GRY PLANSZOWE
- Podziękował: 10 razy
- Podziękowania: 13 razy
- Kontakt:
Moja mała kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/DrKilljoy
Co do pytania jakie padło przez odkopywacza
na wikingów szkoda pieniędzy (ja swój egzemplarz dorwałem na wyprzedaży za 20 zł na targach "gramy" w Gdańsku). Jeżeli szukasz czegoś naprawdę fajnego w tym klimacie - polecam Blood Rage. Red7 - jeśli lubisz proste karcianki to bierz
Można trochę pokombinować, a sama gra jest przyjemna. Tyle, że sporo takich fillerowych karcianek teraz wyszło (btw. tutaj wersja językowa akurat mało ma znaczenia, bo to gra na kolory i cyferki). Cyklady z dodatkami bierz w ciemno
Ja natomiast zachęcam innych grających bez prądu do chwalenia się tutaj swoimi kolekcjami i przemyśleniami na temat gier, które ograli
GameFinder
jeżeli lubisz Osadników z Catanu i Carcassone, to polecam trochę bardziej zaawansowane tytuły, czy to 7 cudów świata, czy Osadników: Narodziny Imperium. Gwarantuję, że nie wrócisz do poprzednich gier po pewnym czasie. Chyba, że będziesz chciał kogoś czymś lekkim wkręcić w planszówki.
Co do pytania jakie padło przez odkopywacza

Ja natomiast zachęcam innych grających bez prądu do chwalenia się tutaj swoimi kolekcjami i przemyśleniami na temat gier, które ograli

GameFinder

- Podziękował: 38 razy
- Podziękowania: 67 razy
- Kontakt:
Dla osób lubiących Warhammera polecam Space Hulka. Gra ma aż 16 układów mapy i każdy z nich to jedna misja. Poza tym w zestawie jest ponad 30 figurek, które można dowolnie pomalować. Jednak jest to wydatek 300+ zł. 

Polecam X-Wing Miniatures. Grę skirmishową, easy to learn hard to master. Bardzo wielu ludzi gra w Polsce. Ceny są całkiem niezłe w porównaniu do innych bitewniaków. Satysfakcja z gry jest wielka
Jeżeli lubisz Star Wars, to nie możesz przejść obojętnie obok tego systemu. Macie pytania?
Screeny z gry na 100 i na 300 pkt (z dużym statkiem).
http://2.bp.blogspot.com/-M7GrbQrc1wA/U ... G_0116.JPG
http://a.dilcdn.com/bl/wp-content/uploa ... lights.jpg

Screeny z gry na 100 i na 300 pkt (z dużym statkiem).
http://2.bp.blogspot.com/-M7GrbQrc1wA/U ... G_0116.JPG
http://a.dilcdn.com/bl/wp-content/uploa ... lights.jpg
- Podziękował: 41 razy
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
Kupilem jakis czas temu, zagralem kilka razy, mam problem z przygotowaniem sobie miejsca. Stolik kawowy jest za maly. Jakies rady?
Mam tez Armade, ale tam to w ogole hardkor, zeby to zlozyc wszystko stracilismy ze 2 godziny.
I takie pytanie, jak to przechowujesz to rozkladasz wszystkie modele czy jakos inaczej?
Mam tez Armade, ale tam to w ogole hardkor, zeby to zlozyc wszystko stracilismy ze 2 godziny.
I takie pytanie, jak to przechowujesz to rozkladasz wszystkie modele czy jakos inaczej?
- Kontakt:
Space Hulk jest extra! Tylko z dostępnością ciężko bywa. No i to już gra dla fanów planszówek
Jeśli ktoś rozpoczyna dopiero zabawę, to sięgnie po inne tytuły. A jeśli ktoś już jest planszomaniakiem to raz na jakiś czas 300 zł to pikuś 
Keiran
Na stoliku kawowym to w duże gry raczej nie pograsz. Rozwiązanie to rozkładany blat do pokera (z miejscami na napoje), albo dwa stoliki z ikei (70zł za szt., a wystarczy wyciągnąć blaty zza szafy i poprzykręcać nogi). Rozkładane stoły to już większy koszt niestety, a granie na podłodze prosi się o katastrofę
Są też stoły dedykowane do gier w planszówki, które można "zamknąć" w dowolnym momencie w celu "zapisania" rozgrywki
Ale tu już ceny zaczynają się od 1600 zł.

Keiran

- Podziękował: 0
- Podziękowania: 11 razy
- Kontakt:
Ale się tu zrobił ruch
i bardzo dobrze!
Wikingów odpuściłem, a Blood Rage już mi się rzuciło w oczy (te figurki...
), ale na razie czeka w kolejce.
Teraz czaję się na Zombicide i Arcadia Quest. A przy okazji na kickstarterze jeszcze przez niecały tydzień będzie samodzielny dodatek Arcadia Quest: Inferno i właśnie szukuję się do zakupu. Kupując na kickstarterze oprócz pudełka z grą do przesyłki dochodzi sporo bonusów, na przykład podstawowa liczba bohaterów z 12 poszerza się do 32 (!!!), dochodzi kilku przeciwników, nowa kampania i kilka ekskluzywnych bajerów. Pewnie będę też szukał kogoś do wspólnej wysyłki żeby nieco obniżyć jej koszt, bo niestety taka zabawa kosztuje niemało.

Wikingów odpuściłem, a Blood Rage już mi się rzuciło w oczy (te figurki...

Teraz czaję się na Zombicide i Arcadia Quest. A przy okazji na kickstarterze jeszcze przez niecały tydzień będzie samodzielny dodatek Arcadia Quest: Inferno i właśnie szukuję się do zakupu. Kupując na kickstarterze oprócz pudełka z grą do przesyłki dochodzi sporo bonusów, na przykład podstawowa liczba bohaterów z 12 poszerza się do 32 (!!!), dochodzi kilku przeciwników, nowa kampania i kilka ekskluzywnych bajerów. Pewnie będę też szukał kogoś do wspólnej wysyłki żeby nieco obniżyć jej koszt, bo niestety taka zabawa kosztuje niemało.
- Podziękował: 41 razy
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
dzieki za rady w takim razie, w armade gralem wlasnie na podlodze. myslalem o kupieniu jakiejs pilsni, zeby klasc wlasnie na stoliku.Killjoy pisze: Space Hulk jest extra! Tylko z dostępnością ciężko bywa. No i to już gra dla fanów planszówekJeśli ktoś rozpoczyna dopiero zabawę, to sięgnie po inne tytuły. A jeśli ktoś już jest planszomaniakiem to raz na jakiś czas 300 zł to pikuś
KeiranNa stoliku kawowym to w duże gry raczej nie pograsz. Rozwiązanie to rozkładany blat do pokera (z miejscami na napoje), albo dwa stoliki z ikei (70zł za szt., a wystarczy wyciągnąć blaty zza szafy i poprzykręcać nogi). Rozkładane stoły to już większy koszt niestety, a granie na podłodze prosi się o katastrofę
Są też stoły dedykowane do gier w planszówki, które można "zamknąć" w dowolnym momencie w celu "zapisania" rozgrywki
Ale tu już ceny zaczynają się od 1600 zł.
- Podziękowania: 7 razy
- Kontakt:
Z Grą o Tron to jest tak, że im dłużej się w to gra tym szybciej może się skończyć. Ostatnio jak grałem ze znajomymi to gra skończyła się już w czwartej turze, więc warto podsycać nienawiść i napuszczać na siebie nawzajem inne rody
Do Magicznego Miecza polecam jeszcze dodatki: Trzęsawiska, Lodowy Las, Kurhan, Zamek Bestii, Wyspa Skarbów, Osada, Kanały i dziesiątki karcianych dodatków fanowskich + rozszerzoną plansze podstawową. Dzięki czemu mamy niepowtarzalne rozgrywki. Bo to trochę taki Skyrim wśród planszówek - "modów" od zatrzęsienia

Do Magicznego Miecza polecam jeszcze dodatki: Trzęsawiska, Lodowy Las, Kurhan, Zamek Bestii, Wyspa Skarbów, Osada, Kanały i dziesiątki karcianych dodatków fanowskich + rozszerzoną plansze podstawową. Dzięki czemu mamy niepowtarzalne rozgrywki. Bo to trochę taki Skyrim wśród planszówek - "modów" od zatrzęsienia

- Kontakt:
Blood Rage jest przepiękne!:) A co do Arcadia Questa... No jeśli już rozważasz kupno to kupuj kickstartera, bo ten dodatek to i tak standalone. Ja bym się na tę grę za taką cenę nie porwał jednak... Tym bardziej że niedawno wsparłem Scythe (najwyższy próg z artbookiemKQuest pisze: Ale się tu zrobił ruchi bardzo dobrze!
Wikingów odpuściłem, a Blood Rage już mi się rzuciło w oczy (te figurki...), ale na razie czeka w kolejce.

Zombicide - megaaa spoko. Sam motyw, że w grze może być zdrajca... Ale nie musi

Keiran

@keiran - wśród moich znajomych od gier wielu gra w bitewniaki - x-wing albo hobbit/lotr - i oni używają blatów z castoramy/praktikera. Płyta w zupełności wystarczy, jest tania.
Jeśli chodzi o powierzchnię, żeby nie trzeba było domowym sposobem wyrysowywać tego pola 3x3 stopy, to można kupić matę do gry na allegro albo np. w sklepie playmaty.pl. Można też znaleźć w internecie zdjęcie kosmosu w kosmicznie wysokiej rozdzielczości i w drukarni zrobić matę na arkuszu takim, na jakich pojawiają się reklamy albo plakaty wyborcze. Tworzywo niezwykle trwałe i antypoślizgowe dla podstawek. Playmata kosztuje stówę lub mniej. Mata z drukarni to jakoś 30-50 zł.
Jeśli chodzi o powierzchnię, żeby nie trzeba było domowym sposobem wyrysowywać tego pola 3x3 stopy, to można kupić matę do gry na allegro albo np. w sklepie playmaty.pl. Można też znaleźć w internecie zdjęcie kosmosu w kosmicznie wysokiej rozdzielczości i w drukarni zrobić matę na arkuszu takim, na jakich pojawiają się reklamy albo plakaty wyborcze. Tworzywo niezwykle trwałe i antypoślizgowe dla podstawek. Playmata kosztuje stówę lub mniej. Mata z drukarni to jakoś 30-50 zł.
- Podziękował: 11 razy
- Podziękowania: 3 razy
- Kontakt:
@Keiran to zgłoś post i poproś modka o + z jakimś uzasadnieniem. Zazwyczaj dają 
@Topic
Czy grał z Was ktoś w Roll for the Galaxy? Bo widzę, że projekt w wersji PL jest wspierany na platformie wspieram.to i zastanawiam się nad zakupem.

@Topic
Czy grał z Was ktoś w Roll for the Galaxy? Bo widzę, że projekt w wersji PL jest wspierany na platformie wspieram.to i zastanawiam się nad zakupem.
- Podziękowania: 11 razy
- Kontakt:
Z tego co widziałem są na yt gameplaye/objaśnieia gry, nawet w wersji polskiej, więc warto tam zacząć podejmowanie decyzji. Mi akurat taki rodzaj gry nie podszedł, ale na pewno znajdzie wielu fanów

- Kontakt:
Pisałem, że pomyłka:D przez ten wysyp gier o zombie już mi sie wszystkie mylą. A Zombicide to nie mój typ gry. Z zombiaczanych gier mogę śmiało polecić Dead of Winter. Co do roll for the galaxy... Nie dałbym tyle kasy za turlankę;) Jest masa ciekawszych gier w tym przedziale cenowym.