok, to łatwo się pomylić wybierając z listy i mamy "Neutralny - Transakcja przebiegła pomyślnie. Polecam.".
Vide:
Also - zgłoście z raistandem transakcję ikonką flagi i rach ciach zmienię tych komentarza. To dla mnie 2 kliknięcia.
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 3 razy
- Kontakt:
Też popieram. Sam dziś zaliczyłem taką akcję. Byłem pewien, że zaznaczam pozytyw (i to zasłużony) ale okazało się, że w ostatnim momencie musiałem np scroll przekręcić i wyszedł neutralny. Swoją drogą. Jest opcja poprawy tego typu pomyłki?