Problem z Lapkiem, BSOD etc.
Witam Was. Posiadam lapka Alienware M18xR2. W lapku mam dwie karty graficzne Redeon 7970m. Wszystko ogólnie hula mi na max detalach jednak często zdarza mi się że podczas odpalania gry wszystko się zwiesza i wyskakuje BSOD gdzie podana jest przyczyna jako atikmpag.sys. Próbowałem zmieniać sterowniki na różne i jakoś niewiele to dało. Reinstalacja DirectX równiez nie pomogła. znalazłem jakiś sposób z komendą "extend.exe" Ale pomogło w stopniu takim że ograniczyło te BSODy. Ogólnie nie ma reguły jaka to gra. Czy odpalam Dote2, czy Max Payne 3 czy cokolwiek innego BSOD potrafi wyskoczyc, Próbowałem na włączonym Crossfire jak rownież i na wyłączonym. Czy ktoś kiedyś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać?
Raczej wątpie ze to kwestia temperatur bo dzieje sie to nawet po odpaleniu lapka minute wczesniej. A jeśli juz gra sie odpali to moge grac i 3 godziny jak ostatnio w MP3 i 0 problemów. Zawsze wyskakuje BSOD przy uruchumania tytułu a nie w trakcie grania:)
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Wklej ze 3 skany ostatnich dumpów. Jak by coś się przegrzewało to raczej komenda "extend" raczej by nie ograniczyła ale nie można tego wykluczyć. Poszukaj w googlach o programie Debugging Tools for Windows a jak nie to odezwij się do mnie na Steam. Pewnie czegoś się dowiemy z logów.
Zainstaluj SppedFan. Wejdź w zakładkę Charts, zaptaszkuj oba GPU, potem odpal grę i pograj z 10 minut. zobaczysz czy komputer zalicza gwałtowny skok temperatury. To samo możesz zrobić z procesorem. Tylko, ze zaznaczasz wszystkie CPU. Podaj jakie tempy max miały podzespołyJak tempy będą wysokie (w co jakoś wątpię ale możliwe) to będziemy myśleć.
Zainstaluj SppedFan. Wejdź w zakładkę Charts, zaptaszkuj oba GPU, potem odpal grę i pograj z 10 minut. zobaczysz czy komputer zalicza gwałtowny skok temperatury. To samo możesz zrobić z procesorem. Tylko, ze zaznaczasz wszystkie CPU. Podaj jakie tempy max miały podzespołyJak tempy będą wysokie (w co jakoś wątpię ale możliwe) to będziemy myśleć.
Zaproszenie poszło. Speedfana własnie instaluje ale raczej nie ma opcji by przy takim chłodzeniu jakie posiada ten lapek, grafiki mogły się przegrzewać. Hmm skany dumpów, wiem że przy BSODach jest podawana do nich sciezka ale nie pamietam gdzie ich szukać:]
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Problem ten występuje od początku, czy pojawił się później?
Jaki masz system?
Przczyną takiego stanu rzeczy mogą być problemy ze sterownikami, zaśmiecony system, wirus, albo uszkodzona pamięć RAM, eventualnie dysk twardy.
Problem nie jest raczej spowodowany przegrzewaniem się podzespołów, bo w takim przypadku komputer po prostu się samoczynnie resetuje bez pokazania bsod'a.
Jaki masz system?
Przczyną takiego stanu rzeczy mogą być problemy ze sterownikami, zaśmiecony system, wirus, albo uszkodzona pamięć RAM, eventualnie dysk twardy.
Problem nie jest raczej spowodowany przegrzewaniem się podzespołów, bo w takim przypadku komputer po prostu się samoczynnie resetuje bez pokazania bsod'a.
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Zazwyczaj jeśli przy BSOD mamy podany plik/sterownik graficzny, zazwyczaj problem z grafiką lub z samymi sterownikami.
Wydaje mi się że wszystko zostało już powiedziane, aczkolwiek sama nazwa pliku przy BSOD nic nie mówi, bo jest jeszcze cała komenda STOP i z tych liczb można odczytać problem.
Wydaje mi się że wszystko zostało już powiedziane, aczkolwiek sama nazwa pliku przy BSOD nic nie mówi, bo jest jeszcze cała komenda STOP i z tych liczb można odczytać problem.
System Win7 Ultimate, Dyski twarde mam 2, System jest na SSD z ktorym w poprzednim lapku problemow nigdy nie bylo.System postawiony 2 tyg temu wiec tez odpada jego zasmiecenie, Antywirusa mam Kasperskiego więc jakiekolwiek wirusy też wydają mi sie mało prawdopodobne zwlaszcza ze problem występuje odkąd lapka mam,czy te 2 tygodnie:] Pamięc ram wymieniłem w tym tygodniu, aktualnie Kingstone Hyperx, więc wątpie by ramy były problemem. Póki co i tak niewiele zdziałamy bo ccleaner usunął mi wszystkie dumpy o Bsodach i musze czekac az znow wyskoczy mi niebieski ekranik to bede miał dumpa i mozna wtedy myslec:) Ale dzieki wszystkim za pomoc;]