Gwałtowny oraz stały spadek klatek w grach

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Witam!

Mam problem z wydajnością w niektórych grach, jednak jest on najbardziej zauważalny i odczuwalny w grze Counter Strike Global Offensive. Około miesiąca temu gra chodziła płynnie (100< fps podczas gry, 300 fps w menu) na najniższych detalach jednak niedawno pojawił się problem w wyniku którego nastąpił gwałtowny spadek ze stałych 100 klatek do około 30 podczas gry. Sformatowałem komputer i gra wróciła do swej początkowej płynności 100 fps w grze jednak po około tygodniu problem powrócił. Nie chciałbym znowu bawić się w format, więc moje pytanie brzmi: Czy ktoś miał ten sam problem i rozwiązał go w jakiś sposób?

Szukałem na forach internetowych i nie znalazłem odpowiedzi, więc zwracam się do Łowców.
Oto specyfikacja mojego laptopa:
Procesor: Intel® Core™ i5-3337U (1.8 GHz, 3 MB Cache)
Ram: 4GB
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT 720M
Zintegrowana karta graficzna: Intel HD Graphics 4000
System operacyjny: Windows 10
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

A czy ten spadek nie jest odczuwalny w niektórych grach... sieciowych? Znając życie, pisząc w niektórych grach, masz na myśli, że te niektóre gry to CS.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

A czysciles go w srodku z kurzu ? bo mam podobny laptop i tez mialem wlasnie nagly spadek do 30fpsow bo sie grzal mocno ale przeczyscielm i ponad 100fpsow wrocilo
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Jeśli spadki są chwilowe, to najpewniej laptop Ci się przegrzewa. Zainstaluj sobie openhardwaremonitor i zobacz co się dzieje z temperaturami, najepiej podłacz sobie drugi ekran zeby widziec aktualna temperature i taktowanie procesora (opcja wykresu).
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Mirq pisze: najepiej podłacz sobie drugi ekran zeby widziec aktualna temperature i taktowanie procesora (opcja wykresu).
Pewnie łatwiej jest uruchomić grę w oknie.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 32 razy
Podziękowania: 105 razy
Kontakt:

Masz włączony v-sync? Pobaw się jeszcze może w aplikacji nVidii, ustaw tam wszystko na maksymalną wydajność dla danej gry (albo ogólnie).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz

Lisek445 pisze: Masz włączony v-sync? Pobaw się jeszcze może w aplikacji nVidii, ustaw tam wszystko na maksymalną wydajność dla danej gry (albo ogólnie).
Około miesiąca temu gra chodziła płynnie (100< fps podczas gry, 300 fps w menu)
Awatar użytkownika
Łowca

Odpal grę, poczekaj aż Ci się zacznie oporowo ścinać, zrób screena, podaj temperatury karty graficznej, płyty głównej i procesora. Najprostszym programem do tego to HwMonitor.
Awatar użytkownika
Łowca

I jak się skończyło? Pytam, bo u mnie też często spada fps, ale podejrzewam że to z powodu nagrzewania laptopa.
ODPOWIEDZ