Klawiatura dla casualowego gracza (mechaniczna)
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Sam mam GENESIS RX55 od 3-4 lat bodajże. W zestawie jest płyta ze sterownikami (nie potrzebne jeśli chcesz tylko blokować klawisz Windows) kolor podświetlenia czerwony, dobrze widoczny w ciemności. Całkiem łatwa do czyszczenia. Po tylu latach nie zawiodła mnie ani razu, jedynie na bardzo często używanych klawiszach (WSAD) zaczęła ciut ścierać się czarna farba na rogach (chyba tylko na S i D), ale nie jest to specjalnie widoczne czy problematyczne. Wg. mnie bardzo przyjemna klawiatura i niedroga. Choć osobiście wolałbym niebieskie podświetlenie ^ ^.
- Kontakt:
Lycosa to jest mebranowa, czyż nie?
Powiedz mi jak wygląda sprawa ścieralności klawiszy. Przy graniu w fpsy większość ma z tym problem. Cougar na małej ilości grania nie dał rady, a nie chcę za 3 miesiące mieć przezroczystych klawiszy

Powiedz mi jak wygląda sprawa ścieralności klawiszy. Przy graniu w fpsy większość ma z tym problem. Cougar na małej ilości grania nie dał rady, a nie chcę za 3 miesiące mieć przezroczystych klawiszy

Ścieralność klawiszy to priorytet, tzn. chodzi o to aby wytrzymały np czeste granie i dużą ilość pisania.

- Kontakt:
Wierz mi, że dużo, często i "gęsto" gram ^ ^. W niedzielę lub w poniedziałek mogę Ci wysłać zdjęcia jak ta klawiatura wygląda po 4 latach. Tym bardziej, że to tylko krawędzie są ciut... "przetarte" co wg. mnie w ogóle nie wpływa na samą strukturę klawisza.
- Podziękował: 61 razy
- Podziękowania: 74 razy
- Kontakt:
DzięDąbry 
Jestem rozdarty - głównie od strony finansowej
- i zastanawiam się, którą klawę wybrać do swojej jaskini gier, uciech i pracy
Jedna jest mechaniczna, druga nie, obie są podobne wizualnie i z tej samej stajni:
Mechaniczna:
http://www.sferis.pl/p/364161-klawiatur ... 51-be.html
Tańsza
http://www.sferis.pl/p/269981-klawiatur ... 2-721.html
Gram ok. 30 godzin tygodniowo, żadnej profeski i multi (nie licząc The Division) poza tym więcej piszę - głównie dotyczy to wymiany mailowej z klientami, opisów do oferty internetowej i trochę okołoblogowych pierdów, więc ma mi służyć głownie do pisania i do pogrywania, jak kobita nie widzi
Zastanawiam się więc, czy w ogóle potrzeba mi mechanika, a jeśli tak, to jaki będę miał zysk z tego, że dołożę 3stówki do wersji tańszej
Trwałość? Bo jeśli chodzi tylko o to, to nie wiem czy gra warta jest świeczki - ostatnio, po niecałych trzech latach, oddałem żonie membranówkę Steelseries Apex i po tym czasie nie wykazuje ona żadnego zużycia, niemniej wolałbym coś mniej pstrokatego i z nieco bardziej zbajerowanym dizajnem, w/w podobają mi się głównie ze względu na ich wygląd
No i jakie przyciski wybrać? Blue, Red, Brown, Black?
A może Ktoś ma doświadczenia z tym tańszym modelem i może co nieco uchylić rąbka tajemnicy, jeśli chodzi o swoje odczucia, doświadczenia i tym podobne?
Będę wdzięczny, przejrzałem tego tony ostatnio i w przedziale 200-500 zł; tylko te dwie klawy przykuły moją uwagę (musi być podświetlenie) ale może coś umknęło mojej uwadze, więc ew. zamienniki także będą mile widziane
Z góry Dzięki i Pozdrawiam!

Jestem rozdarty - głównie od strony finansowej

Jedna jest mechaniczna, druga nie, obie są podobne wizualnie i z tej samej stajni:
Mechaniczna:
http://www.sferis.pl/p/364161-klawiatur ... 51-be.html
Tańsza

http://www.sferis.pl/p/269981-klawiatur ... 2-721.html
Gram ok. 30 godzin tygodniowo, żadnej profeski i multi (nie licząc The Division) poza tym więcej piszę - głównie dotyczy to wymiany mailowej z klientami, opisów do oferty internetowej i trochę okołoblogowych pierdów, więc ma mi służyć głownie do pisania i do pogrywania, jak kobita nie widzi

Zastanawiam się więc, czy w ogóle potrzeba mi mechanika, a jeśli tak, to jaki będę miał zysk z tego, że dołożę 3stówki do wersji tańszej

Trwałość? Bo jeśli chodzi tylko o to, to nie wiem czy gra warta jest świeczki - ostatnio, po niecałych trzech latach, oddałem żonie membranówkę Steelseries Apex i po tym czasie nie wykazuje ona żadnego zużycia, niemniej wolałbym coś mniej pstrokatego i z nieco bardziej zbajerowanym dizajnem, w/w podobają mi się głównie ze względu na ich wygląd

No i jakie przyciski wybrać? Blue, Red, Brown, Black?
A może Ktoś ma doświadczenia z tym tańszym modelem i może co nieco uchylić rąbka tajemnicy, jeśli chodzi o swoje odczucia, doświadczenia i tym podobne?
Będę wdzięczny, przejrzałem tego tony ostatnio i w przedziale 200-500 zł; tylko te dwie klawy przykuły moją uwagę (musi być podświetlenie) ale może coś umknęło mojej uwadze, więc ew. zamienniki także będą mile widziane

Z góry Dzięki i Pozdrawiam!
- Podziękował: 0
- Kontakt:
Malo klawiaturek do 200zl mechanicznych znajdziesz.
https://www.morele.net/klawiatura-ozone ... rd-834895/
Kosztuje wiecej niz 200zl ale jest dobra
http://www.x-kom.pl/p/180237-klawiatura ... zarna.html
Razery tez dobre, mam chrome i nie narzekam (choc wymienie na corsaira k70 bo lepszy)
Jeszcze wchodzi w gre ten K7 ale nigdy stycznosci z nim nie mialem. Latwiej membrane kupic w tym przedziale u nas w Polsce. Daje link do amazona do takiej sobie mechanicznej
https://www.amazon.com/dp/B016MAK38U
Poszukaj sam na internetach latwo tam znalezc porownania. Miedzy innymi randomfrankp pokazuje ciekawe tanie klawiatury albo TechSource
https://www.morele.net/klawiatura-ozone ... rd-834895/
Kosztuje wiecej niz 200zl ale jest dobra
http://www.x-kom.pl/p/180237-klawiatura ... zarna.html
Razery tez dobre, mam chrome i nie narzekam (choc wymienie na corsaira k70 bo lepszy)
Jeszcze wchodzi w gre ten K7 ale nigdy stycznosci z nim nie mialem. Latwiej membrane kupic w tym przedziale u nas w Polsce. Daje link do amazona do takiej sobie mechanicznej
https://www.amazon.com/dp/B016MAK38U
Poszukaj sam na internetach latwo tam znalezc porownania. Miedzy innymi randomfrankp pokazuje ciekawe tanie klawiatury albo TechSource

- Kontakt:
Wiem, wiem, że w 200 zeta mechanika nie znajdę, po prostu się zastanawiam głośno, czy warto dopłacać do dobrej membranówki, a te dwa modele które zlinkowałem - wyglądają tak samo w sumie - najbardziej mi się podobają, jeśli chodzi o wygląd 
W sumie za 299 jest taki sam Roccat, tyle, że bez podświetlenia (mechanik) tyle, że stanowisko do grania mam w pracowni i gram wieczorami, po ciemku i do tego najwięcej korespondencji przewalam wieczorami, więc mimo wszystko chyba jednak zdecyduję się na razie na membranówkę za 2stówki z podświetleniem, a później przekażę ją córce, jak już uzbieram na jakiegoś wypasa mechanika
Na razie muszę płytę i proca wymienić.
Tak czy owak, dzięki wielkie za opinię i linki

W sumie za 299 jest taki sam Roccat, tyle, że bez podświetlenia (mechanik) tyle, że stanowisko do grania mam w pracowni i gram wieczorami, po ciemku i do tego najwięcej korespondencji przewalam wieczorami, więc mimo wszystko chyba jednak zdecyduję się na razie na membranówkę za 2stówki z podświetleniem, a później przekażę ją córce, jak już uzbieram na jakiegoś wypasa mechanika

Corsair K65 Vengeance (Cherry MX Red)
- Discord: sergeron#0799
- Podziękował: 139 razy
- Podziękowania: 144 razy
- Kontakt:
Ciekawe jakby się sprawowały jakieś mechaniki z chin (widziałem jakąś przetłumaczoną recenzję Motospeed CK104 - https://www.reddit.com/r/MechanicalKeyb ... ranslated/ i jakąś klawiaturę z wymiennymi przełącznikami - http://trauring.org/a-keyboard-with-swappable-switches/). Wiadomo, że switche to chińskie podróbki, ale po prostu jestem ciekaw jakiegoś porównania do mechaników z Cherry.
CK104
mechaniczna: tak
przełączniki: outemu blue
podświetlana: tak, 7 kolorów + kilka trybów świecenia
blokowanie klawisza Windows: tak (jeden klawisz Windows)
klawisze multimedialne: tak (Fn + F1-F12)
cena: około 50USD, ~200PLN
mam CK104 od lipca, dostawa trwała około 2 tygodnie, nie miałem wcześniej klawiatury mechanicznej więc nie wiem jak wypada w porównaniu do innych, ogólnie jestem zadowolony, moim zdaniem to nalepsze combo cena/jakość/możliwości na stan dzisiejszy
jeśli macie pytania to postaram się odpowiedzieć na nie
mam CK104 od lipca, dostawa trwała około 2 tygodnie, nie miałem wcześniej klawiatury mechanicznej więc nie wiem jak wypada w porównaniu do innych, ogólnie jestem zadowolony, moim zdaniem to nalepsze combo cena/jakość/możliwości na stan dzisiejszy
- Podziękował: 143 razy
- Podziękowania: 331 razy
- Kontakt:
Ten memranowy Roccat też ma długi skok? Klawisze wyglądają na krótsze.TomHa pisze: Wiem, wiem, że w 200 zeta mechanika nie znajdę, po prostu się zastanawiam głośno, czy warto dopłacać do dobrej membranówki, a te dwa modele które zlinkowałem - wyglądają tak samo w sumie - najbardziej mi się podobają, jeśli chodzi o wygląd
W sumie za 299 jest taki sam Roccat, tyle, że bez podświetlenia (mechanik) tyle, że stanowisko do grania mam w pracowni i gram wieczorami, po ciemku i do tego najwięcej korespondencji przewalam wieczorami, więc mimo wszystko chyba jednak zdecyduję się na razie na membranówkę za 2stówki z podświetleniem, a później przekażę ją córce, jak już uzbieram na jakiegoś wypasa mechanika![]()
- Kontakt:
Pewnie nie, ale klawa Apex, którą używałem niemal trzy lata też nie miała jakiegoś długiego skoku i użytkowało mi się ją całkiem przyjemnie
OK, biorę membranę, resztę kasy zainwestuję w bardziej istotne bebechy
Dzięki za odpowiedzi!

OK, biorę membranę, resztę kasy zainwestuję w bardziej istotne bebechy

- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 5 razy
- Kontakt:
Ja ma tą klawiaturę. Jest *zaplumplum*. Ale, jeśli chcesz dużo pisać, to kup inną (tj na innych switchach, o ile widziałem to ta bez podświetlenia jest tylko na czarnych). Czarne przełączniki zdecydowanie nie nadają się do pisania (zresztą klawisze są jakby zdziebko mniejsze niż normalne, co skutkuje wciskaniem dwóch na raz).TomHa pisze: Wiem, wiem, że w 200 zeta mechanika nie znajdę, po prostu się zastanawiam głośno, czy warto dopłacać do dobrej membranówki, a te dwa modele które zlinkowałem - wyglądają tak samo w sumie - najbardziej mi się podobają, jeśli chodzi o wygląd
W sumie za 299 jest taki sam Roccat, tyle, że bez podświetlenia (mechanik) tyle, że stanowisko do grania mam w pracowni i gram wieczorami, po ciemku i do tego najwięcej korespondencji przewalam wieczorami, więc mimo wszystko chyba jednak zdecyduję się na razie na membranówkę za 2stówki z podświetleniem, a później przekażę ją córce, jak już uzbieram na jakiegoś wypasa mechanika![]()
Najbardziej uniwersalne będą pewnie niebieskie i brązowe, ale też dość głośne (poza waleniem klawisza w płytę dochodzi jeszcze klik przełącznika). Jak masz jakieś pytania - polecam się na priv.
Najfajniejsza jaką miałem w rękach to Logitech G810, ale cena jest z kosmosu
macin0 pisze: CK104
Gdzie kupowałeś i jaki sposób zapłaty. Oraz jak wygląda jej wytrzymałość i komfort korzystania z niej?
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o mechaniki to za ok 280zł masz Genesis rx85, lub tańsza rx75 bez podświetlenia. Wbrew pozorom klawiaturka roccat ryos mk na black switchach działą naprawdę nieźle i idzie ją dostać za równe 300zł jedyny mankament to brak podświetlenia. Tesoro Durandal na blue switchach, głośne z kliekiem w swojej cenie też jest całkiem niezła.
Możesz też poszukać klawiatur mniej znanych firm jak sharkoon SGK1 czy też moim zdaniem do 300zł jedna z najlepszych pod względem feelingu Rapoo V800 na kailh yellow, taki odpowiednik brown switchy z ciut głośniejszą pracą, ale o wiele cichszą niż blue kosztuje też ok 300zł(sporo spadła).
Logitech G710+ na allegro powystawowy z układem US, UK to też koszt ok 300-350zł.
Jeżeli zależy ci na cenie to szukaj na allegro powystawowych egzemplarzy, zwracaj uwagę na układ klawiszy. Można czasami znaleźć klawy taniej nawet o 30-40%. Ja tak kupiłem swojego g910. Zero śladów używania jedynie pudełko powycierane i zapłaciłem 399zł a ceny normalne zaczynają się od 620+.
Możesz też poszukać klawiatur mniej znanych firm jak sharkoon SGK1 czy też moim zdaniem do 300zł jedna z najlepszych pod względem feelingu Rapoo V800 na kailh yellow, taki odpowiednik brown switchy z ciut głośniejszą pracą, ale o wiele cichszą niż blue kosztuje też ok 300zł(sporo spadła).
Logitech G710+ na allegro powystawowy z układem US, UK to też koszt ok 300-350zł.
Jeżeli zależy ci na cenie to szukaj na allegro powystawowych egzemplarzy, zwracaj uwagę na układ klawiszy. Można czasami znaleźć klawy taniej nawet o 30-40%. Ja tak kupiłem swojego g910. Zero śladów używania jedynie pudełko powycierane i zapłaciłem 399zł a ceny normalne zaczynają się od 620+.
sklep: Banggood
płatność: Paypal
użyłem też Giving Assistant do uzyskania kilku % zwrotu, 5$ za rejestrację z ref linka, szczegóły na PW
wytrzymałość: wytrzymałość wygląda ok, nie wyładowuję swojej frustracji na niej

komfort: klawiatura mechaniczna więc hałasuje, klawisze twarde, wygodnie mi się pisze