Dodatkowy styl strony.

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcygier.pl
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 25 razy

remike pisze: To bardziej uwaga do Lesz3a, niż do ciebie Grabka, ale dość średnio podoba mi się ten styl nocny. Jest mocno przegięty. Tak jakby autor postawił sobie za cel, aby wszystko zrobić w trzykolorowej palecie - biały, szary i czarny.

- dlaczego nagłówek strony jest szary? Co było złego w zielono-niebieskim?
- dlaczego wszystkie linki są jasnoszare? Co było złego w niebieskich? Ciężko teraz odróżnić, co jest linkiem, a co zwykłym tekstem

Popatrzcie sobie na ciemny styl na Polygamii - http://polygamia.pl/. Menu jest pomarańczowe - nie szare. Linki są pomarańczowe - nie szare. To, że styl jest ciemny nie oznacza, że cała strona musi być czarno-biała... Elementy interaktywne muszą być od razu widoczne i odróżniać się od statycznych. To jest podstawa dobrego UX.

Oprócz tego, przydałoby się kilka poprawek, ale zgłoszę je dopiero gdy faktycznie ten styl będzie praktyczny.
Oni chcieli się przygotować do żałoby narodowej xdd.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 65 razy
Podziękowania: 40 razy

Mi się nie podoba pomarańcz, daje po oczach. Grabka zrobił prosty i elegancki ciemny styl, mnie to urządza. :trollface:
Idź swoją drogą, nie kopiuj od innych. Sam wyznaczaj standardy, bądź standardem. :dziadek:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Mi to co zrobili koledzy bardzo sie podoba i uzywam na codzien. Juz nie bardzo widze powrot do poprzedniego. Liczba instalacji nie powala moze, bo raptem 50 sumujac oba, ale oznacza to, ze jakies zainteresowanie jest.
@remike - ja bym w stylu nocnym w ogole z niebieskiego zrezygnowal, w tym z tych przyciskow, bo za bardzo sie to wyroznia. Pozostalbym przy czerni i odcieniasz szarego.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

remike pisze: To bardziej uwaga do Lesz3a, niż do ciebie Grabka, ale dość średnio podoba mi się ten styl nocny. Jest mocno przegięty. Tak jakby autor postawił sobie za cel, aby wszystko zrobić w trzykolorowej palecie - biały, szary i czarny.

- dlaczego nagłówek strony jest szary? Co było złego w zielono-niebieskim?
- dlaczego wszystkie linki są jasnoszare? Co było złego w niebieskich? Ciężko teraz odróżnić, co jest linkiem, a co zwykłym tekstem

Popatrzcie sobie na ciemny styl na Polygamii - http://polygamia.pl/. Menu jest pomarańczowe - nie szare. Linki są pomarańczowe - nie szare. To, że styl jest ciemny nie oznacza, że cała strona musi być czarno-biała... Elementy interaktywne muszą być od razu widoczne i odróżniać się od statycznych. To jest podstawa dobrego UX.

Oprócz tego, przydałoby się kilka poprawek, ale zgłoszę je dopiero gdy faktycznie ten styl będzie praktyczny.
Wiesz, wszystko jest do zrobienia. Nawet myślę, że ustawienie gdzieś guziczka, który ustawiałby kolor akcentów jest do wykonania.
Jeżeli Wy jako administracja będziecie skłonni zaimplementować styl w kod strony to ja z wielką przyjemnością zajmę się edycją stylu włącznie z wyborem akcentu. Myślę, że wykonanie takiego kodu od podstaw też nie byłoby problemem, bo w sumie ostatnio mam zajawkę na takie edycje. ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Mi jedyne co przeszkadza w tym ciemnym motywie to to, że przyciski są niebieskie (co pasuje jak kwiatek do kożucha, kolorem pasującym do czarnego jest pomarańcz lub jasna zieleń - dlatego Polygamia dobrze wygląda w nocnej wersji. Niebieski pasuje do białego tła i do niczego więcej) oraz nie ma separatorów pomiędzy postami.

Linki mogłyby być całe niebieskie - wyraźny wskaźnik hiperłącz. A proce oznaczające nowe posty pomarańczowe.
Awatar użytkownika
Administrator
Discord: remike#9022
Podziękował: 576 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Ja się nie upieram, że linki muszą być niebieskie. Mogą być seledynowe - toż to drugi kolor z naszego gradientu.

Nie może być jednak tak, że mamy
- biały dla nagłówków (klikalne) i niepogrubionego tekstu bez linków tekstu (nieklikalne)
- Kolor zwykłego tekstu taki sam jak klikalnych elementów z metaopisu
- kolor linków taki sam jak np. nieklikalnego słówka "Aktualizacja"
- jeszcze inny szary dla cen
- kolejne odcienie szarego dla wszystkich powyższych elementów jeśli news jest wygaszony
- szare nagłówki (belki) widgetów w sidebarze (nieklikalne)
- inny odcień szarego dla zwykłego tekstu w sidebarze i inny w newsach
itd

Tak jakby ktoś sobie postawił za cel, że skoro ma być tryb "nocny" to wszystko ma być na szaro i w 10 różnych odcieniach szarego pokoloruje stronę.

Obrazek
Ten przykład idealnie ilustruje kompletny chaos jaki zapanował. Kto na pierwszy rzut oka stwierdzi, co tu jest klikalne? Odpowiedź brzmi:
- Aktualizacja - nie
- Gnoll - tak
- Podarunek (...) - tak
- betatesterów - nie
- Bazaru - tak

Wydaje mi się, że na tym etapie nie ma sensu drążyć tego projektu ze strony administracji. Mam nadzieję, że w wersji ŁG 3.0 uporządkujemy zwykły jasny layout tak, żeby kolorystyka była spójna, a interaktywne elementy zawsze wyglądały tak samo. Powinno to wówczas ułatwić zrobienie odwróconej kolorami, ciemnej wersji.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Na szybko podmieniłem kolory linków. Teraz zdecydowanie lepiej jest to widocznie.

Jeżeli chodzi o kolor akcentu to pomyślę nad tym jutro, gdy znajdę chwilę.

Możecie zaktualizować styl. ; )
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

Mogę tylko powiedzieć: DZIĘKI !!!
Tego mi strasznie brakowało.

..:: PzD ::..

P.S.
Jak mozna.
Na czarnym tle te obrazki i białe napisy są strasznie mocno "świecące".
Tu są w jakiś sposób złagodzone, podświetlają się dopiero po najechaniu kursorem.
https://userstyles.org/styles/31267/glo ... ng-to-dark
Może rozwiązanie się spodoba. Sam styl ciut nie wygląda na łowcach ale chodzi o samo "przyćmienie" białości.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Okay. A więc podsumowując:

Stworzyłem od nowa styl. :D

https://userstyles.org/styles/137109/nocny-owca-gier

Zdaje mi się, że objąłem nim wszystko, co tylko możliwe na stronie, ale mogłem coś przeoczyć. Są rzeczy, które są tak błahe, że nie spędzałem nad nimi wiele czasu (patrz możliwość wyboru strony w 'skocz do: ' na dole ekranu. Tam po wejściu nie jest fantastycznie, ale zgaduję, że mało osób z tego korzysta.

Jeżeli coś przeoczyłem to proszę bardzo o informacje.
Oczywiście jestem otwarty na propozycje zmian. ;)

Zdaje mi się, że wziąłem wszystkie powyższe propozycje oraz błędy pod uwagę, ale mogłem coś przeoczyć. :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Nie chce byc wredny, ale poprzednia wersja byla jakos duzo bardziej czytelna. Cos mocno namieszalo sie z wielkoscia strony. Teraz powiekszenie 100% na ekranie 1080p jest mikroskopijne. 125% mialem ustawione i obejmowalo caly ekran, a teraz jest takie o. Obrysy tez jakies dziwne porobiles.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Nie chce byc wredny, ale poprzednia wersja byla jakos duzo bardziej czytelna. Cos mocno namieszalo sie z wielkoscia strony. Teraz powiekszenie 100% na ekranie 1080p jest mikroskopijne. 125% mialem ustawione i obejmowalo caly ekran, a teraz jest takie o. Obrysy tez jakies dziwne porobiles.

Niemożliwe, bo nic nie zmieniałem w wielkości fontów. Możesz sobie zobaczyć to w kodzie. ;) A obrysy to kwestia indywidualna oczywiście. :)

Jeżeli chodzi o obrysy to wystarczy, że usuniesz linijki z tekstem:

Kod: Zaznacz cały

border:
i będą standardowe obrysy - o ile jakieś były. Albo po prostu zmienisz wartości px na 0. : )
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Ok, moze cos mi sie pomerdalo. Teraz widze, ze mialem naraz nocnego lowce i nocnego lowce gier aktywnego na tym komputerze. Widac tylko w pracy ustawilem prawidlowo. Albo stylish swiruje. Ale na forum po napisaniu posta jego tytul jest na czarno. A w kazdym zwyklym poscie tekst przez i data i godzina tez na czarno. Nie widac tego.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Faktycznie, poprawiłem kolor daty wpisu.
Zmieniłem także ten kolor nowego wpisu.

Jest on teraz biały. Otóż jest to wskazanie na post do którego mamy linka. ;) Poklikaj sobie posty to zobaczysz, że się zmienia kolor wtedy.

v1:
1. Poprawiono widoczność daty i godziny postów.
2. Zmniejszono rozmiar obramowania postów i wpisów na głównej stronie.
3. Zmieniono kolor wpisu na forum do którego mamy bezpośredniego linka.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Nawet działa. A czemu moj nick jest czarny? :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

keiran pisze: Nawet działa. A czemu moj nick jest czarny? :)
Bo masz ustawione we właściwościach zasłużonych jako główny klub ;p

Ogólnie wersja 2 jest bardziej czytelna niż pierwsza, jedynie czerwone linki przy nieprzeczytanych działach na forum wyglądają dziwnie. Lepsze by były zielone.

I dlaczego przy klikaniu na linki pojawia się taka czarna obwódka? Nie ma tego ani na stronie bez motywu, ani w pierwszej wersji nocnej strony.

Obrazek
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

MSKOTOR pisze: I dlaczego przy klikaniu na linki pojawia się taka czarna obwódka? Nie ma tego ani na stronie bez motywu, ani w pierwszej wersji nocnej strony.

Obrazek
Szczerze powiedziawszy - nie wiem. :D
Nie pisałem niczego takiego. :P

Faktycznie, zielone linki mogą się lepiej prezentować.

Przyjrzę się temu jak będę w domu.

EDIT:
Faktycznie, zielony lepiej wygląda na nieprzeczytanych. Poprawiłem.
Ramki żadnej nie zaobserwowałem. ;)
Lui
Awatar użytkownika
Lui
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Zmieniłbym kolor header'a h2. Przykładowo w przeglądzie ofert przedpremierowych, bardzo słabo widoczne są nagłówki mówiące o PC - Wersja Pudełkowa czy też PC - Wersja cyfrowa itp.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Lui pisze: Zmieniłbym kolor header'a h2. Przykładowo w przeglądzie ofert przedpremierowych, bardzo słabo widoczne są nagłówki mówiące o PC - Wersja Pudełkowa czy też PC - Wersja cyfrowa itp.
Zaktualizowałem, tera nie powinno być problemu z rozróżnieniem konsoli.
Lui
Awatar użytkownika
Lui
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Nie wiem czy wszystkim będzie odpowiadać to podkreślenie tekstu :D Ale fakt, teraz widoczne są te nagłówki, nie zlewają się tak z tłem :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Podkreślenie to chyba najmniejszy problem. Ważne by się wyróżniało według mnie. Samo pogrubienie nie dawało tego efektu.
ODPOWIEDZ