Visual Novel

Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

Właśnie na Steamie pojawiło się The Labyrinth of Grisaia :)
http://store.steampowered.com/app/345620/
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Co to się dzieje, tyle dobroci się pojawiło:
http://store.steampowered.com/app/444140/
SoniComi

http://store.steampowered.com/app/462990/
Tomoyo After - tylko niestety, edycja Memorial, czyli wszystkie zboczone sceny wycięte.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Ktoś grał w Steins Gate i potwierdzi że jest taki super zastanawiam się czy nie kupić na PS3 jak jest teraz w dobrej cenie
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Steins;Gate we wrześniu na Steamie :)
http://store.steampowered.com/app/412830/
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 9 razy
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Jest w ogóle sens przeczytać Steins;Gate jeśli się oglądało anime? Czyt tylko dla ładnej kreski w takim wypadku? :V
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Mam grę z bundla od groupees (nie steamowa). Jestem w momencie jak
Spoiler:pokaż
, więc parę h za mną.
Za wiele różnic nie ma do tej pory ot jeden czy 2 gagi więcej. Natomiast w grze jest glosariusz z masą informacji na temat tego naukowego gadania co jest nawet ciekawe.. Dodatkowa interaktywność poza klikaniem dalej to telefon głównego bohatera. Jak na VN jest to fajna zabawka. Możesz ustawiać dźwięk powiadomienia, tapetę zważywszy jak główny bohater polega na komórce jest to naprawdę fajne. Do tego raz na jakiś czas dostajesz mejla od jakiejś postaci na które możesz odpowiedzieć. Pamiętając, że to VN nie ma co liczyć na to by to miało jakiś wpływ na fabułę ale kto wie może mnie zaskoczą. Interakcja jest niewielka w treści mejla masz 2-3 hiperlinki po wybraniu którego wysyłasz mejla z zapytaniem o ten podkreślony temat. Po jakimś czasie dostaniesz odpowiedź. Raz na jakiś czas ktoś karze ci zadzwonić do jakiejś postaci to musisz sam wybrać z listy kontaktów, odebrać telefon czy ustawić "mikrofalówkę". Jedyne co mnie przy tym wkurza to to, że ustawiając tryb automatyczny jeśli gra wymaga byś zrobił którąś z wymienionych czynności to musisz to zrobić sam czyli wyłączasz automat kliknięciem myszki a potem znowu go włączasz. Niby niewiele ale jak się
dorwie do telefonu to czasem tę funkcję automatycznego przewijania będzie trzeba co 2 minuty załączać.
Do tej pory nie miałem możliwości wyboru żadnej ścieżki, więc ciężko mi określić czy mamy jakiś wpływ na historię ze swojej strony czyli czy jest więcej niż 1 zakończenie. W grze też są acziki. Z tego co pamiętam to poza ukończeniem określonego fragmentu jest np. usunięcie mejla bez czytania, wprowadzenie złego czasu na "mikrofalówce" ileś tam razy.
Odpowiadając na pytanie czy warto. Jeśli nie chcesz sobie przypomnieć tej historii to za cenę premierową bym nie brał. A jak chodzi o kreskę to to jest właśnie fajne że drastycznie różni się od tej z anime. Kolory czasami specjalnie wychodzą poza kontury postaci i ogólnie stosowane są ciemniejsze barwy. Do tego widać, że sporo kasy na to wydali bo często postacie poruszają ustami przy wypowiadanych kwestiach.
Tak w ogóle to jestem ciekaw czy groupees planuje dać kupującym klucze steam.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Ja z kolei przeczytałem całość i mogę powiedzieć: zdecydowanie warto. Historia w VNce jest nieco bardziej rozbudowana i ogólnie ciekawsza, żałowałem od pewnego momentu że widziałem anime przed przeczytaniem bo zepsuło mi to kilka niespodzianek. Odnośnie wpływu gracza na przebieg fabuły to jest on dwojaki:
, oraz
Zakończeń jest kilka i są one skrajnie różne. Nie pamiętam jak długo całość czytałem, ale to na prawdę kawał tekstu. Trochę takie director's cut do kreskówki, jak będzie na steamie to wydam każdą ilość eurogabenów i nawet mogę dorzucić nieco z własnego portfela, bo to naprawdę świetne czytadło.

Szkoda że u Gabena raczej nie ma co liczyć na coś z Nasuverse, nawet w bardzo odległej przyszłości (pomijając Melty Blood oczywiście) :cry:
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Dorrin pisze: Szkoda że u Gabena raczej nie ma co liczyć na coś z Nasuverse, nawet w bardzo odległej przyszłości (pomijając Melty Blood oczywiście) :cry:
Od pewnego czasu, jak patrzę co się na Steamie pojawia, zmieniłem nastawienie i już nie jest to "nie ma co liczyć" tylko "kiedyś się pojawi" ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dorrin pisze: [..]żałowałem od pewnego momentu że widziałem anime przed przeczytaniem bo zepsuło mi to kilka niespodzianek.
Ja żałuję, że oglądałem film Efekt Motyla przed anime :V. Nie dość, że
W ogóle jeśli chodzi o podobne klimaty to szkoda, że nie ma "All You Need Is Kill" jako visual novelki (to taka brutalna wersja Dnia Świstaka). Hollywódzka wersja "Edge of Tommorow" z Tom Cruise jak zwykle z adaptacjami bywa jest słaba :|
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

DreamerDream pisze:
Dorrin pisze: [..]żałowałem od pewnego momentu że widziałem anime przed przeczytaniem bo zepsuło mi to kilka niespodzianek.
Ja żałuję, że oglądałem film Efekt Motyla przed anime :V. Nie dość, że
A oglądałeś dodatkowy odcinek wypuszczony jako wczesny wstęp do Steins;Gate Zero? Tak jak pisałem, novelka ma wiele zakończeń (chyba z 6) i anime kończy się na
Zero ma kontynuować Betę, czyli oryginalną linię czasu w której
VNka już jest, niestety po angielsku tylko w wersji na PS4 i PSV, może kiedyś wyjdzie na PC.

Swoją drogą, polecam Fate/Stay Night, szczególnie jak ktoś nie oglądał kreskówki. Sporo ciekawych twistów, plus jest naprawdę długa (czytałem niespiesznie ponad 100 godzin). Dużo wyborów, chyba 40 bad endingów, 3 główne ścieżki fabularne i ogólnie świetna historia. Polecam tylko wyłączyć ero-content bo to taka grafomania, że Pisiont Twarzy Greya to przy tym arcydzieło literackie :trollface: (nie żebym czytał czy coś, znam fragmenty :gwizdany: )
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Dziewczyna kazała scenki odgrywać i stąd te fragmenty? :lol:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dorrin pisze: A oglądałeś dodatkowy odcinek wypuszczony jako wczesny wstęp do Steins;Gate Zero?
Nie. To w ogóle wyszło? MAL mi twierdzi, że nie.
Dorrin pisze: Polecam tylko wyłączyć ero-content bo to taka grafomania, że Pisiont Twarzy Greya to przy tym arcydzieło literackie :trollface: (nie żebym czytał czy coś, znam fragmenty :gwizdany: )
Dla ero lepiej poczytać Saya no Uta, bardzo miła visual novelka dla całej rodziny o miłości i akceptacji :gwizdany:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Nadal czekam na bundla z tym tytułema. JAV ma ten tytuł w ofercie to jest szansa, że groupees wyda to w bundlu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

DreamerDream pisze:
Dorrin pisze: A oglądałeś dodatkowy odcinek wypuszczony jako wczesny wstęp do Steins;Gate Zero?
Nie. To w ogóle wyszło? MAL mi twierdzi, że nie.
Tylko ten jeden odcinek, tak jak pisałem, będący raczej wstępem.
PiccoloPL pisze: Dziewczyna kazała scenki odgrywać i stąd te fragmenty? :lol:
Nah, po prostu ciekawiło mnie o co cały ten szum. Znalazłem jakiegoś bloga na którym ktoś wrzucił najlepsze "kwiatki" i w sumie nie wiem czy bardziej bawiły mnie te fragmenty, czy komentarze autora wpisu :D

Saya no Uta też bym chętnie przeczytał, szczególnie że autorem jest Urobutcher (Fate/Zero, Psycho-Pass, Madoka i parę innych dzieł w których pastwi się nad swoimi bohaterami).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Ja ci tylko dałem szanse byś wyszedł z tego z twarzą a ty zrobiłeś po swojemu. :E
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dorrin pisze: Saya no Uta też bym chętnie przeczytał, szczególnie że autorem jest Urobutcher (Fate/Zero, Psycho-Pass, Madoka i parę innych dzieł w których pastwi się nad swoimi bohaterami).
:O Nie wiedziałem, że koleś tak popierniczonej visual novelki jest też autorem tych bardziej "normalnych". Chociaż patrząc na jego wyobraźnie w nich to po zastanowieniu się nie jest to takie dziwne.

Saya no Uta ogólnie jest dość krótką visualką z zaledwie dwoma wyborami w trakcie (3 zakończenia) więc nie trzeba jakoś specjalnie jej odkładać na później "gdy będzie się miało dużo czasu". Ale ostrzegam, że dość intrygujące.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Nowa "Sakura", kto by się spodziewał :E
http://store.steampowered.com/app/517000/
ODPOWIEDZ