Pomoc z dwoma monitorami.
Witam, mam do dyspozycji tylko dwa monitory z DSUBem. Jak połączyć, co z jakimi przejściówkami żeby pracować na dwóch? Grafika: R9 280 Sapphire - dostępne hdmi, dvi-d dvi-i i display port. Pod dvi-i mam juz jeden podpiety przejsciowka.
- Podziękował: 72 razy
- Podziękowania: 129 razy
- Kontakt:
Najtaniej i najprościej wyjdzie dołożyć jakąś drugą tanią kartę, zwłaszcza jeśli masz płytę z więcej niż jednym PCI-E x16 mechanicznym, w najgorszym razie nawet na starym PCI 2.x. Ostatnio miałem taki ból w większej ilości stacji bo potrzeba było podpiąć do każdej po 6 analogów. Skończyło się na dokładaniu 4-monitorowych Quadro NVS400 na PCI 2.2.
W tych złączach po prostu nie masz sygnału analogowego, a konwertery są nieopłacalne. Co się producentom uroiło by z dawnego zestawu 2x DVI-I zrobić w najlepszym razie 1x DVI-I + 1x DVI-D nie wiem.
Co gorsza producenci odgrażają się że w 2016 r. mają zamiar całkowicie zrezygnować z DVI w kartach graficznych zastępując go DP, którego do tej pory w zwykłych biurowo-domowych monitorach nie można uświadczyć (ja się jeszcze u normalnych userów nie spotkałem - mówię o typowych monitorach domowych, a nie sprzęcie >=1-1,5k zł).
Depesza pisze: Ekhm, tylko po co zakładasz drugi identyczny temat? To już lepiej było podbić poprzedni, gdzie nawet coś Ci odpisałam :>
http://lowcygier.pl/forum/viewtopic.php ... 76#p241576
Depesza pisze:Tylko DVI potrafi również wysłać analogowy sygnał, display port - nie. Dlatego przejściówka DVI - VGA jest ok, natomiast drugi ekran polecam podłączyć od portu analogowego na płycie głównej. Przy odpowiedniej konfiguracji sygnał z R9 przejdzie przez wbudowaną kartę graficzną intela bez spadku wydajności.
Z tego co wiem, to problem jest w tym, ze nie mozna korzystac z obu grafik na raz...