Dodatkowe wentylatory na górze obudowy

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Siemaneczko :) ja tutaj z takim zapytanie, posiadam obudowe SilentiumPC Gladius M40 w której fabrycznie są zainstalowane 2 wentylatory 120mm z przodu oraz jeden z tyłu.
https://www.morele.net/obudowa-silentiu ... 77-529266/

Posiadam możliwość zainstalowania również 2 wentylatorów na górze obudowy (też 120mm) i teraz pytanie czy będą one miały wpływ na temperatury karty graficznej w obudowie??
Moja karta graficzna to GTX 970 od Gigabyte :P oczywiście wiem ze najlepszym rozwiązaniem byłby wentylator w panelu bocznym ale takiej możliwości nie mam niestety ;)

Pytam bo nie chce wydawać niepotrzebnie pieniążków na wentylatory.

Tak to u mnie wygląda
Obrazek
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Zbytnio pewnie ci nie pomogę w decyzji, ale kiedy miałem obudowę Zalman H1 (full tower) i odpalałem górne wentylatory spadek temperatury wewnątrz wynosił ~2 stopnie Celsjusza (podobny spadek temperatury na karcie graficznej; też GTX970). Po czasie zrezygnowałem z ich używania. Aktualnie mam Define R5 i nawet ich nie przekładałem. Wg mnie nie warto wydawać pieniędzy.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

OK ;) poczekam jeszcze na inne opinie, możliwe że od kogoś pożycze wentylatory i to przetestuje ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Wentylator w panelu bocznym czasem może bardziej zaszkodzić niż pomóc - może zaburzać obieg powietrza i temperatura pozostałych komponentów potrafi wzrosnąć. Moja obudowa ma praktycznie takie same możliwości montażu wentylatorów jak Twoja. Przerobiłem różne warianty i jeśli chodzi o kartę graficzną to największy spadek był, gdy dodałem drugi wentylator z przodu. Spadek był wówczas o jakieś 5-6 stopni. Wentylatory z góry praktycznie nie miały wpływu na temperaturę GPU - różnica na granicy błędu pomiarowego - za to po ich odpaleniu spadała temperatura CPU. Zaznaczam jednak, że to tylko moje doświadczenia - w dodatku sam mam znacznie słabszy i chłodniejszy sprzęt. Chyba najlepiej zrobisz jak pożyczysz od kogoś wentylatory i sam sprawdzisz, jaki ich układ najlepiej spisuje się u Ciebie :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

Ja mam dwa z przodu, dwa u góry i jeden z tyłu. Wentyle dwa o góry, obniża bardziej temp. CPU niż GPU. Uważam też że przynajmniej jeden powinieneś zainstalować, ponieważ w letnie upały, na pewno poprawią cyrkulację powietrza w samej budzie. Wentyle 120 większości są bardzo ciche. Na górze powinny być wentyle ustawione, aby wyciągały ciepłe powietrze
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Po zainstalowaniu dwóch wentylatorów na górze obudowy spadła u mnie temperatura CPU i sekcji zasilania, nie zauważyłem aby miały wpływ na kartę graficzną. Jeśli masz gdzieś jakieś zbędne wentyle to zamontuj, na pewno nie zaszkodzą, w innym wypadku chyba szkoda pieniędzy. Najprostszym sposobem na obniżenie temperatury karty graficznej jest wymiana pasty termoprzewodzącej i przeczyszczenie chłodzenia ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Mam tą samą obudowę, w tamtym roku dołożyłem wentylator jeden na dole, i dwa u góry. Ten na dole pomógł trochę, natomiast te dwa górne, praktycznie nic jeżeli chodzi o GPU, może coś na temperatury CPU pomogły, ale nie wiem, bo procek rzadko mi się nadmiernie grzeje i nie mam potrzeby go monitorować.

Z minusów - muszę pamiętać, aby po wyłączeniu komputera wyłączyć wentylatory (dobrze, że obudowa ma przełączniki do tego), bo inaczej jak 5 silniczków chce prądu na starcie to zasilacz (CX 600W) stwierdza nope! :D

Największy zysk w obniżeniu temperatury miałem po ustawieniu własnej kontroli nad obrotami wentylatora na karcie za pomocą MSI AfterBurner, przy 60st jest 90% i jak wcześniej miałem na GPU nawet 75 tak teraz nie przekracza 63 (choć jak było tak gorąco ostatnio to do 68 dochodziło).
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 455 razy
Kontakt:

Buda CM Haf922 u mnie 200 na przodzie+ 200 na boku +200 na górze + 120 tył zastanawiałem się jeszcze nad opcja dołożenia 120/140 na spód bo mam ale z tego co pamiętam wentylek dużo poprawił temperaturki cpu, ramu i sekcji zasilania, na gpu miał bardzo niewielki wpływu ale na pewno nie zaszkodziło :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Bardzo mnie cieszy każda odpowiedź w tym wątku :) jeśli chodzi o same temperatury karty graficznej to nie mam co się bać bo są w normie tzn w trakcie gry w GTA 5 nie przekraczają 66 stopni a w wiedźminie bez V-synca 71, tylko na OCCT karta grzeje się do 81 stopni i że miałem wentylator 140mm to go na chwilę dałem na spód obudowy i efekt był o 2-3 stopnie w dol, naoewno w następnym tygodniu sobie jakieś pożycze więc napiszę tutaj wam jak mi poszło ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ok jestem po testach :) Kupiłem 2 wentylatory naszej polskiej firmy Silentium PC.
W pierwszym teście wentylator umieściłem u dołu obudowy aby wiał na karte graficzną -Brak Rezultatu
potem go odwróciłem aby wyciągał powietrze z obudowy - Brak Rezultatu
Drugi test rzuciłem wentylatory na góre po to aby wyciągały ciepłe powietrze i tutaj jestem naprawdę w szoku :D temperatura karty spadła o 4-5 stopni :O to jest naprawdę dobry wynik zważywszy że wentylatory chodzą na niskich obrotach.Na wysokie obroty nie ma co ich dawać bo wiele to nie daje stopni więcej a hałasu co nie miara.

Podsumowując w stresie karta pracuje ciszej i temperatury są relatywnie niższe :) koszt jednego wentylatora to 15 zł :)

Wentylatory to Silentium PC Mistral 120 ;) POLECAM!
ODPOWIEDZ