Poszukuje strategii "kosmicznej"

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

Witam,

Od paru dni chodzi za mna chec zagrania w jakas strategie/rts dziejacy sie w kosmosie. Niestety nie jestem obeznany w tych klimatach a jedyna gra ktora ukonczylem dziejaca sie w kosmosie bylo Ancient Space, ktory nawet mi sie podobal nawiasem mowiac.

Moje wymagania sa wzglednie umiarkowane:
Po 1. Gra MUSI miec kampanie dla pojedynczego gracza podzielona na misje badz cos w ten desen
po 2. Gra musi byc do ukończenia, czyli nie interesuja mnie jakies strategie 4x w ktore mozna grac 9999 godzin i nic z tego nie miec.
Opcjonalne:
1. Chcialbym aby ktos wymieniajac tytul gry powiedzial cokolwiek o tej grze dlaczego wymienil ja a nie inna bo wejsc na steama i wyszukac gry po tagu "space" to sam moge zrobic, wiec jak chcecie rzucac tytulami bo "snieg" to nie ten temat.

PS. Nie wymieniajcie Gothic Armady bo gra na razie jest zbyt droga i sa z nia zbyt duze problemy optymalizacyjno/sprawnosciowe (gra poprostu sporo crashuje) abym myslal o jej zakupie juz teraz.

z Góry Dziękuje :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Homeworld 1 i 2 (jest niedawno wydany remaster i to całkiem niezły) oraz Homeworld: Cataclysm (kto inny robił, dlatego nie ma w remasterze, ale gra równie dobra). Spełnia oba wymagania.

A dlaczego? Dlatego: https://www.youtube.com/watch?v=xs4gPWqYEAw

Homeworld to pierwszy taki kosmiczny RTS w pełnym 3D, można powiedzieć klasyka gatunku. Każda część to kilkanaście misji, jest fabułą, rozwój, badania, zbieranie surowców i dowodzenie flotą statków. I wyśmienitnia muzyka.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Nie jestem miłośnikiem strategii osadzonych w kosmosie, aczkolwiek ze względu na sentyment do filmowego pierwowzoru nie mogłem przejść obojętnie obok Star Wars Empire at War. Nie wiem czy podpasuje, ale warto sprawdzić... gra składa się z dwóch warstw - zarządzania imperium (lub rebelią) na mapie galaktyki, gdzie stawia się budynki, rekrutuje wojska, prowadzi akcje dywersyjne itd. oraz starć na powierzchniach planet, które przypominają klasycznego RTSa. Z tego co pamiętam da się zagrać zarówno w kampanię (gdzie m. in. spotkamy wielu bohaterów filmowej sagi), jak i podbój galaktyki.
Oprócz tego do głowy przychodzi mi jeszcze seria StarCraft, o której wiele pisać chyba nie trzeba. StarCraft 1 i dodatek Brood War mocno się już zestarzały, ale można pobrać moda, który umożliwia odpalenie misji z "jedynki" na silniku dwójki, warto to zrobić, bo "nowe" części stanowią fabularną kontynuację. W singlu spokojnie poradzi sobie nawet laik, za to multi bywa bardzo wymagającego, bez odpowiednio wysokiego apm naprawdę ciężko cokolwiek zrobić.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

9 maja wychodzi Stellaris
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

a nie słyszałeś o warhammerze 40k dawn of war i dawn of war 2??? kiedyś za 10 zl kupiłem w media podstawkę plus dwa dodatki, to jest typowa startegia rozgrywana w kosmosie, podstawka misję robi się do 45 minut , scenariusz 10 kampanii jedną rasą kosmicznymi marines, dodatek winter assault to akurat dodatek w którym liczą się bardziej umiejętności gracza niż strategie, ale za to dawn of war jest fajne, podbój całej planety dowolną rasą (fajnie się gra gwardią imperialną i marines chaosu, szybko się gra i przyjemnie na hardzie, nie polecam orków bo długo się nimi gra i nekronów, co do kosmicznych to za łatwi są, a eldarami i tau nigdy nie grałem), albo też 4 dodatek soulstorm ale według mnie jest za łatwy nawet na hardzie, jakieś AI jest tępę, albo druga część gry, gdzie nie sterujesz wielką armią tylko 4 z 6 gierojów, rozwijasz ich umiejętności i zdobywasz lepszy sprzęt, ale za to kampania lepsza, i bardziej gra wciąga, a gry te są tanie jak barszcz winiary, i jak najbardziej tematyka kosmosu, 1 część jest trochę stara, tak jak warcraft 3 ale nadal trzymają poziom
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

@UP pewnie ze slyszalem Dawn Of War I & II jak i wszystkie dodatki do nich juz daaawno ograne to samo ze starcraftami to sa bardzo dobre gry strategiczne ale niewiele maja wspolnego z tym czego szukam tam misje opieraja sie na walce na planetach a nie zarzadzaniu flota w kosmosie.
Ale za to Homeworld remastered juz sciagam i sproboje dac szanse tej grze
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Haegemonia: Legions of Iron spełnia twoje kryteria. Ma ciekawą kampanie (niby dwie do wyboru, ale praktycznie różnią się tylko kilkoma pierwszymi misjami i głównym bohaterem), a rozgrywka przypomina to co w klasycznych strategiach 4x, choć to zależy też od misji. Generalnie im dalej w kampanii tym większa swoboda.
Z ciekawych rzeczy, technologie i kilka wybranych przez nas jednostek przeskakują do następnych misji. Bohaterów można przypisywać do jednostek i kolonii, a ich umiejętności mogą wpływać nie tylko tam gdzie są przyczepieni, ale także na system planetarny w którym się znajdują lub nawet całe imperium.
Grafika jak na swoje czasy była piękna i dalej nieźle się trzyma. Nie wiem jak gra radzi sobie na nowych systemach i sprzęcie, bo sam siedzę na złomie.
Haegemonia jakiś czas temu pojawiła się na steamie, zdążyła zostać zbundlowana, a nawet być rozdana za darmo (Microids). Samodzielnym dodatkiem o podtytule The Solon Heritage nie ma co sobie głowy zawracać. Wprowadza tylko trochę nowości do multi. Dla mnie ogromny zawód. Przez lata żyłem bowiem w przekonaniu, że to kolejna ciekawa kampania, czyli to co było esencją podstawki.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

Ja poleciłbym Grzechy Imperium Słońca i kontynuację :Rebelion. Co prawda gry nie posiadają kampanii, ale można sobie usatwić paramentry własnej gry dla pojedynczego gracza.

Ogromną przewagą Grzechów nad innymi grami są mody:
Mody do Rebeliona:
http://www.moddb.com/games/sins-of-a-so ... leased-asc

Inne gry tego typu warte uwagi:
Shallow Space
SW Empire at War
Sword of The Stars I & II
Nexus The Jupiter Incident (bardziej taktyczna)
Hegemonia z dodatkiem
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Ja polecam Imperium Galactica 1 oraz 2. 1 mozesz nie strawic ze wzgledu na wiek i grafike, ale dwojka to cud miod i orzeszki. W stylu blizej temu do MoO niz do SC, masz planety floty, bitwy statkow i inwazje na planety przy pomocy czolgow. Automatyczna budowa budynkow na planetach oraz statkow w stoczni, wiec nie trzeba wszystkiego dogladac. Statki i czolgi mozna dowolnie konfigurowac i ulepszac. Ja sie w obie czesci zagrywalem. Nie ma steep learning curve, znaczy latwo zaczac grac i ogarnac co i jak.

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=555

Jest jeszcze Nexus, ktory w zalozeniu mial byc czescia 3, ale to juz zupelnie inny styl gry. Generalnie skupiasz sie na swoim glownym statku i masz kilka do pomocy i lecisz misje. Ogolnie grywalne.

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=1262

Od tego samego producenta wyszla jeszcze Hegemonia. Mnie nie porwala i chyba jakies bugi mialem, wiec za wiele nie pogralem, ale mozliwe ze warto dac jej szanse.
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=1510

tu masz demo do IG2:
http://www.fileplanet.com/35911/30000/f ... ca-II-Demo

a tu do nexusa:
http://www.fileplanet.com/145979/140000 ... ident-Demo

i hegemonia:
http://www.fileplanet.com/113670/110000 ... -Iron-Demo

Tylko miej na wzgledzie, ze to wszystko gry sprzed 10-15 lat ;) Daj szanse przynajmniej IG2.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Conquest Frontier Wars taki leciutki kosmiczny RTS. Mi osobiście się bardzo spodobał, bo kosmiczne gierki zwykle mnie nudzą albo ślamazarnością albo skomplikowaniem.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

warhameron pisze: Ja poleciłbym Grzechy Imperium Słońca i kontynuację :Rebelion.
Przeca to klasyczny przykład strategii 4X, a Alloon zaznaczył, że ten podgatunek go nie interesuje.

Jest jeszcze polski Starmageddon, mocno nawiązujący do Homeworlda i stawiający na fabułę. Da się go dorwać za grosze na Allegro bo był kiedyś jako pełniak w Komputer Świat GRY.
ODPOWIEDZ