Oprawa muzyczna gier - soundtrack

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Mafia 2, ach ten zbiór piosenek, z lat 50. To właśnie muzyka sprawia, że świat gry staje się jeszcze bardziej realny. Druga misja, Empire Bay, zasypane śniegiem, a z radia wydobywa się dźwięk piosenki Let it snow, coś pięknego :).
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Według mnie najlepsze soundtracki mają:
Painkiller 1 z dodatkiem- ma według mnie świetną muzykę, wspomniany Lenigrad też mi się podobał i wcale mnie nie denerwował a wręcz przeciwnie, dzięki muzyce ta mapka nabrała klimatu :)

Mass Effect trylogia- Muzycznie są po prostu rewelacyjne, nie będę się tu rozpisywał bo chyba nie warto, każdy zna, każdy słyszał ;)

Heroes Of Might And Magic 5- super soundtrack, szczególnie spodobał mi się utwór miasta Imperium. Dodaje niezwykłego klimatu tej i tak już bardzo dobrej grze.

Advent Rising- aż żal patrzeć, że nikt jej tu nie wymienił a to perełka wśród gier :( Cudowny soundtrack który po prostu odsłuchać trzeba, piękne kawałki (chór) dodające niesamowitego klimatu grze. Pobrałem soundtrack (jest za darmo do pobrania) i cały czas go słucham, polecam!
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 2Unb-w_iln

Mars War Logs- również bardzo klimatyczny soundtrack, szczególnie spodobał mi się utwór w menu i "Last Stand", jest za darmo do pobrania więc polecam kto nie miał :)

Bound By Flame- Świetny, klimatyczny chór, to co lubię ;)

Payday 1 i 2- kapitalny soundtrack zagrzewający do walki i podnoszący adrenalinę wtedy gdy trzeba :)

SWAT 4 z dodatkiem- To było dla mnie totalnym zaskoczeniem, że ta gra będzie miała tak dobrą muzykę. Spodziewałem się raczej jej brak a tu proszę :)

The Punisher (2005)- Po prostu cudo! Idealne oddanie klimatu gry w muzyce oraz osobowości Franka Castle!

NARC- Mnóstwo świetnych kawałków :)

True Crime seria- Jak wyżej + kapitalna muzyka skomponowana przez twórców :)

Scrapland- Pasująca do klimatów robotów, kawał świetnie zrobionej muzyki :)

Breed- Szybka i podnosząca adrenalinę, dokładnie to czego oczekuję po muzyce z FPS-a

Total Overdose- Mnóstwo świetnych piosenek i świetne kawałki od twórców. W dodatku ciekawy patent by muzyka przyśpieszała wtedy gdy gracz zacznie trzaskać kombossy :)

Starmageddon 2- Szybka... ciężko coś więcej o niej napisać bo to w końcu muzyka do prostej strzelanki "latadełka", ale muzyka dodawała fajnego klimatu :)

GTA Vice City- Mnóstwo świetnych, klasycznych kawałków!

Mafia seria- Idealne odwzorowanie klimatu!

Devil May Cry 4- tu w sumie tylko jedna piosenka zapadła mi w głowę... ale za to jaka! Devil May Cry podczas walki nieźle podnosiło adrenalinę, kapitalna piosenka! :)

Bionic Commando (2009)- Bardzo fajne nawiązanie do klasycznego BIonic Commando + wiele nowych kawałków. Charakterystyczna muzyka naprawdę wpada w ucho!

Syberia- Muzyka która w współpracy z lokacjami dodała grze niezapomnianego klimatu :)

Sacrafice- Utwory które zapadły mi w pamięci od dzieciństwa... z chęcią dorwałbym soundtrack na płycie :)

Dragon Commander- Chyba najnowsza z wszystkich zamieszczonych tu gier ale uważam, że zasłużyła na to miejsce, muzyka była dobrana niesamowicie do klimatu gry oraz do tego co się dzieje na ekranie.

MX vs ATV Unleashed- Mnóstwo naprawdę super utworów!

Alice Madness Returns- nie przeszedłem jeszcze całej gry bo dopiero zacząłem ale muzycznie to ona potrafi wbić się w głowę. Utwór z menu głównego cały czas gdzieś tam po głowie lata ;)

Tony Hawk's Pro Skater 4- Według mnie najlepszy soundtrack z wszystkich "Tonych", piosenki wpadły mi w ucho i praktycznie nigdy nie przełączałem ich :P

Saints Row 2- Kawał świetnego soundtracku, i mimo iż żadna piosenka nie została nagrana specjalnie dla gry (prócz tej od Tede) to niektóre mocno przywiązałem do tej gry i już na zawsze będą mi się z nią kojarzyły ;) Jeden z najlepszych soundtracków z wszystkich gier!
PS: Ta od Tede też swoją drogą fajna :)

Saints Row 3- Tutaj było już zdecydowanie gorzej niż w SR 3 bo zaledwie kilka piosenek wpadło mi w ucho... ale za to jakich! Ta ostatnia misja z ratowaniem dziewczyn... mniam ;) Niestety żadna nie kojarzy mi się już stricte z SR 3.

Seria Batman Arkham- Iście Batmański soundtrack, więcej mówić nie trzeba ;)

Gry z Spider Manem- Chyba nie potrafię wymienić żadnej gry z człowiekiem pająkiem która miała by słaby soundtrack, ten zawsze stał na wysokim poziomie i większość z nich pamiętam do dziś potrafiąc dopasować muzykę do każdej z części, to o czymś świadczy :P

Shade Gniew Aniołów- Co by nie powiedzieć... muzycznie to ta gra była naprawdę świetna ;)

Remember Me- Gdy pierwszy raz usłyszałem tej muzyki powiedziałem "bleee" ale potem, gdy poczułem klimat gry soundtrack niesamowicie mi się spodobał :)

Kroniki Riddicka- Głównie jeden motyw przerabiany przez całą grę, ale za to jaki!

Seria Legacy Of Kain- Wszystkie części miały świetną, klimatyczną muzykę :)

GUN- Pierwsza naprawdę udana gra na Dzikim Zachodzie, soundtrack również jej dorównał :)

Call Of Juarez seria- Udało im się zatrzymać klimat westernu!

Spec Ops The Line

Scarface- Chyba największa ilość piosenek z wszystkich tu gier w dodatku świetnych+ muzyka od autorów gry. Muzycznie to ta gra jest naprawdę bogata w dobrodziejstwa :)

Darkness 2- muzyka oddaje lekko chory klimat gry a to akurat dobrze :)

Vampire Masquerade Bloodlines- mnóstwo soundtracku niestety wycięto i warto odsłuchać go osobno bo jest po prostu niesamowity!

Of Orcs And Men- Cyanide w końcu udało się zrobić świetny soundtrack (no chyba, że to goście od Spiders robili bo to też możliwe ;)).

Beyond Good And Evil- Jak mogłem zapomnieć... ;)

Burnot Paradise- najlepsza samochodówka ma też i najlepszy soundtrack ;)

Test Drive 6- również kawał świetnych piosenek, jedna z moich pierwszych samochodówek więc pamiętam dość dobrze :)

King's Bounty Legenda- szczególnie utwór z lasu elfów który nuciłem jeszcze długo po zakończeniu gry!

I to chyba tyle, dużo tego ale to i dobrze ;)
Nie wymieniałem gier z NESA ani tych korzystających z filmowej muzyki (Wanted, Transformers) bo nie widziałem w tym większego sensu. Nie wymieniałem też gier takich jak Far Cry 3 z dodatkiem i Outcast bo je wymienili inni.
Awatar użytkownika
Łowca

Najbardziej podobał mi się soundtrack w pierwszym Wiedzminie, gram w dwójkę i jakoś słabowato. A poza tym świetny soundtrack ma Flatout 2
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

2 utwory które na stałe zagościły na mojej playliście do grania, a których chyba tutaj nie widziałem :P
z Metro last light
https://www.youtube.com/watch?v=A1sT8ZdHzDY

z The last of us
https://www.youtube.com/watch?v=Y97u-U0nvJM
Awatar użytkownika
Łowca

Przypomniał mi się jeden z moich ulubionych kawałków z Hotline Miami:
https://www.youtube.com/watch?v=SNE2oCZH_4k
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Mnie osobiście dziś zmiażdżył najnowszy remaster soundtracka do Dooma.

Cały album do odsłuchania tutaj: https://elguitartom.bandcamp.com/album/ ... remastered
Jak ktoś chce kupić to 15$.

Jest moc!

Fajnie jakby dodali do brutal Doomav20 :)
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

@kokodzambo: dobry album :tak:
Awatar użytkownika
Łowca

Mi bardzo spodobał się 1 utwór z The Incredible Adventures of Van Helsing II zatytułowany "Resistance"
https://www.youtube.com/watch?v=dFca-k9CPN4
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

Super soundtrack z Dungeon of the Endless (polecam) Sama gra też warta zakupu i zagrania.
by FlybyNo

http://gameaudiofactory.bandcamp.com/al ... soundtrack
Można zakupić za 0$ o ile wiem.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

Nikt chyba jeszcze nie wspominał o soundtracku z dość starej i nie do końca docenionej strategii Kroniki Czarnego Księżyca (Black Moon Chronicles)
https://www.youtube.com/watch?v=iphAdkx ... CE7906D837
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 27 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

warhameron pisze: Super soundtrack z Dungeon of the Endless (polecam) Sama gra też warta zakupu i zagrania.
by FlybyNo

http://gameaudiofactory.bandcamp.com/al ... soundtrack
Można zakupić za 0$ o ile wiem.
Wszystkie gry z serii Endless od Amplitude mają świetny soundtrack. Ostatnio non stop ich słucham.
Awatar użytkownika
Łowca

Mi bardzo podszedł soundtrack z NFS: Most Wanted z 2005 roku
https://www.youtube.com/watch?v=zK5Dw7j1QZM
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ostatnio zasłuchuję się w soundtracku z mojej ukochanej gry pacholęctwa - Arcanum.
https://www.youtube.com/watch?v=y3JtaNaaG_w
Kwartet smyczkowy robi robotę.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Moim zdaniem warty przesłuchania jest soundtrack Shadow of the Collosus. Pełna emocji oprawa dźwiękowa zawiera zarówno spokojne i klimatyczne utwory jak i dynamiczne i pełne rozmachu kompozycje tworzące tło dla starć z gigantycznymi przeciwnikami.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 14 razy
Podziękowania: 53 razy
Kontakt:

Ja polece soundtrack z life is strange oraz z tomb raidera
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 44 razy
Kontakt:

Soundtracki z EU4 np

Czy pojawiające się w czasie świąt motywy z CK 2 kopią tyłek

Generalnie sountracki ze strategii Paradoxu zawsze były świetne - polecam posłuchać.

Ostatnio wpadł mi też w ucho soundtrack z Gianna Sisters, Jak ktoś lubi gitarowe brzmienia (tak jak ja)

Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 118 razy
Podziękowania: 81 razy
Kontakt:

To ja zaproponuję ponadczasowy klasyk, Shenmue w wersji orkiestrowej

A jak już jesteśmy w tym zakresie to London Philharmonic Orchestra wydało składanki, najlepsze utwory z gier w ich wykonaniu(2 albumy dotychczas wyszły)

No i specjalne wydanie(na 25 lat) Zelda w wyk. orkiestrowym
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękowania: 19 razy
Kontakt:

Dodam od siebie Driver: Parallel Lines. Głównie chodzi mi o ścieżkę dźwiękową z 1978 roku.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 22 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Plyta przyszla w piatek, czyli mozna szerowac. ;)

Deus Ex:MD

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 19 razy

bongozz pisze: Plyta przyszla w piatek, czyli mozna szerowac. ;)

Deus Ex:MD

To ja dodam coś od siebie:

Nie jestem do końca pewien, ale chyba mi się wydaje, że w późniejszym etapie gry powyższy soundtrack, który wkleiłem również się pojawiał, ale w innej wersji, bardziej zmodyfikowanej i dynamicznej, lecz nie mogę znaleźć tego.
ODPOWIEDZ