Zmiana FPS'ów GT 840m

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Posiadam laptopa ze dwiema kartami graficznymi nvidia gt 840m oraz wiadomo, integra Intela. W kazdej grze poziom fpsów podczas cut-scenek, menu czy filmików liczba klatek spada na 28-30, lecz podczas rozgrywki się zwiększa.
Problem jednak występuje w grach typu the wolf among us czy the walking dead, kiedy karta chyba myśli ze będzie jakaś cut-scenka i przy zmianie scenerii spada automatycznie liczba klatek na jakiś ułamek sekundy, po czym wraca normalnie do 60 fpswów.
Czy w związku z tym idzie jakoś ręcznie ustawić coś takiego w Panelu Sterowania nVidii czy w jakiś inny sposób? Ponieważ bywa to czasem lekko irytujące.. ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Obrazek
Awatar użytkownika
Łowca

@Xardix
A czy za to odpowiada któraś z konkretnych opcji ?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Możesz zrobić tak jak wyżej na screenie, "Ustawienia programu" wpierw wybrać grę (punkt 1), a potem w punkcie 2 "Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu" rozwijasz i zaznaczasz "Procesor NVIDIA o dużej wydajności". Albo też w ustawieniach globalnych zaznaczyć ten procesor NVIDIA, coby zawsze jego używał, no ale po co.
Awatar użytkownika
Łowca

Hmm zrobiłem tak, ale nie pomaga :/
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 422 razy
Kontakt:

Kajty pisze:
Problem jednak występuje w grach typu the wolf among us czy the walking dead
To w końcu w każdej grze czy konkretnie w grach od Telltale? U nich to raczej normalne, nic z tym nie zrobisz. Ja też w ich grach tak mam, do tego przejścia między scenami klatkują strasznie, ale to jest raczej specyfika ich silnika.
Mam GF820M, więc ciut gorszą od twojej 840M.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

A tak w ogóle to w czasie działania procesu (gry) nie powinno być wykonalne przełączanie kart graficznych, nie?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Możesz jeszcze spróbować ustawić kartę tak by chodziła cały czas na pełen gwizdek. Masz to w "trybie zarządzania energią", ale może być tak jak pisze kolega serafek5.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz

To zapewne zwykły limiter FPS włączający się w czasie cutscenek. Sprzęt nie ma z tym nic wspólnego xD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Rozbawiło mnie stwierdzenie, że karta myśli, że zaraz będzie cut-scenka i, że sobie od tak o zmienia tryby jakieś wtedy :D

Owszem, niektóre gry zmieniają ustawienia graficzne na czas cut-scenek (np. Wiesiek 3), ale jeżeli masz skoki z większej ilości fps do 30 to albo gra sztucznie na ten czas limituje, albo masz problem z vsynciem, albo sprzęt słaby, albo gra lipny silnik ma.
ODPOWIEDZ