System Shock Rimejk

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

W sumie to ja już czekam od jakiegoś czasu :D i mam nadzieję, że długo nie będę czekał, bo to idealny sposób na zabicie czasu, którego całe morze dzieli nas od premiery System Shock 3 .... pewnie zdążą jeszcze wydać remake SS2 ;-)

Przy okazji młodsze pokolenie będzie mogło bezboleśnie zaliczyć jeden ze zrębów współczesnej historii gier, bo pozycja to przezacna, ważna dla gatunku i w pewnym sensie niepobita, jeśli chodzi o jakość-miodność.

Mam nadzieję, że za kilka miesięcy odtrąbią głośno datę premiery, biorę w ciemno, w "prełoderze" ;]

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

Wygląda smacznie, ale chyba póki co żadnych szczegółów typu kiedy i za ile? Na stronę tak zerknąłem ale znalazłem jedynie informacje o niedługo startującym kickstarterze :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

No więc liczę, że będzie klimat z pierwowzoru + oprawa nie wywołująca niestrawności ;-)
Jak wystartują z Kickstarterem, to się nawet skuszę na jakiś kickstarterowy preorder ;]

A wracając do tematu rimejków, to jestem bardzo na tak, chętnie bym przytulił odnowioną wersję starej kompilacji z uniwersum Dooma - zdaje się, że to był albo Final Doom, albo Ultimate Doom, nie pamiętam tytułu, wiem tylko, że gra była na PC / PSX i oprócz oficjalnych leveli zawierała też fanowskie twory, które miażdżyły potylicę z siłą imadła, a cała gra była arcymiodna, arcytrudna i arcydługa!
Myślę, że byłoby wzięcie - wystarczy wspomnieć o Black Mesa, żeby wiedzieć, że taka inicjatywa znalazłaby spore grono zainteresowanych ;>
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Wydają remake na konsole - bleh, nie mają co wydawać, nie mam w co grać, same starocie, gupie PS4 / XBox One

Wydają remake na PC - OMG, tak! Na to czekałem(am), nie mogę się doczekać zagrania w to samo z ulepszoną grafiką!
Spoiler:pokaż
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

Bierę w ciemno, ta seria zasługuje absolutnie na odświeżenie w pamięci graczy, bo jakościowo wyprzedza wiele z tego, czego doświadczamy dzisiaj o lata świetlne.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz

Również czekam z niecierpliwością, zarówno na wspomniany tu Remaster jak i zapowiedzianą jakiś czas temu kontynuację.

Ogrywałem całkiem niedawno SS2 i gra wciąż jest doskonała. Bioshock, którym tak wielu graczy się zachwycało, już na mnie wrażenia nie zrobił, bo powiela wiele pomysłów zarówno fabularnych jak i gameplay'owych od swojego starszego kuzyna. I o dziwo wcale lepiej na tym nie wychodzi, pomimo ośmiu lat różnicy jakie dzielą te tytuły.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

MSKOTOR pisze: Wydają remake na konsole - bleh, nie mają co wydawać, nie mam w co grać, same starocie, gupie PS4 / XBox One

Wydają remake na PC - OMG, tak! Na to czekałem(am), nie mogę się doczekać zagrania w to samo z ulepszoną grafiką!

[/spoiler]
:D
Na szczęście nie mam już "kąsoli" ;-) A jak dobrze zrobiony jest rimejk, to dla mnie nie ma znaczenia na czym - choć wolę na PC, bo nie chcę kupować specjalnie konsoli - dobrym przykładem jest nowa wersja Final Fantasy VII, która w pierwszej kolejności wyjdzie zapewne na PS4 .... ale, że to stare, dobre Square, to pewnie na Steamie też się pojawi ;-) Mam nadzieję, że tak i że długo nie poczekam ....
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Grałem w System Shock Portable (czyli działającą grę z usprawnieniami) gdzieś w 2013 roku i jak najbardziej jest grywalna. Podobała mi się pełna kontrola nad ruchem (wychylenia, turlanie etc.).
Ale dla dzisiejszego gracza? To byłaby totrura. No i brak strzałki pokazującej gdzie iść, konieczność czytania i analizowania maili.

To co bije po oczach (oprócz bloom&HDR, które wyłączam zawsze) to projekt poziomów, dziwny. Tak to jest jak robi się 1:1 rimejk.

Nie podoba mi się pomysł zrobienia z tego horroru, takich gier które sławni jutuberzy grają i piszczą ze strachu a licznik wyświetleń przeliczają w myślach na dolary.
SySo1 miał może "body horror" a'la Cronenberg czy tanie sci-fi horrory na VHSie ale to była przede wszystkim strzelanka.

Po drugie - zapowiedzieli, że priorytetem będą konsole. Powodzenia przy upraszczaniu tego sterowania
do pada...

Z uwagą przyglądam się projektowi, oby wyszło coś dobrego.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

W najbliższą środę zaczyna się zbiórka kickstarterowa na rzecz System Shock, którego status rimejka zamieniony został przez jego twórców na reboot ;-) Njus sam w sobie nie byłby niczym specjalnym, gdyby nie to, że wraz ze startem w/w kampanii w ręce graczy oddane zostanie demo, pozwalające na własne oczy zobaczyć czym grozić będzie pełna wersja ;-)
Wersja demo będzie dostępna m.in. na steamie, więc już zacieram łapki w związku z najbliższą środą, licząc iż demo nie będzie trwało dziesięć minut :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Demo dla wszystkich?
Podoba mi się ten pomysł!
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Jest filmik z gameplayem:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 20 razy
Podziękowania: 52 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Ukończyłem właśnie trzy i pół minutowe demo .
No cóż nie jest źle jak na wersję Alfa, ale klimatu tam nie było za grosz. Gra robiona na silniku UNITY, więc nie spodziewam się graficznych fajerwerk.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Demo jest całkiem przyjemne :)
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Demo też już jest na Steamie:
http://store.steampowered.com/app/482400/
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Trzeba przyznać, że cena za pierwszy tier gdzie dostaje się klucz jest zaporowa. 30$ to naprawdę sporo... Early Bird był tylko o 5$ tańszy i rozszedł się naprawdę szybko.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

U mnie demo z GOGa się wywaliło, gdy wjechałem windą wyżej i włączyłem światło. No to by było na tyle mojej przygody z demem...przynajmniej zmotywowało mnie do ponownej instalacji System Shock 1 i tym razem przejścia go.
Coś tam slyszałem, że mają Cyberspace usunąć, mimo że tego etapu niezbyt lubiłem to byłoby głupio się go pozbywać.
No i niektóre życzenia ludzi są takie że aż się chce zapominieć o tym projekcie gdyby część z nich była spełniona.
Już wystarczy mi ta karczma z Pillars of Eternity pełna darczyńców, by podchodzić do życzeń fundatorów ze sporym dystansem.
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Kontakt:

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 206 razy

Złota łopata.

System Shock (jak mniemam Rimejk) wylądował na Steama z grywalnym demem.
https://store.steampowered.com/app/482400/System_Shock/

+ notka od developera
Customers who pre-order this version of System Shock will receive System Shock 2: Enhanced Edition for free when SS2:EE is released
Ci użytkownicy podziękowali GoodLuke za ten post:
xarlo12
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 239 razy
Kontakt:

Demo gry jest dostępne już od dłuższego czasu. Sam przeszedłem je przynajmniej trzy pełne razy.
ODPOWIEDZ