Gry bez znajdziek

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
dKc
Awatar użytkownika
dKc
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Witam,
Czy są obecnie jakieś tytuły AAA, które nie maja znajdziek? Chciałbym przejść grę raz i mieć pewność, że nie muszę przechodzić jej ponownie i grać wg poradnika, zeby nic nie pominąć. Jest to wykonalne? :)

Gram obecnie w FEAR i jest to tytuł bliski ideałowi, bo ma checkpointy, ma quick save'y, znajdziek jako takich nie ma, ale można w niektórych miejscach znaleźć uzupełnienie max hp, co wnosi coś do rozgrywki. Ciekawe czy są gry o zbliżonej mechanice.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Zależy od gatunku. Jak masz na myśli głównie FPS-y to zawsze jakieś taśmy itp znajdźki są by wydłużyć rozgrywkę. W grach sportowych tego nie ma a w sandboksach jest zatrzęsienie.
Z FPS-ów to polecam te starsze tytuły jak Call of Juarez 1,2 oraz Gunslingera (jest skill do wykupienia który informuje cię, że znajdźka jest niedaleko a etapy są malutkie, więc i tak specjalnie się nie naszukasz).
W mass effektach i borderlandsach nie kojarzę by były jakieś znajdzki poza dającymi dodatkowe uzbrojenie, kasę ale tam samych zadań pobocznych jest dużo to jak chcesz przejść grę na 100% to ci to zejdzie.
W Crysis 2 nie kojarzę by były także jakieś znajdźki.
Ostatnio zmieniony 4 paź 2015, o 12:58 przez PiccoloPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

W Mad Maxie masz w teorii masę znajdziek, ale w praktyce to wszystko masz pokazane gdzie jest, gra informuje też o tym czy wszystko w danej lokacji zebrałeś. Dwa - że tych 191 miejsc poszukiwań nawet nie ma sensu odwiedzać (z wyjątkiem tych, które mają części do projektów), bo ilość złomu jaką tam się znajdzie jest mega znikoma, tylko jeżeli chcesz dostać achivy za to to warto tam wpadać. Dwa razy mi się tylko zdarzyło, że szukałem gdzie są insygnia w obozach i zajęło mi to kilka minut więcej. Tak to wszystko po drodze idzie zebrać, wystarczy się w miarę dobrze rozglądać.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Stare chinskie przyslowie mowi: 100% kazdy chcialby miec, a grac to nie ma komu!

Ale na serio. Obecnie bardzo trudno bedzie Ci cos takiego znalezc. Sam wymieniles FEAR, a to nie jest najnowszy tytul, wiec sam widzisz. Jesli nie masz ogranej klasyki i nie odstrasza Cie ona, to ja w ogole radzilbym Ci zainteresowac sie tytulami w stylu Quake 2.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

PostScript pisze: Stare chinskie przyslowie mowi: 100% kazdy chcialby miec, a grac to nie ma komu!

Ale na serio. Obecnie bardzo trudno bedzie Ci cos takiego znalezc. Sam wymieniles FEAR, a to nie jest najnowszy tytul, wiec sam widzisz. Jesli nie masz ogranej klasyki i nie odstrasza Cie ona, to ja w ogole radzilbym Ci zainteresowac sie tytulami w stylu Quake 2.
Przez pewien czas grałem gry dla zaliczania ich w stu procentach. Potem przestałem, odzyskałem radość z grania. Przechodzisz grę jak chcesz, koncentrując się na questach i znajdźkach rozszerzających wiedzę o uniwersum i postaciach z gry, a nie na tym czy np. pierdnięciem zabijesz sto wrogów. Polecam takie podejście, większa przyjemność z grania.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

PiccoloPL pisze: W Crysis 2 nie kojarzę by były także jakieś znajdźki.
Były: pamiątki, nieśmiertelniki, kluczyki, kamery i emaile.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

Ja śmiem twierdzić, że na obecnym etapie mojego rozwoju gry* bez znajdziek nie mają dla mnie większego sensu.

^ nie dotyczy klasyki (Doom, Quake itp.) gdyż gry te nie potrzebują przedłużających gameplay pierdółek do znalezienia.
dKc
Awatar użytkownika
dKc
Robin Hood

szczypiorofix pisze: Ja śmiem twierdzić, że na obecnym etapie mojego rozwoju gry* bez znajdziek nie mają dla mnie większego sensu.

^ nie dotyczy klasyki (Doom, Quake itp.) gdyż gry te nie potrzebują przedłużających gameplay pierdółek do znalezienia.

O, do ciekawych konkluzji dochodzimy... :)
Dlaczego?

Do grania podchodzę podobnie jak tigritron i dlatego naszło mnie pytanie czy jakikolwiek developer myśli podobnie jak ja. Widać nie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Jak chcesz mieć 100% przejścia gry i nie szukać znajdziek to graj w gry bez wskazanego progresu i acziwów :D

Co do Borderlands to jest tam co najmniej kilkanaście jajek wielkanocnych do odkrycia, ale to raczej smaczki i niczego nie wnoszą. Idzie się do przodu a potem idzie się drugi raz, można samą linię fabularną klepnąć.

Ja gram w gry ostrożnie (zbyt ostrożnie) także zwykle każdy przysłowiowy kamień podnoszę, ale nie zawsze wiem gdzie da się wejść itp...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

To zależy jak się leży ;) Jeżeli w grze są znajdźki, ale nie są zrobione po chamsku, czyli skompletowanie ich nie jest uciążliwe, nie trzeba ich "farmić" to ok, ale są gry gdzie sama gra to np. 10h, a znajdźki to 100h bez poradników, to za takie gry to dziękuję.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

PiccoloPL pisze: W Crysis 2 nie kojarzę by były także jakieś znajdźki.
Są pamiątki z nowego jorku, trudne do znalezienia
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

dKc pisze: Witam,
Czy są obecnie jakieś tytuły AAA, które nie maja znajdziek? Chciałbym przejść grę raz i mieć pewność, że nie muszę przechodzić jej ponownie i grać wg poradnika, zeby nic nie pominąć. Jest to wykonalne? :)

Gram obecnie w FEAR i jest to tytuł bliski ideałowi, bo ma checkpointy, ma quick save'y, znajdziek jako takich nie ma, ale można w niektórych miejscach znaleźć uzupełnienie max hp, co wnosi coś do rozgrywki. Ciekawe czy są gry o zbliżonej mechanice.

Też kiedyś starałem się zbierać co się da, maksować aczki. Teraz uznałem, że szkoda na to czasu i zbieram to na co się natknę po drodze. Przyjemność z gry jest większa, więc nie szukaj na siłę gier bez znajdziek tylko po prostu nie zwracaj na nie uwagi. Jak nie zbierzesz trzech plakatów czy paczek to końca świata nie będzie.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

dKc pisze: O, do ciekawych konkluzji dochodzimy... :)
Dlaczego?
Generalnie tak, jeśli mam splądrować jakąś jaskinie (tyczy się to głównie cRPGów) to zawsze chcę mieć pewność, że odkryłem wszystko co się da i zabrałem wszystko ile się da - a że uwielbiam nosić wszystkie graty to zawsze mam problem z ekwipunkiem. Gothiki są dla mnie wybawieniem - mogę zbierać praktycznie wszystko co znajdę:) Przez takie granie zawsze wydłuża mi się czas w jaki gram w dany tytuł, co dość często konczy się tym ze porzucam dany tytuł by zająć się nowym z powodu przejedzenia. Nie wyobrażam się kończenia gry w stylu: aby do przodu i to jak najszybciej bez sprawdzania wszystkiego po kolei, przez co czasem ciężko mi skończyć jakakolwiek grę. Ostatnio byl to chyba pierwszy Bioshock, z rok temu, skończonyw 24h, gdzie inni kończą go w kilkanaście godzin max.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 43 razy

szczypiorofix pisze:
AMEN.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Tak w ogóle to są jakiekolwiek gry bez znajdziek? XDDD :D :D :D
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 9 razy

Właśnie ogrywam Remember Me (swoją drogą bardzo miłe zaskoczenie), ale tak jak w każdej grze rozwala mnie to, że jak mam 2 korytarze i jeden idzie w stronę fabuły, to wiadomo, że w tym drugim będzie jakaś paczuszka bonusowa/znajdźka, strasznie to wybija z rytmu gry. Twórcy przesadzają z tymi znajdźkami, bo dochodzi do takich absurdów w wielu grach, że tu masz czasomierz, biegniesz za 'złoczyńcą', ale...czekajcie, w prawo jest korytarz, trzeba tam zajrzeć za znajdźka, i gonimy dalej złego człowieka. -_-
ODPOWIEDZ