Netflix is now available in Poland!

Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

MSKOTOR pisze: Flac i ape to są lepsze formaty do zapisywania muzyki niż mp3. Twórcy mp3 uznali, że po co trzymać dźwięki i tak nie słyszalne przez większość społeczeństwa i je wycięli. Pliki są mniejsze, ale też nie są całkowicie zgodne z oryginałem.
Flac i ape to bezstratne formaty o małej kompresji.
Dobrze skompresowanej mp3 nie odróżnisz od oryginału z płycty CD. Niejeden "audiofil" przy tym poległ :E Powyżej 16khz praktycznie nie ma dzwieków w muzyce, które jakoś znacząco by wpływały na cały utwór, więc obcinanie wysokich powyzej 16khz jest jaknajbardziej uzasadnione do 99,9999999% społeczeństwa nie usłyszy róznicy. Usłyszą jedynie ci, którzy słyszą róznice w dzwieku po posmarowaniu tranzystorów maścia i wymianie bezpieczników na złote, czy też kabli zasilających wzmacniacz na kabel za parędziesiąt tys zł :E
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Po części masz racje przeciętny kowalski nie będzie potrafił wychwycić różnicy ( przy dobrej kompresji) a nawet większość audiofilów , tylko dlatego ze większość z nich będzie skupiać się na całości a nie na pojedynczych dźwiękach a to przeważnie robią tylko dobrzy zawodowi muzycy i akustycy no i część melomanów nie audiofilów :P. No i to niebezpieczny tema jak każdy na temat religii audio ...
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Audiofile to ludzie, którzy wychowali się w dżungli, pustyni,lub na Anarktydzie, gdzie wraz z wiekiem nic nie mogło przytępić ich słuchu i zakresu odbieranych częstotliwości.
A tak w ogóle, to myślałem, że jak ludzie słyszą, to co inni nie słyszą, to się kieruje ich psychoterapeuty :trollface:
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

@pelikulas
Czemu korzystasz ze Steama? Przecież nie tylko nie mają cen dostosowanych do polskiego runku, ale nie mają nawet cen w złotówkach, a mnóstwo gier nie jest dostępnych w polskiej wersji językowej. Traktują cię jak gówno, a ty jak frajer korzystasz ze Steama, kupujesz gry bez polskich tłumaczeń i jeszcze się cieszysz, ba, pewnie nawet jesteś dumny ze swojej kolekcji na Steam. :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

Ale za to drugi sezon Daredevila już na starcie (trzy epy za mną) jest lepszy od pierwszego sezonu ;-) Pierwszy był za bardzo przegadany, do tego ci jego z lekka "gamgowaci" przyjaciele sprowadzali całość na manowce wszechogarniającej nudy, a tutaj od początku jest soczyście, co w głównej mierze zawdzięczamy Punisherowi :]
To jeden z moich ulubieńców, z czasów gdy komiksy zza żelaznej kurtyny zaczęły nieśmiało pojawiać się w kioskach :D jakoś krótko po tym, jak Bell opatentował telefon :dziadek:

Jeśli chodzi o ofertę Netflixa, to faktycznie z lekka ssie te kilkanaście procent oferty zza oceanu, do tego te filmy - kto na Boga ogląda Sharknado?! Co najwyżej człowiek z połową mózgu da radę to obejrzeć :D

Za to seriale i produkcje Netflixa to już inna liga i pod wieloma względami zjada całą resztę światowej rozrywki tv na śniadanie - Narcos, HoC, Jessica Jones, Master of None i wiele innych produkcji to faktycznie najwyższa półka, a zapowiedzi tego co nadchodzi nie pozostawiają złudzeń, kto będzie w przyszłości rozdawał karty, jeśli chodzi o "telewizyjny" content AAA.
Warto korzystać z oficjalnej aplikacji, raz, że lepsze av - dźwięk faktycznie i słyszalnie lepszy od przeglądarkowej wersji, a obraz to prawdziwe HD / UHD, czego nie idzie doświadczyć na przeglądarkach nie należących do MS ;-)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

PiccoloPL pisze: Piraci mogą sobie brać 15 zł bo nie dzielą się kasą z twórcami ich jedyny koszt to utrzymanie witryny.
Twórcy? Twórcy już na tym zarobili miliony, a teraz próbują zarobić 2, 3 i 4 raz sprzedając to samo.
PiccoloPL pisze: Mam rozumieć, że jak chcesz pójść do teatru na przedstawienie to też jesteś oburzony gdyż dostęp do sztuki powinien być darmowy?
Powinien być darmowy bo pośrednio całą kulturę i sztukę finansuje płacąc podatki. Jak się teatr będzie utrzymywał w 100% z biletów to mnie to nie będzie obchodzić. Ciekawe czemu taką popularnością cieszą się akcje "Noc w muzeum" kiedy to wstęp jest darmowy. Jak znam życie to odpowiesz że Polacy to tacy cebulacy że im żal dać 10 zł za bilet, a fakty są takie że to nie jest 10 zł. Rodzina 2+2, bilet normalny 15, ulgowy 10, koszt dojazdu, przy okazji może coś wrzucić na ruszt i się robi 100 zł. Przeciętnej polskiej rodziny na to po prostu nie stać, ale tego nie zrouzmie ktoś kto żyje w swoim dziwnym świecie "wyższych sfer" a słoma mu z butów wystaje.

Tak samo jest z komunikacją publiczną. Płacę na nią a z niej nie korzystam bo gdybym chciał to jeszcze muszę kupić bilet, a co najśmieszniejsze: w dofinansowanym z moich podatków transporcie publicznym muszę kupić bilet za 3,70 zł a prywatny przewoźnik za taką samą trasę liczy mi 3 zł. Coś tu chyba jest nie halo.
PiccoloPL pisze: Co nie znaczy, że dorosły człowiek nie jest w stanie wytrzymać 2 minut reklamy na oficjalnym portalu i powinien sobie wykupić premium od cwaniaka.
Problemem nie są reklamy same w sobie, problemem jest to co te reklamy prezentują treścią i wykonaniem. Miałem pakiet Cyfrowego Polsatu i reklamy na AXN czy National Geographic mi nie przeszkadzały. Czemu? Bo nie biegał tam "Chajzer z brudnym skarpetami" i nikt nie obchodził prawa do maksymalnego bloku reklamowego trwającego 5 minut poprzez miksowanie go z "zobacz co dzisiaj w wieczornym kinie".

Telewizja w obecnej formie i tak jest martwa. Ogląda ją tylko "stare" pokolenie nieznające/niepotrafiące posługiwać się komputerem/internetem. Obecnie tylko VOD bo to klient decyduje co chce obejrzeć i o której godzinie.
PiccoloPL pisze: Twórcy mają z tego 0 a kasę nabijasz jakiemuś cwaniakowi.
Typowe podejście, które prezentuje Netflix: sprzedać 5 sztuk po 100 zł niż 500 sztuk po 10 zł w kraju gdzie cena 100 zł jest oderwana od rzeczywistości i narzekać na piractwo i cwaniaków.
"Karą" za to są właśnie ci cwaniacy. Zresztą jak kiedyś tutaj napisałem: nie korzystam i nie skorzystam z takich ofert, mimo że kusi mnie czasem najnowsza gra za 5 zł i chęć pokazania środkowego palca zachłannym wydawcom bo to oni zarabiają a nie producent.
Wiesz z jaką radością przeczytałem informację że Denuvo będzie w coraz większej ilości gier i że raczej nie zostanie złamane? W końcu wydawcy ukręcili sami na siebie bat. Skończą się w końcu głupawe teksty: marna sprzedaż z powodu piractwa. A gdyby Niemiec miał zapłacić za nową grę 120-250 euro to poziom piractwa byłby dokładnie taki sam jak w Polsce.
vattax pisze: Bez urazy, może się czepiam, ale Origin Access, o ile wiem, kosztuje na zachodzie 3,99 euro, więc przykład to nienajlepszy.
Chodziło mi o sam fakt dopasowania ceny do rynku. Pewnie że 4 zł wyglądałoby o wiele lepiej niż złotych 15, ale nawet to 15 jest ceną bardzo przyjazną. W przypadku Netflixa gdy spojrzy się na cenę, ofertę, jej jakość i fakt że baza jest ruchoma zamiast stale się zwiększać oraz to o czym napisałem czyli to że przeciętny Polak - cebulak ni hu, hu nie jest skłonny tyle dać to wypada to marnie. Jest jakaś polski VOD nie pamiętam nazwy na którym można obejrzeć w pełni za darmo ze 100 czy 150 filmów tylko co z tego? Tych filmów ja bym nie chciał obejrzeć nawet gdyby mi zapłacili (no chyba że na tyle dużo żebym mógł się przed seansem odpowiedni "znieczulić). Jak widzisz nawet to że coś jest za darmo wcale nie znaczy że jest to dobre dla wszystkich.
skuska pisze: Mnie zawsze śmieszą takie rozmowy :) Kiedy nie stać cię czy nie chcesz przepłacać to nie korzystasz i tyle. Nic nie usprawiedliwia piractwa.
Pelikulas już to ładnie wypunktował - zaczniemy się nawzajem sprawdzać? W tym kraju wiele osób posiada nielegalnie systemy z rodziny Windows i nawet nie jest świadoma tego faktu (głównie chodzi tutaj o zapisy licencyjne OEM i systemów uzyskanych w ramach DreamSpark).
rob006 pisze: @pelikulas
Czemu korzystasz ze Steama? Przecież nie tylko nie mają cen dostosowanych do polskiego runku, ale nie mają nawet cen w złotówkach, a mnóstwo gier nie jest dostępnych w polskiej wersji językowej. Traktują cię jak gówno, a ty jak frajer korzystasz ze Steama, kupujesz gry bez polskich tłumaczeń i jeszcze się cieszysz, ba, pewnie nawet jesteś dumny ze swojej kolekcji na Steam. :D
Może dlatego że nie ma wyjścia, może dlatego że banda gamoni choć się pluje im w twarz to mówią że deszcz pada a mimo to kupują, może dlatego że mieszka w takim podłym kraju gdzie łamane są prawa konsumenta i nikogo łącznie z rządzącymi to nie obchodzi.
Co ma Valve do polskich wersji językowych? Oni są tylko odpowiedzialni za dostarczenie zawartości licencji, a nie tego co wchodzi w jej skład. Do polskich lokalizacji prawa mają firmy zewnętrze.
Nie ma też obowiązku kupowania bezpośrednio na Steamie bo jest to tylko DRM, skoro lokalny dystrybutor ma taniej to czemu mam mieć pretensje do Valve? Platforma Steam działa globalnie, to wydawca ustala cenę a nie Steam/Valve. To wydawca obniża cenę a nie Steam/Valve. PLN? A komu to potrzebne? Marzy ci się ta sama cena w katalogu Steam co w Muve? Rozpocznij bojkot Steama, zbierz milion podpisów to zobaczysz PLN w formie EUR x aktualny kurs.
Mam dla Ciebie "dobrą" informację dzięki Unii niedługo spełni się Twoje marzenie i wszyscy zgodnie będziemy płacili tyle samo. Czy Muve czy GMG czy Steam - wszędzie cena za treści cyfrowe będzie taka sama.
Ktoś to już ładnie podsumował:
Gdyby Irlandczyk, Grek czy Niemiec zarabiał 1500 Euro i 5.50 Euro wydawał na litr paliwa, 20 Euro na kino i 250 Euro na średniej klasy buty, 5 tys. Euro za metr kw. mieszkania i 60 tys. Euro za średniej klasy nowy samochód, to na ulicach panowałaby regularna, krwawa wojna! Polska płaca minimalna 334 Euro, minimalna płaca w Irlandii 1462 przy zbliżonych kosztach życia. Polacy to najgłupszy naród na świecie , od zawsze okradany i poniżany, i nawet nie zdający sobie z tego sprawy.
rob006 pisze: Ktoś ci przystawił pistolet i kazał kupić ponad tysiąc gier na Steam? Biedaku... :(
Na jakim to my forum jesteśmy, a tak Łowcy Gier. Portal gdzie dobre 90% stałych użytkowników jest w stanie ci wypomnieć że w 2013 w sklepie X gra była tańsza o 4,5 zł. Portal gdzie dużym zainteresowaniem cieszą się sklepy rosyjskie, brazylijskie i keyshopy. Wynika to pewnie z tego faktu że oferują one o wiele wyższe standardy sprzedaży niż oferta na Steamie. I pewnie z tego samego powodu ja i inni mamy dużą kolekcje gier na Steam kupionych poza tą platformą.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2016, o 18:31 przez MerlinPL, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

@ rob006
Korzysta ze steam, bo to jedyna legalna droga grania w zdecydowaną większość produkcji. Origin, Ubi, GOG, strony z pobieraniem instalek Telltale itp nie mogą się równać z ilością dostępnych gier.

Ostatnio niektórzy wydawcy rezygnują całkowicie ze Steam i wydają gry tylko na swoje platformy - jak np EA. Ale to jest margines - DA, ME, FarCry i kilka innych.
Awatar użytkownika
Webmaster
Kontakt:

MerlinPL pisze: Może dlatego że nie ma wyjścia, /.../
Ktoś ci przystawił pistolet i kazał kupić ponad tysiąc gier na Steam? Biedaku... :(

@MSKOTOR
Przecież go legalność nie obchodzi, skoro nie ma oporów przed zastąpieniem Netflixa pirackim serwisem VOD
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 121 razy
Kontakt:

tigritron pisze: Audiofile to ludzie, którzy wychowali się w dżungli, pustyni,lub na Anarktydzie, gdzie wraz z wiekiem nic nie mogło przytępić ich słuchu i zakresu odbieranych częstotliwości.
A tak w ogóle, to myślałem, że jak ludzie słyszą, to co inni nie słyszą, to się kieruje ich psychoterapeuty :trollface:
Pamiętam jak z 15 lat temu za 2-ą czy 3-ą pensje kupiłem wzmacniacz i cd Cambridge Audio + głośniki Audio Vector. Ile się gość nabiegał z głośnikami żebym sobie dopasował. Siedziałem w pokoju i słuchałem i słuchałem. I nikt mi nie powie, że nie ma różnicy w jakości dźwięku. Sprzęt mam do dziś, sąsiadów czasami pewnie wkurzam, jakość jest :tak:
A w ogóle zmień avatar :trollface:
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Pisałem o częstotliwości dźwięku, nie jakości.
Zmieniłem :trollface:
Awatar użytkownika
Zbanowany

rob006 pisze:
MerlinPL pisze: Może dlatego że nie ma wyjścia, /.../
Ktoś ci przystawił pistolet i kazał kupić ponad tysiąc gier na Steam? Biedaku... :(

@MSKOTOR
Przecież go legalność nie obchodzi, skoro nie ma oporów przed zastąpieniem Netflixa pirackim serwisem VOD
Nie oglądam oneline... ma tv i styka, do tego prawie 2k oryginalnych filmow na dvd :P A druga sprawa jest taka ze kazdy oglada gdzie chce i co chce... czesto gesto bywa tak ze te platne serwisy sie kryja przy pierwszym lepszym ogolnodostepnym, chocby filmy mozna sobie oglodac na jutube :P
Awatar użytkownika
Zbanowany

rob006 pisze: @pelikulas
99% gier go wymaga, taka jak i upleja czy origina :} Steam traktuje wszystkich jak gówno, wiec mi sie podoba ze brytol, amerykanin czy niemiec czy polak jest równy dla steama :)
Awatar użytkownika
Webmaster
Kontakt:

pelikulas pisze: Nie oglądam oneline... ma tv i styka, do tego prawie 2k oryginalnych filmow na dvd :P A druga sprawa jest taka ze kazdy oglada gdzie chce i co chce...
To niech sobie ogląda i daruje sobie śmieszne komentarze o usłudze, z której i tak by nie korzystał. Ja sam abonamentu wykupować na razie nie zamierzam, ale jestem szczerze zażenowanym twoim podejściem i roszczeniową postawą. Podejrzewam że sporo osób jednak z Netfilxa korzysta mimo braku tłumaczeń i ceny z kosmosu, a samego wejścia na nasz rynek ludzie wyczekiwali od niemal 2 lat, więc teksty typu "Wchądząc do nas z buta, bo nikt ich nie zapraszał powinni się dostosować do nas, a nie my do nich." są po prostu głupie. Sam będziesz później narzekał że Polska jest traktowana jako trzeci świat, ale to w dużej mierze zasługa takich komentarzy jak twój i podejścia "za drogo bo nie za darmo".
99% gier go wymaga, taka jak i upleja czy origina :}
Statystyka z kosmosu. Na samym gogu masz prawie półtora tysiąca gier bez DRMów. Gier na Steamie masz lekko ponad 8k. Do the math.
Steam traktuje wszystkich jak gówno, wiec mi sie podoba ze brytol, amerykanin czy niemiec czy polak jest równy dla steama :)
Chcesz powiedzieć że na Steama nie ma blokad regionalnych? Chcesz powiedzieć że tylko angielska wersją językowa to równe traktowanie Polaków i Amerykanów? Chcesz powiedzieć że taka sama cena dla Niemca i Polaka to równe traktowanie? Proszę cię...
Awatar użytkownika
Zbanowany

rob006 pisze:
pelikulas pisze: Nie oglądam oneline... ma tv i styka, do tego prawie 2k oryginalnych filmow na dvd :P A druga sprawa jest taka ze kazdy oglada gdzie chce i co chce...
To niech sobie ogląda i daruje sobie śmieszne komentarze o usłudze, z której i tak by nie korzystał. Ja sam abonamentu wykupować na razie nie zamierzam, ale jestem szczerze zażenowanym twoim podejściem i roszczeniową postawą. Podejrzewam że sporo osób jednak z Netfilxa korzysta mimo braku tłumaczeń i ceny z kosmosu, a samego wejścia na nasz rynek ludzie wyczekiwali od niemal 2 lat, więc teksty typu "Wchądząc do nas z buta, bo nikt ich nie zapraszał powinni się dostosować do nas, a nie my do nich." są po prostu głupie. Sam będziesz później narzekał że Polska jest traktowana jako trzeci świat, ale to w dużej mierze zasługa takich komentarzy jak twój i podejścia "za drogo bo nie za darmo".
99% gier go wymaga, taka jak i upleja czy origina :}
Statystyka z kosmosu. Na samym gogu masz prawie półtora tysiąca gier bez DRMów. Gier na Steamie masz lekko ponad 8k. Do the math.
Steam traktuje wszystkich jak gówno, wiec mi sie podoba ze brytol, amerykanin czy niemiec czy polak jest równy dla steama :)
Chcesz powiedzieć że na Steama nie ma blokad regionalnych? Chcesz powiedzieć że tylko angielska wersją językowa to równe traktowanie Polaków i Amerykanów? Chcesz powiedzieć że taka sama cena dla Niemca i Polaka to równe traktowanie? Proszę cię...
Nie zrozumiałes kontekstu -> steam ma w *zadzitrata* wschodnia europe i tyle, dlatego polacy majo te same ceny co niemcy. A jakbyś dobrze przeczytał całą wypowiedź, to w skrócie steam traktuje wszystkich równo, jako gówno i tyle w temacie :) I to "równo" to był sarkazm jakbyś ni9e zauważył, troche czytania ze zrozumieniem :)
Awatar użytkownika
Webmaster
Kontakt:

Czyli Steam jest spoko, bo olewa nasz rynek, ale Netflix, który na nasz rynek wchodzi i wypuszcza lokalizowane treści jest zły, bo nie lokalizuje wszystkiego? A myślałem że szczyt hipokryzji już osiągnąłeś... :D
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 2 razy

To ja nie wiem po co w Polsce od lat tłumaczy się filmy i daje się zarobić lektorom? Przecież lepiej puścić w oryginale i zażądać wyższej opłaty - niczym Netfliks. Pragnę zauważyć, że nie tylko w Polsce ludzie są niezadowoleni z wejścia Netfliksa, bo o ile przy takiej samej bibliotece jak w USA mogliby poszaleć z ceną, to jednak przy tak obciętej zawartości i prawie nie spolszczonej to już trochę przesadzają.

Do tego pragnę przypomnieć, że pomijając kwestie moralne, w Polsce oglądanie w sieci filmów i seriali (po premierze, już rozpowszechnionych) jest legalne, nawet sobie można wszystko pobierać na dysk.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 0
Podziękowania: 19 razy
Kontakt:

Skończcie już tą przepychankę. Prawda jest taka, że i Steam, i Netflix nie uważają, że na Polsce można coś zarobić, więc się nie starają. To czy zamierzacie dać im swoje pieniądze, nawet pomimo ograniczonej biblioteki i nieprzystosowanych do rynku cen, to już inna kwestia.
Awatar użytkownika
Zbanowany

rob006 pisze: Czyli Steam jest spoko, bo olewa nasz rynek, ale Netflix, który na nasz rynek wchodzi i wypuszcza lokalizowane treści jest zły, bo nie lokalizuje wszystkiego? A myślałem że szczyt hipokryzji już osiągnąłeś... :D
Steama jestes zmuszony uzywac, netflixa nie... I zrozum co pisze steam tez nie jest dobry bo on wszystkich uzytkownikow ma w zadzie :)
Awatar użytkownika
Webmaster
Kontakt:

ulicznygrajek pisze: To ja nie wiem po co w Polsce od lat tłumaczy się filmy i daje się zarobić lektorom?
Robi się bo jest na to zapotrzebowanie. Tak samo od lat robi się też dubbing filmów aktorskich, co nie znaczy że nie ma ludzi którym dubbing nie odpowiada i wolą napisy albo w ogóle radzą sobie bez nich. Od początku pewne było że Netflix będzie miał spore braki w ofercie i tłumaczeniach na wejściu do naszego kraju (choć akurat braku napisów do HoC się nie spodziewałem...), to jest standardowe badanie niepewnego rynku jakim jest Polska. Oferta i baza tłumaczeń będzie się pewnie z czasem poprawiać, chyba że nikt nie będzie zainteresowany płaceniem za treści w takim modelu i Polska okaże się nieopłacalnym rynkiem dla Netflixa - wtedy pozostaną albo horrendalne ceny Blu-rayów i biedne polskie serwisy VOD, ewentualnie pirackie serwisy.

@pelikulas
pelikulas pisze: Steama jestes zmuszony uzywac, netflixa nie... I zrozum co pisze steam tez nie jest dobry bo on wszystkich uzytkownikow ma w zadzie :)
Kto cię zmusza do korzystania ze Steama? Da się żyć bez grania, a dodatkowo jest mnóstwo gier które Steama nie wymagają. A jeśli uważasz że musisz zagrać w grę X, a ona jest dostępna tylko na Steama, to dałeś sobie wmówić potrzeby zwykłym marketingiem. Tak samo Netflix to obecnie jedyna platforma pozwalająca legalnie obejrzeć niektóre seriale - tak samo jesteś "zmuszony" do korzystania z niego, ale tylko wtedy, gdy dasz to sobie wmówić.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

TomHa pisze: Jeśli chodzi o ofertę Netflixa, to faktycznie z lekka ssie te kilkanaście procent oferty zza oceanu, do tego te filmy - kto na Boga ogląda Sharknado?! Co najwyżej człowiek z połową mózgu da radę to obejrzeć :D
Tos mi opinie wydal :/
ODPOWIEDZ