Polskie premiery pudełkowe gier - temat ogólny

Okazyjne ceny gier z dystrybucji pudełkowej, wyprzedaże w Biedronce, tanie serie wydawnicze.
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

RaiL pisze:
Hemiq pisze: Mi się podobała i neXt, i te białe z instrukcjami :E
Mi tak samo, z tym, że w sumie to ta pierwsza i druga wersja też. Jedynie to badziewie, w pudełkach pseudo-bluray, wykonane z chyba najgorszego możliwego plastiku, i w jak najbardziej kiczowatych kolorach, mi się nie podobało.
Podpisuje się pod tymi słowami :tak:
RaiL pisze:
Hemiq pisze: Ale i tak w moim mniemaniu o niebo lepsze niż Gamebooki czy wyżej wymienione PKK i NPG.
Szykuje się pudełko z DVD z grą i kartką z kluczem. Z tego co widzę na płytce będą dodawane poradniki cyfrowe do gier.
Gamebook IMO nie był znowu taki zły. Gdyby umieszczenie płyty było trochę lepsze jak i samo "pudełko" nie było tak delikatne(no bo wiadomo papier, i to dość miękki, a nie plastik) to w zasadzie nie miałbym nic gamebookowi do zarzucenia.
Gdyby nie to, że jak pierwszy raz dotknąłem Gamebooka ze SpellForce'ami i kartki wypadły od okładki razem z zszywkami oraz wyciągnąłem płytę po od-foliowaniu i była zajechana lekko to miałbym lepszą opinię o tym wydaniu.
RaiL pisze: Wiadomo już coś na temat ceny tej nowej ekstra klasyki? Mnie się ona jak najbardziej podoba, nie wiem co wy chcecie. Wiadomo, że fajniej by było jakby była normalna okładka na całe pudełko i tylko jakiś mały dopisek "tania seria", ale i tak takie wydanie w normalnym pudełku dvd jest tysiąc razy lepsze od paskudnej PKK(którą przebija tylko i wyłącznie właśnie ta ostatnia wersja ekstra klasyki tj. ta w pudełkach pseudo-bluray). Szkoda tylko, że Styxa już wziąłem w gamebooku, bo nie ukrywam, że wolałbym to wydanie, ale trudno się mówi.
Panie, co Pan taki upierdliwy jakby Pana w tyłek szerszeń uwalił. Jakby cena była znana, to bym napisał od razu. Nie sądzisz? Co do Styxa. Pudełko /Wydanie zawsze można kupić, klucz sprzedać (albo z kimś się dogadać że klucz bierze inna osoba a ja boxa) i pudełko zostaje :)
RaiL pisze:
upperi pisze: (...)i postawił obok paskudztw z Dobrej Gry
A mi się tam Dobra Gra podoba, bardzo fajne wydanie w normalnym pełnowymiarowym pudełku dvd, włożonym jeszcze w tekturową koszulkę, w bardzo przystępnej cenie(a w promocji to w zasadzie za pół darmo). No i niektóre gry mają też sporo bonusów w pudełku(mapka, soundtrack itp.), szkoda, że tylko nieliczne. Nadruk, dookoła okładki właściwiej, nie wygląda IMO wcale tak tragicznie jak tu niektórzy z Was piszą. Pewnie, że fajniej by było gdyby nie było żadnych dodatkowych pierdół na okładce, tylko okładka taka jak w wydaniu premierowym. Ale tak w tanich seriach po prostu nie ma(wyjątek to "tania" seria Ubisoftu(tyle tylko, że ona wcale taka tania znowu nie jest), gdzie pod koszulka tekturową jest pudełko z okładką premierową, i topseller w którym było dokładnie tak samo, ale jego już od dawna nie ma), i raczej nigdy, niestety, nie będzie. Także cieszcie się, że macie Dobrą grę bo mogło by w to miejsce być jakieś paskudztwo w stylu PKK ;).
Co nie zmienia faktu że box z Dobrej Gry jest ohydny. Podobnie jak Stalowa Seria. Steelbooki robione na jedno kopyto z pół-obwolutami.
Ubisoft i tak wydaje pudełka w współpracy z Cenegą. A raczej Cenega je wydaje pod szyldem Ubisoftu :E
A że hajs się musi zgadzać, w końcu to "Jubi$zit" to tylko obwolutki tworzą.
A co do Topsellera to się nie zgodzę. Później było wydanie że nie było obwolutki tylko zwykły box z okładką Topsellerową. Tak miałem z Sonic Generations i bodajże z W40K: DoW II - Retribution.
upperi pisze: Oczojeeebna czerwień, tagi jak z mema z piesełem i "DOBRA GRA" tak wielkimi bukwami, że człowiek nie zauważa nawet tytułu gry - wg mnie to jest paskudztwo. Kupiłem dwie przygodówki, które wyszły premierowo w tej serii (świetne Inner World i nie-do-końca-przygodówka To the Moon) i jak stoją obok siebie na półce i spojrzy się na ich grzbiety, to wygląda jakbym miał dwie gry o tytule "DOBRA GRA". Kupiłem niemieckie wydanie Inner World, bo ta gra zasługuje na ładne pudełko na mojej półce :E
:tak:
Z drugiej strony czego można się spodziewać po budżetowym wydaniu gry :)
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 0
Podziękowania: 19 razy
Kontakt:

Z Dobrą grą jest taki problem, że styl okładki po prostu jest kiczowy - ktoś kupuje grę dla dorosłych a stylistyka jakby to miała być gra dla dzieci:
Obrazek
Trochę ta seria ratuje się dodatkami do pudełka, jednak wiadomo - liczy się pierwsze wrażenie.
Jeśli chodzi o EK z pudełkiem Blu-Ray to okładka Gothica jest trochę niefortunnym przykładem. Taki Fuel np. prezentuje się trochę lepiej, choć to tylko wyjątek od reguły. Choć np. takie Heroes over Europe też wygląda w miarę znośnie:
Obrazek
Obrazek
Pudełka z tej najnowszej, świeżo zapowiedzianej EK nie są wcale takie złe, nieudany jest tylko ten kontrast bieli z czernią przy okładce - nie wiem czy to jest jakiś ślad uderzenia czy co.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Hemiq pisze: Z drugiej strony czego można się spodziewać po budżetowym wydaniu gry :)
Nie miałbym do tych serii żadnych pretensji, bo wiadomo, że muszą być szpetne, żeby nie obniżały sprzedaży normalnych wydań, gdyby to były budżetowe reedycje. A niestety czasem trafiają do nich premierowe polskie wydania - i to boli, bo jeśli chodzi o koszt, to żadna to różnica, czy okładka jest normalna, czy zwalona jak w dobrogrowym Inner World. Poza tym trochę nie rozumiem tych tanich serii w dzisiejszych czasach - skoro mogę kupić dokładnie taki sam klucz jak w tym pudełku równie tanio na jakiejś wyprzedaży, to po co mam go kupować w pudełku, które jest po prostu brzydkie? No po co?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 422 razy
Kontakt:

Mi się ta nowa EK wyjątkowo podoba :D. Ake rozmawiacie właśnie z człowiekiem, który kolekcjonuje Gamebooki i uwielbiał tą starą białą XK :E
Jeżeli cena będzie taka jak wcześniej, czyli 19.99 to mnie mają. Tylko niech jednak coś w tym wydają, bo większość serii od CDP kończy marnie. Pamięta ktoś w ogóle Grywalność ponad wszystko? Ile w tym wyszło tytułów, 5?
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

serafek5 pisze: Mi się ta nowa EK wyjątkowo podoba :D. Ale rozmawiacie właśnie z człowiekiem, który kolekcjonuje Gamebooki i uwielbiał tą starą białą XK :E
To nie mamy o czym gadać :trollface:
serafek5 pisze: Jeżeli cena będzie taka jak wcześniej, czyli 19.99 to mnie mają. Tylko niech jednak coś w tym wydają, bo większość serii od CDP kończy marnie. Pamięta ktoś w ogóle Grywalność ponad wszystko? Ile w tym wyszło tytułów, 5?
Za taką cenę to też bym się zastanowił, ale musiałoby być jeszcze coś, co mnie zainteresuje.
w Grywalności? Czekaj: Gemini Rue, Doc Clock, The Ball, Capsized, Bunch of Heroes, Zeno Clash i Super Meat Boy. Mam 7 z głowy co pamiętam. Ale więcej tego "dziadostwa" chyba nie było.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

serafek5 pisze: Pamięta ktoś w ogóle Grywalność ponad wszystko? Ile w tym wyszło tytułów, 5?
Ja pamiętam, bo mam Gemini rue z tej serii - to też był niezły dizajnerski koszmarek (symbol anarchii, wielgachny wykrzyknik, a do tego wszystko pisane jakby krwią - pasuje to wszystko do Gemini rue jak pięść do nosa :E).
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Co wy chcecie, piękny "dizajn" :trollface:
Obrazek
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękowania: 19 razy
Kontakt:

Miałem coś pisać o błędnym kole że skoro tanie serie nie mają się dobrze sprzedawać i robić konkurencji dla normalnych wydań to nie powinny przynosić zysków ale się pogubiłem. ;)
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Adadid pisze: Miałem coś pisać o błędnym kole że skoro tanie serie nie mają się dobrze sprzedawać i robić konkurencji dla normalnych wydań to nie powinny przynosić zysków ale się pogubiłem. ;)
Ja nie wiem co czytam i jak to rozumować, bo znaków interpunkcyjnych to to nie ma :E
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Hemiq pisze: Co wy chcecie, piękny "dizajn" :trollface:
Obrazek
W logo zamiast A powinien być odwrócony pentagram z głową kozła :E Wtedy to by miało sens - slogan pisany krwią dziewicy złożonej w ofierze na ołtarzu grywalności. Grywalność ponad wszystko!
Spoiler:pokaż
Adadid pisze: Miałem coś pisać o błędnym kole że skoro tanie serie nie mają się dobrze sprzedawać i robić konkurencji dla normalnych wydań to nie powinny przynosić zysków ale się pogubiłem. ;)
To trochę na zasadzie "sprzedajemy premierówki po 70 zeta sztuka, a tu mamy takie trochę stare gierki, co nikt ich za tyle nie kupi. Moglibyśmy opchnąć po 20 zeta, a i tak zarobimy, ale ziomki mogą zacząć kręcić nosem, że normalnie premierówka 70 a tu premierówka za 20. To może zapakujemy te stare gierki w szpetne pudełka i wtedy my zarobimy, a ziomki będą widziały, że 70 zeta się płaci za coś ładnego, a 20 za cepelię". Albo coś w ten deseń :trollface:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Obrazek
Myślałem, że brzydziej od NPG się nie da :E
Myślę, że do tej serii będą wrzucać raczej gry już poprzeceniane (jak Bound by Flame) i będące już w droższych seriach (jak Styx) albo nieprzeceniane, ale słabe (Cities XXL). Stawiam na Trylogię Van Helsingów, Balckguards 2, Victora Vrana (brałbym!) i Dungeons II.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

serafek5 pisze:
Obrazek
Myślałem, że brzydziej od NPG się nie da :E
To Ty młody jesteś skoro tego nie widziałeś :trollface:
serafek5 pisze: Myślę, że do tej serii będą wrzucać raczej gry już poprzeceniane (jak Bound by Flame) i będące już w droższych seriach (jak Styx) albo nieprzeceniane, ale słabe (Cities XXL). Stawiam na Trylogię Van Helsingów, Balckguards 2, Victora Vrana (brałbym!) i Dungeons II.
O Trylogii Van Helsinga zapomnij, ale pojedynczo wydane wraz z DLC czemu nie. Ale w 3 część w tej serii to nie wierzę. Z resztą się zgodzę, ale też nie szybko. Prędzej dostaniemy Shadows: Heretic Kingdoms, Wiedźmin: Grę Przygodową, Etherium z Gamebooka czy Sherlocka bądź Ethana Cartera.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Dodanie tutaj takich tytułów jak Shadows czy Wiedźmina Gry Przygodowej byłoby dla CDP strzałem w kolano.
Na PGA Wiedźmin był za 4.99 (wiem, bo tam kupiłem), zresztą nawet teraz jest u nich za 9.99 zł, a Shadows było ciągle przeceniane, zresztą nadal jest, w wersji pudełkowej za 14.99 zł. Oczywiście obie gry w premierówkach, więc wtedy w ogóle wydawanie takiej edycji byłoby nieopłacalne.
Oczywiście, jeśli przyjmiemy, że będzie to kosztowało więcej niż 9.99, bo za tyle to jeszcze można by przymknąć oko.
A te Van Helsingi to niby szalony pomysł, ale dla mnie trochę by na tym zyskali - do XK pojedynczo dawać im się nie opłaca, a wydając od razu trylogię zyskają na tym i nowi gracze, ale też ci, którzy nie mają tylko trójki.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

serafek5 pisze: Dodanie tutaj takich tytułów jak Shadows czy Wiedźmina Gry Przygodowej byłoby dla CDP strzałem w kolano.
Na PGA Wiedźmin był za 4.99 (wiem, bo tam kupiłem), zresztą nawet teraz jest u nich za 9.99 zł, a Shadows było ciągle przeceniane, zresztą nadal jest, w wersji pudełkowej za 14.99 zł. Oczywiście obie gry w premierówkach, więc wtedy w ogóle wydawanie takiej edycji byłoby nieopłacalne.
Oczywiście, jeśli przyjmiemy, że będzie to kosztowało więcej niż 9.99, bo za tyle to jeszcze można by przymknąć oko.
A te Van Helsingi to niby szalony pomysł, ale dla mnie trochę by na tym zyskali - do XK pojedynczo dawać im się nie opłaca, a wydając od razu trylogię zyskają na tym i nowi gracze, ale też ci, którzy nie mają tylko trójki.
Co nie zmienia faktu że jako zapchajdziury do serii by pasowały jak ulał :) coś do serii trzeba wrzucać, a cały czas w miarę nowych tytułów wrzucać nie będą. Albo brać "świeżynki" i wrzucać do taniej serii. To nie Techland i ich Dobra Gra.
Cena to minimum 19.99 zł. Taniej się nie da. Bo przecież mniej niż 19.99 zł (nie liczę XK Dodatek bo to chyba po 14.99 zł chodziło) żadna seria wydawnicza nie była. Chociaż z Grywalnością było różnie. A i było kiedyś jeszcze Power Play od Cenegi. Ale ta seria to i tak nikogo.
Co do Van Helsingów. Niezliczone są wybory wydawców i zawiłość umów z kontrahentami. Trzeba pamiętać, że dystrybucja cyfrowa (bundle) i wyprzedaże (vide na PGA bądź wakacyjne / okazyjne czyszczenie magazynów) nie mają (nie muszą) mieć wpływ na re-wydania danego tytułu, tyle że z inną okładką. Jakby była trylogia w jednym boxie to Ci co mają dwie pierwsze części by zyskali, o ile byłyby osobne klucze Steam dla każdej części serii. Bo jak w jednym kluczu to byłoby tylko "marnowanie" 2 kopii gry. Poza tym, 1 i 2 część jest na 2xDVD 8.5 GB każda, a już to widzę że cdp.pl wyda za 20-25 zł 3 gry z serii w jednym pudełku z 6 płytami DVD by nie pobierać łącznie około 50 GB.
Łącznie nie ma to racji bytu, osobno to można by się było zastanowić (w mniemaniu wydawcy).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Hemiq pisze: Co nie zmienia faktu że jako zapchajdziury do serii by pasowały jak ulał :) coś do serii trzeba wrzucać, a cały czas w miarę nowych tytułów wrzucać nie będą. Albo brać "świeżynki" i wrzucać do taniej serii. To nie Techland i ich Dobra Gra.
Cena to minimum 19.99 zł. Taniej się nie da. Bo przecież mniej niż 19.99 zł (nie liczę XK Dodatek bo to chyba po 14.99 zł chodziło) żadna seria wydawnicza nie była. Chociaż z Grywalnością było różnie. A i było kiedyś jeszcze Power Play od Cenegi. Ale ta seria to i tak nikogo.
Też myślę, że niżej nie zejdą, ale pomarzyć zawsze można :D.
Power Play był akurat całkiem ciekawy - za 8.99 można było wyrwać starsze, acz całkiem ciekawe tytuły, pokroju BG&E czy LoK: Defiance.
Było jeszcze "Gra dla Ciebie" od Techlandu za 14.99, do którego trafił Flatout: Apokalipsa czy CoJ. Kiedyś było jeszcze coś takiego jak "Tania seria" od Cenegi, czyli gry w wersjach Bieda Edyszyn sprzedawane w marketach po 14.99, mam z tego TR: Legenda, Rainbow Six 3 i Vegas, Thief Collection, Transformers: The Game, Spider-Many 1,2 i Friend or Foe i X-Men: The Official Game. W Auchan u mnie widziałem jeszcze z tej serii Chirurgów i Hell's Kitchen. Czyli chyba da się taniej :D.
Ale tutaj, patrząc po tytułach, raczej można się spodziewać 19.99 - 29.99 to przesada, bo w PKK mamy masę tytułów AAA (Thief, SR IV, Tomb Raider, w ogóle wszystko od Square poza LiS), a 9.99 to jednak trochę za mało za Bound by Flame, Styxa czy Cities XL.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Była kiedyś jeszcze tania seria wydawana przez CD Project za 9,99. Pudełka wielkości opakowań na płyty CD, plastikowe w kolorze żółtym. Pamięta ktoś jak to się nazywało? Mam 2 gry z tej serii w tym m.in. Original War, ale nie przy sobie.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Akurat BG&E z Power Play to chyba jedyna polska wersja działająca z systemami Win7 i nowszymi, więc nie aż tak #nikogo
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 25 razy

upperi pisze: Oczojeeebna czerwień, tagi jak z mema z piesełem i "DOBRA GRA" tak wielkimi bukwami, że człowiek nie zauważa nawet tytułu gry - wg mnie to jest paskudztwo. Kupiłem dwie przygodówki, które wyszły premierowo w tej serii (świetne Inner World i nie-do-końca-przygodówka To the Moon) i jak stoją obok siebie na półce i spojrzy się na ich grzbiety, to wygląda jakbym miał dwie gry o tytule "DOBRA GRA". Kupiłem też niemieckie wydanie Inner World, bo ta gra zasługuje na ładne pudełko na mojej półce :E
Co kto lubi, mnie tam jakoś "Dobra gra" aż tak nie razi, jak te paskudne pseudo-bluray boxy z PKK, czy tej ostatniej(w zasadzie to teraz już niedługo przedostatniej) ekstra klasyki. Pewnie, że te napisy mogłyby być subtelniejsze ale tragedii IMO nie ma. To nie prościej, i taniej, było Ci wydrukować sobie po prostu okładkę do tego Inner Worlda ;) ?
Hemiq pisze: Gdyby nie to, że jak pierwszy raz dotknąłem Gamebooka ze SpellForce'ami i kartki wypadły od okładki razem z zszywkami oraz wyciągnąłem płytę po od-foliowaniu i była zajechana lekko to miałbym lepszą opinię o tym wydaniu.
No po czymś takim to pewnie też bym tej serii nie lubił, ale ja na szczęście nie miałem takich problemów.
Hemiq pisze: Panie, co Pan taki upierdliwy jakby Pana w tyłek szerszeń uwalił. Jakby cena była znana, to bym napisał od razu. Nie sądzisz? Co do Styxa. Pudełko /Wydanie zawsze można kupić, klucz sprzedać (albo z kimś się dogadać że klucz bierze inna osoba a ja boxa) i pudełko zostaje :)
No wie Pan co, jak Pan może?! ;) Pytałem, bo po prostu od ostatniego posta upłynęło już trochę czasu, i mogło pojawić się w międzyczasie info odnośnie ceny. Zakładając nawet, że wydanie kupie i klucz sprzedam/oddam, to co wtedy zrobić z tym z Gamebooka? :P Ja tam zostaje przy tym, co mam, bez sensu trochę kupować drugi raz to samo, tylko dla pudełka, tym bardziej że mnie się Gamebook względnie podoba.
Hemiq pisze: Co nie zmienia faktu że box z Dobrej Gry jest ohydny. Podobnie jak Stalowa Seria. Steelbooki robione na jedno kopyto z pół-obwolutami.
Moim zdaniem GB nie jest taki zły, ale oczywiście masz prawo uważać inaczej. Stalowa Seria brzydka nie jest, problemem jest raczej to, że za bardzo nie mają sensu tego typu steelbooki(z tym, że ja generalnie za steelbookami raczej nie przepadam, więc być może nie do końca rozumiem ich fenomen) tj. każdy taki sam. W dużym uproszczeniu kupując jeden masz już wszystkie ;).
Hemiq pisze: Ubisoft i tak wydaje pudełka w współpracy z Cenegą. A raczej Cenega je wydaje pod szyldem Ubisoftu :E
A że hajs się musi zgadzać, w końcu to "Jubi$zit" to tylko obwolutki tworzą.
A to nawet nie wiedziałem, że Cenega w tym bierze udział. Szkoda, że sami nie poszli typ tropem, choćby zamiast PKK tego typu serię zrobić. Bo od PKK lepsze jest prawie wszystko ;)
Hemiq pisze: A co do Topsellera to się nie zgodzę. Później było wydanie że nie było obwolutki tylko zwykły box z okładką Topsellerową. Tak miałem z Sonic Generations i bodajże z W40K: DoW II - Retribution.
Faktycznie, przecież starsze Topsellery nie były "zbudowane" w ten sposób(być może nowsze też, nie pamiętam już kolejności, ale wydaje mi się, że te o których pisałem były ostatnimi), źle to ująłem, chodziło mi oczywiście tylko o tę generację TS która miała obwolutę TS, i "premierową" okładkę w środku.
Hemiq pisze: Z drugiej strony czego można się spodziewać po budżetowym wydaniu gry :)
Parę postów wcześniej sam w pewnym sensie sobie odpowiedziałeś. Chyba nie powiesz, że ta biała wersja ekstraklasyki nie była co najmniej nie brzydka. IMO to chyba była najładniejsza, jeśli chodzi o design, tania seria(z wyjątkiem wersji gold). Ładne, estetyczne białe pudełko, i biała okładka do której to praktycznie każda "prawdziwa" okładka pasowała(tj. to co jest na środku). Bardzo schludnie to wyglądało, i nie miałbym nic przeciwko, żeby każda obecna tania seria wyglądała w ten sposób. Wydaje mi się, że ogólna niechęć do tej wersji EK była chyba spowodowana tym, że była nieco uboższa od tej poprzedniej tj. cienki box zamiast grubego, mniej obszerne instrukcje(chociaż w sumie to i tak były dość grube, ale nie pamiętam już czy z poradnikiem czy bez). No chyba, że to ja mam jakiś dziwny gust ;).
Adadid pisze: Jeśli chodzi o EK z pudełkiem Blu-Ray to okładka Gothica jest trochę niefortunnym przykładem. Taki Fuel np. prezentuje się trochę lepiej, choć to tylko wyjątek od reguły.
Moim zdaniem prezentuje się tak samo beznadziejnie, ten pastelowy niebieski nie pasuje do niczego, i sam w sobie jest brzydki. Ponadto jakość plastiku użytego do stworzenia tych pudełek była tragiczna, a przynajmniej tych złotych, bo takie miałem wątpliwą przyjemność trzymać w rękach od-foliowane. Giętki, jakiś taki nierównomiernie "wymieszany"(tj. na "tafli" plastiku było widać smugi), pól-przezroczysty miejscami plastik. Tragedia. Niebieskie z tego co zdołałem przez folie zobaczyć, raczej lepsze pod tym względem nie były.
Adadid pisze: Choć np. takie Heroes over Europe też wygląda w miarę znośnie:
Wygląda w miarę znośnie(abstrahując od samego jaskrawego koloru pomarańczowego, który sam w sobie piękny nie jest), bo zdjęcie nie oddaje w 100% rzeczywistości. Na zdjęciu wygląda na matowe, a w rzeczywistości jest przezroczyste przez co wygląda jeszcze bardziej odpustowo.
Adadid pisze: Pudełka z tej najnowszej, świeżo zapowiedzianej EK nie są wcale takie złe, nieudany jest tylko ten kontrast bieli z czernią przy okładce - nie wiem czy to jest jakiś ślad uderzenia czy co.
Pewnie zamysł był taki, że gra jest taka wspaniała, że aż okładkę wgniotła :D Sam kontrast IMO jest fajny, ja bym wyrzucił jedynie te paski takie ukośne co są dookoła. Im mniej skomplikowane jest to wszytko, i mniej tam ogólnie tego wszystkiego jest, tym lepiej to IMO wygląda.
upperi pisze: Poza tym trochę nie rozumiem tych tanich serii w dzisiejszych czasach - skoro mogę kupić dokładnie taki sam klucz jak w tym pudełku równie tanio na jakiejś wyprzedaży, to po co mam go kupować w pudełku, które jest po prostu brzydkie? No po co?
A no choćby po to, że masz grę na płycie(jak ktoś ma słabego neta, to dla niego ma ogromne znaczenie), czy chociażby żeby na prezent komuś dać, czy z kilku innych powodów dla których wybiera się wersje pudełkowe :) .
serafek5 pisze: Mi się ta nowa EK wyjątkowo podoba :D. Ale rozmawiacie właśnie z człowiekiem, który kolekcjonuje Gamebooki i uwielbiał tą starą białą XK :E
:tak:
Mnie też się bardzo podobała ta biała EK, o czym z resztą tam ^ na górze piszę :D Tyle tylko, że mam z niej chyba w sumie 2 gry, bo za wiele to w niej nie wydali, co by mnie zainteresowało. Za gamebookiem nie przepadam, ale też go jakoś specjalnie nie nie lubię, ot może być. Ta nowa EK co dopiero będzie też mi się całkiem podoba(szkoda tylko, że wszytko co potencjalnie bym z niej kupił to już od dawna mam z poprzednich wydań, więc nie kupię nic z tego pierwszego rzutu, ale może coś w przyszłości się pojawi), widać mamy podobny gust :)
serafek5 pisze: Jeżeli cena będzie taka jak wcześniej, czyli 19.99 to mnie mają. Tylko niech jednak coś w tym wydają, bo większość serii od CDP kończy marnie.
:tak: Lepiej bym tego nie ujął.
serafek5 pisze: Pamięta ktoś w ogóle Grywalność ponad wszystko? Ile w tym wyszło tytułów, 5?
Staramy się zapomnieć :D Chyba jeszcze paskudniejsze wydanie od PKK, albo co najmniej na równi.
upperi pisze: W logo zamiast A powinien być odwrócony pentagram z głową kozła :E Wtedy to by miało sens - slogan pisany krwią dziewicy złożonej w ofierze na ołtarzu grywalności. Grywalność ponad wszystko!
HAHA :lol: coś pięknego, szkoda, że cdp(wtedy chyba jeszcze cd projekt) nie poszło tym tropem, ale by była afera :D
serafek5 pisze: Myślałem, że brzydziej od NPG się nie da :E
:shock: A można wiedzieć, co konkretnie Ci się w New Premium Games(chyba, że miałeś coś innego na myśli) nie podoba? IMO to jedna z najładniejszych "tanich"(bo przy obecnej cenie tej serii to już ciężko powiedzieć, że jest tania) serii. Bardzo eleganckie pudełko z czarnego błyszczącego plastiku i tylko delikatny, napis premium games. Elegancko, subtelnie i z klasą. Abstrahując oczywiście od największej wady tego wydania, czyli nie proporcjonalnego, względem innych pudełek, rozmiaru, bo to też im się nie podoba, ale już trudno, można przeboleć.
serafek5 pisze: Dodanie tutaj takich tytułów jak Shadows czy Wiedźmina Gry Przygodowej byłoby dla CDP strzałem w kolano.
Jakoś Bound by flame i Styx które można wciąż dostać na różnych promocjach za odpowiednio ~15zł i 11zł, tam są, więc i pewnie te wyżej wymienione produkcje dać mogą. No chyba, że faktycznie będzie taniej niż 20zł.
Hemiq pisze: Bo przecież mniej niż 19.99 zł (nie liczę XK Dodatek bo to chyba po 14.99 zł chodziło) żadna seria wydawnicza nie była. Chociaż z Grywalnością było różnie. A i było kiedyś jeszcze Power Play od Cenegi. Ale ta seria to i tak nikogo.
Była jeszcze $uperCena od CDP też po "dychu", i całkiem jeszcze nie dawno(do dziś w niektórych wysyłkowych sklepach mają, bo gdzieś mi się nawinęło to ostatnio) jakaś "dyszkowa" seria od Techlandu czy Lema której nazwy niestety już nie pamiętam(jedynie mniej więcej wygląd, taka mdła czerwona otoczka dookoła okładki właściwej, trochę podobnie do Dobrej Gry). Także trochę ich wbrew pozorom było, tyle tylko, że tak jak to ująłeś większość gier w nich wydawanych nikogo ;).
serafek5 pisze: (...)9.99 to jednak trochę za mało za Bound by Flame, Styxa czy Cities XL.
BbF premierówke dziś widziałem w Empiku i MM za 14.99zł, a Styxa w GB jeśli dobrze pamiętam kupiłem za 11zł, także bynajmniej te 9.99zł to nie byłaby wygórowana cena, chociaż też niestety coś czuję że jednak będzie 15-20zł.
luk4sek pisze: Była kiedyś jeszcze tania seria wydawana przez CD Project za 9,99. Pudełka wielkości opakowań na płyty CD, plastikowe w kolorze żółtym. Pamięta ktoś jak to się nazywało? Mam 2 gry z tej serii w tym m.in. Original War, ale nie przy sobie.
Masz na myśli takie dziwaczne boxy z takim jakby wieszakiem/dziurką na górze? Chociaż chyba chodzi Ci o coś innego bo w tej serii były raczej chyba tylko gry dla dzieci, ale może nie tylko. W każdym razie one też były żółte toteż skojarzyłem.

Ło matko, ależ się rozpisałem O.o.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Patrząc na te nowe wydania EX to stwierdzam, że nie jest źle. Tak dobrze jak za czasów białej serii to nie jest, ale na pewno lepiej od tej blu-ray tandety. Nawiązują kolorystyką da tamtej edycji, ale ze współczesnym motywem cdp. Jakby darowali sobie to wgniecenie, to już w ogóle byłoby super. Za dwie dychy można by takiego Styxa przytulić.
RaiL pisze: Moim zdaniem prezentuje się tak samo beznadziejnie, ten pastelowy niebieski nie pasuje do niczego, i sam w sobie jest brzydki. Ponadto jakość plastiku użytego do stworzenia tych pudełek była tragiczna, a przynajmniej tych złotych, bo takie miałem wątpliwą przyjemność trzymać w rękach od-foliowane. Giętki, jakiś taki nierównomiernie "wymieszany"(tj. na "tafli" plastiku było widać smugi), pól-przezroczysty miejscami plastik. Tragedia. Niebieskie z tego co zdołałem przez folie zobaczyć, raczej lepsze pod tym względem nie były.
Nie były.
RaiL pisze:
Hemiq pisze: A co do Topsellera to się nie zgodzę. Później było wydanie że nie było obwolutki tylko zwykły box z okładką Topsellerową. Tak miałem z Sonic Generations i bodajże z W40K: DoW II - Retribution.
Faktycznie, przecież starsze Topsellery nie były "zbudowane" w ten sposób(być może nowsze też, nie pamiętam już kolejności, ale wydaje mi się, że te o których pisałem były ostatnimi), źle to ująłem, chodziło mi oczywiście tylko o tę generację TS która miała obwolutę TS, i "premierową" okładkę w środku.
Jeśli dobrze kojarzę to pod koniec życia serii tak właśnie wyglądała - kartonowa obwoluta TS a w środku (chyba nawet faktyczna) premierówka. I to było chyba najlepsze rozwiązanie. Chociaż miło wspominam też edycję, gdzie okładka była dwustronna, na jednej biały TS, a na odwrocie niby-premierówka.

Ogólnie cieszy fakt, że cdp postanowił zrobić coś, co ma ręce i nogi. Niestety ostatnie lata dla firmy to w moim odczuciu historia "od bohatera do zera". Co smutniejsze, to nie nieprzychylne zrządzenie losu czy nieuczciwa konkurencja tylko własne decyzje marketingowe, które można podsumować jedynie jako fail za failem. W efekcie w ciągu kilku lat z jednego z największych dystrybutorów w Europie, firmy ze wspaniałymi sukcesami lokalizacyjnymi, przeobrazili się w niezbyt rozgarniętego wydawcę, dla którego hitem sprzedażowym są te budżetowe crap symulatory, zalegające w Niemczech kosze z tanimi grami w supermarketach i gdyby nie sukces Wiedźminów pewnie w ogóle byśmy o CD Projekcie zapomnieli.

Pomysł na odświeżenie EK jest tym lepszy, że obecnie niestety wszystkie tanie serie są zwyczajnie szkaradne. Gamebooka nie miałem w rękach szczerze mówiąc, ale i nie chcę, bo z tego co widziałem i czytałem to są nie mniej tandetne. Dobra Gra, tak jak napisał upperi, wygląda jakby zaprojektował ją jakiś gimbus i nijak ma się do klimatu samych produkcji. NPG jest dość ładnie wydane, ale w pokracznym pudełku, które trudno się otwiera, a cenę ma taką, iż trudno to nazwać tanią serią, bo zawartość tego nie rekompensuje. O blu-rayowych PKK i EK nie ma nawet co pisać - po komentarzach widać, iż wszyscy zgodnie sądzą, że są brzydkie jak noc. Na plus wydań Cenegi trzeba jednak dodać, że serie dalej w mniejszym lub większym stopniu są żywe i co jakiś czas nowe tytuły dochodzą, często w wydaniach kompletnych.

Tym co mnie zawsze zastanawiało w PKK, NPG i ostatnim EK to sama idea zmiany wymiaru opakowania w takich wydaniach, bo to już kłóci się z właściwą "taniością". Mając wydanie premierowe, które się nie sprzedało, można zrobić dwie rzeczy - albo je po prostu przecenić albo wycofać ze sklepów. To pierwsze jest najprostszym i najtańszym rozwiązaniem i aż dziwne, że korzystają z niego jedynie te paradoksalnie najgorsze firmy - Ubi i EA. Francuzi ładują premierówki w obwoluty z serii Exclusive, bardzo rzadko zmieniając okładkę (chyba w sumie tylko w przypadku wydań zbiorczych jak np. serie Heroesów, Settlersów czy PoPów), zaś seria Classics od Elektroników już dawno przestała być wydawana w charakterystycznym żółtym nakładzie i zwyczajnie premierówki tanieją.
Dziwnym trafem, rodzimi wydawcy wolą sobie życie utrudniać i nie dość, że gry wycofują ze sklepów, to i zamiast zaoszczędzić wykorzystując jak najwięcej materiałów z oryginału, wolą wydać dany tytuł w mniejszym pudełku, do którego nie pasuje ani stara instrukcja ani okładka i muszą je od nowa drukować. Sensu w tym za grosz. Co prawda, Cenega próbowała wprowadzić Premierową Okazję, czyli właśnie pierwsze wydania w jednorazowej plastikowej obwolucie, pod którą kryła się najprawdziwsza premierówka za 40 zł, ale to szybko upadło.

Przydałaby się jeszcze jakaś seria droższa, coś na kształt Platynowej Kolekcji czy starej Premium Games sprzed zmiany pudełek. Ładnie wydane, z dodatkową zawartością (chociaż poradnik lecz nie pogardziłbym też jakimś mini artbookiem, jak np. w premierówce Trine 2 czy płytą ze ścieżką dźwiękową). Mogłoby to nawet więcej kosztować (tak w granicach 70 zł, mniej więcej za ile chodziły PK i [N]PG), ale warte byłoby swojej ceny. A że nasi dystrybutorzy mimo wszystko potrafią w obecnych czasach ładnie wydać gry mogą zaświadczyć Wiedźmin 2, Pillars of Eternity czy seria Risen.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Z tych paskudniejszych serii jeszcze warto sobie przypomnieć Platynową Kolekcję

Obrazek
ODPOWIEDZ