Tani zestaw - czy taki zadziała

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 34 razy
Kontakt:

ulicznygrajek pisze: Dziękuję wszystkim za aktywność.

Podsumuję teraz ze swojej strony to czego się od Was dowiedziałem.
Zacznę od ramu, czyli zamieniam ten, który wybrałem na ten:

http://www.morele.net/pamiec-crucial-ba ... 1j-746168/

Kartę graficzną zamieniam na tą Palita:

http://www.morele.net/karta-graficzna-p ... 1f-632003/

Zasilacz zmieniam ale jeszcze nie wiem na jaki, ogólnie to sądzę, że minimum 500W, bo w kompie będzie siedziała karta telewizyjna, czasem pewnie będzie coś w 4K oglądane, a do tego sterowanie obrotnicą - to w zasadzie będzie główne zajęcie tego zestawu. To pewnie jakiś taki ten zasilacz będzie:

http://www.morele.net/zasilacz-modecom- ... fc-101466/
lub
http://www.morele.net/zasilacz-modecom- ... fc-237409/

Płytę główną na ASRock:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asro ... tx-662018/

a procesor na ten:

http://www.morele.net/procesor-intel-g3 ... 58-647919/

A w mniejszą obudowę to wejdzie? Np. taką:

http://www.morele.net/obudowa-spire-mic ... 2b-718926/

I proszę o uwagi do obecnej konfiguracji, czy coś jeszcze pozamieniać, czy już będzie ok.

PS. Przypominam, że gry nie będą raczej często odpalane, a jak będą to starsze.
zadnego modecoma feela albo logica, no chyba ze chcesz tykajaca bombe zegarowa :p

jak juz to Fortron

W moim zestawie jest co prawda Modecom ale Modecom MC (który się na czarnej liscie nie znajduje) i juz mi sluzy z 10 lat i nadal trzyma dobrze napiecia, sprawdzane miernikiem przed kupnem tego palita.

Choc w sumie nie wiadomo po co 500 W, skoro procek i karta bedzie pozeralo znikoma ilosc vatow
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Czemuś się uparł na PSU od Modecom'a?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

yuppy pisze: Czemuś się uparł na PSU od Modecom'a?
Pewnie z powodu ceny.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

maklo99 pisze: niestety najnowsze gry to minimum 4 gb na grafice.
:trollface:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy

Akurat zasilacz jest w moim przekonaniu nieszczególnie ważny i potencjalna wymiana niezbyt uciążliwa. Do tego mam aktualnie od wielu lat zasilacz tej firmy i nie widzę po tym czasie różnicy w działaniu kompa, przynajmniej na oko, bez pomiarów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0
Kontakt:

Na moje do 2-2,5k pln nie ma sensu składac PC na nowych częściach :D
Awatar użytkownika
Łowca

Dzięki za wsparcie, można zamknąć, towar zakupiony:)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Nie oszczędaj na obudowie, bo będzie słabo z obiegiem powietrza, nie wspominając o brak filtrów czyli więcej roboty z utrzymaniem prawidłowej kultury pracy.
Rozsądne konstrukcje zaczynają się od ~150zł, taki Brutus M25 to rozsądna propozycja na lata, w której masz:
- łatwe w czyszczeniu filtry przeciwkurzowe
- gumowe nóżki zabezpieczające wpadaniu w drgania
- dwa sensownej jakości wentylatory
- wchodzą długie karty
I wiele ważnych, lecz bardziej indywidualnych czynników..
- możliwość rozbudowy o dodatkowe wentylatory, większą ilość dysków
Awatar użytkownika
Łowca

Dyski mam i w przyszłości będę miał USB (oprócz jednego w kompie, ale ten się zawsze zmieści), hałas mi nie przeszkadza, większy niż mam obecnie nie będzie, na nóżkach i tak będzie filc, a jak się będzie grzało to sobie zrobię więcej dziur w obudowie:)
Bez przesadyzmu, to nie maszyna gamingowa, żeby się miała grzać na okrągło.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Polish_Warrior pisze: Na moje do 2-2,5k pln nie ma sensu składac PC na nowych częściach :D
co w tym takiego smiesznego:

Arkham Knight (minimum 4gb)
Syndicate (to samo)
Mordor (to samo)

w wiecej sie nie zaglebialem
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

@maklo99 jeżeli do nowych gier 4GB na grafice to minimum, to jaką kartę polecasz, żeby było optymalnie, albo najlepiej? Myślisz, że TITAN X z 6GB jako tako da radę? Tylko 4 tys kosztuje. Jak za słaby to jest jeszcze Quatro z 8GB za 9tys, na tym pewnie pogram już w 60fps w FHD? Dlaczego 4GB kosztuje 4tys? Ja nie rozumiem, przecież do komputera 4GB to jakieś 150zł.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

GThoro pisze: @maklo99 jeżeli do nowych gier 4GB na grafice to minimum, to jaką kartę polecasz, żeby było optymalnie, albo najlepiej? Myślisz, że TITAN X z 6GB jako tako da radę? Tylko 4 tys kosztuje. Jak za słaby to jest jeszcze Quatro z 8GB za 9tys, na tym pewnie pogram już w 60fps w FHD? Dlaczego 4GB kosztuje 4tys? Ja nie rozumiem, przecież do komputera 4GB to jakieś 150zł.
ja nie mowie ze polecam tylko mowie ze niestety zeby wiekszosc opcji z grafiki ustawic to 4 gb minimum, sam mam tego palita 750ti stormxdual i w sumie ubolewam ze ma on tylko 2 gb ram, no ale coz zrobic na razie nie mam kasy na np 960 lub 970 wiec na ta chwile musi wystarczyc to co mam, dlatego wymienionych gier nie ogrywam siedza sobie grzecznie na steamie i uplayu :P
Poza tym w kolejce czekaja jeszcze poprzednie AC i batmany wiec pewnie zanim je zdolam przejsc to dzisiejsza 970 spadnie do gora 650 zl i wtedy ja kupie :P
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

ulicznygrajek pisze: Akurat zasilacz jest w moim przekonaniu nieszczególnie ważny i potencjalna wymiana niezbyt uciążliwa. Do tego mam aktualnie od wielu lat zasilacz tej firmy i nie widzę po tym czasie różnicy w działaniu kompa, przynajmniej na oko, bez pomiarów.
Nigdy nie oszczędzaj na zasilaczu,to jest główny błąd zwykłego Kowalskiego co składa PC oszczędzanie na zasilaczu (bo nie podnosi FPS w grach i nie widać żadnej rożnicy) .Dobry zasilacz to podstawa z dobrymi zabezpieczeniami,bo możesz się szybko zdziwić.Co do obudowy polecam Zalmana Z3 w miarę tania,wyrwałem na aledrogo za 120zł.W zestawie 3 wentyle 120mm bardzo ciche i wydajne.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

mariohyper pisze:
ulicznygrajek pisze: Akurat zasilacz jest w moim przekonaniu nieszczególnie ważny i potencjalna wymiana niezbyt uciążliwa. Do tego mam aktualnie od wielu lat zasilacz tej firmy i nie widzę po tym czasie różnicy w działaniu kompa, przynajmniej na oko, bez pomiarów.
Nigdy nie oszczędzaj na zasilaczu,to jest główny błąd zwykłego Kowalskiego co składa PC oszczędzanie na zasilaczu (bo nie podnosi FPS w grach i nie widać żadnej rożnicy) .Dobry zasilacz to podstawa z dobrymi zabezpieczeniami,bo możesz się szybko zdziwić.Co do obudowy polecam Zalmana Z3 w miarę tania,wyrwałem na aledrogo za 120zł.W zestawie 3 wentyle 120mm bardzo ciche i wydajne.
kolega ma racje na zasilaczu sie nie oszczedza, bo slaby zasilacz to moga byc ciagle BSOD-y lub w najgorszym wypadku pol kompa pojdzie z dymem
ODPOWIEDZ