Na stronie ostatnio przyuważyłem oferty ze sklepu nuuvem (Brazylia ) . Kupiłem tam okazyjnie hitmana i dało mi to do myślenia.
A co z innymi sklepami w Europie/świecie? Szczególnie: Rosja,Niemcy,Francja,Włochy
Czy po prostu nie ma takich sklepów(nie chce się wierzyć ;p ) lub też istnieją jakieś kłody rzucane przez Steam/Origin.
Czasami pojawiają się na głównej oferty z Amazonu (US), Zavvi, GMG (UK) i sklepów z Azji. Z Rosji klucze są dość ryzykowne z uwagi na częste blokady regionalne, w innych krajach europejskich problemem są pewnie ceny w Euro, które nie są tak okazyjne jak te liczone w dolarach.
Jest rosyjski Yuplay, ale oferty z niego raczej nie trafiają na główną, bo większość gier ma region locki. Najwięcej jest brytyjskich, wbrew pozorom kupowanie w funtach może być tanie.
Kupując na yuplay warto sprawdzić najpierw na steamdb.info w zakładce "Packages", czy są jakieś blokady na dane gry. Jeżeli są, a nie boimy się powierzać konta komuś innemu, to pracownicy yuplaya w kilka minut aktywują grę na naszym koncie bez żadnych problemów. Ważne, żeby nie było blokady na uruchomienie. Gdy wszedłem tam wczoraj, to rzuciły mi się w oczy ceny na gry od UBI. uPlay na razie nie ma żadnych blokad regionalnych, a preordery (Watch_Dogs, AC IV) są tam po ok. 800 rubli ~ 80 zł.
DealExtreme.com, w skrócie dx.com. Sklep typu "szwarc widło i powidło". Wysyłka z Hong Kongu ale mają też i inne placówki na świecie. Śmieszne koszty wysyłki do Polski (kupowałem tam etui do telefonu jak i arcade sticka) choć, ze względu na urzędy celne i odległość, czasem długi czas oczekiwania (nawet do miesiąca) na przesyłkę. (oczywiście, jeśli przyjdzie Wam kupować tam sprzęt, warto poczytać komentarze pod opisami jeśli są, zwykle jednak, już po samych cenach da się odróżnić podróbki od oryginałów).
@up
To na dx.com wprowadzili koszty wysyłki? Kiedyś było za darmo. Co do celników, to kiedyś można było za ok 0,10$ "kupić" oznaczenie paczki jako gift i nie wpisywanie prawdziwej wartości, ale jako, że ostatnio tam nie zaglądałem, to nie wiem jak jest teraz.