Światy Równoległe – Fantastyczna Kolekcja

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 60 razy
Kontakt:

Na forum jest trochę fanów literatury tego typu, więc sądzę, że może kogoś zainteresować informacja o pojawieniu się na rynku nowej kolekcji wydawniczej:)

Krótki opis: Nowa kolekcja prasowa Wydawnictwa Literackiego i wydawnictwa Ringier Axel Springer w ramach Biblioteki „Newsweeka”. Pobudzamy wyobraźnię, poszerzamy horyzonty i zapraszamy do odkrywania nowych światów! 29 marca ukaże się pierwszy tom „Światów Równoległych” – trzydziestotrzytomowej kolekcji najlepszej polskiej literatury fantastycznej. W jej skład wchodzą książki największych polskich autorów, wielokrotnie nagradzanych, poczytnych, kształtujących obraz współczesnej fantastyki w Polsce i za granicą, niejednokrotnie przekraczających granice gatunku. Znajdziemy w niej powieści oraz zbiory opowiadań Stanisława Lema, Jacka Dukaja, Anny Brzezińskiej, Łukasza Orbitowskiego, Szczepana Twardocha i Krzysztofa Piskorskiego.

Więcej informacji na: https://literia.pl/fantastyka
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Jak ktoś chce zobaczyć jak to realnie wygląda to tutaj są zdjęcia: http://dodatkiwkiosku2.blogspot.com/201 ... -cz-1.html

Moim zdaniem zamiast nazwy "Fantastyczna Kolekcja" powinna być "Dukaj&Lem i goście" i bardzo też oferta prenumeraty względem kolekcji Prachetta :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 18 razy

Generalnie fajnie wygląda, jak ktoś ma mało pozycji z serii to może kusić. Z czasem pewnie będzie tańsza (w ten, czy inny sposób). Zastanawia na pierwszy rzut oka jedno - wizualizacja sugeruje twardą oprawę, opis podaje miękką.
hmm za pierwszy tom Lodu 6 pln :trollface:
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Widziałam dzisiaj w kiosku (nie mam pojęcia, dlaczego nie wzięłam) i raczej nie wyglądało mi to na wersję w miękkiej oprawie:). Wybór autorów faktycznie trochę mały, ale nie dziwię się, że to książki właśnie Lema i Dukaja zapełniają większość katalogu. Nie mogłam znaleźć informacji, ile będą kosztować kolejne tomy, ale patrząc na cenę prenumeraty, to pewnie gdzieś w okolicach tego, co trzeba płacić za Pratchetta.

EDIT: Patrząc po obrazkach, to jednak miękka oprawa? Dziwne, w stanie "zapakowanym" wyglądała mi na twardą, ale może to w takim razie było tylko złudzenie...
Ostatnio zmieniony 29 mar 2016, o 20:09 przez Shelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

cena za drugi i kolejny tom to 15,99 zł w kiosku a 13,50 zł w prenumeracie
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Tylko, że tutaj nie widać opcji takiej jak w Prachett, że przychodzą dwa tomy i za nie tylko płacisz czyli ~26. Jest opcja całość lub 3 raty ok 150zł więc dla jakieś części ludzi to będzie problem
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

Dzięki za info, nawet nie wiedziałem, a biblioteczka domowa ostatnio wygłodzona i żądna "nowości" ;-)
Jutro zahaczę o salonik prasowy i łyknę Dukaja, bo Go akurat na półce nie mam :)
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Dzisiaj kupiłam i niestety, okładka rzeczywiście miękka, tylko trochę usztywniana. Całość zszywana. Ogólna jakość? Wydanie kolekcjonerskie to na pewno nie jest, ale wygląda całkiem nieźle (nie mówiąc, że cena naprawdę przyjemna). Akurat żadnej z zapowiadanych pozycji nie mam w domowej biblioteczce, więc pewnie skuszę się na całość. Ale z opcją kupowania nowego tomu co 2 tygodnie:)
Awatar użytkownika
Łowca

Nie odrzucają Was te okładki? Według mnie są tak obrzydliwe, że nawet jakbym chciała którąś z tych pozycji, to zwyczajnie nie byłabym w stanie postawić jej na półce... A poza tym nie podoba mi się wizja dzielenia jednej książki na trzy części. OK, rozumiem, że Lód jest cholernie gruby, ale dało się go przeczytać w jednej części i twardej oprawie. Nie ma to jak mnożenie kosztów.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Co do tej konkretnej kolekcji to nie ma aż takiej tragedii, poza tym czego oczekiwać za 15 zł/szt (Tak wiem, to akurat nie jest trafiony argument) Tyle dobrze, że przy rozbijaniu książki na kilka części pozostawali mniej więcej w jednym tonie na okładkach :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 30 razy
Podziękowania: 107 razy
Kontakt:

W jej skład wchodzą książki największych polskich autorów, wielokrotnie nagradzanych, poczytnych, kształtujących obraz współczesnej fantastyki w Polsce i za granicą, niejednokrotnie przekraczających granice gatunku.
Pewnie rozpętam burze, ale trudno mi się zgodzić z tym wpisem, gdy brakuje tam Zajdla...
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Zajdel- najlepszy polski twórca fantastyki socjologicznej.
@up Jak to przy każdym tego typu cyklu, wciskanie swojego katalogu jako najlepszego z możliwych i najbardziej znanych.
ODPOWIEDZ