Pomysł z filtrem ukrywającym crap wydaję się być przyzwoity. Filtr taki domyślnie powinien być włączony i tylko jeśli komuś naprawdę zależy, żeby zobaczyć listę syfogierek, filtr sobie wyłączy. Argument, że może taki filtr wyłączyć "przez przypadek" jest bezesensowny - to już traktowanie ludzi jak idiotów. Punktów reputacji za handel takim dziadostwem też raczej nie widzę.
Jeśli o mnie chodzi, gry takie można po prostu zbanować, świat na tym nic nie straci, bazar zyska na jakości... ale ktoś słusznie zauważył, zawsze ktoś na forum dziabie darmowe klucze - znaczy - komuś na tym zależy.
W kwestii gier, które gdzieś tam kiedyś były darmowe, ale aktualnie nie są - chyba raczej powinny zostać. Sam chętnie przytuliłbym Syberie, bo przegapiłem, któs mógł się nie załapać na The Crew itd. Jeśli nie ma perspektyw, że za tydzień/miesiąc gra wejdzie już na zawsze do darmowego obiegu, czemu by tym nie handlować.
Osobną kwestią są oferty na gry darmowe AKTUALNIE. Sprzedawanie czegoś, co wydawca rozdaje za darmo, to już wyższy kaliber cwaniactwa i działa mocno na nerwy. I nie przekona mnie argument Ufolca o kartach, gry wciąż służą do grania i może naprawdę mało jeszcze widziałem, ale wydawanie np. 5 zł., za coś co dwoma kliknięciami można mieć legalnie i za darmo, to już wyższy poziom abstrakcji. Nawet jeśli znalazłoby się paru takich wesołków, to może jednak niekoniecznie miejsce dla nich jest na Bazarze, na którym oferta powinna być atrakcyjna. Sami dbamy o jakość.
Lista kluczy o zerowej wartości do zbanowania na Bazarze
- Discord: remike#9022
- Podziękował: 576 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
Nie omijam wzrokiem, tylko się zastanawiam i dopytuję programistów o trudności techniczne. Zrobiłem ankietę: moje rozwiązanie vs. twoje rozwiązanie połączone z pomysłem baranicy.Ufolec pisze: Pisałem już o tym parokrotnie, ale remike wydaje mi się, że starasz się omijać wzrokiem wyraźne sygnały o tym, aby gry niskowartościowe były DOMYŚLNIE ukryte dla przeglądających Bazar. Dopiero wyłącznie tego filtru pokazywałoby takie gry i to byłoby przejrzyste dla użytkownika. Nawet jeśli chcesz, to mógłbyś dodać komunikat/ostrzeżenie jak te które pojawiają się w innych miejscach.
Zapraszam do głosowania: viewtopic.php?f=52&t=16663
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
Rzeszow pisze:Bo to chodzi o sztuczne nabijanie reputacji np.: tak jak tutaj: https://bazar.lowcygier.pl/user/Devilkan/traders?page=2
Gościu ma prawie 2 strony transakcji z jednym userem w ciągu prawie jednej godziny. Przecież to nie możliwe. I tak teraz wszyscy nabijają sobie reputację.
Ty jesteś sztucznym nabitym postem, jak nie masz pojęcia o czym mówisz to sie nie wypowiadaj, a na pewno nie podcieraj moją osobą swojego ego. Transakcję były przeprowadzone w normalny uczciwy sposób, nie były to lipne klucze itd. A to, że wszystkie gry wystawił na bazarek, nie jest przestępstwem. Mało to userów ma gier na listach w setkach pozycji? Poza tym w końcu do tego dużego zakupu doszło dzięki bazarkowi, bo tam można się dogadać i zapytać, czy może masz jakieś inne gry co by mnie zainteresowały.
A co to jest fikcyjna transakcja? Jak ktoś będzie odsprzedawać sobie w kółko prawdziwy klucz do "normalnej" gry między mainem i altem to jest ok, czy nie? Bo nie odniosłeś się do konceptu ograniczenia odsprzedaży.remike pisze: Są osoby, które kupują po kilkadziesiąt gier bundlowych od drugiej osoby i są to prawdziwe transakcje, gdzie wysyłany jest prawdziwy klucz (sprawdzam). Nie ma powodu, aby aby ograniczać takim osobom możliwość otrzymania +repa. Dla mnie to jest normalne korzystanie z Bazaru.
Za fikcyjne transakcje od razu banuję.
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 7 razy
- Kontakt:
trochę prowokacyjnie zapytam - a co sądzicie o możliwości odsprzedaży gry Faeria? Gra ma bardzo rozbudowaną przeszłość, w tej chwili jest Free2Play na Early Access, można w nią więc zagrać za darmo, zatem wg niektórych pomysłów sprzedaż klucza na tę grę powinna być zakazana. Dawniej, gra była oferowana za 9,99€. Była promocja -30% na zakup. Była też oferowana w ramach darmowego weekendu, podczas gdy normalnie była płatna. Gra była też w bundlu, brała udział w akcjach charytatywnych, więc była również w (chyba) niewielkim nakładzie rozdawana. Twórcy gry dla osób, które grę nabyły za gotówkę, albo dostały w ramach jakichś wcześniejszych akcji, mają poszerzoną zawartość dostępną w grze względem tych, którzy aktywują ją jako darmową (jak wspomniałem w tej chwili jest free2play), co jest licencją typu 'Free on Demand'. Jeśli ktoś uzyskanego klucza do tej gry nie wykorzystał do tego czasu, to wciąż przy jego aktywacji otrzyma także niewidoczny w sklepie pakiet dodatkowej zawartości. Może taki klucz użyć, albo odpsrzedać. Wg tego co sprawdzałem, to klucz taki 'chodzi' po kilkadziesiąt złotych, więc niemało jak na 'darmową grę', a jednak wciąż są ŚWIADOMI kupujący, którzy chcą grę kupić, a nie aktywować ograniczonego 'Free on Demand'
Gra póki co nie oferuje raczej kart za czas spędzony w grze, ale z całą pewnością jeśli takie karty zostaną dodane to uzyskać je będą mogły jedynie osoby, które grę aktywowały w inny sposób niż 'Free on Demand' 

Imho Ufolec jest to odstępstwo od reguły. Jeśli za pieniądze można zakupić dodatkową zawartość do gry, to jest to wartość dodana i wymierna, przeliczalna na pieniądze. Nijak się to ma do sprzedawania DOKŁADNIE takiej samej gry, jaką można dostać za darmo gdzie indziej.
- Kontakt:
@Maczeta - czy zatem 'karty kolekcjonerskie' które wyskakują z czasem grania w grę którą się aktywowało z klucza/gifta mają swoją wartość, wymierną i przeliczalną, no mają
zatem wygląda na to, że takie gry, mimo że wyświetlane jako darmowe, również w moim mniemaniu nie powinny by zakazane
Klucze do gry Faeria też wyraźnie nie mówią, że gracze otrzymają jakąś dodatkową zawartość. Mało tego, dla przeciętnego potencjalnego kupującego nawet taka dodatkowa zawartość w wielu przypadkach nie jest nawet widoczna w sklepie Steam (można ją wybadać przez SteamDB.info), więc dla większości gra z klucza czy gra aktywowana za darmo na steam to będzie jedno i to samo i będą narzekać, że "olaboga! gra jest darmowa a ktoś gifta oferuje za 15 złotych!"

Klucze do gry Faeria też wyraźnie nie mówią, że gracze otrzymają jakąś dodatkową zawartość. Mało tego, dla przeciętnego potencjalnego kupującego nawet taka dodatkowa zawartość w wielu przypadkach nie jest nawet widoczna w sklepie Steam (można ją wybadać przez SteamDB.info), więc dla większości gra z klucza czy gra aktywowana za darmo na steam to będzie jedno i to samo i będą narzekać, że "olaboga! gra jest darmowa a ktoś gifta oferuje za 15 złotych!"

Ufolec, mam wrażenie, że w kilku wątkach rozmawiamy o tym samym
Jak już mówiłem wcześniej, mi się w głowie nie mieści, że ktoś może chcieć zapłacić realnym pieniądzem za to, żeby mu jakieś karty wyskakiwały, co nawet z samym graniem ma niewiele wspólnego. Ale nie chcę zgrywać totalnego ignoranta, jeśli ktoś chce za to świadomie płacić, niech płaci. W moim interesie jest tylko, żeby ten Bazar nie skończył jak wyprzedaże na steamie, gdzie trzeba 30 razy liste przewinąć, żeby się do czegokolwiek normalnego dokopać. Jest to krzywdzące dla mnie, bo zniechęcony po prostu przestanę szukać i nie kupie niczego fajnego, ale przede wszystkim uderza to w ludzi, którzy sprzedają atrakcyjny towar, ale mało komu udaje się do tego przebić. Filtr jest tu jakimś kompromisem. Ale jeśli moderzy zdecydują się na bany, płakał za tym nie będę.

Jak już mówiłem wcześniej, mi się w głowie nie mieści, że ktoś może chcieć zapłacić realnym pieniądzem za to, żeby mu jakieś karty wyskakiwały, co nawet z samym graniem ma niewiele wspólnego. Ale nie chcę zgrywać totalnego ignoranta, jeśli ktoś chce za to świadomie płacić, niech płaci. W moim interesie jest tylko, żeby ten Bazar nie skończył jak wyprzedaże na steamie, gdzie trzeba 30 razy liste przewinąć, żeby się do czegokolwiek normalnego dokopać. Jest to krzywdzące dla mnie, bo zniechęcony po prostu przestanę szukać i nie kupie niczego fajnego, ale przede wszystkim uderza to w ludzi, którzy sprzedają atrakcyjny towar, ale mało komu udaje się do tego przebić. Filtr jest tu jakimś kompromisem. Ale jeśli moderzy zdecydują się na bany, płakał za tym nie będę.
- Podziękował: 298 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
Będzie filtrowanie według wiszlisty to nie będziesz musiał się przekopywać przez syf. Zresztą na Steamie możesz zrobić podobnie.Maczeta pisze: Ufolec, mam wrażenie, że w kilku wątkach rozmawiamy o tym samym![]()
- Podziękował: 50 razy
- Podziękowania: 78 razy
- Kontakt:
@remikeremike pisze:Są osoby, które kupują po kilkadziesiąt gier bundlowych od drugiej osoby i są to prawdziwe transakcje, gdzie wysyłany jest prawdziwy klucz (sprawdzam). Nie ma powodu, aby aby ograniczać takim osobom możliwość otrzymania +repa. Dla mnie to jest normalne korzystanie z Bazaru.Makonde pisze:Jeden punkt na miesiąc to przesada, ale jedna na dzień + ograniczenie na odsprzedaż (tytuł kupiony na bazarze można wystawić np. dopiero za miesiąc) powinno ograniczyć kółka wzajemnej adoracji. w chwili obecnej system reputacji pokazuje kto miał więcej czasu klikać sobie "zakupy" na altach.
Za fikcyjne transakcje od razu banuję.
Problemem są tylko i wyłącznie prawdziwe transakcje z darmowym szajsem z Gleama. Bo tam nabijanie repa jest sztuczne, obracany jest towar dostępny za darmo dla wszystkich i nie ma żadnego punktu regulaminu, który by to ukrócał.
Tak z ciekawości, jak sprawdzasz czy przesyłane klucze są prawdziwe? Bo przejrzałem regulamin i nie widzę tam zapisu o konieczności aktywacji takiego klucza (przed wystawieniem komentarza). Ok, może to mało rozsądne, ale jednak jest sporo userów, których kojarzę na forum i mógłbym raczej w ciemno komentarz wystawić a klucz na przykład kupić z zamiarem zrobienia giba. No i jak teraz sprawdzisz taki klucz, to w teorii możesz go aktywować. Może to takie gdybanie, ale w teorii możliwe. Co wtedy? Podmienisz klucz na działający ?

- Kontakt:
uhh, no właśnie.. ja też kupuję gry i wklepuję je do SteamGifts na give-a-way'e, czasem mija od kilku godzin do czasu aż skończy się give-a-way i ktoś klucz użyje, a czasem nawet kilka/naście dni.. Ja też mam w wielu przypadkach zaufanie do wielu osób, ale do osób trzecich tzn spoza handlu czy też wymiany już takiej ufności mieć nie można..boskiapollo pisze: @remike
Tak z ciekawości, jak sprawdzasz czy przesyłane klucze są prawdziwe? Bo przejrzałem regulamin i nie widzę tam zapisu o konieczności aktywacji takiego klucza (przed wystawieniem komentarza). Ok, może to mało rozsądne, ale jednak jest sporo userów, których kojarzę na forum i mógłbym raczej w ciemno komentarz wystawić a klucz na przykład kupić z zamiarem zrobienia giba. No i jak teraz sprawdzisz taki klucz, to w teorii możesz go aktywować. Może to takie gdybanie, ale w teorii możliwe. Co wtedy? Podmienisz klucz na działający ?

- Podziękował: 0
- Podziękowania: 5 razy
- Kontakt:
No Ty masz "po 50", a ja większości z nich nie mam. Jeżeli ktoś chce to sprzedawać/kupować, to po kiego grzyba te obostrzenia? Jest popyt, jest podaż, jest rynek...Rzeszow pisze: Tutaj lista wszystkich:
https://www.steamgifts.com/discussion/p ... ist-inside
Tutaj gry których ja mam po 50 sztuk czyli były bardzo często rozdawane.Spoiler:pokaż
Moim zdaniem powinno zostać tak jak jest.
- Podziękowania: 5 razy
- Kontakt:
A co jest nieuczciwego w sprzedaży przedmiotu osobie, która chce go nabyć?
Co do nabijania, ktoś będzie chciał, to odwali kilka "zmyślonych" transakcji i też nabije. Z resztą, jeżeli jeden sprzedał, drugi kupił, to gdzie tu nabijanie? Ot zwykła transakcja.
A jeżeli ktoś nie wie, jak zdobyć daną grę za darmo (albo nie chce mu się bawić w jej zdobywanie) i jedyną opcją jej pozyskania jest jej kupno? Nie kupi tu, to kupi na allegro.
No i kolejna kwestia. Jak sprzedasz klucze do dodatkowej zawartości w grach f2p skoro nie będzie ich na liście. Sam kupiłem kiedyś klucz na golda do Total War Battles: Kingdom, czy też kodzik na skrzynki do Robocrafta.
Moim zdaniem zostawić tak jak jest.
Według mnie gry typu Euro Truck Simulator 2 , Limbo czy inne bardziej znane tytuły zostawić bo niektórzy mogli ich nie dostać za darmo bo np. wtedy ich nie było czy tym podobne .
Zbanował bym tylko gry które były po kilka razy darmowe
Zbanował bym tylko gry które były po kilka razy darmowe
- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Jeśli jest taka możliwość to jest to lepsza opcja niż banowanie na stałe bo wiele jest takich osób, które nie siedzą cały czas na Łowcach i wiele rozdawnictw je omija albo wolą wydać te 50 gr niż klikać w jakieś zadania. Mnie razi nie wystawianie darmówek tylko wystawianie ich w horrendalnych cenach. Oznaczanie ich na forum znacznikiem FREE lub banowanie w momencie gdy są darmowe myślę że rozwiązało by sprawę darmówek w cenach np. 5 zł.