Dota 2 vs LoL

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Witam!
Zapraszam do dyskusji na temat dwóch najpopularniejszych gier MOBA.

Osobiście uważam, że Dota jest lepsza. Grałem w obie produkcje i jednak to Dota bardziej przypadłą mi do gustu.
Jednym z powodów była grafika :D Od grania w LoL'a bolały mnie oczy ;) Grafika w Docie jest mroczniejsza, dominują zimne barwy. W sumie to kwestia gustu i przekonań.
Jak to jest u was? Co wam się bardziej podoba w jednej i w drugiej grze? Czemu nie gracie w drugą grę? Czemu waszym zdaniem Dota2 jest królową gier MOBA? ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0
Kontakt:

Grafika i fakt ze dropią czasem itemy za które można dostać kaske na Steamie to jedyna przewaga DOTY. Wszystko inne, włącznie z e-sportem LoL ma lepsze ^^
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Oj, coś czuję, że zaraz zacznie się flamewar. Jak dla mnie, to obie gry są wycelowane w inny target, Dota2 jest jednak bardziej skomplikowana i zbalansowana, a przez to nastawiona bardziej na "chłodne" i strategiczne podejście. W LoL przegrałem mnóstwo godzin jakoś ponad rok temu (30lvl, masa postaci), teraz przesiadłem się na Dotę i o ile w LoLu było sporo postaci, które spokojnie były w stanie wygrać same grę, o tyle w produkcji Valve to się nie zdarza. W LoL to było szczególnie widoczne w przypadku postaci, które dopiero co wyszły i były przepakowane do granic możliwości.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 200 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

shav pisze: Oj, coś czuję, że zaraz zacznie się flamewar. Jak dla mnie, to obie gry są wycelowane w inny target, Dota2 jest jednak bardziej skomplikowana i zbalansowana, a przez to nastawiona bardziej na "chłodne" i strategiczne podejście. W LoL przegrałem mnóstwo godzin jakoś ponad rok temu (30lvl, masa postaci), teraz przesiadłem się na Dotę i o ile w LoLu było sporo postaci, które spokojnie były w stanie wygrać same grę, o tyle w produkcji Valve to się nie zdarza. W LoL to było szczególnie widoczne w przypadku postaci, które dopiero co wyszły i były przepakowane do granic możliwości.
Gram sobie od czasu do czasu i zgodzę się z opinią, że obie gry są inne, więc ich porównanie nie jest proste. Osobiście mimo większej ilości godzin w Lol'a bardziej pasuje mi Dota 2 dzięki zróżnicowaniu oraz trudniejszemu poziomowi. Najbardziej uderza mnie różnorodność przedmiotów oraz ich zastosowanie, dzięki temu nawet grając jedną postacią możemy budować zestaw pod daną sytuację. Cóż, dla mnie kwestia gustu i aktualnego samopoczucia przed grą co wybrać.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Marna prowokacja. Jak zobaczyłem tytuł wątku, to myślałem, że zobaczę tu ogień. Na szczęście na tym forum mało jest lemingów, które łyknęły przynętę jak młody pelikan rybę. Miło mnie zaskoczyliście, Łowcy. :tak:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Grywam w LoLa. W dote grałem ale w allstarsa do W3. W dote2 zagrałem raz i mi nie spasowała, więc dalej siedze na lolu.
Awatar użytkownika
Administrator
Discord: remike#9022
Podziękował: 576 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

<trolling mode off> LOL jest lepszy :) Jest przystępniejszy dla nowych graczy i łatwiejszy w nauce. No i fajni streamerzy grają częściej w LOLa :))) No i ja gram w LOLa :))))
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Wszystkie MOBA są dla mnie tak samo nudne, ale LoL wydaje się być przystępniejszy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

porównanie obu gier:

liznąłem tylko obie gry i ciężko mi ocenić obiektywizm tego filmiku
Awatar użytkownika
Łowca

To porównanie na YT jest juz bardzo niektualne pod wzgledem zawartosci DOTY 2. Pomijam fakt że było nagrywane po wypuszczeniu Lycana czyli bodajze pod koniec roku 2012 a filmik z marca roku 2013:P W aktualnej wersji mamy filmiki do kazdej postaci wyjasniające dzialanie skilli, mozliwosc grania z botami ktore wcale az tak glupie nie są i ogolnie nowi gracze mają dużo łatwiej niz wyjadacze z Allstars którzy tak jak ja musieli przejsc przez morze hejtu żeby sie podstaw nauczyc na serwerach W3:P A ze dota jest trudna i wymagająca, owszem jest. łatwiejszy do ogarniecia sie lol. Kto co woli:)
Awatar użytkownika
Grafik
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Mi bardziej do gustu przypadła DOTA, przy czym spore znaczenie ma tutaj społeczność. Co prawda grałem jeszcze za czasów bety, ale nigdy nie spotkałem się z wyzywaniem od noobów, a pomoc dla początkujących była czymś normalnym. Do tego bardziej podpasowali mi bohaterowie oraz fakt, że mamy do nich dostęp bez ograniczeń. System umiejętności też jakoś bardziej przypadł mi do gustu w przypadku DOTA.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 26 razy
Podziękowania: 22 razy
Kontakt:

Ze dwa lata temu byłem zadurzony w LoL-u, ale niestety po zmianie kompa nie udawało mi się przebrnąć procesu aktualizacji (sic!) gry. Po kilkunastu próbach zakończonych fiaskiem całkowicie porzuciłem nadzieje na powrót do tytułu i sięgnąłem po DotA, którą błyskawicznie wywaliłem z dysku. Nie przypominała MOBA, jaką pokochałem. Teraz, wraz z betą Infinite Crisis wróciłem do gatunku i z testowania wspomnianej produkcji jestem niesamowicie zadowolony. Gra przynosi mi tyle frajdy, ile zapewniał mi niegdyś LoL.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0

Moim zdaniem lepsza jest Dota 2(chociaż w LOL niegrałem),bo gra jest bardziej dynamiczna,lepszy balans postaci(herosów)i ci co płacą jak i nie mają równe szane.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Według mnie Dota wygrywa pod każdym względem :) Graficznie lepsze, posiom trudności większy, e-sportowo bardziej widowiskowo.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Polski Ziomal pisze: Moim zdaniem lepsza jest Dota 2(chociaż w LOL niegrałem)
Aha :)

PS Obie te gry ssą.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

w docie mnie irytuje że możesz być dobrym graczem jak reszta przeciętna to niema szans i tak :P
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

dota trudniejsza, dota ma więcej mechanik do zrozumienia, dota ma wiele counter picków, które naprawdę dużo znaczą (dlatego banuje się aż po 10 hero), bardziej taktyczna, wiele herosów pozwala na kontrole kilku własnych kopii/dodatkowych creepów czego nauczenia się jest dość trudne. przecież te wszystkie moby opierają się na herosach które w docie są wyjątkowe a w lolu jest widocznych kilka schematów robienia championów np q-wzmociony kolejny atak w-stun lub inne cc e-doskok/dash ulti- aoe damage nuke
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

http://www.youtube.com/watch?v=-Xj0gkjZzVo

Wspaniały filmik dla założyciela tego tematu. I w sumie całej reszty też.
Awatar użytkownika
Administrator
Discord: remike#9022
Podziękował: 576 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Jerry pisze: http://www.youtube.com/watch?v=-Xj0gkjZzVo

Wspaniały filmik dla założyciela tego tematu. I w sumie całej reszty też.
Niby racja, trafne argumenty itd, ale przecież i tak każdy wie, że LOL jest lepszy... :roll:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

@up dlaczego twierdzisz, że lol jest lepszy? Masz jakieś porównanie?
ODPOWIEDZ