Poniżej zostawiam pierwsze pomysły. Liczę na wasze komentarze i dalsze sugestie.
Order cebulactwa
Chciałbym, żeby taki medal miał negatywne konotacje. Przykłady:
- ktoś chwali się, że kupił xx sztuk w mega-promocyjnej cenie, tylko po to, żeby po zakończeniu akcji odsprzedać towar z wyższą ceną na Allegro
- Próba sprzedaży darmowej gry na Pchlim Targu
- Chwalenie się multikontami stworzonymi celem exploitu promocji
Boję się jednak, że userzy będą specjalnie pisać głupoty, żeby na taki order się załapać.
Medal za zasługi
- Dla osób bezinteresowanie pomagających przy zbiórkach IG
- Dla osób, które pomagają w komentarzach na Disqusie, w grupie Steam
- Dla osób, które promują naszą stronę (np. zrobili nam gdzieś reklamę, wrzucili link na wykop itd)
Medal mistrzostwa
- Osoby, które wygrały w forumowych turniejach
Pomysły na nowe medale
- Podziękował: 489 razy
- Podziękowania: 111 razy
- Kontakt:
Ja jestem za!
Może też być jeszcze order stałego bywalca za staż na forum. może minimum 2 lata stażu
I może order gaduły. Tu chodzi oczywiście o ilość postów, ale wątpię by miało to sens ;P
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Nawet niekoniecznie chodzi o medal i o akurat 100 pozytywów, ale potrzebne jest jakieś wyróżnienie użytkowników którzy handlując tutaj na forum nikogo nie oszukali i odbyli przynajmniej kilkadziesiąt transakcji. Musi być w miarę jasne komu można zaufać w ciemno, a wobec kogo lepiej zachować ostrożność.
- Podziękował: 75 razy
- Podziękowania: 145 razy
- Kontakt:
Przede wszystkim medale nie mogą być zbyt łatwe do zdobycia bo to w końcu ma być trochę takie "elitarne". No i oczywiście dobrze by było, gdyby wymagania były mierzalne, to znaczy taki order za sprzedaż darmowej gry nie byłby do końca dobrym - gra może być darmowa, ale w tym przypadku może pochodzi akurat z bundla? Tak samo chwalenie się multikontami - podejrzewam, że bardzo dużo osób chwaliłoby się tym na popis i tylko dla medalu, w rzeczywistości nie mając żadnych multikont.
Zmieniłbym też nazwę medali na "achievements", jakoś tak lepiej brzmi
Pomysły na medale?
- reputacja handlowa, ale nie od 100 a dajmy na to 50, też nie zawsze to miarodajne jest bo na ok 120 sprzedanych gier mam jakieś 40-50 repa
- pomoc przy HH to na pewno i taki medal dla każdego kto kiedyś robił zbiórki (więc serg i kalejdoskop też)
- za ilość postów? Chociaż w tym przypadku trzeba pomyśleć bo za ilość postów jest już belka łowcy, chyba, że za to też można by zrobić medal, (za ilość postów to raczej większa liczba, nie wiem czy 500 to nie za mało)
- staż na forum (zamiast za ilość postów?) ale tutaj tylko jeden medal bo forum samo w sobie funkcjonuje jakieś 3,5 roku i przyznawanie medali za każdy rok źle by wyglądało więc może taki "medal weterana" za 3 lata?
- order za samą reputację na forum (chociaż to może zły pomysł bo reputacje i tak widać)
- dla osób, które zrobiły odpowiednią ilość gibów dla łowców/wrzuciły odpowiednio dużo gier za daną ilość $/coś w tym stylu
Zmieniłbym też nazwę medali na "achievements", jakoś tak lepiej brzmi

Pomysły na medale?
- reputacja handlowa, ale nie od 100 a dajmy na to 50, też nie zawsze to miarodajne jest bo na ok 120 sprzedanych gier mam jakieś 40-50 repa
- pomoc przy HH to na pewno i taki medal dla każdego kto kiedyś robił zbiórki (więc serg i kalejdoskop też)
- za ilość postów? Chociaż w tym przypadku trzeba pomyśleć bo za ilość postów jest już belka łowcy, chyba, że za to też można by zrobić medal, (za ilość postów to raczej większa liczba, nie wiem czy 500 to nie za mało)
- staż na forum (zamiast za ilość postów?) ale tutaj tylko jeden medal bo forum samo w sobie funkcjonuje jakieś 3,5 roku i przyznawanie medali za każdy rok źle by wyglądało więc może taki "medal weterana" za 3 lata?
- order za samą reputację na forum (chociaż to może zły pomysł bo reputacje i tak widać)
- dla osób, które zrobiły odpowiednią ilość gibów dla łowców/wrzuciły odpowiednio dużo gier za daną ilość $/coś w tym stylu
Może jestem przewrażliwiony, ale moim zdaniem nazywanie kogoś "handlarzem" jest proszeniem się o kłopoty.
btw., ostatnio zetknąłem się z opinią, że nawet wyprzedawanie własnych, używanych 6+ miesięcy przedmiotów np. na allegro powinno wymagać zgłoszenia działalności gospodarczej. O ile jest tych przedmiotów więcej, niż "kilka".
Już lepiej nazwać to np. "mąż zaufania".
Osobiście poprosiłbym opcję wyłączania pokazywania medali. Oczywiście nie dotyczy to medali "karnych".
btw., ostatnio zetknąłem się z opinią, że nawet wyprzedawanie własnych, używanych 6+ miesięcy przedmiotów np. na allegro powinno wymagać zgłoszenia działalności gospodarczej. O ile jest tych przedmiotów więcej, niż "kilka".
Już lepiej nazwać to np. "mąż zaufania".
Osobiście poprosiłbym opcję wyłączania pokazywania medali. Oczywiście nie dotyczy to medali "karnych".
- Podziękował: 154 razy
- Podziękowania: 82 razy
- Kontakt:
Może medale za (sensowne) rozdawanie reputacji? Być może zasłużeni chętniej by ją rozdawali. Dla przykładu, po rozdaniu np. 30pkt(??), osoba zgłaszałaby się w odpowiednim temacie i czekała na akceptacje moderatora, który sprawdziłby czy punkty zostały przyznane uczciwie. Oczywiście chodzi mi o reputację niehandlową.
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Już była jedna osoba "troszcząca" się o poprawną reputacje i została zwolniona z tego obowiązkuGhostHound pisze: Może medale za (sensowne) rozdawanie reputacji? Być może zasłużeni chętniej by ją rozdawali. Dla przykładu, po rozdaniu np. 30pkt(??), osoba zgłaszałaby się w odpowiednim temacie i czekała na akceptacje moderatora, który sprawdziłby czy punkty zostały przyznane uczciwie. Oczywiście chodzi mi o reputację niehandlową.

I to nie jest żaden problem, żeby patrzeć się na stronę z nowymi bundlami lub darmówkami i przyznawać +rep za każdym razem jak coś się pojawi. Doprowadziło by to tylko do nadpodaży reputacji, bo każdy by chciał mieć medal i rzucał by ją gdziekolwiek uznałby, że jest w stanie mu się to doliczyć.
Ja bym raczej poszła w drugą stronę i dawała medal za anty-sensowne rozdawanie reputacji, jak robi się to w formie lajkowania postów (za to powinien być jakiś system browarów jak licznik postów czy coś), nabijania reputacji za wrzucanie darmowych kodów lub robienie GAs - teoretycznie jest to zakazane, faktycznie nikt tego nie przestrzega.
- Kontakt:
Swoją drogą, moim zdaniem obecny system przyznawania reputacji tutaj jest słaby. Może ją przyznawać tylko okreslona grupa osób jednakże nie jest to grupa ścisłej ekipy forum ani nie ma jasno określonych zasad reputacji. Prowadzi to do tego ze reputacja to po prostu widzimisię uprawnionych osób. Wiele bardzo wartościowych postów nie jest nagrodzonych ponieważ pomagało się osobie z mniejszym stażem na forum, a inni dostają reputację za zwykłe przeklejenie linku. Prowadzi to do dewaluacji tych punktów. Ja spotkałem się na innym forum z super systemem który moim zdaniem sprawdzał się dobrze. Otóż reputację mógł przyznać każdy, ale punkt był zaliczany po tym jak zatwierdziła go osoba z moderacji po uznaniu ze post spełnia kryteria do przyznania reputacji. Co o tym sądzicie?
Z Waszych pomysłów i moich przemyśleń:
1. Medal Weterana - dla użytkowników, którzy zarejestrowali się w 2012 i pozostają aktywni.
2. Medal Niewidzialnej Ręki - dla pomagających, jakkolwiek, niekoniecznie przy HH.
3. Medal Srebrnego i Złotego Talara - za dilerkę na PT (np. srebrny za +100, złoty za +250). Uwaga! trzeba uwzględnić wpisy w "Archiwum komentarzy".
4. Medal Złotej KK - za rozdawnictwa na SG (np. 1000$ real CV w grupach).
5. Medal Gaduły - za średnią postów na dzień (np. 1.11) po roku stażu.
Starałbym się ograniczyć do minimum ilość wyróźnień czysto uznaniowych, niech liczby mówią same za siebie.
1. Medal Weterana - dla użytkowników, którzy zarejestrowali się w 2012 i pozostają aktywni.
2. Medal Niewidzialnej Ręki - dla pomagających, jakkolwiek, niekoniecznie przy HH.
3. Medal Srebrnego i Złotego Talara - za dilerkę na PT (np. srebrny za +100, złoty za +250). Uwaga! trzeba uwzględnić wpisy w "Archiwum komentarzy".
4. Medal Złotej KK - za rozdawnictwa na SG (np. 1000$ real CV w grupach).
5. Medal Gaduły - za średnią postów na dzień (np. 1.11) po roku stażu.
Jestem przeciwko przyznawaniu jakichkolwiek medali za negatywne formy aktywności - to wypacza sens całej tej zabawy.remike pisze: MedalmistrzostwaZwycięzcy - Osoby, które wygrały w forumowych turniejach
Starałbym się ograniczyć do minimum ilość wyróźnień czysto uznaniowych, niech liczby mówią same za siebie.
Spoiler:pokaż
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Każdy może zgłosić post do przyznania reputacji do moderatora. Chyba przez "zgłoś post => inny powód". Wiem, bo kilka razy tak moderacja przyznawała reputacje.brecho pisze: Swoją drogą, moim zdaniem obecny system przyznawania reputacji tutaj jest słaby. Może ją przyznawać tylko okreslona grupa osób jednakże nie jest to grupa ścisłej ekipy forum ani nie ma jasno określonych zasad reputacji. Prowadzi to do tego ze reputacja to po prostu widzimisię uprawnionych osób. Wiele bardzo wartościowych postów nie jest nagrodzonych ponieważ pomagało się osobie z mniejszym stażem na forum, a inni dostają reputację za zwykłe przeklejenie linku. Prowadzi to do dewaluacji tych punktów. Ja spotkałem się na innym forum z super systemem który moim zdaniem sprawdzał się dobrze. Otóż reputację mógł przyznać każdy, ale punkt był zaliczany po tym jak zatwierdziła go osoba z moderacji po uznaniu ze post spełnia kryteria do przyznania reputacji. Co o tym sądzicie?
A co innego że wytyczne do przyznawania reputacji są, ale mało kto ich przestrzega. Bo nie ma żadnej osoby, która by weryfikowała poprawność przyznawania. Kiedyś Vector robił to przy dołączaniu do klubu zasłużonych, ale potem i tak było "hulaj dusza piekła nie ma"

- Podziękował: 18 razy
- Podziękowania: 18 razy
ynternetowych fekowych punktów i ''aczików'' nigdy za wiele - kolory, proce, licznik postów, rep to jeszcze medaliki? 
odnośnie pierwszego postu - czy chwalenie się multi-kontami w celu gromadzenia darmowych gier z różnych rozdawnictw i dropienia kart/handlu też się liczy? W takim wypadku całkiem sporo cebl by tu poleciało

odnośnie pierwszego postu - czy chwalenie się multi-kontami w celu gromadzenia darmowych gier z różnych rozdawnictw i dropienia kart/handlu też się liczy? W takim wypadku całkiem sporo cebl by tu poleciało

- Kontakt:
Ale czy taka chałupnicza metoda jest wystarczająca? Jestem przekonany że ogrom zwykłych użytkowników o tym nie wie. Poza tym, wprowadzenie weryfikacji punktów przez moderację rozwiązałoby drugi problem o którym wspomniałaś.MSKOTOR pisze: Każdy może zgłosić post do przyznania reputacji do moderatora. Chyba przez "zgłoś post => inny powód". Wiem, bo kilka razy tak moderacja przyznawała reputacje.
A co innego że wytyczne do przyznawania reputacji są, ale mało kto ich przestrzega. Bo nie ma żadnej osoby, która by weryfikowała poprawność przyznawania. Kiedyś Vector robił to przy dołączaniu do klubu zasłużonych, ale potem i tak było "hulaj dusza piekła nie ma"
Przecież właśnie teraz są weryfikowane przy zgłoszeniubrecho pisze:Ale czy taka chałupnicza metoda jest wystarczająca? Jestem przekonany że ogrom zwykłych użytkowników o tym nie wie. Poza tym, wprowadzenie weryfikacji punktów przez moderację rozwiązałoby drugi problem o którym wspomniałaś.MSKOTOR pisze: Każdy może zgłosić post do przyznania reputacji do moderatora. Chyba przez "zgłoś post => inny powód". Wiem, bo kilka razy tak moderacja przyznawała reputacje.