Zastanawiam się czy to nie jest zbędny gadżet, bo nawet jeśli dojdzie do sytuacji, że ktoś wystawi komentarz negatywny to i tak można to potem wyjaśnić, że się było na urlopie.Seyonne pisze: Jako, że zaraz wyjeżdżam to wpadłem na pomysł, że dobrze by było, gdyby istniała możliwość ustawienia sobie opcji urlopu, który wyświetlałby się przy każdej ofercie, którą ma się wystawioną. Coś w stylu "Sprzedawca jest na urlopie od... do... W tym czasie transakcje mogą się przedłużyć, lub nie dojść do skutku" Bo jak ktoś ma dużo gierek wystawionych, to ładowanie pojedynczej adnotacji albo wyłączanie każdej transakcji będzie mozolne.
Sugestie i pomysły (Bazar)
Na Bazarze powinien być jakiś gigantyczny baner z tutorialem jak płacić przez Paypal na małe kwoty, bo niewiedza użytkowników jest horrorem. Już kilkanaście transakcji miałem, że byłem obarczany prowizją, mimo że podaję paypal.me a nie maila.
Większość użytkowników Bazaru wie o co chodzi, ale ten procent nowicjuszy to jakaś tragedia
2 transakcje musiałem niedawno anulować, bo nie szło się nawet dogadać z kupującym - co ciekawe on sam wystawia przedmiot za 50 gr, więc kupując u niego i obarczając go prowizją paypalową, on oddawałby przedmiot za darmo, podobnie jak wszyscy inni użytkownicy wystawiający przedmioty poniżej 90 groszy a chyba nie chodzi by oddawać za darmo.
Większość użytkowników Bazaru wie o co chodzi, ale ten procent nowicjuszy to jakaś tragedia

Chciał zwrot $ to zwróciłem kupującemu tyle $ ile otrzymałem po prowizji paypalowej i anulowałem transakcje na Bazarze. Jego argumenty się nie trzymały kupy a ja na tych prowizjach traciłem znaczącą część transakcji.
te prowizje są po coś, mniejsze prowizje są jak większy masz obrót roczny sprzedawanymi rzeczami, prowizja robi za ubezpieczenie kupującego ze otrzyma towar - klient wtedy nie mówi do ciebie 'ej zwróć mi kasę' tylko paypalowi 'ej transakcja się nie udała - proszę o zwrot bo zapłaciłem w cenie za to ze jest ubezpieczenie mnie' - paypal zwraca kolesiowi kasę - a ciebie pyta 'wtf czemu nie doszła do skutku transakcja coś pan nakombinował ?' - innymi słowy - bezpieczniej jest wliczać sobie prowizje w cenę gry - czyli - chcesz se zarobić złotówkę to dodaj 80 groszy + 2% ze złotówki do ceny gry. - nie obarczaj klientów myśleniem - większość klientów nie myśli. - ty paypalowi mówisz ze chłop po prostu zrezygnował - i tyle - klient dostaje spowrotem całość - ty nie ponosisz kosztów - elo - ugodowo.
ludzie przyzwyczajeni są ze paypalem płaci się za usługi/towary - tak jak w sklepach z grami [sklepy z grami maja wesoły obrót piniądza to im tam prowizji nalicza tycio] - normalnie - technicznie to nie są twoi znajomi - wiec tez powinni ci tak płacić - za usługi towary a nie 'znajomi' - paypal potem jak zobaczy ze robisz hardkorowe ilości transferów do 'znajomych' to się przyjrzy - spyta sprawdzi jak znajomi skąd dla-czemu po co ? i do d... idzie cały interes i konto paypala ci zamykają i tak się kończy era byznesmenera
ludzie przyzwyczajeni są ze paypalem płaci się za usługi/towary - tak jak w sklepach z grami [sklepy z grami maja wesoły obrót piniądza to im tam prowizji nalicza tycio] - normalnie - technicznie to nie są twoi znajomi - wiec tez powinni ci tak płacić - za usługi towary a nie 'znajomi' - paypal potem jak zobaczy ze robisz hardkorowe ilości transferów do 'znajomych' to się przyjrzy - spyta sprawdzi jak znajomi skąd dla-czemu po co ? i do d... idzie cały interes i konto paypala ci zamykają i tak się kończy era byznesmenera
- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
Od lat wszyscy tutaj korzystamy z wysyłki do rodziny/znajomych i problemów z tym nie ma. Wszystkie zbiórki/wspólne zawsze jako do rodziny/znajomych. PP nie jest w stanie mi udowodnić że ktoś nie jest moim znajomym. Że mieszka na drugim końcu świata? I co z tego. Dzisiaj dzięki internetowi jest to wykonalne.
Gdyby korzystać z opcji "kupiłem i płacę" to bazar trzeba by było zamknąć. Przy sprzedaży "odpadów" za 1 czy 2 zł prowizja zabierze ci prawie całość, a za 5 zł nie sprzedasz tych gier do końca świata. Pamiętaj o jeszcze jednej kwestii: jeśli ktoś faktycznie zażąda zwrotu to dodatkowo PP obciąży konto sprzedającego. W tym momencie to nawet na minus możesz wyjść.
Od kiedy istnieje to forum to są organizowane zbiórki forumowe na Indie Galę, z których korzystało na przełomie lat tysiące forumowiczów i nikt z tym problemów nigdy nie miał a czasami na jednego bundla było zapisanych kilkaset osób.Vanwartith pisze: te prowizje są po coś, mniejsze prowizje są jak większy masz obrót roczny sprzedawanymi rzeczami, prowizja robi za ubezpieczenie kupującego ze otrzyma towar - klient wtedy nie mówi do ciebie 'ej zwróć mi kasę' tylko paypalowi 'ej transakcja się nie udała - proszę o zwrot bo zapłaciłem w cenie za to ze jest ubezpieczenie mnie' - paypal zwraca kolesiowi kasę - a ciebie pyta 'wtf czemu nie doszła do skutku transakcja coś pan nakombinował ?' - innymi słowy - bezpieczniej jest wliczać sobie prowizje w cenę gry - czyli - chcesz se zarobić złotówkę to dodaj 80 groszy + 2% ze złotówki do ceny gry. - nie obarczaj klientów myśleniem - większość klientów nie myśli. - ty paypalowi mówisz ze chłop po prostu zrezygnował - i tyle - klient dostaje spowrotem całość - ty nie ponosisz kosztów - elo - ugodowo.
Bazar nie miałby żadnego sensu jeśli doliczałoby się prowizję - ja osobiście wolałbym wszystkie gry w okolicach 1-2 zł rozdać na steamgifts niż sprzedawać. Podobnie jak 90% innych użytkowników Bazaru.
To że zdarzają się cwaniaczki, którzy np. nie mają $ na saldzie i płacą z karty za co Paypal dolicza im automatycznie prowizję to inna kwestia.
A co do ochrony kupującego

nie no ja was rozumiem
ale tez - robicie z igły widły - po prostu wystawiajcie za 1.31 jako minimum zamiast 0.50 - złotówka 31 groszy tez jest tanio :] zapłaci jak 'znajomy' bardzo git, zapłaci jak za towar - no to jest te 50 groszy minimalne :]
Ja do tego podchodzę jako - e dej mi na ciasteczka bebe żeby wesoło było, jakbym chciał 'zarobić' to bym wrzucił na allegro. dlatego ustalam cenę tak - ze jak nawet będą problemy z płatnością - to nie wyjdę z tym na minus.
Co poradzisz - nic nie poradzisz - ludzie się nie znają na płatnościach ani co w ogóle się dzieje i czym jest bazar albo nawet nie wiedza o istnieniu forum [wrzucanie tutoriali, regulaminów i innych których nikt nie czyta może pomoże 1% użytkowników].
Na samym paypalu są wyjaśnienia co jaki rodzaj transferu robi
'ej jak to działa, czy to bezpieczne' i może 10% przeczyta zrobi 'aaaaaahaaaaa' i nauczy się jak przelewać.
Większość po prostu dowiedziała się o bazarze gdzie można kupić coś za 50 groszy, i myśleli :
- 'o to taki sklep ? fajnie - kupuje - eeej co ejst jakie paypal - mam CZEKAC na KLUCZ !?, oddewej mojo ciezko zarobione pisiont groszi uuuu triggerd' - i nic na to nie poradzisz.
mentalności ludzkiej nie zmienisz - jakby allegro dostawało grosza za każdego maila z głupim zapytaniem o płatności albo inny 'banał' to pewnie by byli bogatsi od amazona

Ja do tego podchodzę jako - e dej mi na ciasteczka bebe żeby wesoło było, jakbym chciał 'zarobić' to bym wrzucił na allegro. dlatego ustalam cenę tak - ze jak nawet będą problemy z płatnością - to nie wyjdę z tym na minus.
Co poradzisz - nic nie poradzisz - ludzie się nie znają na płatnościach ani co w ogóle się dzieje i czym jest bazar albo nawet nie wiedza o istnieniu forum [wrzucanie tutoriali, regulaminów i innych których nikt nie czyta może pomoże 1% użytkowników].
Na samym paypalu są wyjaśnienia co jaki rodzaj transferu robi
'ej jak to działa, czy to bezpieczne' i może 10% przeczyta zrobi 'aaaaaahaaaaa' i nauczy się jak przelewać.
Większość po prostu dowiedziała się o bazarze gdzie można kupić coś za 50 groszy, i myśleli :
- 'o to taki sklep ? fajnie - kupuje - eeej co ejst jakie paypal - mam CZEKAC na KLUCZ !?, oddewej mojo ciezko zarobione pisiont groszi uuuu triggerd' - i nic na to nie poradzisz.
mentalności ludzkiej nie zmienisz - jakby allegro dostawało grosza za każdego maila z głupim zapytaniem o płatności albo inny 'banał' to pewnie by byli bogatsi od amazona
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 12 razy
- Kontakt:
Lepszy zarobek będziesz miał jak jakaś gra będzie unikatem (mało na rynku). Gdyby nie było limitu to każdy jeden wystawiłby np. 15 takich samych gier i koleje 15 osób wystawiłoby 15 gier bo nie chcą zaglądać codziennie etc... Jak myślisz jaka cena byłaby tej gry gdyby było na rynku ponad 225 gier, co prawda ten przepis w równej mierze chroni Januszów interesu jak i sam bazar (mniej ofert strona sprawniej działa).
- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
To powinieneś spojrzeć i sprawdzić 10 razy, aby nie wystawić przez pomyłkę. Zresztą możesz napisać do adminów, że się pomyliłeś, to na pewno coś zaradzą.
Bo edycja komentarzy bez kontroli to kiepski pomysł.
Ale po użytkowaniu bazaru stwierdzam, że są 2 rzeczy warte rozważenia (pod warunkiem, że możliwe do wprowadzenia):
1. rezerwacja nie powinna trwać więcej niż 48h. Bo czekanie prawie 4 dni na kasę nie jest zabawne, szczególnie, jak ktoś ma jeszcze ból tyłka, że w ogóle czekałeś i nie strzeliłeś mu negatywa za coś takiego. Po 48h z automatu powinno anulować i koniec dyskusji. Chyba że kupujący i sprzedający się dogadają i będzie przyzwolenie na dłuższy czas oczekiwania.
2. ekran opcji płatności przed tym, jak gra się rezerwuje. Sprzedający zaznacza, że tylko paypal, to zgłaszają się tylko ludzie, którzy mają paypal. A nie, że rezerwują, a po 2 dniach ci pisze taki "panie, a przelew można?", mimo że w opisie piszesz, że paypal

Tak przy okazji wprowadzenia nowego wyglądu bazaru (nie podoba mi się, ale co kto lubi), to jedna rzecz zwraca uwagę - jest opcja "sprzedaż", "sprzedaż + wymiana"... a gdzie sama "wymiana"? Przecież chyba da się tak wystawić. Chyba że coś się zmieniło

No i jeszcze przy okazji, jak już tam są gry z listy życzeń i ukryj posiadane gry, to myślę, że to by było dobre miejsce na "ukryj gry zbanowane/darmowe" czy coś. Czyli że jak ktoś chce, to niech se darmówki kupuje jak to teraz jest
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 12 razy
- Kontakt:
Dodanie takiego Dead Space w salenauts i otagowanie orgin sprawi, żę gra w wersji na Steam będzie widoczna? Pomimo posiadania ww gry na Orgin może bym kupił na inną platwormę. Zresztą sam wypróbuję jeśli mi otagowanie nie zadziała wywalę po prostu gry w salenauts z tagiem Orgin Uplay może ktoś na steam będzie sprzedawać...
Popieram pomysł Monek22 ukrycie ptaszkiem DLC w sumie DLC można by osobno przeglądać tak jak osobno się przegląda gry z Orgin....>
Dodanie obok strzałki > następna strona strzałki ostatnia strona >>> pierwsza strona <<<<
Ostatnio zmieniony 21 lut 2017, o 02:32 przez krzykr, łącznie zmieniany 2 razy.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:

Czy jednak pomimo powyższej sugestii jest nadzieja na jakąś formę permanentnego wyłączania nieinteresujących mnie ofert? Tak żebym nie musiał dodawać każdej finfy czy indyka który mnie nie interesuje do kolekcji na salenautsach. Bo zaraz okaże się, że te najmniej chciane tytuły wylądują na szczycie popularności wśród graczy. Nie wiem może np. jakaś forma listy "nie interesuje mnie" jako dodatkowa pod wishlistą i kolekcją?remike napisał(a):Możesz dodać DLC z gierek z Make War Lot Love 4 do kolekcji na Salenauts. Potem synchronizujesz wsyzstko w Ustawieniach i szajsowate DLCki znikną.Monek22 napisał(a):
A opcja ukrycia dlc ? Albo chociąz dlc do gier których sie nie posiada ;p
- Podziękował: 249 razy
- Podziękowania: 393 razy
- Kontakt:
1. Proponuję ustawienia filtrów przechowywać w sesji użytkownika, albo ciasteczkach.
2. W związku z tym iż kolekcja gier synchronizowana jest z Salenauts, a dopiero tam synchronizowana jest ze steam'a to proponuję - aby podczas synchronizacji gier ze steam'a automatycznie zaznaczać posiadanie paczek gier w momencie kiedy posiadamy wszystkie gry z danej kolekcji. Rozumiem, że wykrywanie DLC jest utrudnione, ale istnieją paczki gier składające się tylko z gier.
Dla przykładu: Commandos Collection (Commandos Pack) zawiera cztery tytuły. Synchronizacja mogłaby od razu zaznaczać posiadanie takiej paczki.
Mam na myśli tylko packages(subid), a nie bundles (bundle są często modyfikowane).
3. Dorobienie filtru pokazującego/ukrywającego odpowiednio gry/DLC/packages(subid).
2. W związku z tym iż kolekcja gier synchronizowana jest z Salenauts, a dopiero tam synchronizowana jest ze steam'a to proponuję - aby podczas synchronizacji gier ze steam'a automatycznie zaznaczać posiadanie paczek gier w momencie kiedy posiadamy wszystkie gry z danej kolekcji. Rozumiem, że wykrywanie DLC jest utrudnione, ale istnieją paczki gier składające się tylko z gier.
Dla przykładu: Commandos Collection (Commandos Pack) zawiera cztery tytuły. Synchronizacja mogłaby od razu zaznaczać posiadanie takiej paczki.
Mam na myśli tylko packages(subid), a nie bundles (bundle są często modyfikowane).
3. Dorobienie filtru pokazującego/ukrywającego odpowiednio gry/DLC/packages(subid).